Een wereld van verschil … Winnen of verliezen … #Vitaliteitfactor #PSV #AJAX

Dit is geen voetbalblog, ik gebruik voetbal als metafoor. Afgelopen zondag (8 mei) werd de Nederlandse voetbalcompetitie beslist. De laatste wedstrijd van het seizoen.  De stand was bijzonder op 1 mei 2016, Ajax en PSV hadden evenveel punten gescoord in 33 wedstrijden, namelijk 81. Ajax had echter een positief doelsaldo ten opzichte van PSV met +6. Voor Ajax niets aan de hand, ze hoefden alleen maar te winnen …. PSV deed dat echter wel en werd kampioen! Voer voor psychologen en psychiaters?

PSV Kampioen foto met schaal 001 - Vitaliteitfactor - Vitaliteit Expert
(foto via Nu.nl)

In het voetbal zijn er winnaars en verliezers
Logisch toch, waarom speel je anders een competitie. Hoe anders is het leven van de ‘gewone’ Nederlander die vaak ook op de scheidslijn staat van succes of teleurstelling, geluk of ongeluk. Het lijntje is dun. Het leven is niet altijd om te juichen … De uitslag van een ziekenhuis, het wel of niet krijgen van een baan of het wel of niet last krijgen van psychische of lichamelijke klachten. Wij leven in een soort van zelf gecreëerde balans, die vaak minimaal is. Denk hierbij aan de koorddanser in het circus. Voordat je het weet ….

Even terug naar mentale en fysieke gesteldheid en de bovengenoemde clubs. Het lijkt logisch dat als Ajax woensdag nog een wedstrijd zou moeten spelen ze deze zeker zouden verliezen, terwijl PSV ‘m waarschijnlijk met grote cijfers zal winnen. Bevrijd, ze zijn tenslotte al kampioen!  Voetbal is volkssport nummer één en geldt daarom als mooie metafoor. Het draait namelijk allemaal om Vitaliteit. Zowel mentaal als fysiek, maar ook de omgeving. Bij PSV en Ajax zijn het de begeleiding, de coaches en het publiek. Is alles top dan is de Vitaliteitfactor ook top. Worden er cruciale fouten gemaakt (overschatting bijvoorbeeld) en het GAAT mis, dan daalt de Vitaliteitfactor pijlsnel.

20160401 Flowchart IGZ en Vitaliteitfactor - aangepast

In het mensenleven hoef je niet te winnen
Het grootste deel van onze bevolking, in Nederland, maar ook wereldwijd, leeft en wil een zo mooi mogelijk leven binnen de mogelijkheden die hij of zij heeft. Geluk, geld en gezondheid zijn 3 belangrijke onderdelen om een zo gelukkig mogelijk leven te hebben. Geld laat ik, voor nu, even apart staan omdat de Vitaliteitfactor© daar wel invloed op heeft, maar indirect. Wanneer je Vitaliteit optimaal is, kan je wel de beste baan vinden voor jezelf. Dat wil niet zeggen dat het perse de best betaalde baan is. Soms moet een mens een keuze maken …

Gezondheid is een breed begrip. Ook daar heeft de Vitaliteitfactor niet overal invloed op. Ziektes zoals kanker, hartklachten of andere fysieke ernstige klachten worden hiermee niet perse voorkomen, soms is het genetisch, soms weten wij niet waarom. Echter bij deze ernstige ziekten komt wel  de mentale gesteldheid om de hoek kijken. Hoe ga ik om met deze tegenslag? Hoe reageert mijn omgeving er op en hoe kan ik mijn leven zo dragelijk mogelijk maken? Daar kan de Vitaliteitfactor WEL bij helpen. Het terugvinden van balans. Dat kan ook levensgeluk zijn …

Definitie Vitaliteit - Check Je Vitaliteit - Vitaliteit Expert

Regeren is vooruitzien
Dit klinkt als een politiek statement. Echter, is dit ook in ons leven van groot belang. Uiteraard kunnen wij niet 20 jaar vooruitkijken, zelfs geen 10 of 5 jaar. In ons dagelijks bestaan bezig zijn met onze Vitaliteit, onze weerbaarheid en veerkracht, is wel nuttig. Vooruitkijken begint met hoe je er op dit moment voorstaat. En …. dat is vaak anders dan jij denkt op dit moment. Het is net als de weegschaal, altijd in beweging. Heb je wel of geen baan? Ben je net gescheiden? Hoe sta je er financieel voor? Alle drie hebben een directe invloed op jouw Vitaliteit. Check onderstaand schema en u ziet waar wij mensen op testen om hun Vitaliteitfactor te bepalen.

