#GGZ faalt op alle fronten … #Schippers ook! #HalveZorg #HetRoerMoetOM

Afgelopen tijd hebben wij  veel research gedaan, een aantal vernieuwde websites gepubliceerd, een gesprek gehad met kamerlid Renske Leijten (SP) over het Nationaal ZorgFonds, een nieuw Visie- en Beleidsplan geschreven over de periode 2016-2020 en nog veel meer. De komende maanden plaats ik  in het kader van dit onderwerp nog een serie van blogs. Thema: Halve zorg is géén zorg!

De website Het Roer Moet OM | www.hetroermoetomin.nl
Ook deze site is vernieuwd. Op de Homepage treft u onderstaande foto van Minister Schippers en ons motto van de petitie voor dit najaar: “Omdat halve zorg géén zorg is”. De huidige tussenstand: 31.300 handtekeningen. Nog zo’n 9.000 handtekeningen en dan kunnen we de petitie inleveren bij de minister!

20160903 Het Roer Moet OM - Petitie Gezondheid - Schippers en van Rijn 001

Omdat halve zorg géén zorg is!
Na 4 jaar onderzoek kunnen we toch echt constateren dat wij Nederlanders na 10 jaar ‘marktwerking’ slechts halve zorg krijgen, voor DUBBEL geld dan. Het eigen risico en de premie zorgverzekering zijn verdubbeld, de zorg gehalveerd. Als er al hele zorg was. De beleidsmensen, inclusief onze minister, vinden dat complementaire hulp- en dienstverlening NIET thuis horen in de GGZ. Ik heb het zelf ‘mogen’ ervaren en in 2012 was ik bijna een ‘draaideurpatiënt’ geworden van een bekende Utrechtse GGz-instelling.

Wat doe de GGZ fout?
“Wat doen ze goed?”,  is een beter vraag. De GGZ werkt voor geld en niet voor cliënten of patiënten. De GGZ werkt nog in de 20e eeuw en heeft werkelijk niet in de gaten dat de maatschappij ondertussen ernstig veranderd is. In Nederland zijn zo’n 80% van de psychische klachten, direct of indirect, toe te schrijven aan depressie. Medicatie (als is de klacht al over, via een herhaalrecept blijft medicatie vaak door gaan) wordt grif uitgeschreven.

Elk nieuw initiatief, zoals het onze, wordt afgedaan als niet wetenschappelijk onderbouwd. Kom over 3 jaar maar eens terug. De meeste initiatiefnemers hebben het niet ‘overleefd’. Hun bedrijf of stichting is niet meer, is failliet gegaan of ontbonden. De GGZ is een machtig bolwerk waar maar enkele mensen het voor het zeggen hebben. Wie? Ik zal het u zeggen (niet in volgorde van belangrijkheid).

GGZ Nederlandwww.ggznederland.nl
Deze organisatie, gevestigd in Amersfoort, is een brancheorganisatie voor instellingen in de geestelijke gezondheids- en verslavingszorg. Van de ongeveer 40 aangesloten instellingen is een kwart goed voor 80% van de omzet (DBC’s). Dit zijn de hele grote instellingen met een omzet van boven de 100 miljoen. De instellingen waar nu, na de bezuinigingen, blijkbaar wel ruimte is om ‘verwarde mensen’ onder te brengen. De GGZ heeft een nieuwe markt ontdekt, maar gaat op de oude voet verder. GGZ Nederland heeft maar een paar belangen, het hand boven het hoofd houden van hun leden, het realiseren van een cao voor de ongeveer 100.000 medewerkers en een beter klimaat realiseren voor de GGZ. Ik heb het helaas nog niet ontdekt.

0 20160824 Het Roer Moet OM - Maatschappij - Helpende handen 002-lijn

GGZ-Instellingen (zie ledenlijst GGZ Nederland)
Nederland telt zo’n 10 GGZ-instellingen met een ‘omzet’ van 100 miljoen oplopend naar meer dan 1 miljard. Bij de kleinste werken zo’n 2.000 mensen, de grootste heeft 8.000 mensen op de loonlijst. GGZ-fabrieken waar de medewerkers nauwelijks de ruimte krijgen om buiten het protocol om hun cliënten BETER (=effectiever) te kunnen helpen. Verkeerde diagnoses komen juist bij deze organisaties het meest voor. Logisch, lopende band werk moet produktie (dbc’s) leveren, waarmee ze van de Zorgverzekeraar weer geld krijgen.

Een vicieuze cirkel, die maar niet doorbroken kan worden. Wie heeft de macht? Dat is de vraag. De zorgverzekeraar wijst naar de instelling en andersom. Voor mij zijn beiden schuldig! Laat ik voorop stellen, ik zou ook geen directeur willen zijn bij een achterhaald instituut. Ik geef GGz-instellingen nog 10 jaar. Afschaffen is het beste voor iedereen, net zoals in Australië en Nieuw-Zeeland. Eén soort kliniek behouden voor de ernstiger diagnoses en voor TBS.

