Bizar: #Gezondheidszorg door #Schippers drama … voor het buitenland weet ze het wel? #WHO

Update: Terwijl minister Schippers mooi weer speelt in Zwitserland (Genève) moet minister Bussemaker (onderwijs nota bene) de Tweede Kamer te woord staan over ernstige problemen bij de spoedeisende hulp van ziekenhuizen. Bron: NOS Nederland op zijn smalst. Teken petitie “Het Roer Moet OM in Nederland” (klik op de link)

Ik keek gisteren op Nu.nl naar het laatste nieuws. Wat kwam ik tegen, het schrikbarende onderstaande bericht: “Nederland wordt lid van bestuur wereldgezondheidsorganisatie (WHO)” besloten tijdens het tweejaarlijks congres in Genève.

BIZAR - Nederland lid bestuur WHO en dan de toespraak .... Schippers - Petitie Het Roer Moet OM logo + lijn

Nu breekt mijn klomp
Iemand (of een afgevaardigde van VWS, lees: Minister Schippers) krijgt een flinke stem in HET beleid van de belangrijkste gezondheidsorganisatie in de wereld. De WHO, die met haar waarschuwing in 2012 (waar niemand wat mee deed) aan de wieg stond van de oprichting van Stichting Orange Monday. De waarschuwing, bij ongewijzigd beleid in de Westerse wereld, zijn psychische klachten in 2040 doodsoorzaak nummer één.

Mevrouw Schippers roept in haar speech op tot meer innovatie en resultaatgericht optreden en zij vindt dat de WHO meer met partners van buiten de zorgsector moet gaan samenwerken. (Zie oranje vlak bovenstaand). Loze oproep als je in Nederland niet in staat bent een Integrale Gezondheidszorg te realiseren en er nauwelijks ruimt is voor innovatie. Bij innovatie moet een nieuwe methode ‘evidence based’ zijn en dat kost een organisatie al snel 3 jaar (als het al te financieren is.)

Resultaatgericht werken
De vraag is wat je daar onder verstaat. Met het ‘slopen’ van onze Gezondheidszorg heeft ze samen met staatssecretaris van Rijn een ‘mooi’ resultaat bereikt. Het wordt steeds moeilijker voor cliënt of patiënt om betaalbare en goede zorg te krijgen. De kosten stijgen de pan uit, de decentralisatie is één grote puinhoop en de Zorgverzekeraars hebben ongekende macht in Nederland. Ze luistert onvoldoende naar de burger en het meest naar genoemde Zorgverzekeraars, Gemeenten en grote instellingen, die het liefst alles bij het oude lijken te houden. Ondanks initiatieven zoals De Nieuwe GGZ.

Door bezuinigingen krijgen mensen niet meer de hulp die ze nodig hebben, zijn er te veel ‘verwarde mensen’ die het nieuws halen en falen de Gemeenten in het verlenen van hulp aan ouderen en ouders met kinderen. En dat land moet de WHO gaan adviseren hoe zij het WEL moeten doen? Het doet mij denken aan het oude gezegde “haal de balk uit je eigen oog voordat je op zoek gaat naar de splinter bij een ander’.

Mental health-Lampje-Vitaliteitfactor-Innovatie in Gezondheidszorg

Innovatie in de zorgsector
Schippers roept ook op tot innovatie. Juist in Nederland, bij ongeveer 100 miljard aan uitgaven, zou innovatie hoog in het vaandel moeten staan. Innovatie is echter ver te zoeken in Zorg en GGZ. Er zijn veel particuliere initiatieven, maar veel van deze initiatieven sterven een vroege dood of komen onvoldoende uit de verf. Ik praat nu over de afgelopen 5 jaar.

Stichting Orange Monday is als particulier initiatief ook al ruim 3 jaar bezig met de realisatie van innovatie en de eerste echte stappen worden nu gezet. Met veel geluk is onze ‘innovatie’, de Vitaliteitfactor©, in 2018 of 2019 ‘klaar’ voor een mogelijke vergoeding door de Zorgverzekering. Het vereist een lange adem (lees: tijd en geld).

De vraag is of minister Schippers tegen die tijd nog minister van VWS is. Ik denk het niet. Graag ga ik de dialoog nog wel aan met deze minister. Mevrouw Schippers heeft vandaag (voor de gehele gezondheidszorg) gezegd dat ze open staat voor realisatie van Integrale Gezondheidszorg EN innovatie. Laten wij kennis en ervaring over allebei nu in huis hebben en al begonnen zijn ….

