Dé druppel die de emmer doet overlopen ….. #GGZ + #Zorg #DeNieuweGGZ #NLP

Spreekwoorden en gezegdes zijn mijn hele leven al belangrijk. Mijn moeder heeft een groot arsenaal tot haar beschikking en die kregen wij allemaal mee in ons gezin. Ik heb dat overgenomen. Waarom? Omdat ze in onze huidige maatschappij vaak nog steeds gelden, ondanks het feit dat ze vaak eeuwenoud zijn. Een spreekwoord wordt zelfs een volkswijsheid genoemd en er wordt veelvuldig gebruik gemaakt van beeldspraak zoals “de druppel die de emmer doet overlopen”.

vitaliteit-druppel-van-blad-vitaliteitfactor2

Op de nieuwe website www.vitaliteitexpert.nl  symbolisch weergegeven door bovenstaande afbeelding. Het blijft druppellen, tot deze symbolische “laatste” druppel en iemand het “niet meer aan kan”. Een oerinstinct van de mens is om te blijven vechten tegen deze druppels, oftewel: zaken die uit onze omgeving of bij onszelf niet goed gaan. In de oertijd moesten wij alleen vechten (tegen dieren bijvoorbeeld), maar als we in een groep waren, ging dat vechten beter. In de individuele maatschappij waar wij nu in leven, hebben wij ook hulp nodig van de ‘groep’. Als deze er niet is, kunt u terecht bij de Vitaliteit Expert.

Metafoor
Een metafoor is een soort spreekwoord, alleen dan door u zelf gecreëerd (of aanpassing van een spreekwoord) waarmee u gebruik maakt van een bestaande situatie om iets uit te leggen aan een ander. Metaforen worden door veel Nederlanders gebruikt. Dat gaat onbewust, u vertelt een verhaal aan iemand die u onbewust relateert aan zijn of haar situatie. Dat kan in uw privésituatie, maar op het werk gebeurt het ook vaak.

Voor iemand die werkzaam is in de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) is het gebruik van een metafoor eerder noodzaak dan dat het een optie is. Drie keer dezelfde boodschap geven aan een cliënt is weinig functioneel. De cliënt begreep het na de eerste keer al niet, waarom zou hij het de tweede of derde keer wel begrijpen?  Herformuleren van hetgeen u wilt vertellen, is een optie, maar een metafoor vaak een uitkomst. U pakt iets uit wat de cliënt heeft meegemaakt en maakt daar een metafoor van.

Orange Monday - Vitaliteit Expert - Vitaliteitfactor - A state of mind - met dank aan Easyjet

De Vitaliteitfactor© als metafoor?
De Vitaliteitfactor© kan een metafoor zijn voor mensen. Door de test te doen komt iemand erachter dat als je verschillende ‘levenslijnen’ met elkaar combineert er duidelijk zichtbaar een relatie is tussen die lijnen. Niets staat op zichzelf, niets heeft alleen met u of met de ander te maken. Het leven is eigenlijk één grote metafoor, die ons zegt wat te doen of juist niet te doen.  Helaas zien wijzelf de lijnen in ons leven niet zo goed als anderen (familie, vrienden of collega’s)en wanneer u daarop wordt gewezen, neemt u de goed bedoelde adviezen (veelal) niet aan.

Waarom niet? Omdat u denkt dat de weg die u gaat de goede weg is, u luistert naar uzelf, terwijl het nuttig kan zijn om naar de metaforen van anderen te luisteren. Objectiviteit is dan de oplossing, van iemand die samen met u gaat kijken “waar de schoen wringt”. Die samen met u “uw leven weer op de rails brengt” of “u de koers wijst”.