0 Home-page Het Roer Moet OM - Mevrouw Schippers 002a

Minister Schippers (of de toekomstige minister van VWS)
Tenslotte, mevrouw Edith Schippers. Ook in de andere blogs zal zij genoemd worden met haar kompaan, staatssecretaris Martin van Rijn. Hij is namelijk verantwoordelijk voor het debacle dat Jeugd-GGZ en Jeugdzorg heet. De laatstgenoemde heeft dit jaar (tot juli) al net zoveel klachten als in heel 2015: ruim 6.500! Het is duidelijk dat mevrouw Schippers het wel gelooft. Haar termijn is afgelopen en ze komt niet terug. “Blij toe”,  zult u zeggen. Ik vrees dat er toch echt een nieuwe minister van VWS gaat komen. Ook hij/zij zal het niet begrijpen, net zo goed als Schippers en Van Rijn het niet snappen.

Spelen met mensenlevens
Waarom dit artikel? Het Roer Moet OM | Halve zorg wordt geleverd aan mensen. U, mijn partner,  mijn buurman , allemaal mensen. Dat Volkswagen wegkomt met haar fouten (20 miljard kosten) dat kan ik nog snappen. Maar de beleidsmakers binnen de Gezondheidszorg en de GGZ moeten aan de schandpaal. Ze moeten toegeven dat ze verkeerd bezig zijn. Dat ze werken voor zoveel mogelijk DBC’s (= diagnose behandel combinatie) en die niet goed gebruiken.

Zorgverzekeraars hebben TE veel invloed bij instellingen en moeten daarop afgerekend worden. Wat mij betreft wordt het tijd voor een Parlementaire Enquête over een geldverslindende bedrijfstak die wij Gezondheidszorg noemen. Kosten: zo’n 100 miljard per jaar.

A - Help - die zag ik niet aankomen 450p doodszoorzaak nr 4 psychische klachten

En de mensenlevens? Binnen de GGZ-fabrieken ben je een nummer. Is een behandelaar meestal niet te bereiken via de mobiele telefoon, worden afspraken niet nagekomen en het ergste, er worden verkeerde (of incomplete) diagnoses gesteld, aan de lopende band. Mensen hebben recht op complete zorg in plaats van halve zorg! Juist in de GGZ, omdat die zorg extra gevoelig ligt. Ook Stichting Samen Sterk Zonder Stigma (dochter van GGZ Nederland) heeft nog geen deuk in een pakje boter geslagen. Stigma tiert welig en heel veel mensen hebben daar last van. It’s Time To Change!

Banner Facebook Campagne Check Je Vitaliteit - Vuurtoren 005

En mevrouw Schippers? Ze kondigt op 31 augustus 2016 een publiekscampagne TEGEN depressie aan ( bekijk deze video ) wat ze in januari 2016 ook deed. Terwijl bij ons ( Orange Monday) de publiekscampagne ‘Depressie & Burn-out al loopt en mevrouw Schippers weet er van. Toch nog maar een mailtje sturen maandag. Fijne zondag!

Met positieve groet, Martin

PS: Depressie of burn-out voorkomen? Doe de GRATIS test!
De campagne wordt mogelijk gemaakt door Stichting Orange Monday!

Button gratis test-CJV

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #CheckJeVitaliteit, #HetRoerMoetOM, Burn-out, Campagne Check Je Vitaliteit, Depressie, Minister Schippers, Orange Monday, Orange Monday Ambassadeur, Orange Monday Kids, Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Politiek en beleid, Staatssecretaris Martin van Rijn en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op #GGZ faalt op alle fronten … #Schippers ook! #HalveZorg #HetRoerMoetOM

 1. Annie Heerkens zegt:

  De zorg is onbetaalbaar moet acuut verdwijnen!!!!!

  • Ruud de Lijster zegt:

   De verschillende zorginstituten en andere overheidsinstituten zijn helemaal niet bezig met de belangen van de burgers dat is een illusie. Waar ze wel heel druk mee zijn is hun eigen bestaansrecht in stand houden ten kosten van de burgers. Kijk maar naar wat we in het totaal met z’n allen betalen en hoe weinig we ervoor terug krijgen.

 2. Ruud Post zegt:

  Ik herken veel. Ik ben ervaringsdeskundige en ben al langere tijd actief (5jr). Heel veel heeft te maken met de ziekte van meer, ontstaan door een laag zelfbeeld. Ziekte is beter bekend als verslaving, waar ca 286 soorten van bekend zijn. Dus niet alleen drug en alcohol.
  Wel eens gedacht aan hoarding, kleptomanie of skinpicking? De ziekte zit vaak verstopt in depressie en obsessie (manisch). Is moeilijk te herkennen, doordat het in allerdaagse zaken zit als eten, seks of werk. Daardoor vaak lange tijden van aanmodderen en miskenning.
  Succes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.