Verkeerde #diagnose binnen #GGz is NIET meer nodig! #Zorg #DeNieuweGGZ

Vandaag, maandag 22 augustus gaat een groot deel van de Nederlanders weer aan het werk (of zijn al aan het werk gegaan) de rest volgt de komende 2 weken. Vanaf 5 september 2016 is de zomervakantie officieel voorbij. De vraag is of we allemaal wel even fit naar ons werk zijn gegaan.De geschiedenis geeft aan dat dit lang niet altijd zo is. Zaken die voor een vakantie spelen, zoals problemen in de relatie, schulden, verlies van baan et cetera worden niet ‘opgelost’ door een paar weken vakantie (als je die al hebt). Sterker nog, het kan al in de vakantie mis gaan.

Depressie campagne Orange Monday - man aan de bar - 003

Is Martin aan het ‘doom’ denken? Nee, juist niet. Het vergroten van het algemeen bewustzijn (‘awareness’) is één van de belangrijkste zaken die spelen. Wij als mensen hebben geleerd te ‘luisteren’ naar ons lichaam als we pijn hebben, geblesseerd zijn of andere signalen krijgen. Onze geest? Daar reageren wij wat later op of durven het helemaal niet. Wanneer iemand psychische klachten heeft, wordt er vaak niet over gepraat, men schaamt zich en zo wordt het van kwaad tot erger.

GGZ stelt te vaak verkeerde diagnose
De Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) stelt te vaak de verkeerde diagnose  en faalt daardoor in haar werk. Niet omdat de professionals niet goed zijn, het systeem werkt niet meer. Ook de beweging De Nieuwe GGZ legt nog niet de vinger op de zere plek. De GGZ moet veel meer buiten de deuren van haar instellingen gaan denken.

Halve zorg is geen zorg - Vitaliteitfactor - Campagne Check Je Vitaliteit 002

Halve zorg, is geen Zorg! Dat is ons motto. Wat bedoel ik daarmee? Binnen de GGZ wordt alleen gekeken naar psychische (mentale) klachten. Bij de Zorg alleen naar lichamelijke (fysieke) klachten. Zowel de GGZ als de Zorg kijken (te) weinig over de muren van hun instelling. Ze zouden eens koffie bij elkaar moeten drinken. Nederland moet naar een Integrale Gezondheidszorg gecombineerd met complementaire dienstverlening.

Visie- en Beleidsplan 2016-2020
Stichting Orange Monday heeft deze zomertijd niet stil gezeten. Samen met de Vitaliteit Groep heeft zij het Visie- en Beleidsplan 2016-2020 opgesteld om in Nederland naar een Integrale Gezondheidszorg te gaan. De drie kernpunten zijn:

 1. WEBSITE CHECK JE VITALITEIT – Awareness creëren | Thema najaar 2016 – Depressie & Burn-out | Website: www.checkjevitaliteit.nl (of klik op de foto)

1 op de 3 Nederlanders heeft te maken met depressie of burn-out. Deze psychische klachten vormen samen zo’n 80% van alle psychische klachten in Nederland. Alleen de gevolgen (symptomen) bestrijden heeft vaak geen zin, de depressie komt dan (vaak) terug. Het vinden van de oorzaak is belangrijk en die ligt vaak in de omgeving of heeft met fysieke klachten te maken.

 1. VITALITEIT GROEP | Omdat samenwerken logisch is!  De Vitaliteit Groep staat voor samenwerken, begeleiden en opleiden van (zelfstandige) professionals. Nederland in één keer naar de Integrale Gezondheidszorg? Dat is onmogelijk. Er moet te veel veranderen in de Gezondheidszorg en dat gaat stap voor stap. De Vitaliteit Groep werkt dan ook bij voorkeur met zzp’ers die de verandering kunnen inzetten. In-Company Vitaliteit Experts zijn uiteraard ook van harte welkom.
  Website: www.vitaliteitgroep.nl
 1. VITALITEITFACTOR & VITALITEIT EXPERTDe Vitaliteitfactor is bij uitstek hét ideale intake-instrument. Voor cliënten en voor professionals. De Vitaliteitfactor werkt vanuit 3 deelgebieden, te weten Mentaal, Fysiek en Omgeving. Wanneer u als professional wilt werken met de Vitaliteitfactor, dient u wel de 7-daagse post-hbo-opleiding tot Vitaliteit Expert te volgen. Met de Vitaliteitfactor gaat samenwerken automatisch, meestal zijn er bij serieuze klachten meer professionals nodig om voor de cliënt het beste resultaat te bereiken.
  Websites: www.vitaliteitfactor.nl & www.vitaliteitexpert.nl