20160401-Schema-Vitaliteitfactor-V1_2_b

De kunst van de Vitaliteitfactor is niet om te ‘winnen’. Niet van uzelf, ook niet van een ander. De Vitaliteitfactor is uniek voor ELKE Nederlander. Iedereen is anders, iedere leefsituatie is anders. Met de Vitaliteitfactor, afgenomen door een Vitaliteit Expert, weet u waar u aan toe bent. Weet u wat u moet gaan doen om de factor te handhaven (score 6+) of moet verbeteren (5-) samen met de Vitaliteit Expert en het team waar hij mee samenwerkt. Alles in onderling vertrouwen en de regie ligt bij de cliënt. Het is tenslotte haar of zijn leven …. Klik hier om de GRATIS test te doen. Aan de officiële Vitaliteitfactor zijn kosten verbonden. De introductieprijs is € 149,- inclusief btw.

Uitslag Vitaliteitfactor Voorbeeld Syllabus - blog

Opleiding Vitaliteitfactor©
De 1e aspirant Vitaliteit Experts zijn hun opleiding (van 3 maanden) gestart op 20 april 2016. Wat de opleiding inhoudt, kunt u lezen op onze site www.vitaliteitexpert.nl. De eerstvolgende startdatum is 20 mei 2016 en er is nog ruimte. De komende maanden wordt de opleiding, bij voldoende deelnemers, om de 2 weken gestart. Op vrijdag, zaterdag en zondag, zodat het u als (zelfstandig) professional zo min mogelijk werktijd kost. Wie komt er voor in aanmerking? Check onderstaand overzicht.

20160401 Beroepen Vitaliteit Expert afbeelding nieuw_2

Tenslotte
Ik ben er trots op om trainer/coach te mogen zijn van toekomstige Vitaliteit Expert. Mijn eigen ervaringen met een diagnose (bipolaire stoornis) heeft er toe bijgedragen dat wij een uitgebalanceerde opleiding hebben ontwikkeld, die is gericht op onderlinge samenwerking, zowel verticaal als horizontaal in de Integrale Gezondheidszorg. Werken met de Vitaliteitfactor is mooi, maar vooral een USP voor elke zzp’er genoemd in bovengenoemd staatje. Wij maken graag kennis met u op één van de volgende opleidingen.  Wilt u nu meer info? We hebben een flyer samengesteld met de ‘Facts & Figures’ van de opleiding. Via de website kunt u de uitgebreide info downloaden. Klik op onderstaande afbeelding:

Samenwerken als zzp'er - Word Vitaliteit Expert - Vitaliteit FactorWilt u ons persoonlijk leren kennen, kom dan naar de bijeenkomst op dinsdag 17 of 24 mei 2016 om 19.30 uur in Bilthoven waar u kunt proeven van de opleiding. Wilt u de uitgebreide Vitaliteitfactor zelf doen als zelfstandig professional om te zien wat u er mee kunt doen? Stuur dan een mail naar hester.morsdorf@vitaliteitgroep, directeur van het opleidingscentrum van Stichting Orange Monday.

Met positieve groet, Martin Jan Melinga

PS: Wilt u uw Vitaliteit meten? Doe dan de GRATIS TEST om een indicatie te krijgen. Neem met Hester Morsdorf contact op als u de uitgebreide Vitaliteitfactor (test + interview Vitaliteit Expert) wilt laten afnemen.

Cirkel Oranje - Check Je Vitaliteit met site 2 logo's

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Orange Monday, Orange Monday Academy, Orange Monday Ambassadeur, Vacatures ZZP, Vitaliteit Expert, Vitaliteitfactor©, Zelfstandige zorgprofessional, ZZP en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Een wereld van verschil … Winnen of verliezen … #Vitaliteitfactor #PSV #AJAX

  1. folkertrath zegt:

    Een mooi, duidelijk geschreven informatief verhaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s