Steunt #Schippers de #petitie van stichting Orange Monday? Nee, natuurlijk niet (misschien diep in haar hart)

Dat lijkt een domme vraag, bedacht ik, terwijl ik de vraag stelde. Als ik minister Schippers was en dat lukt mij aardig, de afgelopen jaren zo’n 100 blogs over haar geschreven, dan zou ik denken: “Het past niet in mijn beleid, maar er zit wel wat in.” Of ze dat ook publiekelijk zou zeggen, is de vraag. Ik denk het eerlijk gezegd niet. Beleid is beleid en politiek is politiek. Ik ben dan ook blij dat ik niet minister Schippers ben. Beleid uitvoeren waar je (wellicht) niet of niet helemaal achter staat. Wat ik dan bedoel?

1 Tweede kamer - Het Roer Moet OM - Schippers - Steunt Schippers Petitie

Samenwerken in Gezondheidszorg
Sinds 5 september 2012 ben ik samen met andere mensen op zoek gegaan naar de oorzaak van psychische klachten  (wij noemen dat binnen de stichting: mentale klachten.) en de relatie is met fysieke klachten en de vele omgevingsfactoren die wij hebben. Laten wij eerlijk zijn, zolang het ‘goed’ met ons gaat blijven mentale klachten vaak achterwege.

Stichting Orange Monday zag de relatie tussen mentaal, fysiek en omgeving in de zomer van 2014. Wij zagen dat miljoenen  mensen niet alleen psychische klachten hebben (genetisch of niet), maar dat deze klachten versterkt worden door omgevingsfactoren (werk, relatie, inkomen bijvoorbeeld) of door fysieke klachten (o.a. nek- en rugklachten). Voor de laatste is zelfs een naam, psychosomatische klachten. In de meeste gevallen wordt deze relatie niet erkend, met als resultaat dat de klachten langer blijven, er meer behandelingen nodig zijn en de Gezondheidszorg (waaronder GGZ) duurder en duurder wordt. Daarom is de Vitaliteitfactor ontwikkeld.

1 Denk Anders - Plator en de Vitaliteitfactor + Stichting Orange Monday

Omgevingsfactoren
Ik zat van de week een programma te kijken dat gaat over wetenschappers “Kijk in de Ziel” (klik hier als u de aflevering wilt kijken). Psychiater Damiaan Denys (voorzitter NVvP) was ook van de partij. Waarom interessant? Omdat eigenlijk bij elk verhaal van de wetenschappers de omgeving ook een rol speelt. Het is voor ons duidelijk dat de Vitaliteitfactor, ontwikkeld op initiatief van Stichting Orange Monday, klopt als een bus. Hoe mooi zou het zijn als de Vitaliteitfactor ook nog wetenschappelijk bewezen wordt! Al is dat eigenlijk niet nodig.

Waarom speelt de omgeving nauwelijks een rol binnen onze Gezondheidszorg? Omdat wetenschappers en specialisten (lees: de psychiaters in de GGZ) gefocust zijn op hun vakgebied. En dus niet op die van een jurist, financieel adviseur of iemand anders uit de Gezondheidszorg. De Gezondheidszorg ‘verwijst’ daarom door ….

1 Gezondheidszorg toch geen Titanic - Het Roer Moet OM 001

Van het kastje naar de muur
Een doorverwijzing van de huisarts werkt prima, van algemene arts naar specialist. Hij stuurt zijn verslag mee en binnen de somatische (fysieke) gezondheidszorg lijkt het te werken.  Maar wat als er sociaal/maatschappelijke en/of financieel/juridische problemen zijn? Dan begint vaak een ‘van het kastje naar de muur’ situatie. Niemand in Nederland is in staat om bij psychische klachten alle causale verbanden overzichtelijk te krijgen. Niemand! Dat vinden wij verontrustend.

Hier moet een grote koerswijziging plaatsvinden. We zitten nu op de koers van de Titanic met de Gezondheidszorg oftewel “Het Roer Moet OM”, anders gaat het serieus mis. Een doemscenario? Ja, die ijsberg is dichterbij dan wij denken. De huidige schipper is mevrouw Schippers, onder haar beleid is de koers nauwelijks veranderd. It’s Time To Change oftewel het roer moet om! Op 15 maart 2017 zijn er verkiezingen en in september 2017 is er een nieuwe minister van Volksgezondheidszorg, Welzijn en Sport.

