Een verkeerde #diagnose binnen #GGZ  … en dan? Tijd voor #DeNieuweGGZ #Vitaliteitfactor

Elk jaar krijgen honderdduizenden mensen een diagnose in de Gezondheidszorg, een psychische (mentale) diagnose of een lichamelijke (fysieke) diagnose. Gezamenlijk heet psychische en lichamelijke Gezondheidszorg – Integrale Gezondheidszorg. Helaas wordt dit in Nederland nauwelijks toegepast. Een diagnose is dan ook vaak niet compleet, terwijl de letterlijke vertaling van diagnose is: “het nauwkeurig leren kennen”. De diagnose nader bekeken, specifiek binnen de GGZ.

Wat is een diagnose?
Ook hier de definitie via Wikipedia: “Meer specifiek wordt het woord diagnose op het medische vlak gebruikt: door een diagnose wordt een ziekte geïdentificeerd vanuit optredende symptomen. De term diagnose is derhalve tegenwoordig doorgaans synoniem met de naam van de ziekte of aandoening waaraan iemand verondersteld wordt te lijden”.

2014-04 Stigmatiserend taalgebruik in psychiatrie-DSM-GGz Plus NL

Het grote nadeel van de diagnose is ten eerste dat er bijna uitsluitend gekeken wordt naar de symptomen EN daar bijna automatisch een ‘naam van een psychische klacht’ aan vast wordt gekoppeld. Het administratieve systeem van de zorgverzekeraars (Diagnose Behandel Combinatie) werkt dit nog eens extra in de hand, samen met de DSM (het diagnose handboek van de psychiatrie).

Uiteraard is het niet zo dat er aan de lopende band verkeerde diagnoses worden gesteld, maar het kan veel beter als de omgeving van de GGZ cliënt hierbij betrokken wordt. Niet alleen achteraf, maar ook vooraf en tijdens. Vergelijk het met uw auto, u brengt ‘m naar de garage. Een week later blijkt er nog iets mis te zijn en nog eens 3 weken later stopt de auto er mee. Typisch een voorbeeld van een verkeerde diagnose die slecht kan aflopen voor de auto (lees: cliënt GGZ).

oorzaak

Hoe dan wel een diagnose stellen?
Uitgaan van de cliënt als mens in een maatschappij, met relaties, met (waarschijnlijk) werk, met wellicht een gezin, kinderen, een sociaal leven enzovoort. Dit zijn de omgevingsfactoren waar iedereen mee te maken heeft, elke dag, elke week, elke maand en elk jaar.

Een GGZ diagnose voor een cliënt, bijvoorbeeld bipolaire stoornis, is meer dan alleen de DSM-diagnose. Als ervaringsdeskundige heb ik meegewerkt aan de ontwikkeling van de Vitaliteitfactor©. Ik had ‘geluk’. Lithium (medicatie voor bipolaire stoornis) en begeleiding door een SPV’er maakten mij binnen 3 maanden weer stabiel. Alle omgevingsfactoren die bij mij een rol speelden waren cruciaal voor het verloop van mijn psychische klachten over een periode van bijna 3 jaar.

Mijn diagnose had veel eerder vastgesteld kunnen worden als ik de Vitaliteitfactor© had kunnen invullen voordat mijn leven een rollercoaster werd. De instabiliteit van mijn leven was medeoorzaak van het ontwikkelen (tot uiting komen) van mijn bipolaire stoornis, de stabiliteit NU in mijn leven is de belangrijkste reden dat ik mijn stoornis onder controle heb. Belangrijkste reden dat ik deze controle heb, is dat ik de Vitaliteitfactor© toepas in mijn leven. Wat is de Vitaliteitfactor©?

20160318 Flowchart IGZ en Vitaliteitfactor - aangepast

Hoe werkt de Vitaliteitfactor©
De Vitaliteitfactor© is een instrument dat de kans op een goede, integrale diagnose binnen de GGZ sterk vergroot. Het onderzoek is mensgericht, breed georiënteerd en de basis voor zelfregie in de Integrale Gezondheid. Praktisch? Alle elementen die van invloed zijn op mentale (psychische) klachten worden meegenomen in de uitgebreide digitale test en het aansluitende (intake) gesprek.

