Leert de psychiatrie (GGZ) wel van haar fouten? #vacatures

Bij de voorbereiding van dit artikel over de Vitaliteitfactor© kwam ik onderstaande quote tegen van één van de grootste filosofen van onze geschiedenis. De beste man leefde zo’n 2.400 jaar geleden, zijn naam: Plato. Nog steeds zijn veel van de aspecten van ons onderwijs en filosofisch denken gebaseerd op Socrates (leermeester), Plato en Aristoteles (leerling van Plato). Onderstaande visie wordt anno 2016 nog steeds met voeten getreden en heeft grote gevolgen voor onze Gezondheidszorg!

Denk Anders Quote Plato scheiding lichaam en geest - Vitaliteitfactor

U zal zeggen, dat is lang geleden, maar de theorieën van Newton, Darwin en Einstein zijn ook nog steeds van kracht in deze moderne (digitale) tijd. Bovenstaande quote geeft aan dat Plato zijn verbazing (toen al) uitsprak over de scheiding tussen fysieke en psychische klachten. Wat ons betreft is het niet alleen fysiek en mentaal, maar tellen de omgevingsfactoren vaak dubbel en dwars mee.

Even een stapje verder in de tijd.
Wij kunnen stellen dat er gelukkig veel ten goede veranderd is ten opzichte van zo’n slordige 2.400 en ook ten opzichte van 100 jaar geleden. Als je 100 jaar geleden  ‘gek’ was, werd je opgesloten in een gekkenhuis,  ook wel gesticht genoemd en je kwam er meestel NIET meer uit.

Behandelingen waren er nauwelijks, net als (serieuze) medicatie. Mensen met psychische klachten kwamen hier terecht. omdat ze per definitie als gevaarlijk werden beschouwd. Eind vorige eeuw werden de laatste gestichten gelukkig gesloten of omgezet in een psychiatrisch ziekenhuis. Het Dolhuys (een andere naam voor gekkenhuis) in Haarlem is nu een museum. Dit staat op de muur geschreven (en is helaas ook nog te vaak waar).

Blog GGZ30 - 050202-16a eens gek altijd gek, Pest-en Dolhuys in Haarlem - Orange Monday

Laatste scheiding in 1948, tijd voor hereniging!
Laatste wapenfeit was de scheiding van neurologie en psychiatrie in 1948 die best grote gevolgen had. De scheiding tussen fysiek en mentaal werd nog groter gemaakt (tot op heden). Wel worden psychische klachten (al of niet terecht) de laatste 20 jaar toegewezen aan genen (genetica). Dat geldt uiteraard voor een aantal psychische stoornissen (autisme, bipolaire stoornis, sommige vormen van depressie), maar voor de meeste 21ste eeuwse mentale klachten is een wisselwerking tussen alle mogelijkheden qua begeleiding en behandeling nodig. De huidige EN de Nieuwe GGZ zijn hier niet voor toegerust.

In het verleden kenden de GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg) een sociaal maatschappelijke benadering. Toen was het wel logisch om als grote GGZ-instelling maatschappelijk werkers in dienst te hebben. Wij durven te stellen dat zo’n 80% van de psychische klachten, direct of indirect worden veroorzaakt of verergerd door omgevingsfactoren ons allen bekend, zoals scheiding, verlies van baan en financiële problemen. Daarnaast spelen beweging en voeding een grote rol bij het voorkomen van psychische klachten, maar ook bij het herstel en de tertiaire preventie.

20151201 Schema Vitaliteitfactor© Campagne VF1-1-2

Wat had de psychiatrie, maar eigenlijk de gehele Gezondheidszorg moeten leren? Dat klachten niet los van elkaar zijn te zien, bezuinigingen of niet.  Fysieke en mentale klachten hebben bijna altijd, direct of indirect invloed op elkaar! Daarom is Vitaliteit de basis: de universele Vitaliteitfactor©.

Vitaliteitfactor© geen gadget maar noodzaak!
Vitaliteit, voor velen een containerbegrip. Voor ons essentieel in de realisatie van Integrale Gezondheidszorg. Door onze complexe maatschappij en vooral de gevolgen daarvan worden mentale klachten vaak te laat gezien en is een preventieprogramma nodig dat signaleert waarop wordt geacteerd. Optimale Vitaliteit (zoals onderstaand beschreven) is voor iedereen van groot belang. Daarom gaat de test van de Vitaliteitfactor© over 3 hoofdgebieden en 11 deelgebieden. Per saldo hoort bij een positieve Vitaliteitfactor© een voldoende op alle deelgebieden.

