Contracten niets waard in de #Gezondheidszorg … #Achmea #Sionsberg #HetRoerMoetOM #ZZP

Ondanks dat het komkommertijd is, half Nederland is op vakantie, gebeurt er toch nog al wat. De drie meest opvallende zaken uit het nieuws van afgelopen week, met stip op één:

  1. De Friesland (dochter van Achmea) wil het contract verbreken met de Sionsberg. Het ziekenhuis in Dokkum (Friesland) dat na haar faillissement in 2014 een doorstart krijgt, lijkt toch de deuren te moeten sluiten.

  1. De budgetpil, opgedrongen door de Zorgverzekeraar, werkt bij zo’n 10% van patiënten niet goed, hebben nare bijwerkingen, maar worden wel vergoed. Een devaluatie van ons Zorgsysteem.
  2. CZ zet kosten van ingrepen, in het kader van transparantie, openbaar op het internet. De vraag is, als u ernstig ziek bent, rijdt u dan om voor een kleine besparing, terwijl de ingreep toch gewoon vergoed wordt? Volksverlakkerij van de eerste orde. Het lijkt er op dat de Zorgverzekeraars nu al bezig zijn met de stijging van de premie en het eigenrisico van de Zorgverzekering (in oktober is het weer zover).

Dit zijn 3 keiharde redenen om Petitie ‘Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg’ te steunen! Teken daarom TEGEN verdere devaluatie van onze Gezondheidszorg. Ruim 30.000 gingen u voor!

Contracten zijn niets waard in de Gezondheidszorg
Laat ik voorop stellen dat dit eigenlijk geldt voor heel Nederland. Wij hebben het als stichting Orange Monday zelf meegemaakt. “Een man een man, een woord een woord.” Dit oud Nederlands gezegde sterft uit in onze samenleving. Waarom? Ik kan het u niet zeggen, ik ben nog van de oude stempel en kan mij enorm boos maken als dit soort dingen gebeuren.

Achmea is weer een goed (slecht dus) voorbeeld. Noem mij een dwaas of een rebel, maar dit gaat nergens over. Een machtig concern speelt met de levens van patiënten en behandelaars alsof het niets is. Friesland is een grote provincie met weinig inwoners. Meerdere ziekenhuizen om aan de 45 minuten norm te voldoen zijn gewoon nodig. Als Dokkum sluit, moeten patiënten naar Drachten of Leeuwarden. De vraag is of ze op tijd gaan komen … Petitie Het Roer Moet OM steunt daarom elke actie van ziekenhuis Sionsberg om sluiting te voorkomen (maar dat weten ze ook wel in Dokkum).

ripping up a contract

Vier jaar Orange Monday
Toen ik 4 jaar geleden de stichting Orange Monday heb opgericht, kwam ik in een wereld die ik niet kende. Ik viel van de ene verbazing in de andere, komende uit de modebranche. Als er één branche is waar ego en alle daarbij komende facetten, zoals NIET willen samenwerken, NIET willen veranderen enzovoort gangbaar is, is die het wel. Het gaat vooral om GELD en STATUS. In een branche, waar ik later achter kwam, waar bijna € 100 miljard in omgaat, is dat ook niet zo gek. Wat het trieste is, is dat een steeds kleiner deel bij de cliënt/patiënt en begeleider/behandelaar terechtkomt. De bureaucratie, regelgeving en het gebrek aan samenwerking heeft de eens zo mooie Gezondheidszorg verstikt en dat kan tot de dood leiden.

Wie zijn de veroorzakers van deze verstikking? Beleidsmakers (politiek), bestuurders (instellingen en ziekenhuizen) en uiteraard de Zorgverzekeraars. De laatste geeft de schuld aan de eerste en de bestuurders wassen hun handen in onschuld en laten zich regelmatig (bij wanprestatie) met een gouden handdruk wegsturen. Verantwoording afleggen hoeven ze niet! U begrijpt dat dit mijn verbazing wekte.

