Iedereen heeft tegenwoordig een mening over … het #Zorgstelsel #Schippers #GGz #Zorg

“Iedereen heeft wel een mening over het huidige zorgstelsel, iedereen weet hoe het beter kan! Maar wie doet er daadwerkelijk wat mee? Wees kritisch en help mee om het ook daadwerkelijk te veranderen. Samen kunnen we dat. Alleen de kar trekken is zwaar, samen is het een peulenschil. Hierbij nodigen wij zelfstandige professionals uit om kennis te maken met een andere kijk op Gezondheid en Vitaliteit. Kom langs op een informatiebijeenkomst.”

Eén van onze Vitaliteit Experts, Mariska Springers uit Zwolle (www.vitaliteitgroep.nl),  stuurde mij afgelopen week deze zinnen. Voor mij aanleiding om een blog te schrijven. Omdat het nodig is …

Iedereen heeft een mening
Elke Nederlander is voetbalcoach van het Nederlands elftal. Ons Zorgstelsel is een onderwerp waar ook heel veel mensen een mening over hebben. Een mening die anders is dan die van mevrouw Schippers overigens. Wij (stichting Orange Monday) horen daar ook bij. We hebben zelfs een petitie gelanceerd “Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg” met inmiddels ruim 28.000 handtekeningen. (nog 12.000 nodig om de 40.000 te halen voor een burgerinitiatief in de Tweede Kamer).

Ik krijg alleen steeds meer het gevoel dat de beste stuurlui nog steeds aan wal staan. Veel roepen, veel schreeuwen, maar weinig wol. 28.000 handtekeningen is natuurlijk mooi, maar als iedereen een mening heeft, waarom heeft dan pas 0,16% van de Nederlanders getekend? Schrikbarend eigenlijk!

Campagne Denk Anders - HET ROER MOET OM IN DE GEZONDHEIDSZORG

Iedereen weet het beter
Schrikbarend, nee, eerder zorgwekkend. Iedereen weet het namelijk beter. Iedereen heeft zijn of haar eigen mening. Samenwerken? Dat is een vies woord in de Gezondheidszorg. Tot mijn grote verbazing vernam ik dat cliëntenorganisatie LPGGz en Fonds Psychische Gezondheid samen gaan in het nieuwe MIND. Fantastisch natuurlijk, maar een witte raaf in Nederland. Of zou dit ook weer een kostenverhaal zijn? Bezuinigingen treffen onze branche elk jaar. Echter een fusie om financiële redenen is nog nooit zinvol geweest. Laten wij hopen dat MIND een lang leven krijgt.

Ik kom oorspronkelijk uit de modebranche (ik ben ervaringsdeskundige GGz). Een totale verandering van werkomgeving. Het trieste is dat het wel lijkt of in de bling-bling modebranche, meer en beter samengewerkt wordt dan in de Gezondheidszorg. Iedereen weet het beter. Triest als je dagelijks met mensenlevens bezig bent. In mijn laatste blog schreef ik het nog, zo’n 7.500 mensen overlijden aan de gevolgen van psychische klachten. Een reden om samen te werken, toch?

A - Help - die zag ik niet aankomen 450p doodszoorzaak nr 4 psychische klachtenKlik op de afbeelding en lees het blog “Die zag ik niet aankomen …”

Wie doet er daadwerkelijk wat mee
Voordat wij aangewezen worden als arrogante organisatie; er zijn natuurlijk genoeg mensen in Nederland die onze mening delen. Van de 28.000 handtekening voor onze petitie zijn er veel van professionals. Professionals die het anders willen en verbaasd zijn dat wij de 40.000 nog niet hebben gehaald. (De petitie is augustus 2014 gestart.)