Als er een ‘groene’ uitkomst is van de Vitaliteitfactor© kan het evengoed zijn dat u op één of meer deelgebieden onvoldoende scoort. Deze deelgebieden zijn dan een mogelijke oorzaak van een verval in uw Vitaliteitfactor© bij een veranderende situatie. Daarom is de Vitaliteitfactor© NIET alleen een TEST (60 vragen) en is altijd in combinatie met een gesprek (50 minuten) met één van onze Vitaliteitexperts©. U krijgt dan volledige inzage, per deelgebied, in uw huidige conditie. In overleg met de Vitaliteitexpert© kunt u dan jaarlijks of bij veranderende omstandigheden weer een digitale test doen. De Vitaliteitfactor© staat voor preventie, ter voorkoming van psychische klachten, tijdens de begeleiding van mensen MET psychische klachten EN na het herstel. Absolute noodzaak bij de stijgende kosten. Tijd voor Integrale Gezondheid; besparing op kosten en een lagere zorgpremie.
 2015-11-22 Vacatures OMC Vitaliteit Centra - schema

Vacatures Vitaliteit Experts
Het gaat te ver om alle ins- en outs in één blog te vertellen. De komende weken en het hele 1e kwartaal van 2016 staan in het teken van de lancering van de Vitaliteitfactor© en een wervingscampagne voor Vitaliteit Experts. Stichting Orange Monday, initiatiefneemster van de OMC Franchise Groep, heeft besloten de kennis en ervaring breed te delen in de volledige Gezondheidszorg. Waarom? Iedereen heeft belang bij de Vitaliteitfactor© en deze moet toegankelijk zijn voor iedere Nederlander.

Voor zelfstandige professionals (zzp’ers) binnen de Integrale Gezondheidszorg (maar ook het bedrijfsleven) zijn er VACATURES voor Vitaliteit Experts (m/v) die onder licentie en een eigen logo actief zijn op zowel de particuliere als zakelijke markt. OMC Franchise Groep streeft een landelijke dekking na vóór de zomer van 2016 (01-07-2016). Wekelijks worden kennismakingsbijeenkomsten georganiseerd waar u kunt kennismaken met de Vitaliteitfactor©. Zoals op 12, 19 en 26 januari 2016!

Screenshot Vitaliteitfactor Doe de Test met sites + lijn3

Verkorte Vitaliteitfactor© (20 vragen) – zondag 10 januari 2016
Dit weekend gaat de GRATIS Vitaliteitfactor© (zonder gesprek) online. Over twee weken kunt u de volledig test (inclusief gesprek ad € 149,-) doen. Deze GRATIS versie is nu al een indicator van uw huidige conditie en geeft u een signaal. De uitkomst is Groen, Oranje of Rood. Het mag duidelijk zijn dat bij Oranje of Rood het zinvol is om de volledige test te doen.

Klik op bovenstaande afbeelding en doe de GRATIS 20-vragen test! U kunt, net als ik,  geen absolute controle hebben op uw gezondheid. Met de Vitaliteitfactor© krijgt u in ieder geval inzicht en tools om zoveel mogelijk grip te hebben op uw eigen situatie en de mogelijke gevolgen. OMC Vitaliteit Centra staan met hun Vitaliteit Experts klaar om uw vragen te beantwoorden.

Veel plezier met de test! Ook ik ben beschikbaar als Vitaliteit Expert. Mail uw vragen naar martinjan.melinga@omcfranchisegroep.nl of reageer als u als zzp’er ook Vitaliteit Expert wilt worden.

Met positieve groet, Martin Jan Melinga

Time To Change NL Voorpagina

PS: De initiatiefnemers van Vitaliteitfactor© en Vitaliteit Experts steunen de petitie “Het Roer OM in de Gezondheidszorg” u ook? TEKEN vandaag of steun ons OOK via onze Twitter en Facebook accounts – klik op de onderstaande logo’s en ga naar de sociale media van “Het ROER gaat OM in de Gezondheidszorg”

Social Media MJM - Facebook Icon Pagina Het ROER OM!   Social Media MJM - Twitter Icon  Het ROER OM!   Social Media MJM - Facebook Icon GROEP – Het ROER OM!

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #HetRoerMoetOM, #OM Denken, #vrijeartsenkeuze, Blue Monday, Check Je Vitaliteit, DE NIEUWE GGZ, Depressie, Diagnose, DSM 5 (Nederlandse vertaling), Fysiek en mentaal, Gezondheidszorg, Het roer gaat OM!, Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg, Integrale Gezondheidszorg, Landelijk Platform Gezondheidszorg, Lichamelijke Gezondheidszorg, Nederland Kantelt, Orange Monday, Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Psychische diagnose, Samen Sterk tegen Stigma, STIGMA, Time To Change NL, Vacatures ZZP, Vitaliteit Expert, Vitaliteitfactor©, Zelfstandige zorgprofessional, ZZP en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Leert de psychiatrie (GGZ) wel van haar fouten? #vacatures

  1. freddies zegt:

    tja nu laat men labiele mensen met ernstig psygische klachten zoals het horen van stemmen ,nare gedachten ,psygosen enz maar rond lopen tot dat ze een fout begaan in een vlaag van totale waanzin .als men de persoon eerder goede hulp had aangeboden niet alleen in de vorm van een doos pillen en een doosje kleurpotloden alleen dat was de persoon mischien niet een gevaarlijk gestoorde geworden de hypocratie van de zorg .de toename van verwarde mensen anno 2016 is dus deels te verklaren

  2. freddies zegt:

    tja wie de pech heeft tegenslag in het leven te hebben loopt de kans om psygische ziek te worden en dan kan je in de klauwen terecht komen van mensen met dubieuze bedoelingen die net doen alsof ze je helpen maar er zelf uiteindelijk beter van worden en de patient valse hoop geven door te zegen dat alles ooit weer goed komt en dat is valse hoop aanpraten en medicatie geven waar je een vergiftiging aan over kunt houden .zodat je chronische ziek wordt uiteindelijk .zorg is een geld en macht kwestie geworden en dat is jammer .gekken worden gecreeerd zo .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s