Wie verdient er aan de #Gezondheidszorg? #Schippers #zorgverzekering

Update 20 april 2015: De ‘inkt’ was nog nat van dit blog of minister Schippers komt met de mededeling dat zij het eigen risico op de Zorgverzekering wil verhogen naar € 500,-. Ze waarschuwt het volgende kabinet, de kosten stijgen namelijk tussen 2017 en 2021 van 41 miljard naar 50 miljard. Ik zeg: No Way! Teken de petitie “Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg” vandaag nog. Klik op de afbeelding van minister Schippers en ga naar de petitie site www.hetroermoetomin.nl Thanks!

Time To Change NL - Orange Monday en Schippers

Lees het volledige artikel via de Telegraaf

Blog 19 april 2016 – Afgelopen weekend had ik een ‘gesprek’ met mensen op Facebook binnen de Groep “De Nieuwe GGZ”. Ook ik ben lid, ik geloof in een andere EN betere GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg), een nieuwe GGZ is een mooi begin. Uiteindelijk zou de GGZ wat mij betreft een andere naam mogen krijgen. Toen ik naar de GGZ moest, voelde ik mij al gestigmatiseerd, maar dat terzijde. De kop van dit blog is “Wie verdient er aan de Gezondheidszorg?” Ik heb al vaker een een blog geschreven over wat u betaalt binnen de Gezondheidszorg.

Wie verdient er aan de Gezondheidszorg

Alles dus! 17 miljoen mensen betalen SAMEN hun zorgbehoefte (gemiddeld € 6.000 per jaar per inwoner), of dat nu GGZ, somatische zorg, welzijn, Jeugd GGZ of jeugdzorg is. U betaalt de rekening van 1,5 miljoen mensen die werken binnen de Gezondheidszorg. Die doen dat namelijk (meestal) niet vrijwillig. Die hebben maand in maand uit een salaris waar ZIJ hun vaste en variabele lasten van betalen zoals hun huis, etcetera. Waar gewerkt wordt, wordt geld verdiend, toch?

Wat verdient u?
Ik vind dat iedere Nederlander de begeleiding of behandeling (of medicatie) verdient die hij of zij nodig heeft op het gebied van mentale of fysieke klachten of hetgeen die klachten veroorzaken.”

Met bijna 4 jaar ervaring als voorzitter (en oprichter) van stichting Orange Monday weet ik dat voor veel mensen bovenstaande definitie niet opgaat. Ergens op het pad van de Gezondheidszorg gaat het mis. Een kleine toelichting:

  1. De overheid (waaronder gemeenten)
  2. De zorgverzekering
  3. De patiënt of cliënt zelf (al of niet met hulp van particuliere initiatieven)

Aangezien nummer 1 en 2 flink aan het bezuinigen zijn, komt de positie van nummer 3, de cliënt, in gevaar. Omdat hij soms moet kiezen uit ‘twee kwaden’ of omdat hij rekeningen van begeleiders of behandelaars NIET kan betalen.  Door de tijdsdruk van de behandelaars (veel ontslagen door bezuinigingen) komt het geven van (te veel of onnodige) medicatie steeds meer voor (zeker binnen de GGZ) en ontstaan verkeerde of onvolledige diagnoses. U begrijpt dat hierdoor de kosten alleen maar weer omhoog gaan wat nu net niet de bedoeling is (100 miljard – 2015 waarvan ongeveer 10% voor de GGZ).

Boek De Nieuwe GGZ - Het Roer Moet OM - Vitaliteit Expert

Hoe kan het anders?
Bewegingen als De Nieuwe GGZ (klik op bovenstaande afbeelding en ga naar de site) geven het al aan. Psychiater Jim van Os heeft er samen met 4 andere schrijvers een uitgebreid boek over geschreven. Een aantal speerpunten: nieuwe concepten, minder bureaucratie, dichterbij de cliënt, e-Health en … inzet van ervaringsdeskundigen.

Terwijl Jim van Os met zijn boek bezig was, zat stichting Orange Monday ook niet stil. Eerst petitie “Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg“en na 4 jaar (praktijk)onderzoek is de Vitaliteitfactor© ontwikkeld. Een instrument dat binnen de gehele Gezondheidszorg toepasbaar is en juist binnen de GGZ. Volgens ons de perfecte aanvulling op het boek van Jim van Os “Een Goede GGZ”: de Vitaliteitfactor!

20160401-Schema-Vitaliteitfactor-V1_2_b

Wat doet de Vitaliteitfactor©?
Bestaat de perfecte intake? NEE! De Vitaliteitfactor© komt echter, in onze ogen, heel dichtbij. Dit instrument toetst de klachten van de cliënt op de oorzaken. Die kunnen liggen binnen het veld van mentale of fysieke gesteldheid, maar (juist) ook binnen de omgeving van de cliënt. Voorbeelden te over binnen de GGZ; zoals echtscheiding, financiële problematiek, verlies van werk, overlijden van 1e graads familie etcetera. Naast een uitgebreide (integrale) intake wordt de Vitaliteitfactor© ingezet voor:

1. Verkrijgen van de begeleiding of behandeling die een cliënt verdient en nodig heeft
2. Voorkomen van verkeerde of onjuiste diagnoses
3. Kostenbesparing in plaats van lukraak bezuinigen.