Wie doet er daadwerkelijk wat mee, wie zorgt dat wij samen dat Roer OMdraaien en de koers verzetten? Als u wel eens heeft gezeild, weet u dat een kleine tik de koers al laat veranderen. Moet u eens zien als we wij het samen doen … Wie pakt de handschoen op om de Gezondheidszorg daadwerkelijk te gaan veranderen? Het gaat tenslotte allemaal om bewustzijn, bij uzelf en bij anderen. Daarom is stichting Orange Monday de campagne “Check Je Vitaliteit” gestart. Download ons persbericht (klik op de link)

Wees kritisch …
Samenwerken betekent niet dat wij allemaal als makke schappen achter elkaar aan lopen. Dat doen ze in de GGZ al decennia (met alle gevolgen). Nee, wees kritisch, doe mee en denk mee. Verbetering kan en is nodig. De Nieuwe GGZ is een mooie beweging, maar samenwerking is blijkbaar niet mogelijk met stichting Orange Monday, omdat een professor uit Maastricht ‘het beter weet’ of een psychiater en een advocaat uit Amsterdam, die na kennismaking met Orange Monday, een eigen stichting opricht met ‘onze’ missie. Kritisch is leuk, maar waarom WEER nieuwe initiatieven als ze al bestaan?

Kernpunt is, net als Mariska Springers ook zegt: “doe het samen”, letterlijk: “Alleen de kar trekken is zwaar, samen is het een peulenschil”. En zo is het ook!

Laatst las ik een blog uit 2013 over STIGMA. Wat is er nu gebeurd de afgelopen 3 jaar? Het aantal ‘verwarde mensen’ is verder gestegen, stigma (lees: discriminatie) is niet weggepoetst of zelfs maar verminderd door Stichting Samen Sterk Zonder Stigma. TE triest om over te praten, wel kritisch zijn maar NIET samenwerken. Ik noem het jammer. Stichting Orange Monday heeft elke (beroeps)organisatie weer uitgenodigd voor een gesprek… We gaan het zien!

Uitnodiging (zelfstandige) professionals
Wij nodigen via dit blog, persoonlijk en via onze nieuwe websites www.checkjevitaliteit.nl en www.vitaliteitfactor.nl iedere (zelfstandig) professional uit om deze zomer kennis te maken met stichting Orange Monday, de Vitaliteitfactor en de Vitaliteit Experts.

20160528_Vacatures_Vitaliteit_Groep_Versie_11Klik op de afbeelding en ga naar de vacatures Vitaliteit Expert

Iedereen die werkzaam is in één van bovengenoemde branches kan aan het werk als Vitaliteit Expert. Waarom? Omdat het niet alleen betrekking heeft op de GGZ. Mentale klachten (zoals stress, depressie, burn-out etcetera) hebben veel oorzaken en niet alleen een psychische.

De fysieke gesteldheid en de omgeving van mensen (of een combinatie daarvan) is in 80% van de gevallen een medeoorzaak en vaak de hoofdoorzaak van psychische klachten. Wat is nu het mooie aan de Vitaliteitfactor? Die brengt alle mogelijke oorzaken bij elkaar, zodat de gevolgen beter kunnen worden opgelost, samen met de cliënt en samen met collega-professionals.

Word Vitaliteit Expert - Check je Vitaliteit campgane 002 640p

Elke dinsdagmorgen in juli en augustus
Vanaf komende dinsdag 5 juli 2016 (dus ook 12, 19 en 26 juli) geven wij in het hoofdkantoor van Orange Monday in Bilthoven een presentatie (lezing) waar u al uw vragen kunt stellen over de Vitaliteitfactor en waar u kunt vertellen waarom u het beter weet. Wij horen dat graag! Mail naar info@vitaliteitgroep.nl

Woont u in Zuid-Holland of één van de noordelijke provincies? In juli en augustus geven wij ook daar presentaties (data volgen). Meld u aan!

Zuid-Holland: Vitaliteit Centrum Den Haag (Peter en Margriet Pakvis),

Noordelijke provincies: Vitaliteit Centrum Zwolle (Mariska Springer).

Ondergetekende en Hester Morsdorf (directeur Vitaliteit Groep) zijn ook aanwezig. Ik wens u veel samenwerking deze zomer, omdat het kan!

Met positieve groet,
Martin Jan Melinga | Voorzitter Stichting Orange Monday

Samenwerken als zzp'er - Word Vitaliteit Expert - Vitaliteit Factor

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s