2 Verstikking GGZ + Zorg - Onkruid - Overwoekerde bank - Het Roer Moet OM1

Spelen met mensenlevens
Om bij de metafoor van de modebranche te blijven; korting of onderhandelen over de prijs, niet goed geld terug. Dit zijn zaken die NIET spelen in de Gezondheidszorg (GGZ + Zorg + Welzijn). Wat de hoge heren en dames vergeten, is dat als een cliënt of patiënt van de Gezondheidszorg om hulp vraagt, hij die ook  verwacht te krijgen. De beste hulp tegen de beste prijs. Wat de cliënt of patiënt krijgt, is ellenlange wachtlijsten, wisselende behandelaars, eigen merk medicatie en als u geluk heeft bent u na een bepaalde periode weer beter, of niet …

Recent weer enkele behandelaars gesproken. Ik noemde het woord ‘roeping’ en kreeg een glimlach terug. “Martin, dat was lang geleden. Het is er nog maar wordt verstikt door bureaucratie, regelgeving en wanbestuur. Wij als behandelaars kunnen daar weinig tegen in brengen.” Met pijn in mijn hart en gefrustreerd ging ik weer weg. Thuis keek ik naar de stand van de petitie: 30.922 handtekeningen. Nog niet over de 31.000 en de 40.000 handtekening lijken verder dan ooit. Hoe kunnen wij echt iets veranderen in de zorg? Via de politiek? Via een Nationaal Zorgfonds (als vervanger van de huidige Zorgverzekeraars? Nee! Er is maar één mogelijkheid. Burgers en behandelaars moeten de handen ineen slaan. Dat kan anno de 21e eeuw een stuk makkelijker dan vroeger. Hoe?

1 denk-anders-het-roer-moet-om-in-de-gezondheidszorg - 30000 handtekeningen

Samenwerken
Het woord samen-werken bestaat uit 2 delen. Samen betekent niet alleen, maar met een groep mensen (of organisaties). Werken is het aanbrengen van wenselijke veranderingen in de omgeving door menselijke activiteit. Werk kan zowel lichamelijk als geestelijk zijn. Werken is veranderen, wist u dat nog? Samenwerken is dus samen verandering tot stand brengen (in de Gezondheidszorg) door menselijk activiteit. Samen betekent dat als één van de teamleden uitvalt, deze vervangen kan worden, zodat het team door kan.

Noem mij een rebel, noem mij een dwaas, noem mij een gek die denkt dat verandering nog steeds mogelijk is. Het vraagt alleen om anders te denken. Denken in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. Denken in de kracht van de mens en niet van het systeem. Laten wij stoppen met gevolgbestrijding en de oorzaak aanpakken.

Vitaliteit Groep - Omdat samenwerken logisch is ...

Lees ook het blog van Hester Morsdorf hierover “Zelfstandig ondernemer of niet | Wanneer samenwerken een keuze is” Samenwerken is durven, maar vooral doen! Hester Morsdorf is zelfstandig professional en medeoprichter van de Vitaliteit Groep.

Steun stichting Orange Monday in deze beweging die wij ‘samenwerken in de Gezondheidszorg’ noemen. Steunt u ons al. Word Orange Monday Ambassadeur of steun ons met een donatie (zie afbeelding onderaan of klik op deze link).
Alle steun (en uw handtekening) is welkom!

Fijn weekend en positieve groet!

Martin Jan Melinga | Voorzitter stcihting Orange Monday

PS: Klik op de afbeelding en ga naar de site van stichting Orange Monday20160724 oranje hart-donatie- met rand

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #CheckJeVitaliteit, #HetRoerMoetOM, Het roer gaat OM!, Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg, Integrale Gezondheidszorg, Landelijk Platform Gezondheidszorg, Nationaal Zorgfonds, Opleiding Vitaliteit Expert, Orange Monday, Orange Monday Ambassadeur, Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Vacatures ZZP, Vitaliteit Expert, Vitaliteit Groep, Vitaliteitfactor©, Zelfstandige zorgprofessional, Zorgverzekeraars, ZZP en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Contracten niets waard in de #Gezondheidszorg … #Achmea #Sionsberg #HetRoerMoetOM #ZZP

  1. K.Martens zegt:

    Even een corrrctie. Natuurlijk een absurde zaak dat De Friesland Achmea het contract met Sionsberg per 1januari 2017 op gaat zeggen. Dit terwijl deze verzekeraar in januari 2015 op een door hen zelf georganiseerde Sionsberg dag aangegeven had dat ze zouden instemmen met het door fe bevolking zorgconcept in zouden stemmen, indien dit binnen hun.kaders zou passen. Welnu, dit zorgplan kwam er, snelle zorgverlening, dichtbij en lage kosten. Nu loopt deze verzekeraar weg voor deze uitkomst, onbetrouwbaar dus. Maar de verzekeraar heeft buiten de kracht van de bevolking gerekend, die laat zich niet weer manipuleren. De bevolking blijft gebruik maken van hun ziekenhuis, zij steunen de medische staf en de nieuwe eigenaren van harte en door middel van acties. De deuren van Sionsber blijven open, met of zonder deze verzekeraar De verleende zorg zal en moet betaald worden op grobd van art 13 hinderpaalcriterium.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s