De Vitaliteitfactor© is tijdbesparend (dus geld) voor de begeleider (coach) of behandelaar binnen de (Integrale) Gezondheidszorg. De Vitaliteitfactor© is tijdsbesparend voor de cliënt. Hij weet sneller waar hij aan toe is, doordat zuiver en accuraat vastgesteld kan worden of er sprake is van psychische of lichamelijke klachten (en een diagnose nodig is) en hun waarschijnlijke oorsprong . De kansen op fouten worden minder en de behandeltijd korter.

Binnen de nieuwe GGZ waar eigen regie, voor, tijdens en na de behandeling (lees: preventie) hoog in het vaandel staat (o.a. door middel van e-Health) is de Vitaliteitfactor© het instrument voor iedereen die denkt dat hij psychische klachten heeft. In onderstaand duidelijke schema kunt u al aflezen waar de oorzaak van uw mentale of fysieke klachten kunnen liggen.  Het doen van de digitale test en het gesprek met de Vitaliteit Expert geeft u meer duidelijkheid.

20160131 Schema-plaatje-vitaliteitfactor en integrale GZ

Opleiding tot Vitaliteit Expert
Kan je de Vitaliteitfactor© zomaar toepassen? NEE! Hier is een opleiding voor nodig, aanvullend op de opleiding die begeleiders en behandelaars al hebben in de (Geestelijke) Gezondheidszorg. De combinatie van mentaal, fysiek en omgeving vraagt om een andere aanpak dan u tot nu toe heeft gebruikt.  De opleiding is bij uitstek geschikt voor (zelfstandige) professionals die integraal actief willen zijn in de Gezondheidszorg en samen willen werken in een multidisciplinair team.

Aan de hand van de uitslag van de Vitaliteitfactor© stelt de Vitaliteit Expert zijn begeleidingsplan op en betrekt daar Vitaliteit Experts bij die specialist zijn op hun vakgebied. Dat kan gaan van fysiotherapeut tot psychiater en van jobcoach tot financieel expert. In het tempo van de cliënt (zelfregie) wordt het begeleidingsplan uitgevoerd en de oorzaak van de klachten gezamenlijk aangepakt, zodat klachten in de toekomst worden voorkomen (preventie). DE aanpak van mentale klachten, van lichte tot zware klachten, van een dip (wat een depressie kan worden) tot aan psychische stoornissen binnen de DSM.LOGO-Vitaliteit-Expert-V7-met-tekst

Ga naar de website en lees meer over de Vitaliteitfactor© en Vitaliteit Expert

Maak jij de stap ….
Gebruik maken van de mogelijkheden van de Integrale Gezondheidszorg (naar de definitie van de Vitaliteitfactor©, was tot voor kort onmogelijk. Integrale aanpak bij de GGZ staat nu wel op de agenda. Met de opleiding tot Vitaliteit Expert neemt u een voorsprong op traditionele collega’s binnen de GGZ die door samenwerking met elkaar verbonden worden. Meer weten? Check onze website voor informatie over de opleiding tot Vitaliteit Expert. Kom naar één van de informatiebijeenkomsten  in Bilthoven bijvoorbeeld op donderdag 24 maart en dinsdag 29 maart 2016. Stuur een mail met uw cv naar hester.morsdorf@omcfranchisegroep.nl en u krijgt de uitnodiging toegestuurd voor de betreffende dag.

Met positieve groet, Martin Jan Melinga

LOGO-Vitaliteit-Expert-V6-met-tekst-500

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #HetRoerMoetOM, #NLKantelt, #OM Denken, #zorgomdezorg, DE NIEUWE GGZ, Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg, huisartsen, Integrale Gezondheidszorg, Landelijk Platform Gezondheidszorg, Lichamelijke Gezondheidszorg, Orange Monday Academy, Over Martin Jan Melinga, Psychiater Jim van Os, Psychische diagnose, Vitaliteit Expert, Vitaliteitfactor©, Zelfstandige zorgprofessional, Zorgverzekeraars, ZZP en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s