Blijft u als (zelfstandig) professional langs de zijlijn staan in #zorg of #ggz? #zzp #halvezorg

U werkt binnen de (geestelijke) gezondheidszorg, heeft u dan ook regelmatig het gevoel dat u ‘langs de zijlijn staat’ en machteloos moet toezien hoe uw cliënt binnen de (Geestelijke) Gezondheidszorg niet beter wordt? Stagnatie vindt plaats, er zijn meer klachten en problemen dan u kunt aanpakken, bijvoorbeeld een vechtscheiding of schulden. U weet niet meer wat u moet doen. U bent gebonden aan financiering (van de zorg), regelgeving, en bureaucratie. U staat aan de zijlijn en wilt dat niet langer.

20180828 Aan de zijlijn of niet - Professional - Check Je Vitaliteit - Robin Williams DEF

Maar hoe, dat is de vraag. Want dat GGZ, Zorg en Welzijn op veel gebieden falen, voor cliënt en behandelaar,  dat is duidelijk en bijna teveel om op te noemen. Petitie ‘Het Roer Moet OM’ inmiddels ruim 30.000 handtekeningen, volgt de politieke weg, maar die is lang. Maar wat als u daadwerkelijk en zo snel mogelijk verandering wilt brengen en uw cliënt echt wil helpen?

Bent u die pionier?
In het wilde westen, zo ruwweg 200 jaar geleden, waren er pioniers die de grondslag hebben gelegd voor de huidige Verenigde Staten.  Dat  ging niet zonder slag of stoot (burgeroorlog). Dat geldt ook voor de auto (Henry Ford) en het vliegtuig (Anthony Fokker). Zij waren de pioniers die er voor hebben gezorgd dat in Nederland nu 8 miljoen auto’s rijden en een reis met een vliegtuig de normaalste zaak van de wereld is geworden. En niet te vergeten pionier Madam (Marie) Curie die voor haar werk (ontdekking polonium en radium) zelfs als eerste vrouw de Nobelprijs won.

In 1948, zo’n 70 jaar geleden, werden psychiatrie en neurologie gescheiden en werd feitelijk de, toen nog,  Integrale Gezondheid afgeschaft.  Sinds die tijd zijn psychische en lichamelijke Gezondheidszorg gescheiden. Anno nu is het logisch om de gehele Gezondheidszorg (GGZ, Zorg en Welzijn) weer samen te voegen. Niet omdat ik het zeg, maar omdat de 21e eeuw daarom vraagt. Pioniers moeten zorgen dat de beslissing uit ’48 wordt gecorrigeerd.

20160828 Madam Curie Quote blog MJM-DEF

Belang van de cliënt of patiënt staat bovenaan
Dat de Petitie ‘Het Roer Moet OM’ politiek de Integrale Gezondheidszorg op de agenda wil, is mooi. Waar het om gaat, is dat de cliënt de zorg krijgt die hij nodig heeft en verdiend. Een pionier gaat voor de beste oplossing (anders reden wij nu nog met paard en wagen). Logisch nadenken; “ wat heeft mijn cliënt nodig om beter te worden?’ Of het nu mentale (psychische) of fysieke (lichamelijke) klachten betreft.

Iedereen weet dat Plato gelijk had en heeft: “lichaam en geest kan en mag je niet scheiden”. Stichting Orange Monday heeft samen met Vitaliteit Groep Nederland de Vitaliteitfactor ontwikkeld. Dé methode voor een brede, integrale intake. Het kost net zoveel tijd als u normale werkwijze en u en uw cliënt worden er beter van. Alle relevante informatie op de belangrijkste levensgebieden worden duidelijk. En dat is ook fijn voor de begeleider (coach) of behandelaar. Wanneer uw cliënt, sneller dan misschien verwacht, weer met zijn leven verder kan ZONDER klachten, dan heeft u ook een goed gevoel, toch?

20160828 Mentaal -Vitaliteitfactor - man en vrouw met hulpverlener quote Plato 002A

Wat is er veranderd en waarom doen wij er niets mee
De 21e eeuw heeft ons al veel veranderingen gebracht, maar niet altijd een verbetering. Dat is waar de GGZ (lees: gehele gezondheidszorg) zich op moet richten. Psychische (mentale) klachten worden voor ongeveer 80% veroorzaakt door de maatschappij of door hoe de cliënt met de (druk) van de maatschappij omgaat. De GGZ laat dat veld (80%!!) nagenoeg volledig liggen.  Gevolg/symptoombehandeling is nog steeds gangbaar. Cliënt weer beter, kan naar huis. En dan …

