#Huwelijk Edith #Schippers met #JohanDerksen? …. Verwarde mensen …!? #DeNieuweGGZ

Vorige week schreef ik een blog over mevrouw Edith Schippers, minister van VWS oftewel Volksgezondheid, Welzijn en Sport, met wie ik graag een afspraak wil. Die afspraak gaat over de VW (geen Volkswagen) in de VWS. Sport is niet zo mijn ding. Ik kijk dan ook zelden naar Voetbal Inside, het programma van Johan Derksen cs. Ik heb dus het bewuste programma over Marokkaanse voetballers die het amateurvoetbal zouden verstieren niet gezien, ik heb er geen cijfers over (zoals Schippers die blijkbaar ook niet heeft) en de vraag is of Johan Derksen ze heeft.

Johan Derksen Voetbal Inside Marokanen Schippers Orange Monday2

Druk op Twitter vandaag
Mevrouw Schippers heeft het weer aardig voor elkaar. Ik heb dit jaar nog geen blog geschreven met kritiek. Wij waren hier met serieuze dingen bezig, Integrale Gezondheidszorg (gelijk de reden van ons gesprek binnenkort). Maar vandaag was het moment toch daar … na ruim 100 dagen geen blog over Schippers te hebben geschreven, nu toch wel.

Eigenlijk wil ik hier geen aandacht aan besteden, dat gebeurt toch wel, maar een minister die pal achter de (nog niet gefundeerde) uitspraak gaat staan van een voetbaljournalist, roept toch vragen op. Had ze dit maar gedaan met alle journalisten, blogschrijvers (zoals ik bijvoorbeeld), of andere mensen binnen de Gezondheidszorg die al of niet gefundeerd (maar wel met hart voor de Gezondheidszorg) een uitspraak doen die dan door mevrouw Schippers wordt omarmd. De Gezondheidszorg was dan behoorlijk veranderd nu (wat nu niet het geval is). Ik gun het Johan Derksen (het is wel lef) maar begrijpen doe ik Schippers niet. Een huwelijk tussen Edith Schippers en Johan Derksen lijkt mij geen goed idee ….

Time To Change NL - Orange Monday en Schippers

Ambulances
Tel daar de berichtgeving van de ambulances bij op. Mevrouw Schippers wil dat de ambulances sneller in het ziekenhuis zijn. Dat wordt lastig als de ene na de andere 1e hulppost verdwijnt. Bekend voorbeeld is de Sionsberg (waar ik veel contact mee heb gehad). Het idee van mevrouw Schippers om dan maar snellere ambulances in te zetten lijkt mij EN onverantwoord EN niet realistisch. Het blijven wegbezuinigen van (kleine) ziekenhuizen(en later weer moeten openen)  in Nederland en dan snellere aanrijdtijden eisen is water naar  de zee dragen en draagt niet bij aan een betere Gezondheidszorg, toch? Over een consistent beleid maar niet te spreken. Zo wordt besparen in de Gezondheidszorg serieus lastig.

LELYSTAD-IJSSELMEERZIEKENHUIZEN-EXTERIEUR

Verwarde mensen (voorheen de verwarde man)
Dit was nieuws van 12 april, valt nog binnen deze week en voor het weekend. Het aantal geregistreerde ‘verwarde mensen’ is de laatste 10 jaar (periode 2005-2015) met 65% gestegen. Schippers vraagt zich (wellicht terecht) af of hier ook dubbelen in zitten. Verwarde mensen zijn (mede door de betuigingen in de GGZ) vaker achter elkaar verward. Feit blijft dat die cijfers sowieso discutabel zijn. Hoeveel verwarde mensen worden überhaupt geregistreerd als ‘verward’?

Er is overigens ondertussen een “Aanjaagteam Verwarde Mensen”. Toen ik het voor het eerst las dacht ik nog, dan worden die verwarde mensen nog verwarder. Nee, het is een taskforce van gemeenten, politie-instellingen en andere stakeholders om zo snel mogelijk een oplossing te vinden voor dit probleem. Vraag blijft of het probleem zo op te lossen is. Vraag blijft, komt dit wel of niet door een falende GGZ (door bezuinigingen of om andere redenen). Wij denken dat er uiteindelijk maar één oplossing echt goed gaat functioneren: preventie.

