Wat is #HetRoerMoetOM? De luis in de pels van #Schippers! #petitie #eigenrisico #Zorgfonds

Laatste nieuws: donderdag  28 april 2016 om 1.35 uur werd de 20.000ste handtekening geplaatst! Wij danken iedereen en mevrouw Schippers (verhoging eigen risico) voor dit resultaat, 8.000 handtekeningen in 1 week. Bijzonder omdat wij het tot nu toe zonder aandacht van de pers hebben moeten doen. U heeft gedeeld en getekend! TOP!

Op de petitiesite “Het Roer Moet OM” treft u een gedeelte aan waar u opmerkingen kunt achterlaten. Bekijk ze eens wanneer u tijd heeft. Zo’n 10% van de ondertekenaars heeft de moeite genomen om dit te doen.  Tevens kunt u mailen, twitteren of een boodschap achterlaten via Facebook. Uit alle achtergelaten opmerkingen en vragen is dit blog ontstaan.AVA Twitter of Facebook Petitie Het ROER moet OM Orange Monday -200p

Wie heeft #HetRoerMoetOM bedacht?
Het Roer Moet OM is bedacht in 2014. Stichting Orange Monday, initiatiefneemster van de petitie Het Roer Moet OM, had de naam Time To Change NL, maar vond de Nederlandse versie slimmer. Bovendien kan je met het roer qua tekst en afbeeldingen veel kanten op. Het logo van de petitie is dan ook sinds 4 augustus 2014 onderstaande afbeelding. Wanneer u er op klikt kunt u gelijk tekenen.

Dit geldt overigens ook voor #HetRoerGaatOM. Wanneer het Roer OM moet, dan wordt het woord ‘moet’ vervangen door ‘gaat’. Ieder kan daar zijn eigen invulling aan geven.

Wie gebruikt #HetRoerMoetOM
Sinds maart 2015 de huisartsen. Via de website www.hetroermoetom.nu werd een Manifest verspreid door de huisartsen. Wij, als organisatie van de petitie, dachten nog dat dit aanvullend was. Tot op heden is dat helaas nog niet het geval. De huisartsen hebben zich ‘los’ gemaakt van alle andere behandelaars en door hun lobby belangrijke punten gerealiseerd. De huisartsen waren ook bereid tot (beperkte) actie. De steun van de huisartsen voor onze petitie is er nog niet, hetgeen jammer is.

Het Roer Moet OM - Onverwachte steun huisartsen - Time To Change NL

Zoals u, als het goed is, weet is onze petitie gestart in augustus 2014. De opstart van het Manifest van de huisartsen in maart 2015 was dan ook buitengewoon ongelukkig. De lobby van de artsenverenigingen was sterker. Echter nu onze petitie over de 20.000 handtekeningen is en we gaan voor een burgerinitiatief met 40.000 handtekeningen is de hulp van de huisartsen welkom. Wij roepen de LHV (Landelijk Huisartsen Vereniging) dan ook op de petitie te steunen en samen met ons een nieuwe koers te varen. Het Roer Gaat OM in de Gezondheidszorg!

Wat is petitie #HetRoerMoetOM
De petitie is een particulier initiatief, van Stichting Orange Monday, met een compleet nieuw plan voor de Gezondheidszorg dat in fases uitgevoerd gaat worden. Belangrijke speerpunten:

 1. Realisatie Integrale Gezondheidszorg – door een brede samenwerking, zowel verticaal als horizontaal tussen GGZ, Zorg en complementaire dienstverlening (maatschappelijk werk, schuldhulpverlening, etcetera) is een enorme winst te behalen. Op dit moment worden cliënten en patiënten nog te veel van het kastje naar de muur gestuurd. De huisarts kan in de ontwikkeling naar Integrale Gezondheidszorg een grote rol spelen als poortwachter van de Gezondheidszorg. Stichting Orange Monday heeft al een voorzet gegeven met de ontwikkeling van de Vitaliteitfactor© die uitgaat van samenhang tussen mentaal, fysiek en de omgeving van de mens. De Vitaliteitfactor wordt afgenomen door de Vitaliteit Expert waarvan de opleiding recent is gestart.Uitslag Vitaliteitfactor Voorbeeld Syllabus - blogBovenstaande afbeelding is een voorbeeld van een willekeurige case.
 1. Nationaal en onafhankelijk Ziekenfonds (Zorgfonds) – Door de ziektekosten door één Zorgfonds te laten beheren, is een grote kostenbesparing mogelijk, waardoor wellicht een eigen risico niet of nauwelijks meer nodig is. Sinds de start van de petitie stond het op onze agenda, sinds kort heeft de SP een Nationaal Zorgfonds op de politieke agenda gezet. Steun voor onze petitie door de SP (of welke partij dan ook) is uiteraard welkom. Hoe eerder de zorg verandert, hoe beter.
 2. Vrije Artsenkeuze – Dit blijft ons stokpaardje. Het kan en mag niet zo zijn dat een Zorgverzekeraar of een Zorgfonds gaat bepalen wie onze behandelaar is of wordt.
 3. Bureaucratie – De bureaucratie binnen de Gezondheidszorg is een doorn in het oog van petitie Het Roer Moet OM. Het kan en mag niet zo zijn dat de bureaucratie een goede zorg in de weg staat. Een onafhankelijk Landelijk Platform Gezondheidszorg (naast bestaande toezichthouders) dient deze zaken te analyseren en advies te geven voor verbetering. Binnen LPG moet er ruimte zijn voor cliënten, patiënten, behandelaars en de overheid.
 4. Bezuinigingen moeten besparingen worden – door het toepassen van de punten 1 t/m 4 ontstaat besef dat wij beter besparingen kunnen doorvoeren dan zinloos te bezuinigen. Preventie dient een grotere rol te spelen waardoor kosten worden voorkomen (lees: bespaard).

Tenslotte: EIGEN RISICO
De reden dat de petitie een grote impuls kreeg afgelopen woensdag 20 april 2016 is de mogelijke verhoging van het eigen risico naar € 500,-. Persoonlijk vind ik dat het eigen risico (net als de auto) een melkkoe van de 1e orde is geworden. Het gaat volledig voorbij aan het oorspronkelijke doel: besparing op kosten!

Het Roer Moet OM - GEEN verhoging EIGEN RISICO Zorgverzekering 002

Chronisch zieken: voor mensen met een chronische ziekte is elk eigen risico te bizar om over te praten en wordt gezien als ‘straf’. Veel mensen met chronische klachten bevinden zich binnen de inkomensgroep onder modaal of bijstand (de laatste groep wordt dan weer gecompenseerd met zorgtoeslag en dat is water naar de zee dragen).

Afschaffen eigen risico is het motto van de Petitie het Roer Moet OM. In ieder geval voor mensen met een chronische ziekte (bekend bij zorgverzekeraar) en bij mensen met lage inkomens. De ‘ouderwetse’ inkomensgebonden zorgpremie was zo gek nog niet.

Teken en delen Petitie
Ik hoop dat dit blog net zo goed gedeeld en gelezen wordt als het blog “Minister Schippers: Het Roer Moet OM!”. We hebben nu 50% van de handtekeningen binnen. Laten wij als groep van 20.000 mensen (best veel mensen trouwens) zorgen dat wij op korte termijn doorschieten naar de 40.000!

Dat er een burgerinitiatief ingediend gaat worden in de Tweede Kamer weet ik zeker, de vraag is nu nog: wanneer! Graag lever ik de petitie in bij (nog) minister Schippers. 🙂

Met positieve groet, Martin Jan Melinga

PS: Wilt u weten hoe uw Vitaliteit er voor staat? Doe de GRATIS test via www.checkjevitaliteit.nl of ga naar de site van Stichting Orange Monday om te lezen over Vitaliteit en wat voor rol dat speelt in de (Integrale) Gezondheidszorg!

