“Niet ingrijpen is soms erger dan iemand even tijdelijk vastzetten” #verwardemensen #Schippers #Tanamal

Deze week kreeg ik het nieuws over minister Schippers voor de kiezen, die samen met staatssecretaris Dijkhoff, een wel heel bizar plan presenteert. Het plan houdt in dat ‘verwarde mensen’, als er GEEN acuut gevaar is, 3 dagen (time-out) verplicht vastgezet mogen worden in een GGZ-instelling.

A Schippers ... Wet Verwarde mensen - petitie Het Roer Moet OM

Het plan krijgt in de Tweede kamer steun van o.a. mevrouw Tanamal (PvdA), die zei: “Niet ingrijpen is soms erger dan iemand even tijdelijk vastzetten.” Misschien een idee dat mevrouw Tanamal in de komende 3 maanden onverwachts voor 3 dagen wordt opgesloten in een GGZ-instelling, ze klinkt verward. Wat ik hier hoor? Een regering en een Tweede Kamer, die een probleem nog niet hebben kunnen oplossen en nu met deze draconisch maatregel komen. Dit is geen oplossing! Ik zeg: “Teken de petitie!”

Verwarde mensen
De definitie voor verwarde mensen is onduidelijk. Wie is een verward persoon en wie niet? Even een voorbeeld: “Een man komt thuis van zijn werk na een lange dag. Hij steekt zijn sleutel in de deur en de deur gaat niet open. Vervolgens loopt hij om zijn eigen huis en komt tot de ontdekking dat alles hermetisch is afgesloten. Paniek slaat toe. Hij wist dat zijn relatie niet geweldig meer was, maar dit? Hij probeert in de schuur te komen en vindt een balk. (Ondertussen hebben mensen uit de buurt al de politie gebeld). De man wordt bozer en bozer en slaat een ruit in. Tien minuten nadat hij de sleutel probeerde, arriveert de politie. De man is ondertussen niet meer voor rede vatbaar …”

Is deze man verward? Of is het logisch dat hij uit zijn dak gaat? Is er begrip van de politie of wordt deze man 3 dagen naar een GGZ-instelling afgevoerd? De definitie verwarde persoon? Ik heb ‘m nog niet gelezen en ik vraag mij af of mevrouw Schippers, meneer Dijkhoff en mevrouw Tanamal wel weten waar ze over praten. Lang geleden (zo’n 65 jaar terug) was het doodnormaal om iemand zonder enige vorm van proces dagen op te sluiten. Vroeger gingen mensen een inrichting in en kwamen er NOOIT meer uit. Die tijd leek voorbij, tot de aanstaande wet van mevrouw Schippers!

A Verwarde mensen - Teken Petitie Het Roer Moet OM - Tweede Kamer

Verwarde man
In 2011 was ook ik een ‘verward persoon’. Tot op heden heb ik daar nog de gevolgen van. Opgejaagd door de maatschappij kwam ik op straat te staan. Geen inkomen, geen baan, geen huis en psychische klachten! Alle basiselementen weg. Daarom heb ik ook stichting Orange Monday opgericht.

Is het nuttig zo iemand op te sluiten in een cel of in een GGZ-instelling? NEE! Wat is de baat voor deze persoon? Hulp op mentaal, maar juist ook op sociaal-maatschappelijk gebied. Ik zeg: verwarde mensen worden gecreëerd door de samenleving. Iedereen kan een ‘verward persoon’ worden.

Preventie is dan ook op zijn plek, evenals uitgebreide voorlichting over de sociaal-maatschappelijke gevolgen door psychische klachten en andersom. Juist nu heeft stichting Orange Monday een campagne opgezet “Check Je Vitaliteit”, zowel mentaal, fysiek als qua omgeving. Omdat het nodig is …

Recent hebben wij minister Schippers hier een brief over gestuurd. We wachten op antwoord, ze was natuurlijk te druk met deze nieuwe draconische wet (snel voor het reces) voor verwarde personen. Laten wij er wat aan doen!

Blog Verwarde man met zak over zijn hoofd stigma info Orange MondayKlik op de afbeelding en ga naar de website van Orange Monday!

Aanjaagteam verwarde personen
Op 3 september 2015 werd het aanjaagteam geïnstalleerd door Minister van der Steur (Justitie), minister Schippers (VWS). Vandaag bracht de NOS het nieuws dat in niet één gemeente het onderwerp ‘verwarde personen’ is geregeld. Hoezo aanjaagteam? En dan nu deze wet … Gelukkig moet de wet nog door de Tweede en Eerste Kamer, er is hoop! Teken in ieder geval onze petitie om deze wet te voorkomen!

