Verdeeldheid in Gezondheidszorg groter dan ooit! Wanneer doet #Schippers er wat aan?

Sommige mensen worden ruim 80 jaar zonder noemenswaardige mentale en/of fysieke problemen en ‘wandelen’ door het leven alsof het leven voor hen gemaakt is. Sommige mensen zijn vanaf hun geboorte erfelijk belast met ‘gebreken’ en het leven ‘lijkt’ een loden last. Die mensen wandelen niet door het leven, maar vragen zich af waarom zij getroffen zijn door zoveel leed. De laatste groep is gelukkig (nog) klein en de gebreken of klachten zijn dan vaak genetisch bepaald. Net zoals het wellicht genetisch bepaald is dat de man uit de eerste zin fluitend door het leven gaat.

Uitzonderingen bevestigen de regel
Als je kijkt naar de cijfers in Nederland wat betreft welke vorm van (medische) klachten dan ook, is zichtbaar dat het grootste deel van de mensen niet getroffen wordt door genetica, maar door gedrag. Ook als iemand genetisch getroffen is, bepaalt uiteindelijk in veel gevallen hoe je er dan mee omgaat. Begeleiding is vaak wel noodzakelijk en helaas wordt daar in Nederland te weinig gebruik van gemaakt of wordt dit te weinig aangeboden.

De grootste groep mensen met psychische (mentale) of somatische (lichamelijke) klachten wordt in Nederland onvoldoende begeleid. Het is NIET dat ze slecht behandeld worden, maar het kan beter en breder. Wat ik daar mee bedoel? De GGZ (psychisch) en de algemene Gezondheidszorg (lichamelijk) werken nauwelijks met elkaar samen. Deze kloof is zo’n 100 jaar geleden ontstaan en ondanks alle vernieuwingen (algemeen) in Nederland de afgelopen 15 jaar lijkt de kloof alleen maar groter te worden. En wie doet er wat aan? Bijna niemand, in mijn ogen. Ook minister Schippers neemt geen voortouw in een hereniging van mentale en fysieke gezondheidszorg. Sterker nog, door de macht bij de zorgverzekeraars neer te leggen is een samengaan verder dan ooit.

A Minister van Volksgezondheid - KLOOF zorg en GGZ - teken petitie + LOGO

Integrale (holistische) Gezondheidszorg
Dit is niet mijn eerste blog over dit onderwerp, (lees meer over Integrale Gezondheidszorg). Afgelopen maandag 4 januari 2016 was de opening van het nieuwe jaar, op Orange Monday natuurlijk, voor de OMC Franchise Groep. Een nieuw jaar met nieuwe mogelijkheden en kansen.

Het jaar 2016 staat bij ons in het teken van Vitaliteit & Integrale Gezondheidszorg.
DENK ANDERS! is het motto. Waarom anders denken? Omdat voor de gemiddelde behandelaar in GGZ en Gezondheidszorg de huidige werkwijze er met de paplepel is ingegoten (scholing) en zij werken ook al vaak decennia zo. Opvallend is wel dat juist de 40’ers en 50’ers vaak integraal denken.

Logisch denken is ook voorwaarde voor Integrale Gezondheid. Niet de geijkte paden bewandelen, maar bekijken waar de oorzaak van de klacht ligt. Neem bijvoorbeeld nekklachten. Menig cliënt van de Gezondheidszorg komt eerst bij de fysiotherapeut, soms meerdere keren. Vaak pas na 2-3 behandelsessies wordt gekeken of de klachten mogelijk een psychische (psychosomatisch) achtergrond hebben. U begrijpt dat ik fan ben van besparen in plaats van (vaak willekeurig) bezuinigen. Bij het doorvoeren van een integrale gezondheidszorg in Nederland kan tussen de 10-20% bespaard worden op de totale gezondheidskosten, geschat op € 100 miljard. Dat betekent weer een betaalbare gezondheidszorg met lagere zorgpremie’s voor iedereen.

Holistische Gezondheidszorg OMC Vitaliteit Centra

Waarom niet nu al Integrale (holistische) Gezondheidszorg?
Het was de tijd nog niet. Sommige zaken moeten nu eenmaal gaan groeien en ik kan u vertellen dat zo’n grote wijziging in ons gezondheidszorgsysteem niet in een paar maanden is geregeld. Zorgverzekeraars, gemeenten en alle betrokken behandelaars dienen OM te gaan. Voor mij een 5-jarenplan, kijken wie wij mee krijgen.

