Verwarde man rijdt in op publiek … 84 doden!

Afgelopen donderdag zat ik net als veel anderen, midden in de nacht, voor de TV de schokkende beelden te bekijken in Nice. Kort daarvoor had ik nog naar de Tour de France gekeken (Dumoulin). De verschrikkelijke beelden van de witte truck staan op mijn netvliezen geprint. Ik zei tegen mijn vriendin: “die is gek”. En dat was hij waarschijnlijk ook. Hij ging bewust steeds harder rijden …. U heeft het vast allemaal gezien.

Een verwarde man in Nice

Mijn gedachten waren uiteraard bij de (op dit moment) 84 mensen, die een gruwelijke dood kregen en bij hun nabestaanden. Maar ook bij de bevolking van Frankrijk, die sinds de aanslag op Charlie Hebdo, in angst leeft. Niet alleen in Parijs (november 2015), maar ook in een relatief kleine stad en klein vakantieoord als Nice. Ik ben er vorig jaar nog geweest …

Verwarde personen in Turkije
Op vrijdagavond weer met verbazing gekeken naar de beelden van de NOS. De chaos was compleet in Instanbul en Ankara, doordat een groep van zo’n 2.000 ‘verwarde’ mensen een poging deed tot een coup/staatsgreep. Ik weet het, de meningen zijn er over verdeeld, maar in de huiskamers van Nederland en Europa wordt Erdogan gezien als dictator. Laat ik het zo formuleren; ze hebben in Turkije een ‘andere’  democratie dan bijvoorbeeld Nederland of België. Door de coup kwamen bijna 300 mensen om het leven en raakten 1.400 onschuldige burgers gewond. We kunnen gerust stellen dat het hier om verwarde mensen gaat, aan welke kant dan ook.

Verwarde personen in Nederland
Even wat dichterbij huis. Hoe gaat het bij ons. Wat kunnen ECHT ontspoorde mensen aanrichten als zij niet worden opgevangen. Het is al weer 7 jaar geleden, een verwarde man reed dwars door het publiek richting bus van het Koningshuis, 8 doden, onder wie de bestuurder. Sinds 2009 is Koninginnedag/Koningsdag niet meer wat het was …

1. aanslag Koningshuis 2009 - Het Roer Moet OM - auto en bus 001

Hoe kan je voorkomen dat mensen ontsporen. Gisteren (16/7/2016) is een vrouw (58) uit Maasbommel vermoord door haar schoonzoon, in het bijzijn van 2 kinderen en zijn zwangere vrouw. Op het moment dat je dat leest, moet je haast wel denken … “die zijn ontspoord”.

De media noemt het tegenwoordig ‘verwarde man, vrouw of personen’. Wij laten ons dat opdringen en dat is niet goed. Het is niet goed wat er gebeurt, maar de media smult er van. Hoe erger, hoe beter … We blijven kijken en we doen te weinig.

‘Verwarde personen’ | Het wordt uit zijn verband gerukt.
In een artikel uit 2014 dat ik las, in het kader van mijn onderzoek naar ‘verwarde personen’, werd toen al door de GGZ aangegeven dat ‘verwarde personen’ vaak GEEN psychische stoornis hebben. Ze zijn ‘tijdelijk’ ontspoord. Het rapport van het Trimbos Instituut kwam dan ook niet onverwacht. Mevrouw Schippers ramt even op de laatste dag voor het reces van de Tweede Kamer haar aangescherpte wet ‘verwarde personen’ er door heen. Nederland op zijn achterste benen en mevrouw Schippers geeft ‘geen commentaar’. Waar is nu de pers? Te druk in Frankrijk en Turkije waarschijnlijk.

1 De Feiten in Nederland - Verwarde Personen - Het Roer Moet OM

Wij, als stichting Orange Monday, maken ons hard voor de 70.000 ‘verwarde personen’ in Nederland. Het is 2016, geen ‘40-‘45, toch? Toen werden mensen zonder vorm van proces opgesloten (net als nu ook nog in Turkije overigens zoals Ebru Umar), op het moment van schrijven zijn al 8.000 mensen gearresteerd. Dat mag in een Europese democratie gewoonweg niet, en zeker niet in Nederland!

Nieuwe naam | Wedstrijd misschien?
Wat belangrijk is te weten, is wat een ‘verward persoon’ nu eigenlijk is. U kunt deze persoon dan beter herkennen, begrijpen en wellicht tijdig ingrijpen. De definitie zoals wij, en velen met ons, dat zien, is:

1 Definitie Verwarde personen - Het Roer Moet OM - Stichting Orange Monday

Even voor de duidelijkheid: in de nieuwe wet spreekt minister Schippers OOK over mensen die GEEN acuut gevaar of bedreiging vormen, zoals in de definitie omschreven. Dat betekent weer dat het aantal van 70.000 ‘verwarde mensen’ uit 2015, als de wet er komt, dit in 2017 snel oploopt naar 100.000 of meer!

Net als het Trimbos Instituut willen wij af van de naam ‘verwarde personen’ EN als eerste af van de draconische wet van Schippers. Dit onderwerp is sinds 15 juli officieel opgenomen in onze petitie Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg en zal op maandag 5 september 2016 bij het overhandigen van de petitie ook besproken worden met Schippers. Er moet echter meer gebeuren.

Wie heeft de naam eigenlijk bedacht?
De naam ‘verwarde personen’ is bedacht door de huidige GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg) en is uit z’n verband gerukt door media, Schippers en hulpverleners. De naam dekt allang niet meer de lading.

Veel verwarde mensen zijn ‘gewoon’ hun baan kwijt, zijn gescheiden, hebben hoge schulden of zijn hun huis kwijt. Vaak juist GEEN psychische stoornis of net ontslagen uit een GGZ-instelling. De ‘verwarde personen’ worden in mijn ogen misbruikt om bezuinigingen terug te draaien. In mijn ogen moeten ze juist geholpen worden!

U heeft vast de sites van Stichting Orange Monday (www.orangemonday.nl) en de speciale site voor de Petitie Het Roer Moet OM: www.hetroermoetomin.nl al eens bekeken.

Sinds 15 juli 2016 zijn wij gericht op Orange Monday maandag 5 september 2016, de eerste werkdag van minister Schippers, waarop wij 40.000 handtekeningen van de petitie aan haar overdragen. Een burgerinitiatief, vragen in de Tweede Kamer, het indienen van onze voorstellen. Wij gaan voor een Parlementaire Enquête over de Gezondheidszorg. Het is verkiezingstijd, help ons aan de benodigde handtekeningen.

TENSLOTTE | Vlucht MH17 | 17 juli 2014
Vandaag is het ook nog eens twee jaar geleden: een drama voor Nederland, dat zijn weerga (nog steeds) niet kent. De nabestaanden zijn achtergebleven als verwarde mensen. Wat is er nu gebeurd; beloften van onze regering zijn nog niet uitgekomen. Ook ik sta vandaag stil bij dit verschrikkelijke drama, net als toen in juli 2014 en bij de herdenking in november met het blog “Dichtbij ….Van Nationale rouw naar herdenking

Nederland kan wel saamhorig zijn …

1 dag-van-nationale-rouw-foto-MH17-Het Roer Moet OM

Verward, maar wel met een visie op de toekomst.

Met positieve groet, Martin Jan Melinga

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Politiek en beleid, verwarde mensen, Vitaliteit Expert en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.