Het aanjaagteam met de bovengenoemde mensen zou met oplossingen komen. Als je niet weet waar je over praat, wordt het lastig. Natuurlijk worden mensen binnengehaald die verstand hebben van GGZ, maar veel daarvan kijken alleen naar eigen belang. Je zou maar een verwarde persoon zijn, als je bovenstaand leest ben je in één keer NIET meer verward, toch?

A - Help - die zag ik niet aankomen 450p doodszoorzaak nr 4 psychische klachten

Nieuwe wet moet gestopt worden (op zijn minst aangepast)
Gelukkig is stichting Orange Monday niet de enige die zich zorgen maakt. Ook de LPGGz (cliëntenorganisatie mensen met psychische klachten GGz ) en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) reageren afwijzend. Twee belangrijke organisaties binnen de GGZ vinden het  niet dé manier. Vraag is of deze twee organisaties wel in het ‘aanjaagteam’ zitten, stichting Orange Monday is niet gevraagd om haar mening.

Opsluiten van mensen (zonder reden) is geen oplossing van het vraagstuk ‘verwarde personen’. Het afgelopen jaar lieten zowel de huisartsen, de GGZ, het Leger des Heils en nog vele andere organisaties weten dat er een oplossing moet komen. Renske Leijten zegt dat dit de mensenrechten niet beschadigd, me dunkt. Als het een wet is, dan is dat zo. Vraag is of de universele rechten van de mens getoetst zijn. Het lijkt mij sterk.

Ons standpunt
Stichting Orange Monday zal, al of niet samen met eerder genoemde organisaties, op alle manieren de wet tegenwerken. Middels de Petitie ‘Het Roer Moet OM’, maar ook om met bovengenoemde organisaties en gemeenten tot een goede oplossing te komen over verwarde mensen. Geen landelijke wet, maar eerst lokaal een oplossing per gemeente. VWS wilde graag decentraliseren, dit is een mooi onderwerp daarvoor. Lokaal zijn er veel verschillen voor mensen die problemen hebben (en dus potentieel verward kunnen zijn), zoals bijvoorbeeld in Amsterdam, Utrecht of Maastricht of bijvoorbeeld een kleine gemeente in het noorden of oosten van het land.

Tenslotte
Wanneer u het met mij eens bent, steun dan petitie “Het Roer Moet OM’ in de gezondheidszorg en steun stichting Orange Monday met haar missie.

Button - Doe de gratis Vitaliteit test

Wanneer u even tijd heeft, doe de GRATIS vitaliteit TEST via www.checkjevitaliteit.nl. Voorkomen is beter dan genezen. Een groot deel van de psychische klachten en al helemaal ‘verwarde personen’, is te voorkomen. Dat is ook nog eens een kostenbesparing, mevrouw Schippers 🙂

Met positieve groet, Martin Jan Melinga

PS. U kunt de petitie ‘Het Roer Moet OM’ ook volgen op Facebook (klik op de link)

AVA Twitter of Facebook Petitie Het ROER moet OM Orange Monday

 

 

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #CheckJeVitaliteit, #HetRoerMoetOM, #NLKantelt, Orange Monday, Orange Monday Academy, Orange Monday Kids, Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Stichting Orange Monday, verwarde mensen, Vitaliteit Expert, Vitaliteit Groep, Vitaliteitfactor©, Zelfstandige zorgprofessional, ZZP en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op “Niet ingrijpen is soms erger dan iemand even tijdelijk vastzetten” #verwardemensen #Schippers #Tanamal

  1. kayakangst zegt:

    Mensenrechten gelden onverkort. Of iemand ziek, gezond, verward of gehandicapt is maakt niet uit. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat psychiaters niet goed kunnen voorspellen of iemand die in de war is gevaarlijk is (of gevaarlijk kan worden). Deze ‘maatregel’ is een schandaal. De onmacht waar hij uit voortkomt zou aanleiding moeten geven tot een structurele verandering in de geestelijke gezondheidszorg.

  2. Pingback: Dreigend #ontslag minister #Schippers? #verwardemensen #eigenrisico naar € 500? | Martin Jan Melinga

  3. H.Marchand zegt:

    Soms heb ik de indruk dat de minister zelf wellicht tot de groep ‘verwarde personen’ gaat behoren of ze is niet kritisch en laat ambtenaren vanuit de geblindeerde kelders van het ministerie de maakbare wereld ontwerpen. Helaas wordt er vaak vanuit een kokervisie geredeneerd. Zo wordt het thema verwarde personen inderdaad alleen van uit GGZ-(instellings)perpectief aangevlogen. Zie maar de overleggen die plaats vinden: alleen GGZ-instellingen en openbare orde betrokkenen. In een bredere context komt er ook ruimte voor ook andere mogelijkheden van benadering, ‘opname’, et cetera. Misschien handig om eerst een beter ‘rondje langs de velden’ van werkelijk betrokkenen en minder specialismen te maken in de planvorming.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.