Vorig jaar (2015) was zichtbaar dat Integrale Gezondheidszorg steeds hoger op de agenda komt van zelfstandig (vrijgevestigde) behandelaars binnen de gehele Gezondheidszorg. Wij hebben met artsen gesproken, psychiaters, psychologen, fysiotherapeuten, zo’n beetje iedere beroepsgroep in de zorg. De meeste vrijgevestigden zijn zelfstandig geworden omdat zij zich niet meer kunnen vinden in HET systeem, de (vaak overbodige) regels en de tijdspaden. Sommige behandelaars MOETEN bij grote organisaties hun cliënten wegsturen, omdat er geen budget meer is.

Gevolggestuurde Gezondheidszorg
Het grote probleem van de huidige Gezondheidszorg is dat er gevolg (of klacht) gestuurd wordt. Ook de zorgverzekeraars werken hiermee. Echter, de klacht is vaak niet gerelateerd aan de oorzaak. Bij een gebroken been logisch, bij nekklachten bijvoorbeeld niet. OMC Vitaliteit Centra heeft samen met stichting Orange Monday hiervoor een instrument ontwikkeld: de Vitaliteitfactor©.

A Definitie Vitaliteit - OMC Vitaliteit Centra

De Vitaliteitfactor© is HET instrument om in korte tijd (digitale test + 50 minuten gesprek) te  ontdekken wat de klachten van iemand zijn, wat de gevolgen EN wat de oorzaken zijn. Samen met de cliënt wordt gewerkt naar afdoende oplossingen, voor nu en in de toekomst (preventie). En wie doet dit gesprek dan? Logisch, een Vitaliteit Expert. Vitaliteit (zie bovenstaande definitie) is tenslotte de basis van elke oplossing van klachten, zowel fysiek als mentaal.

Vitaliteit Expert worden?
Elke zelfstandig behandelaar of begeleider (coach) kan Vitaliteit Expert worden. Naast het normale werk in uw praktijk heeft u door de Vitaliteitfactor© een instrument om cliënten zo goed en zo snel mogelijk te behandelen of te begeleiden. Tevens DE uitkomt voor mensen die bij (te) grote organisaties op de wachtlijst staan. Dit instrument en bijbehorende documentatie komen nog deze maand beschikbaar. De Vitaliteitfactor© komt beschikbaar als licentie, inclusief de digitale test en de training in het kader van Vitaliteit & Integrale Gezondheidszorg.

Wilt u bij de eersten horen? Stuur dan een mail naar hester.morsdorf@omcfranchisegroep voor meer informatie en een uitnodiging voor één van de bijeenkomsten. In Bilhoven staan deze voor de maand januari 2016 gepland op dinsdag 12, 19 en 26 januari. Wat is de OMC Franchise Groep? Download ons Visie- en Beleidsplan, klik op onderstaande afbeelding.

EXTRA! Voor een specifieke landelijk opdrachtgever, die gaat samenwerken met de OMC Franchise Groep, zijn wij op dit moment op zoek naar extra Vitaliteit Experts in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Flevoland, Overijssel en Gelderland. De werkzaamheden zijn nu al gestart en wij streven een volledige dekking na van deze provincies per 31 maart 2016.

Bent u kinder-en jeugdpsycholoog, kinder- en jeugdtherapeut, kindercoach, gezinstherapeut of –coach, budgetcoach, (volwassenen-)coach of heeft u ervaring binnen uw vakgebied met kinderen en jeugd, gezinnen, volwassenen en/of financiën, stuur u cv naar hester.morsdorf@omcfranchisegroep.nl voor meer informatie en een uitnodiging voor één van de bijeenkomsten.

Het nieuwe jaar 2016, is pas 5 dagen oud en ik heb er zin in. Voor meer informatie kunnen Potentiële Vitaliteit Experts mij ook bellen op 06- 42 93 13 46.

Ik wens u een goede gezondheid en veel succes in dit nieuwe jaar, zowel zakelijk als privé!

Met positieve groet, Martin Jan Melinga

Time To Change NL Voorpagina

PS: De initiatiefnemers van Vitaliteitfactor© en Vitaliteit Experts steunen de petitie “Het Roer OM in de Gezondheidszorg” u ook? TEKEN vandaag of steun ons OOK via onze Twitter en Facebook accounts – klik op de onderstaande logo’s en ga naar de sociale media van “Het ROER gaat OM in de Gezondheidszorg”

Social Media MJM - Facebook Icon Pagina Het ROER OM!   Social Media MJM - Twitter Icon  Het ROER OM!   Social Media MJM - Facebook Icon GROEP – Het ROER OM!

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #HetRoerMoetOM, #NLKantelt, #OM Denken, #vrijeartsenkeuze, Check Je Vitaliteit, DE NIEUWE GGZ, Gezond werk zonder stress, Gezondheidszorg, Integrale Gezondheidszorg, Landelijk Platform Gezondheidszorg, Minister Schippers, Orange Monday, Orange Monday Academy, Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Politiek en beleid, Vitaliteitfactor©, Zelfstandige zorgprofessional, Zorgverzekeraars, ZZP en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.