Minister #Schippers trots! Maar wie betaalt de rekening? #Zorg #GGz #EigenRisico

 Afgelopen week keek ik naar het programma Radar TV. Mevrouw Antoinette Hertsenberg maakt de balans op van 10 jaar marktwerking in de Gezondheidszorg. Wat zijn de uitkomsten:

  • De Gezondheidszorg kan minimaal 10 miljard bezuinigen door samenwerking
  • Er wordt onderling te weinig gecommuniceerd door behandelaars (efficiency)
  • Veel behandelingen, rituelen of gewoontes (zoals elke dag bloed afnemen in ziekenhuis)
  • Er wordt niet of nauwelijks geluisterd naar de cliënt of patiënt
  • Gezondheidszorg is geld georiënteerd en niet ZORGgericht

Minister Schippers is trots - Maar wie betaalt de rekening Gezondheidszorg - Het Roer Moet OM 001

En … Minister Schippers is trots! We zijn het beste Gezondheidszorgsysteem van de wereld, al twee jaar op rij. Maar … ook op twee na (VS + Frankrijk) het duurste. Wat betreft efficiëntie staat Nederland zelfs op de 40ste plek. En dat in het land waar innovatie hoog in het vaandel staat. Uitzending bekijken klik op deze link!

BELANGRIJK: Alle bovenstaande conclusies staan in de petitie die stichting Orange Monday uitschreef op 4 augustus 2014 (!!!!)  Wanneer u de uitzending van Radar TV ziet, blijkt dat er ondertussen heel veel mensen onze mening delen. Waarom werd petitie “Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg” dan niet genoemd in de uitzending? Waarom heeft de petitie PAS ruim 26.000 handtekeningen?

U mag het zeggen of gelijk tekenen. U mag het delen met iedereen die u kent. Die laatste 14.000 handtekeningen moet toch geen probleem zijn? Als ik de vele reacties op Twitter, Facebook en LinkedIn mag geloven, hadden wij nu al 100.000 handtekening moeten hebben. Twijfel dan niet langer en TEKEN vandaag nog. Het Roer Moet OM met of zonder Antoinette Hertsenberg.

Nog even de cijfers op een rijtje:

TOTALE Gezondheidszorg 2000 – 2016
In het programma van Radar TV wordt alles op de marktwerking gegooid. In onderstaand overzicht lijkt dit ook zo te zijn. Ik heb toch ook ‘even’ de vergelijking van 2008 naar 2000 meegenomen. In die 8 jaar zijn de kosten OOK bijna verdubbeld ( + 72%). In geld is dat ruim 33 miljard. De stijging van 2008 naar 2016 is ruim 20 miljard. Kortom, het was al mis en mevrouw Schippers is in plaats van te besparen op de Gezondheidszorg nog veel meer gaan uitgeven. Bekijk het overzicht.

Blog Kosten Gezondheidszorg 2008-2016 - de kosten totaal - Het Roer Moet OM 001 + petitie

De cijfers in het rood zijn mijn (voorzichtige) schattingen voor de komende jaren. CBS heeft nog geen definitieve cijfers voor 2015. Dit zijn ALLE kosten (inclusief de transitie naar de gemeente, wat tenslotte vestzak broekzak is.) Op onderstaande grafiek van het CBS is duidelijk de grote stijging te zien. De oranje lijn is het jaar 2008.

Blog Zorgverzekering - ontwikkeling-zorgkosten - 2008-2016 - Vitaliteitfactor - Vitaliteit Expert

EIGEN RISICO + ZORGPREMIE
In dit staatje zijn achtereenvolgens de stijging van het eigen risico en de zorgpremie weergeven over de periode 2008-2016. Het eigen risico was overigens al in 2013 het dubbele van 2008 en het lijkt of het ‘kunstmatig’ laag gehouden wordt als ‘doekje voor het bloeden’.

Blog Kosten Gezondheidszorg 2008-2016 - eigen risico + zorgpremie - Het Roer Moet OM 002 + petitie

In onderstaand plaatje van Independer nog even ‘mooi’ grafisch weergeven hoe de ontwikkeling is geweest van het eigen risico tot en met dit jaar. Het is ondertussen meer de vraag wanneer de € 500,- wordt bereikt dan of het gebeurt.

Blog Zorgverzekering - ontwikkeling-eigen-risico-2008-2016 plus petitie

Hoe je het ook wendt of keert (om maar een zeilterm te gebruiken) Het Roer Moet OM. De cijfers liegen niet. De stelling van de petitie van 4 augustus 2014 staat anno 2016 nog steeds als een huis. Met of zonder petitie, als wij zo doorgaan zal die mooie Gezondheidszorg van mevrouw Schippers, nummer één van de wereld, in rap tempo afzakken tot een bedenkelijk niveau.

