Alarm #huisartsen over psychiatrische patiënt! #Schippers en #GGZ falen … #hetroermoetom

Gisteren drong het in alle media door. Psychische nood … één jaar wachtlijst!
Mensen met psychische klachten zijn wederom het kind van de rekening. Wachtlijsten bij huisartsen en de praktijk ondersteuner huisarts (POH) geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en bij GGz-instellingen.  Ik ben geschokt dat dit nog steeds kan in Nederland. Al bijna 4 jaar is stichting Orange Monday actief met het behartigen van de belangen van mensen met psychische klachten. Dat is hoog nodig, als ik zo eigenwijs mag zijn.

De GGZ  laat zich al jaren, onder leiding van GGZ Nederland, de kaas van het brood eten. Wat in de lichamelijke gezondheidszorg steeds beter geregeld wordt, daar blinkt de GGZ in uit: creatie van wachtlijsten. Sterker nog, het lijkt wel of mensen met psychische klachten steeds meer in ‘de hoek waar de klappen vallen’ terechtkomen. Voor zowel kinderen als volwassenen is GEEN of onvoldoende plek bij de GGz-instellingen. Tot overmaat van ramp heeft nu de huisarts OOK een wachtlijst van ongeveer één jaar. Tijd om echt in te grijpen!

A Psychische nood - wachttijd 1 jaar - Teken Petitie Het Roer Moet OMKlik op de afbeelding en TEKEN de petitie! Onze dank.

De patiënt/cliënt is de weg kwijt
Iemand met psychische klachten weet ondertussen niet meer waar hij terecht moet. Voor kinderen kloppen ouders op een deur bij de gemeente (falende transitie) en komen dan vaak bij een instelling terecht waar wachtlijsten van één jaar eerder normaal dan afwijkend zijn.

Dat geldt ook voor de volwassenen. De huisarts kan de stroom van patiënten niet meer aan. 1 op de 4 mensen in Nederland krijgt tenminste eenmaal in zijn leven te maken met psychische klachten. Sinds 1 januari 2015 heeft de huisarts steun van de POH-GGZ maar die kan ook niet alle klachten aan. Vervolgens komt de weg naar de GGz-instellingen. Ook daar wachtlijsten die kunnen oplopen tot 2 jaar voor specifieke behandeling. Lang leven de bezuinigingen van Schippers en Van Rijn.

A Tijd voor meer preventie in Gezondheidszorg - Psychische nood - wachttijd 1 jaar

Preventie is er niet in GGZ of toch?
De lichamelijke (somatische) gezondheidszorg loopt voorop in preventie. In de GGZ is dat zoeken naar een speld in een hooiberg. Sterker nog, in de GGZ is het nog normaal om eerst de gevolgen te behandelen en dan eens te kijken wat de oorzaken zijn.  Terugkerende  cliënten worden ‘draaideurcliënten’ genoemd of als ‘verward persoon’ van straat gehaald. Te triest om over te praten dat daar zelfs een woord voor is.

Stichting Orange Monday stuurt morgen een brandbrief naar minister Schippers en staatssecretaris van Rijn met de aanvraag voor een gesprek, nog voor het zomerreces. Waarom? Omdat het nodig is … De LPGGz heeft helemaal gelijk en ook met hen gaan wij nog deze week contact leggen. Het wordt tijd dat de belangen van mensen met (mogelijk) psychische klachten worden behartigd. Ik ga ervoor als voorzitter en oprichter van de stichting.

Campagne – Check Je Vitaliteit van start!
Toevallig (of niet) is afgelopen week de Landelijke CampagneCheck Je Vitaliteitvan start gegaan. Een preventie campagne om mentale en fysieke klachten tegen te gaan. Op initiatief van Stichting Orange Monday is de Vitaliteitfactor ontwikkeld, die wij, na een gedegen opleiding, beschikbaar stellen aan alle hulp- en dienstverleners van Nederland. Voor professionals in de GGZ, de somatische Gezondheidszorg, gemeenten, schuldhulpverlening of andere sociaal-maatschappelijke problemen die psychische klachten kunnen veroorzaken. Voor volwassenen, voor kinderen (augustus 2016) en voor ouderen (najaar 2016). Meer weten? Ga naar www.checkjevitaliteit.nl

Met de Vitaliteitfactor wordt (in korte tijd) een uitgebreide intake gerealiseerd. Een digitale test en een interview van 50 minuten zorgen voor een helder inzicht in de klachten/problemen en leiden tot een onderbouwd  advies. De Vitaliteit Expert coördineert vervolgens ook nog de verdere behandeling (indien nodig). Een uniek instrument dat juist nu extra nodig is om de wachtlijsten in te korten. Het juiste medicijn dus! De opleiding tot Vitaliteit Expert is gestart, check de site www.vitaliteitexpert voor meer informatie.

OPROEP – Petitie Het Roer Moet te tekenen
Onze petitie heeft ondertussen een kantelpunt bereikt. Meer dan 28.000 mensen hebben getekend. Dat is top, maar we hebben nog 12.000 handtekeningen nodig. Het liefst voordat ’ iedereen’ op vakantie is, zodat wij het voorstel naar de Tweede Kamer kunnen formuleren.

Stichting Orange Monday gaat voor een betere en betaalbare integrale Gezondheidszorg. Een nieuw Zorgfonds en een zo’n laagmogelijk eigen risico. Maar vooral: preventie. Nu wordt daar nog een zeer bescheiden bedrag aan uitgegeven. Preventie, mits goed uitgevoerd, bespaart miljarden zorgkosten en biedt de mogelijkheid tot een lagere premie voor de Zorgverzekering.

Campagne Denk Anders - HET ROER MOET OM IN DE GEZONDHEIDSZORG

Doet u mee? TEKEN vandaag nog via www.hetroermoetomin.nl of klik op bovenstaande afbeelding!

En als u tijd heeft? Lees dan mijn blog over de introductie van de campagne ‘CHECK JE VITALITEIT’ ook een initiatief van Stichting Orange Monday. Thanks! Het Roer Moet OM

Met positieve groet, Martin Jan Melinga

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #CheckJeVitaliteit, #HetRoerMoetOM, Orange Monday, Orange Monday Ambassadeur, Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Politiek en beleid, Time To Change NL, Vitaliteit Expert, Vitaliteit Groep, Vitaliteit Groep Den Haag, Vitaliteit Groep Utrecht, Vitaliteit Groep Zwolle, Vitaliteitfactor Junior, Vitaliteitfactor Senior, Vitaliteitfactor©, Zelfstandige zorgprofessional, ZZP en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Alarm #huisartsen over psychiatrische patiënt! #Schippers en #GGZ falen … #hetroermoetom

  1. reinejragolo zegt:

    De GGz biedt dus geen fatsoenlijke uitkomst meer. Alleen als je goede contacten hebt kom je er nog tussen.
    ik doe niet anders dan mensen te adviseren om vooral geen bruggen te verbranden (althans niet te vroeg).

  2. reinejragolo zegt:

    Nog niet zoveel suicide geweest.
    Zal ik een relatie vermoeden met de ambulantisering?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s