Halve zorg, is GEEN zorg … maar Nederland is zitkampioen van Europa #Zorg #GGz

Voordat ‘iedereen’ op vakantie is, toch nog een belangrijke boodschap. En wellicht lezen de vakantiegangers die al weg zijn mijn blog ook in het buitenland.

Stichting Orange Monday kijkt over de vakantietijd heen, straks weer naar school en aan het werk. Onze vizier is al gericht op 2017. De tijd vliegt tenslotte (of ben ik nu zo oud) en er zijn ook veel thuisblijvers, zoals ik bijvoorbeeld. Gelukkig hoef ik niet in de drukke zomermaanden op vakantie. De files in Frankrijk ontloop ik daardoor 🙂

Halve zorg is geen zorg - bord eten 001 + Vitaliteitfactor + logo + lijn

Halve zorg is GEEN zorg!
Wat bedoel ik daarmee? Nederland mag wat betreft zorg in de top 10 van de wereld staan, dat betekent niet dat onze zorg compleet is. Een voorbeeld van halve zorg is: “Een man breekt zijn been en krijgt van het ziekenhuis geen gips, maar een verbandje. Hij mag over 6 weken terugkomen”. Een ridicuul voorbeeld, maar in Nederland maar al te vaak praktijk, halve zorg!

Ander voorbeeld: “Iemand komt depressief bij de GGZ. Het blijkt dat hij zijn hoge schulden en zijn echtscheiding niet aan kan. Hij wordt geholpen en komt weer in dezelfde schulden en hetzelfde echtscheidingsproces terecht.” Halve zorg dus, of beter GEEN zorg! Hij is van de regen in de drup terechtgekomen. Klacht niet opgelost, wel veel kosten gemaakt, zowel voor de cliënt als de GGZ. Twee verliezers dus en er is een oplossing.

Halve zorg is geen zorg - glazen 002 + Vitaliteitfactor + logo + lijn

Hoe kom ik hier op …
Sinds dit jaar is het mogelijk om, als cliënt naar volledige zorg te vragen. Wat is volledige zorg? Dat is alle factoren, die te maken hebben met het ‘menselijke zijn’, te betrekken in de diagnose van een cliënt bij mentale (psychische) of fysieke (lichamelijke) klachten. Onze gezondheidszorg is verdeeld tussen fysiek en mentaal. Daarnaast wordt door de ‘halve zorg’  vaak vergeten naar de omgevingsfactoren te kijken. Toch belangrijk. Of je nu 12, 52 of 75 bent, er is sprake van andere omstandigheden, toch? Met 12 sta je nog aan het begin, met 75 tel je af. Wanneer je 52 bent, zoals ik voel je je soms nog 18 en soms wel 75, maar ik ben 52.

Halve zorg is geen zorg - Growing older 002 + Vitaliteitfactor met lijn

Hoe dan anders?
Iedere Nederlander zou moeten gaan voor ‘hele zorg’ of beter complete zorg. In ons land hoeven wij met minder geen genoegen te nemen. De Nederlander is de laatste 15 jaar veel assertiever geworden. Dat komt uiteraard door het internet, maar ook omdat de huisarts vaak vraagt: “wat vindt of denkt uzelf?”. U kunt dus best vragen of de huisarts (of de Praktijk Ondersteuner Huisarts – POH) de Vitaliteitfactor wil laten berekenen.

Dat gaat eenvoudig. U vult een lijst in met 70 vragen en heeft een gesprek (ongeveer 50 minuten) met de POH’er. De POH’er en u weten dan allebei wat er aan de hand is. Niet alleen qua gevolgen, maar ook de oorzaken. Bij een gebroken been hoeft het natuurlijk niet persé, dan is de klacht wel duidelijk. Maar als u al maanden met tegenzin opstaat of naar uw werk gaat, dan is er wat aan de hand. De vragenlijst is gebaseerd op onderstaand schema:

20160401-Schema-Vitaliteitfactor-V1_2_b

Eenvoudig is af te lezen waar welke klachten kunnen ontstaan, mentaal, fysiek of de omgeving. Vaak is er ook een wisselwerking tussen omgeving en mentaal of fysiek en mentaal. U kunt zich voorstellen dat als u last van uw hart heeft, dit mentaal, maar ook in uw omgeving, gevolgen kan hebben.