Innovatie Orange Monday
Sinds 2014 heeft Orange Monday zich natuurlijk NIET alleen beziggehouden met de petitie. Sinds de oprichting in 2012 onderzoekt Orange Monday de markt. Wat ontbreekt, is samenhang tussen lichamelijke en geestelijke gezondheid. In onze petitie geven wij aan dat door een betere samenwerking tussen behandelaars in de TOTALE Gezondheidszorg een besparing van tussen de 10-20% gerealiseerd kan worden. Meer ruimte voor complementaire behandelaars (die nu NIET door de Zorgverzekering worden vergoed) en de landelijke introductie van de, op initiatief van stichting Orange Monday, ontwikkelde Vitaliteitfactor©.

20160401-Schema-Vitaliteitfactor-V1_2_b

Misschien heeft u er al over gelezen, zo niet, bovenstaand plaatje geeft weer hoe de samenhang is tussen mentale, fysiek en complementaire dienstverlening. Die laatste wordt ook wel de “sociale euro” genoemd. Uitkeringen van de ziektewet, werkloosheid et cetera. De schatting van de “sociale euro”- kosten zijn eveneens tussen de 20-50 miljard en worden grotendeels veroorzaakt door ons Gezondheidszorgsysteem dat door minister Schippers zo bejubeld wordt.

Wilt u meer weten over hoe de Vitaliteitfactor werkt? Ga dan naar www.orangemonday.nl of doe gelijk de GRATIS kennismakingstest. Klik op onderstaande knop en ga naar de website.Cirkel Oranje - Check Je Vitaliteit met site zonder logoDe Vitaliteitfactor wordt gemeten door een digitale vragenlijst EN een persoonlijk gesprek met uw Vitaliteit Expert. Aan de uitgebreide versie zijn wel kosten (voor de zorgconsument) verbonden en de Vitaliteitfactor© valt nog niet onder de Zorgverzekering (wat wel zou moeten). De introductieprijs: € 149,- (normaal € 249,-).

Reclame? Is dit reclame voor een ‘marktwerking’-product. Nee! De Vitaliteitfactor© is een aanzet tot de definitieve vorming van Integrale Gezondheidszorg. Uit de praktijk hebben wij ervaren dat JUIST het niet communiceren van behandelaars EN het vaak zelfs tegenwerken van behandelaars, meer regel is dan uitzondering in Nederland. De Vitaliteitfactor© is een logische methode om behandelaars bij elkaar te brengen en gezamenlijk de begeleiding en/of behandeling van cliënt of patiënt te doen. Samenwerking is zo gek nog niet en kan 10-20 miljard besparing opleveren. Te mooi om waar te zijn?

De komende maanden worden er regelmatig kennismakingsavonden georganiseerd door stichting Orange Monday. U kunt dan proeven aan de Vitaliteitfactor en als begeleider of behandelaar kennismaken met de opleiding tot Vitaliteit Expert. Geïnteresseerd? Stuur een mail naar hester.morsdorf@vitaliteitgroep.nl. (De Vitaliteit Groep is het opleidingsinstituut van Orange Monday.)

Met positieve groet, Martin Jan Melinga

PS: Geïnteresseerd in de opleiding tot Vitaliteit Expert? Klik op onderstaande afbeelding voor uitgebreide informatie of ga naar www.vitaliteitexpert.nl Op vrijdag 20 mei 2016 start de 2e groep.

Voorpagina Praktische Informatie Vitaliteit Expert en Factor - met TEKST

 

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #HetRoerMoetOM, DE NIEUWE GGZ, Het roer gaat OM!, Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg, Integrale Gezondheidszorg, Opleiding Vitaliteit Expert, Orange Monday, Over Martin Jan Melinga, Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Politiek en beleid, Time To Change NL, verwarde mensen, Vitaliteit Expert, Vitaliteitfactor©, Zelfstandige zorgprofessional, ZZP en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Minister #Schippers trots! Maar wie betaalt de rekening? #Zorg #GGz #EigenRisico

  1. N .Yürekli zegt:

    Het is genoeg, mensen kunnen niet meer mee leven !

  2. Pingback: Den Haag heeft #hoofdpijn over stijging #eigenrisico #zorgpremie 2018 | WIJ OOK! En #Schippers? #HetRoerMoetOM | Martin Jan Melinga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.