Vier jaar geleden leerde ik, als ervaringsdeskundig NLP coach,  twee afschuwelijke woorden kennen: “draaideurpatiënt’ en ‘stigma’. Reden om de Vitaliteitfactor te ontwikkelen. Ik heb als persoonlijk doel (als voorzitter van stichting Orange Monday) er voor te zorgen dat deze twee woorden niet meer voorkomen binnen de Gezondheidszorg (lees GGZ). Omdat het nodig is …

Je kan een kind dat mishandeld wordt door zijn moeder, niet behandelen en dan weer naar huis sturen. Je kan iemand die in een vechtscheiding zit niet behandelen. Je kan iemand die diep in de schulden zit niet behandelen en dan zeggen: ga maar naar de schuldhulpverlening, wij hebben die kennis niet in huis. Halve zorg is géén zorg!

20160824 Het Roer Moet OM - Halve zorg is geen zorg - glazen 003 - oranje-dun

Blijf niet aan de zijlijn staan
Integrale (of holistische) Gezondheidszorg aangevuld met complementaire dienstverlening (sociaal-maatschappelijk en financieel-juridische zaken) ontstaat niet door een handtekening onder een nieuwe wet. Dat ontstaat door intensieve samenwerking tussen professionals in GGZ, Zorg & Welzijn en de dienstverlenende sector. Wat is daarvoor nodig? Pioniers en een uniek, universeel instrument met een uitgebreide en brede rapportage die iedere professional (onderling) begrijpt, die werkt met cliënten. Of dat nu een psycholoog, fysiotherapeut, coach of jurist is.

20160807 Vacatures - functies - word partner van de VG-oranje-met lijn

Kwam je vanavond thuis met het gevoel zoals hierboven omschreven? Wil je ECHT aan de slag met je cliënt? Dan is de Vitaliteitfactor en samenwerking met collega-professionals dé oplossing. De Vitaliteit Groep biedt samenwerking, begeleiding en opleiding voor (zelfstandige) professionals. De Vitaliteit Groep nodigt u uit om kennis te maken. Dat kan door het lezen van ons Visie- en Beleidsplan 2016-2020 (klik op onderstaande afbeelding).

vitaliteit groep - visie- en beleidsplan 001 - oranje

Dat kan ook door de te bellen met ondergetekende via 06-42 93 1 346 of een mail te sturen, dan bel ik u. U kunt ook mailen met Hester Morsdorf (hester.morsdorf@vitaliteitgroep.nl) voor inhoudelijke informatie. Hester is psycholoog en directeur van de Vitaliteit Groep.

Bekijk in ieder geval onze websites:

De Vitaliteit Groep |  www.vitaliteitgroep.nl

De Vitaliteit Expert | www.vitaliteitexpert.nl

De Vitaliteitfactor | www.vitaliteitfactor.nl

Elke week geeft de Vitaliteit Groep een presentatie op het hoofdkantoor in Bilthoven. Actuele data en tijden vindt u op de homepage van onze websites. De eerstvolgende bijeenkomst is op dinsdag 6 september 2016 van 10 – 12 uur. U bent van harte welkom. Stuur wel een mail naar Hester, zodat wij weten wie er komt. Niemand wil langs de zijlijn staan, behalve als je een KNVB voetbalcoach bent natuurlijk 🙂

Met positieve groet,

Martin Jan Melinga | Partner Vitaliteit Groep

PS: Stichting Orange Monday is de drijvende kracht achter de campagne ‘Check Je Vitaliteit’, de Vitaliteitfactor en petitie ‘Het Roer Moet OM’. Draagt u Orange Monday een warm hart toe? Steun ons dan ook financieel met een (eenmalige) donatie. Omdat het nodig is … Klik op onderstaande afbeelding en ga naar de site!

cropped-depressie-campagne-orange-monday-009-640x133-wp002.jpg

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #CheckJeVitaliteit, #HetRoerMoetOM, Acceptatie psychische klachten, Campagne Check Je Vitaliteit, Check Je Vitaliteit, DE NIEUWE GGZ, Depressie, Diagnose, e-Health, Geestelijke Gezondheid, Het roer gaat OM!, Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg, Integrale Gezondheidszorg, Landelijk Platform Gezondheidszorg, Lichamelijke Gezondheidszorg, Nationaal Zorgfonds, Opleiding Vitaliteit Expert, Orange Monday, Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Psychische diagnose, Psychische klachten, Samen Sterk tegen Stigma, Stichting Orange Monday, STIGMA, Time To Change NL, Vacatures ZZP, Vitaliteit Expert, Vitaliteit Groep, Vitaliteitfactor Junior, Vitaliteitfactor Senior, Vitaliteitfactor©, Zelfstandige zorgprofessional, ZZP. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s