De #Gezondheidszorg niet meer van deze tijd. Tijd voor nieuwe #GGZ en #Zorg – #DeNieuweGGZ #Schippers

Als je de vele media volgt in de (Geestelijke) Gezondheidszorg kom je tot de ontdekking dat er ogenschijnlijk meer mis gaat dan goed. Om maar een paar zaken te noemen: de afwikkeling van PGB, de transitie van de Jeugd GGZ en de opzet van wijkteams bij bijna alle gemeenten in Nederland. Veel van de problematiek heeft te maken met de drang naar decentralisatie van de overheid.

Tel daar de veel te grote macht van de zorgverzekeraars (nog meer regelgeving) bij op en we kunnen constateren dat ons gezondheidssysteem grondig aan het verouderen is. De decentralisatie maakt het op dit moment alleen maar erger, wat oorspronkelijk NIET de bedoeling was. De decentralisatie moest de cliënt dichterbij de zorg brengen, tenminste dat is wat minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn hadden bedacht …

Time To Change NL - Orange Monday en Schippers

Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg
Tot mijn schaamte constateer ik dat ik al op deze gedachte kwam in 2014 toen ik de (nog steeds lopende) petitie ‘Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg’ heb uitgeschreven. Waarschijnlijk omdat het onderwerp niet ‘sexy’ of ‘niet belangrijk’ genoeg was en ik wellicht te weinig ‘reclame’ heb gemaakt voor deze petitie, is na 18 maanden de stand slechts 11.689 handtekeningen! Terwijl wij als doel hadden (en nog steeds hebben) 40.000 handtekeningen.

Het kan ook zo zijn dat het onderwerp te hoog gegrepen is. Voor een groot deel van de Nederlanders is onze gezondheidszorg prima, ook omdat ze waarschijnlijk qua gezondheid goed door het leven komen met bijvoorbeeld een verkoudheid of blessure tijdens voetbal. Echter, wanneer je te maken krijgt met serieuze lichamelijke of psychische klachten denkt u wellicht anders. Uiteraard is het mooi dat bijna 12.000 mensen wel inzien dat HET spreekwoordelijke ‘Roer’ om moet gaan en dat Schippers dit moet of in ieder geval HAD moeten doen. Zij is nog één jaar minister van Volksgezondheid, dus laten wij laten zien dat het ons serieus is en razendsnel naar 40.000 handtekeningen gaan, zodat wij haar de petitie nog in deze termijn mogen aanbieden …..

1. Het-Roer-Moet-OM-Time-To-Change-NL- NIEUWE KOERS

DE NIEUWE GGZ
Ondertussen is er wel een nieuwe beweging in Nederland die feitelijk onze petitie ondersteunt, de Nieuwe GGZ (www.denieuweggz.nl). Het is niet alleen een beweging, het is ook een boek ‘Goede GGZ’, geschreven door bekende mensen uit de Geestelijke Gezondheidszorg(GGZ). Deze zijn: Wilma Boevink (ervaringsdeskundig psycholoog) , Jim van Os (psychiater), Frank Schalken (e-hulpverlening), Michael Milo (GZ-Psycholoog en e-Health) en Philippe Delespaul (psycholoog).

Ik kan volledig achter hun initiatief staan en doe dat dan ook. Het boek gaat over de volgende pijlers:

  • Concreet over GGZ als optimaal effectieve hulpverleningsdiscipline.
  • Concreet over een organisatie die echt toegesneden is op goede GGZ
  • Concreet over het beste gereedschap dat GGZ-hulpverleners ten dienste staat, zowel online als in vivo.
  • En bovenal concreet over het centraal stellen van de patiënt: de unieke persoon, met een (te activeren) netwerk en een (te creëren) community eromheen, met echte aandacht voor de ervaringsdeskundigheid van de betrokkene.

Zoals ik al zei, een mooie beweging op basis van een dito boek door deskundigen uit de branche die hun nek uitsteken voor een nieuwe GGZ. Overigens, veel van wat hier gezegd wordt, wordt door stichting Orange Monday al sinds 2012 gezegd …. Het boek ‘Goede GGZ!”is een mooie bevestiging dat wij op de goede weg zitten.