Waarom dit blog?
Stichting Orange Monday ziet graag zo snel mogelijk, zo veel mogelijk Vitaliteit Experts die de Vitaliteitfactor kunnen afnemen. Daar moet je namelijk voor opgeleid worden. Er zijn maar weinig mensen die verstand hebben van integrale gezondheidszorg, want zo noemen wij dat.

Wie kan er Vitaliteit Expert worden? Zo’n 2 miljoen zorg-, hulp- en dienstverleners in Nederland, in loondienst of zelfstandig. De opleiding is net gestart en er zijn nu 5 Vitaliteit Experts actief in Nederland. Wij verwachten per 1 januari 2017 al 50 Vitaliteit Experts nodig te hebben. De Vitaliteitfactor is voor alle leeftijden en levensgebieden. Deze zomer wordt ook de Vitaliteitfactor Junior en Senior geïntroduceerd. Juist voor kinderen van 8-12 en jongeren van 12-18 jaar ideaal voor professionals. De Vitaliteitfactor zegt meer dan vele gesprekken …

20160528_Vacatures_Vitaliteit_Groep_Versie_11

Is dit reclame?
JA! Maar wel van het goede soort. Stichting Orange Monday is net een 3-jarige campagne gestart met de naam “CHECK JE VITALITEIT’. Juist vandaag werd bekend dat te veel mensen zittend doorbrengen. Jongeren en hoogopgeleiden lopen het meeste risico. Ons land is zelfs ‘zitkampioen’ van Europa en ‘zitten is het nieuwe roken’. Jongeren tot 18 jaar spannen de kroon en zitten per dag zo’n 10 uur. Als je daar het slapen bij optelt, kom je op slechts 6 uur actief bezig zijn per dag.

Onze gezondheid vraagt om aandacht, vindt ook het RIVM, dat op 11 juli 2016 samen met het CBS de cijfers ‘Leefmonitor 2015’ bekend maakte. Tijd voor actie, tijd voor ‘Check Je Vitaliteit’ en indien nodig het berekenen van de Vitaliteitfactor. Omdat het nodig is …

Bijeenkomsten voor professionals
Elke dinsdag zijn er op het hoofdkantoor van stichting Orange Monday en de Vitaliteit Groep bijeenkomsten over vitaliteit. De eerstvolgende is dinsdag 19 juli 2016 om 10 uur. Kijk voor actuele data en tijden op www.vitaliteitfactor.nl Gelijk aanmelden? Stuur een mail naar info@orangemonday.nl en u krijgt een bevestiging voor de dag naar uw keuze!

Button - Doe de gratis Vitaliteit test

Wilt u eerst de GRATIS TEST doen van de campagne “Check Je Vitaliteit’, klik dan op bovenstaande knop. Komt u in groen dan is het voor u OK. Komt u in oranje of rood? Neem dan contact op met een Vitaliteit Expert en laat de Vitaliteitfactor berekenen.

Met positieve groet, Martin Jan Melinga

AVA Twitter of Facebook Petitie Het ROER moet OM Orange Monday -200p
PS: Petitie ‘Het Roer Moet OM’ gaat ook voor complete zorg. Halve zorg, is geen zorg! Teken de petitie vandaag nog via www.hetroermoetomin.nl

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #CheckJeVitaliteit, #HetRoerMoetOM, #zorgomdezorg, Campagne Check Je Vitaliteit, Check Je Vitaliteit, DE NIEUWE GGZ, Gezondheidszorg, Het roer gaat OM!, Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg, Integrale Gezondheidszorg, Landelijk Platform Gezondheidszorg, Lichamelijke Gezondheidszorg, Nationaal Zorgfonds, Opleiding Vitaliteit Expert, Orange Monday, Orange Monday Kids, Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Politiek en beleid, Stichting Orange Monday, Vitaliteit Expert, Vitaliteit Groep, Vitaliteit Groep Den Haag, Vitaliteit Groep Utrecht, Vitaliteit Groep Zwolle, Vitaliteitfactor Junior, Vitaliteitfactor Senior, Vitaliteitfactor©, Wat is lef? Mijn verhaal ..., Zelfstandige zorgprofessional, Zorgverzekeraars, ZZP en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s