Blog verwarde man - Man op kerk

De verwarde man
Ik schreef op 15 mei 2015, bijna één jaar geleden, een blog over “De verwarde Man”, naar aanleiding van een debat dat zou komen in de Tweede Kamer. Daar is besloten het Aanjaagteam Verwarde Mensen op te richten. Feit blijft dat de verwarde man of vrouw lastig te lokaliseren is.

Een percentage van de geregistreerde mensen wordt veroorzaakt door de bezuinigingen in de GGZ of het falen van het systeem . Door terugval of het niet op tijd krijgen van opvang, ontsporen deze mensen. Echter, het grootste deel van de mensen dat voor het eerst ‘verward’ is en met politie of crisisdienst in aanraking komt. Mensen die vaak om maatschappelijke redenen doordraaien. Dat kan zijn een uit de hand gelopen echtscheiding of ruzie, financiële problemen, arbeidsconflict of een verwaarloosde burn-out of depressie of om welke andere reden dan ook.

De kraan blijft druppelen en de emmer loopt over. De ‘verwarde mens’ is ontstaan en de omgeving (lees: ook politie of crisisdienst) constateert dat dit een mens is die ruim over zijn grenzen heen is gegaan en (langdurige) hulp nodig heeft. Het gezondheidssysteem faalt aan alle kanten.

cropped-mental-health-vraagtekens-vitaliteitfactor-met-logo-en-tekst2.jpg

Onze oplossing
Preventie, voor, tijdens en na behandeling of begeleiding. Weten wat er speelt, zowel psychisch (mentaal), lichamelijk (fysiek) als in de omgeving van mensen. Is deze omgeving stabiel en veilig genoeg voor mensen om te kunnen functioneren in de maatschappij in het geval van ruim 60.000 registraties van verwarde mensen?

Centrale vraag zou moeten zijn, vinden wij (bijna 17 miljoen mensen) die NIET als verwarde mensen geregistreerd staan dat wij een goed leven hebben. Zien wij onze eigen problemen wel? Hebben wij wel stabiliteit en veiligheid? Het kan op veel punten misgaan (check onderstaand overzicht). Een mens WIL NIET een ‘verward mens’ worden, neem dat maar van mij aan.

Hoe ‘verward’ bent u? Doe de test en kijk hoe u er voor staat. Check Je Vitaliteit!

20160401-Schema-Vitaliteitfactor-V1_2_b

De Vitaliteitfactor© is het instrument dat zorgt dat u periodiek op de hoogte blijft van hoe het met u vitaliteit is gesteld wat betreft mentale en fysieke gezondheid, maar ook wat betreft uw omgevingsfactoren (bijvoorbeeld werk, financiële, sociale, maatschappelijke en juridische omstandigheden) en wat u er aan kunt doen om nooit tot de groep verwarde mensen te gaan behoren. Let wel, het kan ook om uw buurman of iemand van uw familie gaan. Voorkomen is beter dan genezen!

Verwarde mensen, wie zijn ze? Is Johan Derksen verward? Is Edith Schippers verward om zij het eens is met Johan. Ben ik verward omdat ik er een blog over schrijf? We gaan het zien, fijn weekend!

Met positieve groet, Martin Jan Melinga

PS: De opleiding tot Vitaliteit Expert start op vrijdag 22 april 2016. Wilt u meer informatie, ga dan naar www.vitaliteitexpert.nl en download de Praktische Informatie.

Voorpagina Praktische Informatie Vitaliteit Expert en Factor - met TEKST

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op #Huwelijk Edith #Schippers met #JohanDerksen? …. Verwarde mensen …!? #DeNieuweGGZ

  1. reinejragolo zegt:

    Edith Schppers wil alleen met het platform GGz praten. Niet met ervaringsdeskundigen die
    haar als een monster afschilderen.

    • Beste, ik ben kritisch naar het beleid van Minister Schippers, vandaar ook de petitie http://www.hetroermoetomin.nl. Ik val haar nooit persoonlijk aan in mijn blogs. Wij willen verandering en de Gezondheidszorg gaat veranderen, de vraag is wanneer. Daarom ook de petitie. Niet tegen Schippers, maar tegen haar beleid. Groet, Martin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s