Een korte samenvatting van ons Visie- en Beleidsplan. Klik op deze link of onderstaande afbeelding en download de PDF.

Banner Orange Monday - Vitaliteit Groep - Omdat samenwerken logisch is - 940x300 - 003B

Een verkeerde diagnose …
Als ervaringsdeskundige kan ik u vertellen dat een verkeerde of incomplete diagnose geen pretje is. Het heeft veel gevolgen voor zowel cliënt als professional, die vaak niet nodig zijn. Terwijl het ook nog zo is dat het anders kan. Nu, maar al vele jaren. Ook psychiater Jim van Os (De Nieuwe GGZ) vindt dat behandelaars niet alleen naar de symptomen moeten kijken. Ondertussen gebeurt er te weinig ….

Geen nieuwe GGZ, maar Integrale (Geestelijke) Gezondheidszorg. Dat is dé oplossing, dat is onze visie voor de 21e eeuw. Tijd voor een andere koers, oftewel: Het Roer Moet OM. Nog één keer de voordelen op een rijtje:

 1. De cliënt krijgt een effectievere, snellere en complete begeleiding en behandeling. Eigen regie gaat automatisch door de Vitaliteitfactor. De cliënt krijgt alle informatie transparant, heeft invloed op zijn eigen begeleiding of behandeling en heeft één contactpersoon. De grootste tijdsbesparing wordt bereikt door parallelle (gelijktijdige) begeleiding in plaats van serieel (achter elkaar).

  20160821 VF - voor alle leeftijden - BP

 2. De professional heeft door de Vitaliteitfactor gelijk een compleet beeld van cliënt. Oorzaken kunnen relatief snel worden achterhaald. De professional werkt samen met collega’s om het maximale resultaat voor cliënten te bereiken. Bijkomend voordeel, tijd (dus geld) besparing en meer cliënten door reciprociteit.

  20160813 Samenwerking VF-blauw

 3. De GGZ wordt veel transparanter, minder uren gaan verloren en oorzaken worden opgelost, in plaats van bestrijding van symptomen. Door de parallelle behandeling of begeleiding wordt veel bespaard op de kosten, naar schatting 10-20%. Door het inschakelen van collega’s uit de Zorg en complementaire dienstverlening worden de oorzaken van klachten in een vroeg stadium geconstateerd, zodat wachtlijsten tot het verleden gaan behoren.Vitaliteitgroep-ve en vf-grijs

Kortom
Wanneer bovenstaande u bevalt, lees dan zeker het Visie- en Beleidsplan van de Vitaliteit Groep (klik op de link) of bezoek één van onze vernieuwde websites. U bent bij deze uitgenodigd in Bilthoven om samen te praten over de toekomst van de Gezondheidszorg, uw eigen toekomst als (zelfstandig) professional of een gesprek over samenwerking. De Vitaliteit Groep heeft in heel Nederland partners nodig om haar doel te bereiken.

Kom op dinsdag 23 of 30 augustus of dinsdag 6 of 13 september 2016 naar Bilthoven. Aanmelding via www.vitaliteitgroep.nl, u vindt daar ook de actuele data. U kunt ook een mail sturen naar Hester Morsdorf (hester.morsdorf@vitaliteitgroep.nl) We zien u graag!

Met positieve groet, Martin Jan Melinga

PS: Steun Stichting Orange Monday | Word donateur! (klik op onderstaande afbeelding)

20160724 oranje hart-donatie- met rand

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #HetRoerMoetOM, Burn-out, Campagne Check Je Vitaliteit, Check Je Vitaliteit, DE NIEUWE GGZ, Depressie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s