De Maat is VOL #Schippers en #VanRijn … Laat #ouderen niet in steek! #hetroermoetom #eigenrisico

Vandaag kwam het artikel van Binnenlands Bestuur (samen met NOS) onder ogen, naar nu blijkt hebben gemeenten in 2015 zo’n 310 miljoen overgehouden op de WMo. Lees het artikel via deze link:”Gemeenten houden 310 miljoen over van WMo Budget“Te gek om over te praten dus …. Hoge eigen bijdrages zijn doorgeschoten blijkbaar. Maar van Rijn wil nog geen conclusies trekken … (die kennen wij nog van het PGB-alarm). Trek uw conclusie en TEKEN de #petitie via www.hetroermoetomin.nl of klik op de afbeelding!

Blog 1 mei 2015 – Sinds afgelopen week woensdag (20 april 2016) hebben meer dan 10.000 mensen de petitie “Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg” getekend met daardoor een tussenstand van ruim 25.000 handtekeningen. Onze grote dank daarvoor! Ons doel, 40.000 handtekeningen komt nu snel inzicht en daarmee het indienen van een burgerinitiatief in de Tweede Kamer. Het Roer Gaat OM!

Het kan zo niet langer mevrouw Schippers …. En ook een nieuw kabinet zal hoogst waarschijnlijk doorgaan met het verouderde en verroeste systeem dat Gezondheidszorg heet. De maat is VOL! Tijd voor een nieuwe koers, het Roer Moet OM!

Blog Verkeerd - Edith-Schippers-Martin-van-Rijn - Orange MondayKlik op de afbeelding en teken als u nog niet getekend heeft!

Wat mij het meest stoort, is dat het lijkt dat minister Schippers. en kompaan staatssecretaris Van Rijn, ver buiten de werkelijkheid leven en werken. Ze DENKEN zelfs dat zij het goed doen. Dat de Nederlandse Gezondheidszorg één van de beste is van Europa. Ja, dat klopt, maar voor hoe lang is de vraag. Een voorbeeld hiervan is de decentralisatie (lees: bezuinigingen) van de Zorg. Uit (het eerste??) onderzoek van SCP (Sociaal Cultureel Planbureau) blijkt wat hiervan de gevolgen zijn.

1 op de 5 ouderen (of mensen met een beperking) hebben geen netwerk.
De hele decentralisatie van de Zorg valt en staat bij een goed werkende participatiemaatschappij, het stokpaardje van deze regering. Voor het eerst is nu onderzoek gedaan door het SCP. 1,1 miljoen mensen hebben een onvoldoende netwerk (mantelzorg). Ze hebben geen hulp. Het gaat hierbij vaak om de basisbehoeften, zoals schoonmaken van het huis, boodschappen doen of een praatje. Deze mensen zijn vaak alleenstaand. Klik op de link voor het volledige artikel in het AD!

De staatssecretaris zegt: ‘mensen die geen toegang hebben tot mantelzorg kunnen hulp vragen bij de Gemeente’. Die weg naar hulp via de gemeente (bureaucratie en regelgeving) is vaak niet makkelijk voor deze doelgroep, anders hadden ze wel een netwerk gehad. Een te makkelijke reactie van Van Rijn, van wie zijn eigen moeder vorig jaar de voorpagina’s nog haalde.

1 op de 5 ouderen die zorg nodig hebben geen netwerk - petitie - Het Roer Moet OM via AD3

Foto via AD.nl – klik op de foto en ga naar de petitie!

Petitie over de 20.000 handtekeningen
Voor mij een magisch getal: 20.000! (gerealiseerd 28 april 2016) Dat is de helft van het benodigde aantal handtekeningen voor de petitie en het indienen van een serieus voorstel in de Tweede Kamer, ondertussen zijn het er ruim 23.000!!. Hoe mooi is dat als wij dat samen dit jaar nog kunnen realiseren. Met de aanstaande Tweede Kamer verkiezingen komt de Gezondheidszorg dan hoog op de politieke agenda voor de verkiezingen.

Gezondheidszorg is een 1e levensbehoefte en hoort hoog op de politieke agenda. Waarom? Het departement van Schippers en Van Rijn is het grootst, de totale kosten van de Gezondheidszorg zijn zo’n 100 miljard (13% van ons BNP – het inkomen van Nederland) en het raakt ons allemaal. Vroeg of laat, fysiek of mentaal en in ieder geval in de portemonnee. Het feit dat het eigen risico de komende jaren waarschijnlijk verhoogd gaat worden naar € 500,- (was € 150,- in 2008) raakt ons allemaal en is gewoonweg NIET acceptabel.

wat heeft onderzoek voor zin als medicatie of behandeling niet betaald kunnen worden-sylvia-het roer moet om- petitie
Wat heeft onderzoek in de Gezondheidszorg voor zin als medicatie niet vergoed wordt!