Opleiding Vitaliteit Expert 001-2

Nooit te oud om te leren
De Vitaliteit Expert is zo iemand. Hij of zij heeft een opleiding gevolgd om de Vitaliteitfactor© te kunnen lezen, u een advies te geven en u ook een vervolgbegeleiding kan geven. Soms kort om alleen maar de koers te wijzigen, soms wat langer omdat uw leven dreigt te ontsporen of omdat het al ontspoord is. De Vitaliteit Expert kan werken als coach, maar ook als psycholoog in de GGZ of als fysiotherapeut in de lichamelijke Gezondheidszorg. De Vitaliteitfactor© laat zien wat er goed is, wat ook belangrijk is voor u en behouden dient te blijven, en wat er niet goed is en waar aan gewerkt dient te worden.

20160401 Beroepen Vitaliteit Expert afbeelding nieuw_2

Deze maand start de 1e opleiding voor Vitaliteit Expert. Boven het kopje ‘Opleiding’ op onze nieuwe website www.vitaliteitexpert.nl staat ‘nooit te oud om te leren’.  De opleiding tot Vitaliteit Expert is namelijk een posthbo-opleiding voor mensen die werkzaam zijn binnen de Integrale Gezondheidszorg, onderstaand een overzicht:

De integrale Gezondheidszorg volgens de Vitaliteitfactor© beslaat alle sectoren die te maken hebben met uw Mentale of Fysieke gesteldheid EN uw Omgeving. Elke vorm van begeleiding kan doorslaggevend zijn voor het behalen van een maximale Vitaliteitfactor©

Business lady pushing people Social Network.

Oorzaak en gevolg (klachten- symptomen)
Elk gevolg heeft een oorzaak. Neem het voorbeeld van dat u met een hamer op uw duim (oorzaak) slaat. Het gevolg is dat uw duim pijn doet en misschien wel (zichtbaar) blauw wordt. Voor iedereen herkenbaar en zichtbaar, u kunt zich er een beeld van maken. Dat is met uw Mentale en een deel van Fysieke gesteldheid anders. Als u jaren bent gepest, dan is het NIET zichtbaar bij u. Net zo goed als de gevolgen van echtscheiding, schulden of ontslag in eerste instantie niet zichtbaar zijn. Wij weten allemaal dat dit zo is, maar we doen er te weinig aan. De Vitaliteit Expert ziet (mede door de Vitaliteitfactor©) na één test en één gesprek van 50 minuten WEL de oorzaken en gevolgen en kan u hierin terdege bijstaan oftewel de nieuwe GGZ in de praktijk. Orange Monday is er klaar voor!

20160410_Plaatje_basisopleiding_VE_-_website_VE.2

Bent u (NLP) coach, psycholoog, fysiotherapeut of één van de andere beroepen genoemd in bovenstaande lijst? Doe dan de opleiding tot Vitaliteit Expert, gebruik de Vitaliteitfactor© dagelijks in uw praktijk en voorkom dat bovengenoemde zaken ECHT een probleem gaan worden bij uw cliënt. Schakel collega Vitaliteit Experts in en ga aan de slag met uw cliënt. Voorkomen is beter dan genezen, toch? Check www.vitaliteitexpert.nl en meld u aan!

Positieve groet, Martin Jan Melinga

Voorpagina Praktische Informatie Vitaliteit Expert en Factor - met TEKST
Klik op de afbeelding voor meer info.

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #HetRoerMoetOM, #vrijeartsenkeuze, #Werkstress, NLP, Opleiding Vitaliteit Expert, Orange Monday, Orange Monday Academy, Orange Monday Ambassadeur, Vitaliteit Expert, Vitaliteitfactor©, Zelfstandige zorgprofessional, ZZP en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Dé druppel die de emmer doet overlopen ….. #GGZ + #Zorg #DeNieuweGGZ #NLP

  1. dubbelspoor zegt:

    Een meta-spreuk is een spreuk over een spreuk:
    “Een spreuk is een korte uitspraak die op lange ervaring berust”. Ik houd (ook) van allerlei soorten spreuken evenals van metaforen en symbolen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s