Petitie Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg
De petitie is de 1e stap tot verandering (innovatie) in de zorg. Er zijn 3 essentiële onderdelen van deze petitie:

  1. Realisatie Integrale Gezondheidszorg
  2. Minder bureaucratie en regelgeving
  3. Een Nationaal Zorgfonds met een zo laag mogelijk eigen risico (zoals voorstel SP – wij gaan graag met hun in gesprek)

Deze 3 elementen tezamen gaan, van het jaar van invoer, een kostenbesparing realiseren tussen de 10-20%, oftewel tussen de 10-20 miljard euro. Bovendien, voor mij het belangrijkste, de cliënt en patiënt komen maximaal centraal te staan, hebben invloed op hun eigen behandeling en hebben een vrije keuze van arts en behandeling.

Nationaal Zorgfonds NL - van de SP - Het Roer Moet OM - Teken Petitie

Vitaliteitfactor en de Vitaliteit Expert
De Vitaliteitfactor is de methode (of instrument) om de beste intake te realiseren voor elke Nederlander die klachten heeft, maar ook zorgt voor een controle NA de behandeling. Zo wordt bekeken of de behandeling wel echt effectief is (geweest). Vervolgens wordt 2-3 per jaar getoetst of de situatie verandert. De Vitaliteitfactor kan worden berekend door professionals uit de lichamelijke en geestelijke gezondheidszorg (GGZ), maar ook door complementaire dienstverleners zoals maatschappelijk werkers, budgetcoaches, mediators en zo meer (zie onderstaand overzicht)

20160401 Beroepen Vitaliteit Expert afbeelding nieuw_2

Samenwerken is goedkoper. De Vitaliteitfactor geeft na de digitale test een rapportage waar de Vitaliteit Expert uit kan opmaken waar de klachten zitten, maar vooral wat de oorzaken zijn van de klachten, zodat die oorzaken adequaat kunnen worden aangepakt en hierdoor klachten in de toekomst worden voorkomen.

De Vitaliteit Expert kan dat niet alleen . Zoals minister Schippers aangeeft bij haar speech bij de WHO “dat de WHO meer met partners van buiten de zorgsector moet gaan samenwerken”. De Vitaliteit Expert realiseert de meest uitgebreide intake bij klachten van mensen. Hieruit komt een advies naar de cliënt die kan betekenen dat er samengewerkt moet worden buiten de ‘zorgsector’. Juist zou ik haast zeggen, schulden bijvoorbeeld veroorzaken vaak psychische en lichamelijke klachten. Maar als je die klachten verhelpt en de schulden niet, blijft het probleem bestaan.

1. Het-Roer-Moet-OM-Time-To-Change-NL- NIEUWE KOERS

Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg
Dat is duidelijk. Fijn voor Nederland dat ‘wij’ in het bestuur zitten van de WHO. Nederland heeft wereldwijd één van de beste systemen. De vraag is alleen hoe lang nog. Hoe is de ranking in 2018, 2020 of 2040? Voor mij een schrikbeeld als u zich realiseert dat ik 2040 de leeftijd van 76 hoop te hebben bereikt. Moet ik dan mijn zorg zelf verzorgen of is er een adequaat Gezondheidszorgsysteem?

Wie zal het zeggen? Ik zeg teken vandaag. Ga voor samenwerking en innovatie. Niet mondjesmaat,  maar op grote schaal. Werken aan een goede en betaalbare Gezondheidszorg voor nu, maar ook voor de toekomst! Ik ga er voor, u ook?

Met positieve groet, Martin Jan Melinga

PS: Wilt u innovatief samenwerken als (zelfstandig) professional (zzp)? Meer weten over de Vitaliteitfactor en de opleiding tot Vitaliteit Expert? Ga dan naar www.vitaliteitexpert.nl

Samenwerken als zzp'er - Word Vitaliteit Expert - Vitaliteit Factor

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #HetRoerMoetOM, Check Je Vitaliteit, DE NIEUWE GGZ, Minister Schippers, Nationaal Ziekenfonds, Nationaal Zorgfonds, Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Politiek en beleid, Vitaliteit Expert, Vitaliteit Groep, Vitaliteitfactor©, Zelfstandige zorgprofessional, ZZP en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s