1 denk-anders-het-roer-moet-om-in-de-gezondheidszorg - 30000 handtekeningen

Onze lobby is al begonnen
Ondanks de vakantietijd zitten wij morgen in Den Haag op het Binnenhof. In gesprek met mensen die op politiek vlak onze mening delen over de Gezondheidszorg. Niet alleen de kosten (lees: eigen risico) moeten worden beheerst, ook de manier waarop wij bezig zijn met onze Gezondheidszorg MOET anders. Een Integrale Gezondheidszorg volgens de filosofie van Orange Monday is noodzakelijk. Samenwerking binnen de Gezondheidszorg, maar ook daarbuiten. Geen ego’s meer, geen eigen belangen, maar het belang van cliënt en patiënt moet voorop staan. OOK daarvoor is de Petitie Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg.

Wat kunt u doen?
Stichting Orange Monday is een kleine stichting, met een groot doel,  dat van belang kan zijn voor elke Nederlander, jong of oud, man of vrouw. Wij hebben uw steun nodig, nu meer dan ooit! Met 40.000 handtekeningen kunnen wij een Burgerinitiatief indienen in de Tweede Kamer (met het oog op de eerder genoemde verkiezingen een ideaal moment). Wat kunt u doen:

 1. TEKEN Petitie ‘Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg’ via www.hetroermoetomin.nl, als u dat nog niet gedaan heeft. De tussenstand op 31 juli 2016: 30.875 handtekeningen.
 2. DEEL deze onze boodschap zoveel u kunt. Per mail, Facebook, Twitter of welke andere manier dan ook. Heel veel mensen hebben ons de afgelopen 2 jaar gesteund, waardoor al die handtekeningen binnen konden komen. De speciale site hetroermoetomin.nl geeft u meer informatie over onze visie.
 3. STEUN stichting Orange Monday door ook vrijwilliger (Orange Monday Ambassadeur) te worden bij onze organisatie. Ook als de petitie 40.000 handtekeningen heeft, hebben wij de steun van andere mensen nodig. Zoals u weet, gaat de politiek niet zo snel, zeker niet in een verkiezingsjaar. Steun ons financieel met een bescheiden bijdrage. Word donateur of doe een eenmalige schenking, wij zijn er heel blij mee en kunnen dan ons werk blijven doen en nog beter doen.

20160724 oranje hart-donatie- met rand

Kent u Stichting Orange Monday niet?
Dat kan natuurlijk. De stichting bestaat bijna 4 jaar en is initiatiefnemer van de petitie ‘Het Roer Moet OM’ en is actief als landelijke organisatie om samen met anderen een betere Gezondheidszorg te creëren. Integrale Gezondheidszorg is ons doel en de Vitaliteitfactor het unieke middel om die samenwerking te realiseren. Daarnaast begeleiden onze bestuursleden en vrijwilligers ook mensen die volledig de weg kwijt zijn in de GGZ.

U kunt dat lezen in het blog van Hester Morsdorf met de titel “Dochter ten einde raad …”. Een blog waaruit duidelijk blijkt dat als een moeder ziek is, kinderen vaak de weg niet weten of niet begrijpen wat er aan de hand is. Neem even de tijd om het verhaal te lezen! Stichting Orange Monday | Omdat het nodig is …

Met positieve groet,

Martin Jan Melinga | Voorzitter Stichting Orange Monday

PS: Lees ook mijn blog van vorig week, op zaterdag 23 juli gingen wij over de 30.000 handtekeningen. Trots! En nu na erop, erover. Stand 31-7-2016: 30.875 🙂

 

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #HetRoerMoetOM, Orange Monday, Orange Monday Ambassadeur, Orange Monday Kids, Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Psychiater Jim van Os, Psychiater Menno Oosterhoff, Time To Change NL, verwarde mensen, Vitaliteit Expert, Vitaliteit Groep, Vitaliteitfactor Junior, Vitaliteitfactor Senior, Vitaliteitfactor©, Zelfstandige zorgprofessional, ZZP en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Steunt #Schippers de #petitie van stichting Orange Monday? Nee, natuurlijk niet (misschien diep in haar hart)

 1. reinejragolo zegt:

  We moeten iets hebben waarmee we de kosten van gezondheidszorg beheersbaar houden.
  Ik geloof vooral in de zelfredzaamheid van mensen en wijs betutteling af.
  Als mensen onwillig zijn om verstandige leefregels na te leven vraag ik me af, of een sterk geïntegreerde aanpak, zoal ik die bij jou lees, niet nodeloos kosten opdrijvend is.
  Het verhogen van de eigen bijdrage staat in tegenstelling tot het verhogen van de premie,
  hetgeen niet populair is bij onze liberalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s