Zzp’er krijgt minder dan werknemer, maar verdient toch meer? #zzp #flexwet #samenwerken

Vandaag kreeg ik het volgende artikel onder ogen “Zzp’er verdient 10% minder dan werknemer”. Uiteraard lees ik dit artikel met interesse. Het aantal zzp’ers is toegenomen de laatste jaren naar ondertussen 12% van de werkende beroepsbevolking (8,5 miljoen) en dat komt dus neer op ongeveer 1 miljoen zelfstandige professionals. Door de flexwet zal dit aantal alleen maar toenemen. Dat een grote groep zzp’ers  10% minder verdient dan de traditionele werknemer is uiteraard te gek om over te praten. Het verschil loopt zelfs van 10% tot ruim 30%, afhankelijk van het beroep. Verontrustend als je er vanuit gaat dat zowel de zzp’er als de werknemer ongeveer hetzelfde werk doet. Ze horen daar natuurlijk gelijk voor te worden beloond.

ZZPer-460x250

Wat is een zzp’er?
Een zzp’er is zelfstandig ondernemer die zichzelf verhuurt aan opdrachtgevers, voor korte termijn (‘uurtje factuurtje’) of voor langere termijn, gedetacheerd of als interim medewerker binnen een bedrijf. Vaak gaat dat laatste om een periode van 3 maanden. Een zzp’er, afkorting zelfstandige zonder personeel, bepaalt zijn eigen tijden, zijn eigen opdrachtgevers en zijn eigen tarieven. Hij is niet gebonden aan een cao en krijgt bijvoorbeeld ook geen WW-uitkering als hij een paar maanden (of langer) zonder werk zit.

Waarom dan Zzp’er worden?
Linksom of rechtsom zijn er veel redenen om zzp’er te worden. De belangrijkste is volgens mij: vrijheid. Vrijheid is op meerdere manieren uit te leggen. Vrijheid om je werk te doen zoals jij dat graag wilt. Vrijheid omdat het huidige systeem niet datgene is waarin jij graag werkt. Vrijheid omdat je flexibel wilt zijn in uren en de keuze van opdrachtgever.

Soms is het ook noodzaak, oudere werknemers die niet meer in een loondienstfunctie terechtkomen, maar juist ook onder jongere medewerkers (30+) maken veel mensen de stap om Zzp’er te worden. Gezien het feit dat het aantal zzp’ers inmiddels de 1 miljoen is gepasseerd, mogen we ondertussen spreken van een trend in plaats van een hype in werkend Nederland. Waarom dan die ongelijkheid in beloning?

'Zzp'ers moeten aparte sector vormen'-pensioen-ggz plus nederland

Ongelijkheid in beloning en zekerheid.
Belangrijkste redenen van bovenstaande is het feit dat de zzp’er het voor een groot deel alleen ‘moet’ doen. Dat betekent dat alles wat logisch en ‘normaal’ is voor zzp’ers, eigenlijk niet zo normaal is. Het verkrijgen van werk (wat normaal de werkgever doet) is één van de belangrijkste taken voor een zzp’er. Hij moet gaan denken als ondernemer. Zeker bij de honderdduizenden die ‘uurtje factuurtje’ werken.

Bijvoorbeeld de coach die klanten heeft , zal continue moeten zorgen dat er nieuwe klanten bijkomen. Door zijn werkzaamheden herstelt de klant. Een tevreden klant na begeleiding betekent op zoek naar weer nieuwe klanten. Marketing & sales activiteiten (acquisitie), wat vroeger ook door de werkgever gedaan werd, is nu een taak erbij voor de coach. Wat als dat niet jouw veld van expertise is? Beloning komt dan in gevaar en ik praat dan nog niet over de niet-betalende klanten. Dat risico lag ook bij de werkgever, maar nu bij de zelfstandig professional (zzp’er). Tijd voor een andere aanpak?!

