Introductie VitaliteitExpert – Toenemende bezuinigingen in GGZ en ZORG vragen om Integrale #Gezondheidszorg – #DeNieuweGGz

In de 1e week van de lente van 2016 (het weer is nog anders) introduceren wij een nieuw beroep in Nederland binnen de Gezondheidszorg: Vitaliteit Expert. Dit wordt een begrip in ons land. Door toenemende bezuinigingen in de Gezondheidszorg lijkt het aanbod ook steeds beperkter te worden en dat komt niet ten goede aan onze kwaliteit van leven. Gezond zijn is tenslotte nog steeds het belangrijkste wat wij kunnen verwerven of behouden. Zonder een goede gezondheid vervalt alles wat materieel is tot niet belangrijk.

Toen ik in 2012, als ervaringsdeskundige, in aanraking kwam met de (Geestelijke) Gezondheidszorg (GGZ), kwam ik tot de ontdekking dat samenwerking onderling ver te zoeken is. Ondanks of juist door alle digitale dossiers weet niet iedereen hoe het met de cliënt/patiënt gaat. Dat is vreemd …

Het woord Integrale Gezondheidszorg leek mij anno de 21ste eeuw meer dan logisch. Maar zeker tussen psychische en lichamelijke Gezondheidszorg zit een gapend kloof. Tel daarbij op dat maatschappelijk werkers in de 20ste eeuw voor het laatst echt actief waren in de GGZ  (weg bezuinigd) dan is duidelijk dat de cliënt er alleen voor staat.

Denk Anders Quote Plato scheiding lichaam en geest - Vitaliteitfactor

Relatie tussen lichamelijke en psychische gezondheid
Uit al onze onderzoeken komt naar voren dat psychische klachten lichamelijke klachten kunnen veroorzaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan depressie en klachten als spierpijn, (sterke) gewichtsafname, nekklachten, rugklachten, maagklachten etcetera.

Lichamelijke klachten veroorzaken (vaak) ook psychische klachten. Den k hierbij aan kanker, hartklachten, nierklachten, suikerziekte. Kortom, eigenlijk de meeste (ernstige) lichamelijke klachten.

Tel daarbij de omgevingsfactoren op, wonen, werk en (sociaal) leven die direct of indirect ook weer invloed hebben op zowel fysieke als mentale klachten. Denk hierbij aan echtscheiding, financiële problemen, verlies van baan etcetera.

Bovenstaande gegevens staan aan de wieg van het ontstaan van de Vitaliteitfactor©, een instrument waarmee alles wat boven wordt genoemd,  wordt gemeten en met elkaar wordt gerelateerd door de Vitaliteit Expert. Hij zorgt ook voor coördinatie tussen de specialisten die zich bezighouden met alle deelgebieden van de Vitaliteitfactor© en is coördinator voor (vertrouwenspersoon van) de cliënt (klik op onderstaande afbeelding)

20160131 Schema-plaatje-vitaliteitfactor en integrale GZ

Hierdoor ontstaat een besparing en kan begeleiding door meerdere mensen tegelijkertijd, onder zelfregie van de cliënt, opgestart worden. Hierdoor hoeft cliënt niet te ‘wachten’ totdat de ene professional klaar is met zijn behandeling, zoals nu gebruikelijk is.

Zelfregie nu belangrijker dan ooit
Hierbij hoort zelfregie, oftewel de cliënt kan zijn beslissingen zelf nemen en inzien dat dit het maximale resultaat voor hem gaat realiseren. Zelfregie is ook zelfbewustzijn, is weten wat de oorzaken zijn van de klachten die hij nu heeft en bereid zijn de oorzaken hiervan aan te pakken en/of op te lossen. Bij dit proces wordt de cliënt begeleid door de Vitaliteit Expert. Na het afnemen van de digitale test wordt de Vitaliteitfactor© in een cijfer uitgedrukt, op alle deelgebieden, zowel mentaal, fysiek als omgeving.

Bewust is gekozen voor de herkenbare kleuren groen, oranje en rood. Bij groen weet de cliënt dat het ‘goed zit’, bij oranje dat het mis kan gaan en bij rood dat zaken spoedig aangepakt dienen te worden. Door de test 2 x per jaar te doen, kan de cliënt zijn Vitaliteitfactor© ook ‘bijhouden’ al of niet samen met de Vitaliteit Expert. De Vitaliteitfactor© gaat uit van wat er ‘goed’ is en de Vitaliteit Expert pakt alles wat oranje of rood is samen met de cliënt aan. Een analyse van wat er met elkaar te maken heeft en hoe dat op te lossen met behoud van wat ‘goed’ is. Dat is tenslotte nu de basis en dient behouden te blijven, waardoor het oplossen van de klachten sneller (in het tempo van cliënt) gaat. Een integrale aanpak dus!