Boek De Nieuwe GGZ - Het Roer Moet OM - Vitaliteit Expert

Integrale Gezondheidszorg
Ik heb het woord niet zelf bedacht, maar stichting Orange Monday heeft er wel haar eigen betekenis aan gegeven. Sinds 2012 is Orange Monday DE Nieuwe GGZ en voegen wij anno 2016 een extra ingrediënt toe aan de nieuwe beweging GGZ: Integrale Gezondheidszorg. Als ervaringsdeskundige kan ik meepraten over diagnoses, logge systemen en regelgeving. Voor de cliënt in de GGZ belangrijk, maar wat voor cliënten NOG veel belangrijker is een snelle, goede diagnose en een dito snelle en goede begeleiding of behandeling waar het oplossen van de oorzaak van de problemen de basis is, naast gedragsveranderingen of acceptatie van wat er gebeurd is.

De huidige GGZ is symptoombestrijdend en blijft dat, ook als de gehele GGZ op zijn kop gezet zou worden door de nieuwe beweging (die goede geadopteerd wordt). Het wordt tijd om psychische en fysieke klachten EN de omgevingsfactoren als één geheel te zien. Dan kan pas een goede diagnose gesteld worden en met een multidisciplinaire aanpak uit alle 3 de disciplines de klachten van de cliënt goed en langdurig (geen draaideurpatiënten meer) aangepakt worden. Dit is niet alleen de visie van Orange Monday, dit is ook de praktijk van (vandaag en) morgen.

20160401-Schema-Vitaliteitfactor-V1_2_b
Klik op de afbeelding en lees meer over de Vitaliteitfactor©

Maandag 14 maart 2016
Morgen gaat een bericht naar alle pers aangaande de presentatie van de Vitaliteitfactor© EN de Vitaliteit Expert (degene die de Vitaliteitfactor© uitvoert) die een grote verandering gaat brengen in het (Geestelijke) Gezondheidszorglandschap.

Met zo’n 1 miljoen mensen met psychische (mentale) klachten is deze Vitaliteitfactor© een doorbraak voor iedereen die problemen heeft op het mentale vlak. Of het nu gaat om echtscheiding, ontslag, financiële problemen of de thuissituatie, met de Vitaliteitfactor© heeft u in ruim één uur inzicht in uw situatie en een mogelijk oplossing (of diagnose).

Vitaliteit Expert
Het profiel van een Vitaliteit Expert is een professional die werkzaam is in de geestelijke of lichamelijke gezondheidszorg (MBO4+) of in de branches aangegeven in de deelgebieden van de Vitaliteitfactor©, zoals financiële en juridische dienstverlening, welzijn en maatschappelijk werk. Check voor de functieomschrijvingen: http://www.omcfranchisegroep.nl/omc-vacatures

LOGO-Vitaliteit-Expert-V7-met-tekstKlik op de afbeelding en lees meer over de Vitaliteit Expert!

De Vitaliteit Expert mag zich zo noemen als hij of zij een opleiding heeft gevolgd via de Orange Monday Academy. De opleiding is een 3-daagse basisopleiding aangevuld met 3 modules, op maat aangeboden voor elke professional,  dit in verband met het verschil in achtergrond. Zo hebben alle Vitaliteit Experts een vergelijkbaar kennisniveau.

Informatiedagen
Elke dinsdag wordt een presentatie gegeven over de nieuwe koers van de OMC Franchise Groep. Voor deze maand kunt u kennismaken met onze organisatie en de opleiding op dinsdag 15, 22 en 29 maart.

Meld u aan met CV via hester.morsdorf@omcfranchisegroep.nl

De lente is al een week eerder begonnen bij Orange Monday, niet alleen door het weer!

Positieve groet Martin Jan Melinga

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #HetRoerMoetOM, #NLKantelt, #OM Denken, Orange Monday, Orange Monday Academy, Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Vacatures ZZP, Vitaliteit Expert, Vitaliteitfactor©, Zelfstandige zorgprofessional, Zorgverzekeraars, ZZP en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.