Kaart voor Sonja .. omdat het kan! #DenkAnders #kaartvoorsonja @randolletjes

Op woensdag 9 december 2015 kwam er wel een heel bijzondere tweet voorbij.

Blog Denk Anders Kaartje voor Sonja + Tweet
Een advertentie bij de Jumbo, zoals zo velen. Als ik in de sprmrkt ben (door de spelling viel haar tweet ook op), loop ik vaak richting uitgang langs het bord met alle advertenties. Meestal blijft het daarbij, maar soms lees ik ze ook wel eens. Blijkbaar deed Randal (Twitternaam @Randolletjes) dat ook. Zoals u kunt zien, is haar 1e tweet hierover 185x geretweet en dat is best veel aangaande een advertentie bij de Jumbo.

Psychiatrische instelling
Sonja was 18 december jarig (hoe jong ze is geworden, staat er niet bij) en zit al 20 jaar in een psychiatrische instelling. Ze krijgt relatief weinig bezoek en al helemaal geen kaartjes. Niet voor haar verjaardag, maar ook niet voor Kerst. De oproep van haar moeder is mooi, hoe mensen dit oppakken is dan weer prachtig. Waarschijnlijk krijgt Sonja tussen 18 en 25 december 2015 honderden kaarten van wildvreemde mensen die zich haar lot aantrekken. Prachtig, toch?

Het idee is zo mooi dat dit eigenlijk een vervolg zou moeten krijgen. De praktische invulling is nog niet 123 te bedenken, maar dat dit een vervolg zou mogen krijgen is duidelijk.

Concept Orange Monday - Denk Anders - Kaartje

DENK ANDERS!
Vorige week heb ik met mijn blog “Een boodschap aan de gekken. Bent u gek genoeg om Nederland te veranderen?” (klik op de link en lees het blog) de nieuwe slogan van stichting Orange Monday gelanceerd: “Denk Anders!”. Denk Anders is logisch en klinkt logisch. Ooit heb ik geleerd “Als je doet wat je altijd hebt gedaan, krijg je wat je altijd hebt gekregen”. Dat betekent dat als je anders wilt leven, je het anders dient te doen. Een andere koers, een andere richting, maar niet hetzelfde in ieder geval. Denk Anders is ook altijd gekoppeld aan Doen.

Anno 2015 is zeiken, of nog erger afzeiken, ogenschijnlijk het enige dat gebeurt in onze samenleving. Er hoeft maar iets te gebeuren en duizenden mensen geven hun ongezouten mening over zaken. Of dit nu politiek betreft, de Gezondheidszorg of de samenleving. Iedereen weet het beter, geeft zijn of haar mening en laat het dan voor wat het is. Jammer! Juist met sociale media kan je veel bereiken in Nederland en wordt er gelukkig ook veel bereikt. Het is niet alleen negativiteit wat de klok slaat.

Stichting Orange Monday
Sinds 2012 is stichting Orange Monday actief met het zenden van een positieve boodschap. Waarom negatief zijn (ruzie, afzeiken enzovoort) als het ook positief kan? Minder leuk? Ik vind van niet. Het is sowieso niet mijn stijl om (meestal ten koste van) anderen de grond in de te boren. Behalve ‘mijn vriendin’ minister Schippers. Maar ook over haar heeft mijn blog altijd een positieve insteek. Een positieve verandering van de maatschappij met een nieuwe, betere en Integrale Gezondheidszorg als doel.

Vandaar ook Anders Denken. De introductie van de Vitaliteitfactor© op de meest depressieve dag van het jaar, Blue Monday maandag 18 januari 2016, is ons eerste doel. De komende 4 weken naar Blue Monday toe schrijf ik elke week een Denk Anders! blog en ook de rest van het jaar 2016 blijf ik dit doen. Gewoon over mensen die het Anders Doen dan op dit moment gangbaar is in onze samenleving en altijd met een positieve insteek.

Waarom Anders Denken?
De Vitaliteitfactor© is ontwikkeld om klachten op psychisch of lichamelijk gebied te minimaliseren. Wij noemen dat Mentaal en Fysiek. Waarom hier dan de term: Denk Anders!? Omdat de Gezondheidszorg op dit moment voornamelijk is ingesteld op het oplossen van de gevolgen van klachten over de Gezondheidszorg. Als kort voorbeeld; zelfs onze auto krijgt (weliswaar verplicht) elk jaar een APK-keuring. Dat is ook om te voorkomen dat je in een onveilige auto rijdt. Datzelfde geldt voor ons mensen. Als wij onszelf periodiek (laten) checken, gaan wij hoogstwaarschijnlijk minder klachten krijgen of zijn klachten in een vroeg stadium bij te sturen.

20151201 Schema Vitaliteitfactor© Campagne VF1-1-2

De Vitaliteitfactor© is Anders Denken! Uitgaan van wat WEL goed gaat bij mensen met mentale (psychische) of fysieke (lichamelijke) klachten. Iemand die ziek is, is bijna nooit helemaal ziek. Juist de dingen die goed gaan houden mensen op de been. De kunst is juist die te versterken en dan pas aan de ‘slechte’ punten te gaan werken. Verhogen van de weerbaarheid dus. Geen gevolgbestrijding,  maar aanpak (voor zover mogelijk) van de oorzaken.

Tenslotte … een kaart voor Sonja
Wat Randal deed op Twitter (samen met honderden andere mensen, ook op Facebook) valt bij mij in de categorie: Denk Anders! Er is nog geen Denk Anders!-Award, anders zou ze deze nu hebben gewonnen voor de afgelopen week (maand). Gewoon belangeloos iets doen voor een ander die het minder heeft dan jij. Wellicht een mooi idee om door te voeren in 2016.

Net als Sonja zijn er veel mensen met mentale of fysieke klachten. Zij hebben vaak weinig contact met de buitenwereld en zo nu en dan een attentie uit onverwachte hoek zou mooi kunnen zijn. Er loopt nu al een kerstkaartactie van (PostNL) voor ouderen. Graag zou ik dit voor 2016 willen uitbreiden naar mensen met mentale of fysieke klachten die op wat voor manier ook buiten de maatschappij terecht zijn gekomen en het contact met andere mensen zijn verloren.

Concept Orange Monday - Denk Anders - Kaartje

Dat is mijn Denk Anders!-idee voor deze week. Heeft u andere Denk Anders!-ideeën? Laat het mij weten en wellicht hebben wij contact met elkaar. Wilt u nog een kaartje versturen naar iemand die alleen is met Kerst? U heeft nog 4 dagen of u kan het kaartje ook brengen op 1e of 2e Kerstdag. Er zijn meer mensen alleen met Kerst dan u denkt ….

Positieve groet, Martin Jan Melinga

Time To Change NL Voorpagina

PS: Anders Denken is ook de petitie “Het Roer OM in de Gezondheidszorg” steunen! DENK ANDERS! en TEKEN vandaag of steun ons OOK via onze Twitter en Facebook accounts – klik op de onderstaande logo’s en ga naar de sociale media van “Het ROER gaat OM in de Gezondheidszorg”

Social Media MJM - Facebook Icon Pagina Het ROER OM!   Social Media MJM - Twitter Icon  Het ROER OM!   Social Media MJM - Facebook Icon GROEP – Het ROER OM!

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s