Het spreekwoordelijke mes “Vitaliteitfactor©” snijdt dus aan 3 kanten. Hoe mooi is dat. Gezien het feit dat ik ervaringsdeskundig coach ben (bipolaire stoornis), heb ik de Vitaliteitfactor© veel in de praktijk getoetst. De uitkomst is voor veel mensen een verrassing. Ze weten gewoonweg niet dat bovengenoemde omgevingsfactoren zo’n invloed hebben EN ze weten waar ze aan toe zijn.

                            LOGO-Vitaliteit-Expert-V7-met-tekst                                    LOGO-Vitaliteit-Expert-V6-met-tekst-500

Wat doet de Vitaliteit Expert
De uitkomst van de Vitaliteitfactor© is vaak aanleiding om begeleiding op te starten. Binnen het begeleidingsplan (of behandelplan) worden collega Vitaliteit Experts op andere levensgebieden (fysiotherapeut, jurist, budgetcoach) betrokken. Waar nodig wordt parallel begeleid. Niet NA elkaar, maar zoveel mogelijk MET elkaar onder (eigen)regie van de cliënt.

De Vitaliteit Expert is over het algemeen de vertrouwenspersoon van de cliënt, de contactpersoon (al dan niet dagelijks contact), en de hoofdbehandelaar. Hij/zij coördineert het team, zodat een maximaal resultaat voor de cliënt wordt bereikt en de cliënt de behandeling krijgt die hij/zij verdiend.

Concept Orange Monday - Denk Anders - Vitaliteitfactor 001

Stichting Orange Monday
De stichting is eigenaar van alle merkrechten en ontwikkelingsrechten, nu en in de toekomst. Hester Morsdorf (directeur Vitaliteit Groep – educatie) en Martin Jan Melinga (directeur OMC Franchise Groep  met o.a. OMC Vitaliteit Centra) zijn de ontwikkelaars en de opleiders van het eerste uur. De filosofie zit ons in de aderen en het is tijd om dit te delen met een grote groep binnen de Integrale Gezondheidszorg (GGZ + ZORG). Overigens hebben wij met professor Jim van Os, psychiater Bram Bakker en vele anderen deze zienswijze besproken en gedeeld.

Waarom nu delen? Omdat wij vinden dat elke Nederlander RECHT heeft op de Vitaliteitfactor©. Alles is gereed om er voor te zorgen dat ‘iedereen’ die dat wil hiervan gebruik kan maken.

Via de website www.checkjevitaliteit.nl kan iedere Nederlander (of Belg) de GRATIS test doen, wilt u een gesprek met een Vitaliteit Expert en de uitgebreide test, dat kan! De introductieprijs is € 149,- . Wilt u meer weten, dan kunt u terecht op de site www.vitaliteitexpert.nl De Vitaliteitfactor© wordt nog NIET vergoed door de Zorgverzekering.

20160419 Vragen Check je Vitaliteit FB - Vraagtekens-Vitaliteitfactor - Vitaliteit Expert

Een verkooppraatje? Marketing? Het is mij de afgelopen week verteld, zelfs verweten. Voor mij is de Vitaliteitfactor© echter een missie. Integrale Gezondheidszorg, de cliënt voorop (zelfregie) en een zo goed mogelijk intakegesprek, waardoor verkeerde en onterechte diagnoses worden voorkomen. Ik weet ervan als ervaringsdeskundige …

Positieve groet, Martin Jan Melinga

PS: Wilt u de uitgebeide Praktische Informatie over de Vitaliteitfactor© en de opleiding tot Vitaliteit Expert? Klik dan op onderstaande afbeelding of mail Hester Morsdorf – hester.morsdorf@vitaliteitgroep.nl

Voorpagina Praktische Informatie Vitaliteit Expert en Factor - met TEKST

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Opleiding Vitaliteit Expert, Orange Monday, Orange Monday Academy, Orange Monday Ambassadeur, Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Psychiater Jim van Os, Psychische diagnose, Psychische klachten, Vitaliteit Expert, Vitaliteitfactor©, Zelfstandige zorgprofessional, Zorgverzekeraars, ZZP en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Wie verdient er aan de #Gezondheidszorg? #Schippers #zorgverzekering

  1. GerardM zegt:

    Wanneer een copyright op een concept, een benadering gezet wordt dan wordt je de weg voor anderen om daar gebruik van te maken afgesloten. Ik vraag me dan af ook of die Vitaliteitsfactor iets is waar ik uberhaubt aandacht aan wil schenken..

    • Beste Gerard, nagenoeg alle testen (digitaal of niet) hebben een copyright. Overigens is de licentie (voor de behandelaar) zo laag mogelijk gehouden door stichting Orange Monday. Hierdoor is de Vitaliteitfactor© bereikbaar voor nagenoeg alle begeleiders en behandelaars binnen de Integrale Gezondheidszorg. Voor de zorgconsument is de prijs ook zo laag mogelijk gehouden zodat de drempel zo laag mogelijk is.Groet, Martin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s