Hoe ziet dat er uit?
Toevallig (toeval bestaat niet) is onze logo (stichting Orange Monday) bij uitstek geschikt om uitleg te geven aan de aanpak:

20160318 Flowchart IGZ en Vitaliteitfactor - aangepast

In dit plaatje ziet u een aantal wiskundige symbolen:

Cirkel – in de cirkel leest u de woorden mentaal en fysiek EN het woord IK. De cirkel staat voor de IK van de mens, mentaal en fysiek en gecombineerd met zijn emoties en gevoel. Het ZIJN.

Lemniscaat – de lemniscaat staat voor de rollercoaster die het leven is. Alle aspecten komen er in voor. Rechts staat voor ‘hard’ met de d, zoals werk en inkomen maar ook de maatschappelijke positie. Links staat voor ‘hart’ met een t zoals welzijn, sociaal en de zin van het leven.

Integraal – het integraal teken geeft aan dat ‘alles’ in een gezamenlijk perspectief wordt gezien, de begeleiding hier op wordt afgestemd. Integrale Gezondheidszorg volgens de Vitaliteitfactor©.LOGO-Vitaliteit-Expert-V7-met-tekstOpleiding Vitaliteit Expert
Een nieuwe visie vraagt om een nieuwe opleiding. De 1e opleiding start in april 2016 en leidt (zelfstandige) professionals binnen en buiten de Gezondheidszorg op tot Vitaliteit Expert. De opleiding wordt verzorgd door de Orange Monday Academy, onderdeel van de OMC Franchise Groep.

De opleiding duurt 6 dagen en is aanvullend op een opleiding op HBO of universitair niveau in één van de deelgebieden van de Vitaliteitfactor©. Na de basisopleiding gaat u de digitale test (berekening Vitaliteitfactor©) gebruiken en voert u (intake) gesprekken met cliënten. Binnen 3-6 maanden mag u zich Vitaliteit Expert noemen, zodra u de opleiding heeft afgerond. U verkrijgt  dan voor minimaal één jaar de licentie om de Vitaliteitfactor© te kunnen gebruiken.

Meer weten? Vraag de uitgebreide informatie aan via hester.morsdorf@omcfranchisegroep.nl of ga naar de website van OMC Franchise Groep. Of lees ons Visie- en Beleidsplan, klik op onderstaande afbeelding:

Concept Orange Monday - Denk Anders - Visie en Beleidsplan 2016-2018

De lente is begonnen bij Orange Monday
Wij zijn trots dat wij als eerste organisatie in Nederland een opleiding introduceren die Integrale Gezondheidszorg dichterbij gaat brengen, inclusief zelfregie van de cliënt (of patiënt) en een snellere en betere begeleiding of behandeling. De lente is begonnen bij Orange Monday, straks voor heel Nederland.

De 1e bijeenkomsten in deze lente zijn op  dinsdag 29 maart en 5, 12, 19 en 26 april 2016. Stuur een mail met cv naar Hester Morsdorf en u krijgt een uitnodiging voor de dag van  uw keuze! Graag tot ziens op één van de bijeenkomsten.

Met positieve groet, Martin Jan Melinga

 

 

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #HetRoerMoetOM, DE NIEUWE GGZ, Depressie, e-Health, Fysiek en mentaal, Gezond werk zonder stress, Gezondheidszorg, Het roer gaat OM!, Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg, Integrale Gezondheidszorg, Lichamelijke Gezondheidszorg, Orange Monday, Orange Monday Academy, Over Martin Jan Melinga, Politiek en beleid, Psychiater Jim van Os, Psychische diagnose, Psychische klachten, Samen Sterk tegen Stigma, Welzijnszorg, Zelfstandige zorgprofessional, Zorgverzekeraars, Zorgverzekering 2018, ZZP en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Introductie VitaliteitExpert – Toenemende bezuinigingen in GGZ en ZORG vragen om Integrale #Gezondheidszorg – #DeNieuweGGz

  1. Pingback: Al weer bijna #zomertijd ….. ruim 200 dagen langer licht! #Pasen #Lente #VitaliteitExpert | Martin Jan Melinga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.