Chronisch zieken en lage inkomens
Gezondheidszorg is een 1e levensbehoefte, maar de verdeling van de kosten lijkt scheef. Was het eigen risico in 2008 (€ 160,-) nog bedoeld als kleine drempel, anno 2016 (2,5x zo hoog) is het geen drempel meer maar een berg. Er ontstond een nieuw woord in de samenleving ‘zorgmijdend’. Te triest om te praten. Mensen die automatisch hun eigen risico VOOR 1 april hebben verbruikt vanwege medicatie of behandeling wegens chronische ziekte. Of het gewoonweg niet kunnen betalen van die bijna € 400,-. De reacties via de petitiesite waren niet van de lucht bij het horen van het bericht van Schippers (lees het blog) dat het eigen risico wellicht naar € 500,- gaat. Lees ook het aangrijpende blog over Sylvia (heeft MS), die ik in 2014 heb gesproken over de petitie. Wat heeft onderzoek in de Gezondheidszorg voor zin als medicatie en behandeling NIET betaald kunnen worden. (noot: inmiddels heeft Sylvia een regeling kunnen treffen.)

De zorgconsument de dupe
De kosten van de Gezondheidszorg (overheid/zorgverzekeraar) stijgen van 2017 naar 2021 van 41 miljard naar 50 miljard. De eerste reactie van Schippers, het eigen risico omhoog. Ik zeg, laten wij die Gezondheidszorg eens ECHT onder de loep nemen. Laten we kijken of het anders kan. Het systeem dat gehanteerd wordt sinds 2008 kan op de helling. Het heeft alleen maar geleid tot astronomische stijging van de kosten. De bureaucratie en regelgeving is eerder erger geworden dan minder en de cliënt of patiënt van GGZ en Zorg staat steeds meer in de kou.

Vrijwillige mantelzorgers nemen de taak van de overheid over met desastreuze gevolgen. Hun vitaliteit neemt af, omdat ze vaak ook nog een baan naast de mantelzorg hebben. Het gevolg, verhoging van het ziekteverzuim en dat was nu net niet de bedoeling en zal de kosten voor de Gezondheidszorg weer doen stijgen. Want wat als de mantelzorger uitvalt?

A Schippers Het Roer Moet OM - Tell a Friend3

OPROEP aan elke Nederlander
Lees de petitie via www.hetroermoetomin.nl TEKEN de petitie als ook uw conclusie is “Minister Schippers: De Maat Is VOL” en deel deze met uw ‘netwerk’. Uw familie, vrienden,  kennissen in het echte leven en op Facebook, Instagram, Twitter of welke vorm van Social Media dan ook. Wellicht krijgt u aandacht in een lokale of regionale krant. Wij kunnen als stichting Orange Monday (initiatiefneemster petitie) het niet alleen. Help ons deze petitie op de politieke agenda te krijgen VOOR de 2e Kamerverkiezingen van maart 2017. Het Roer Moet OM, niet morgen maar vandaag!

Tenslotte, deze week kreeg ik een bericht van iemand die zei dat haar Ziekenfondspremie in 1995 maar 40 GULDEN was. Nu, gemiddeld € 100,- per maand (basis-verzekering) en een eigen risico van € 385,-. Wat is er gebeurd?

Mijn dank is groot. Groet, Martin Jan Melinga

PS: Initiatiefneemster van de Petitie, stichting Orange Monday, is Roerganger in Integrale Gezondheidszorg (GGZ en Zorg). Het Roer Moet OM … Omdat het nodig is! Check onze website www.orangemonday.nl o.a. over Vitaliteit en hoe belangrijk dat voor ons is!

Time To Change NL Voorpagina

 

 

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #HetRoerMoetOM, #NLKantelt, Nationaal Ziekenfonds, Nationaal Zorgfonds, Orange Monday, Orange Monday Academy, Orange Monday Ambassadeur, Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Politiek en beleid, Vitaliteit Expert, Vitaliteitfactor©, Zelfstandige zorgprofessional, Zorgverzekeraars, ZZP en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s