Cirkel Oranje - Check Je Vitaliteit met site 2 logo's

 

 

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #HetRoerMoetOM, #NLKantelt, Integrale Gezondheidszorg, Landelijk Platform Gezondheidszorg, Nationaal Ziekenfonds, Nationaal Zorgfonds, Opleiding Vitaliteit Expert, Orange Monday, Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Vitaliteit Expert, Zelfstandige zorgprofessional, ZZP en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

19 reacties op Wat is #HetRoerMoetOM? De luis in de pels van #Schippers! #petitie #eigenrisico #Zorgfonds

 1. Wij met al onze medicijnen betalen ons blauw. Het moet naar nul.

 2. Het moet gewoon gratis wij betalen ons nu al blauw. Huren gaan gewoon ieder jaar omhoog belastingen. Dit kan zo niet Door gaan.

 3. Alex zegt:

  alles is veel te duur voor aower te hoge huren te hoge ziekenkosten

 4. Margreet zegt:

  Stop de ophoging van het eigen risico!! De premie is al idioot hoog, lijkt mij meer dan voldoende zo.

 5. jolanda meeuwsen zegt:

  het is nu echt klaar genoeg is genoeg zoveel mensen die het nu al niet meer kunnen betalen hun kinderen niet meer naar de tandarts doen omdat het niet gaat.
  haal het maar ergens anders vandaan bv van het belachelijke wachtgeld van sommige van jullie.
  NEE NEE EN NOG EENS NEE

 6. L Biserta zegt:

  Genoeg is genoeg puur zakelijk hebzuchtigheid en de ROER gaat om het is gedaan

 7. jetty zegt:

  Helemaal eens met Jos Doutzenberg . Je moet al zoveel eigen risico betalen en dan nog worden medicijnen die je echt nodig hebt bijbetalen.

 8. jetty zegt:

  helemaal eens met Jos Doutzenberg!!!

 9. Kees zegt:

  Als je als burger een foutje maakt krijg je een super hoge boete terwijl de regering enz. de burger iedere dag besteelt op grote schaal en dat word niet bestraft! uhhhhh snapt u het nog ?

 10. Jan schop zegt:

  Dit is tot de dwaasheid gekroond dus daarom tekenen wij natuurlijk
  Deze petitie.Jan en Tineke Schop

 11. E.M.Beekhuizen zegt:

  Ik vond laatst de maandpremie uitdraai van ziekenfonds Anova uit 1995( Daarna Agis, Achmea, ZilverenKruis), ik zoek hem weer op want hij was ongeveer 40,-GULDEN staat me bij.
  Elly M

 12. Carmen zegt:

  Steeds meer betalen terwijl er steeds minder vergoed word. Het is te absurd voor woorden, zeker voor mensen met n minimuminkomen. Er zitten al zoveel mensen in de financiële problemen. Hoe willen ze daar nog meer van plukken? Iedereen heeft recht op betaalbare zorg!

 13. eleonora zegt:

  Laat velen ook stoppen met het misbruik maken van de zorg, het nog zelf kunnen maar niet willen, walgelijke uitbuiters en andere op kosten jagen. ( thuiszorg)

 14. Nellie zegt:

  Stop de ophoging van het eigen risico.

 15. piet zegt:

  Laten ze eens naar Belgie en Frankrijk kijken hoe daar de zorg geregeld is !!!

 16. tinie zegt:

  Wanneer houd het is op met al die verhogingen ????
  voor alleen staande niet meer op te brengen …

 17. Ton zegt:

  Winstbejag op onze gezondheid is crimineel. Het ziekenfonds van vroeger was goed. De artsen van nu gebruiken de mensen als een grabbelton met factuurmogelijkheden zo als ons nu duidelijk is geworden dat we voor meerdere klachten, meerdere afspraken bij de huisarts moeten maken. Eigen risico is een wassen neus, dit kan sowieso mee gecalculeerd worden in een maandelijkse premie. Waar het om gaat is dat we een gezondheidsorganisatie moeten hebben dat een premie hanteert op basis van kostprijs zonder winstbejag. Een goede gezondheidszorg is een fundamenteel recht voor iedere Nederlander, de financiële invalshoek van de regering en in het bijzonder de VVD (min. Hoogervorst) is een schending van de mensenrechten, een misdaad tegen de Nederlandse bevolking.

 18. Susanne zegt:

  Dit gaat te ver!!!

 19. Peter zegt:

  Wordt zeker tijd dat het roer omgaat! Stoppen met marktwerking en het zakkenvullen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.