'Zzp'ers moeten aparte sector vormen'-werkgeversorganisatie- ggz plus nederland

Samenwerkingsverbanden
De laatste 10 jaar is er een sterke ontwikkeling in het aantal vormen van samenwerking voor zzp’ers. De zelfstandig professional is hier ook steeds meer aan toe. Samenwerking betekent namelijk verantwoording afleggen aan partners, eigen verantwoordelijkheid EN gezamenlijke verantwoordelijkheid. Maar vooral, als partners in een samenwerkingsverband op elkaar aanpassen en realiseren dat iedereen anders is (net als bij die werkgever?) Er is één verschil: bij een werkgever kon jij je collega niet kiezen, dat kan wel in een samenwerkingsvorm als coöperatie, maatschap of franchise en veel mensen doen daar hun voordeel mee.

Ik ben er van overtuigd dat juist samenwerking gaat zorgen voor een hogere beloning en meer tevredenheid in het werk, leuke collega-partners en nog veel meer (collectieve) voordelen, zoals de inkoop van verzekeringen, automatisering en dergelijke.

Blog Bipo Day - een goede start goudvis springt - Orange Monday

Voorwaarde is identiteit
De belangrijkste redenen om zzp’er te worden is vrijheid. Het behouden van die vrijheid door behoud of creatie van eigen identiteit is voor mij ook altijd belangrijk geweest. Ik ben zzp’er sinds 2005 en heb daar een wisselend inkomen aan overgehouden, maar ik heb altijd mijn identiteit bewaard. Ik heb gezien dat zzp’ers succes hebben en dat dit succes vaak gerealiseerd wordt door die samenwerking aan te gaan met gelijkgestemde collega’s, ondernemendheid en hard werken. Nederland kent ondertussen honderden van dit soort samenwerkingsverbanden, verschillend per branche, wel of niet succesvol.

Binnen de Integrale Gezondheidszorg is nog relatief weinig samenwerking. Stichting Orange Monday, opgericht in 2012, zag het gat in de markt en ontwikkelde een samenwerkingsverband: De OMC Franchise Groep, met 2 franchiseformules en 1 mogelijkheid tot licentie. Onze website geeft u als zzp’er alle informatie die u nodig heeft om een beslissing te nemen of uw wel of niet een samenwerking wilt aangaan. Bij deze bent u ook alvast uitgenodigd voor één van onze informatiebijeenkomsten waar u alle vragen kunt stellen die u wilt. In onderstaand overzicht ziet u in één oogopslag de overeenkomsten en verschillen tussen franchise en een licentie voor de Vitaliteitfactor© (inclusief een uitgebreide opleiding).

Overzicht overeenkomsten en verschillen OMC Franchise en Licentie

Samenwerken: Vitaliteit en Integrale Gezondheidszorg
Uiteindelijk gaat het er om of u oordeelt (na gesprekken met ons) of u wilt investeren in de toekomst, oftewel in samenwerking tussen zelfstandig professionals. Wij geloven in samenwerking, omdat in mijn ogen dan pas de kwaliteiten van individuen tot een maximaal rendement komen.

Verdient een zzp’er meer? Dat was de vraag en ik zeg volmondig: JA! Door samenwerken blijft het er niet alleen bij dat u ‘het verdient’, maar krijgt u ook daadwerkelijk meer. Ondanks dat er kosten zijn verbonden aan samenwerken, levert het uiteindelijk meer op. Uw investering is in eerste instantie vooral tijd, hard werken, eigen verantwoordelijkheid en een tikkeltje ondernemerschap.

Concept Orange Monday - Franchise of licentie

Gaat u de uitdaging aan? U bent welkom op de komende maanden op het hoofdkantoor in Bilthoven. Voor maart zijn de data: 8, 15, 22 en 29 maart. Check onze website lees over de franchise- en licentiemogelijkheden bij OMC Franchise Groep en reageer!

Met positieve groet, Martin Jan Melinga

 

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #NLKantelt, #OM Denken, Orange Monday, Orange Monday Academy, Orange Monday Ambassadeur, Zelfstandige zorgprofessional, Zorgverzekeraars, ZZP en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Zzp’er krijgt minder dan werknemer, maar verdient toch meer? #zzp #flexwet #samenwerken

  1. Groepen samenwerkende ZZP-ers zijn ook zeer welkom voor een gesprek met ons, initiatiefnemers van Covide CRM. Ik denk, dat we zo’n groep heel veel te bieden hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s