Is het glas halfvol of half leeg? Hoe is dat bij u …. #CheckJeVitaliteit

Een bekend gezegde in Nederland, met vaak ook een zware lading. Dan bedoel ik natuurlijk niet de inhoud, dat is meestal water. Gezegdes (sayings) komen al zo lang voor als onze jaartelling (vaak zelfs langer). Mijn moeder (83) gebruikt deze ook vaak en kent er veel meer dan ik. Veel gezegdes verdwijnen uit een taal na een aantal generaties.

Ooit kreeg ik (net als de hele groep) de vraag tijdens een training waarbij iedereen antwoord mocht geven. Er stond zelfs een glas dat iedereen kon vullen om de stand van het water aan te geven. Iedereen was klaar, de trainer staat op en loopt naar de kraan en vult het glas tot aan de rand …

benjijegelofpanda met lijntjeHoe vol is jouw glas?
Dat is de vraag. Voor de duidelijkheid, hoe kijk je naar een glas dat voor de helft gevuld is. Is dat dan half leeg of half vol. Veel mensen in Nederland neigen naar ‘half leeg’. Ik heb mij daar over verbaasd. Blijkbaar heeft onze Calvinistische geschiedenis (ondanks dat wij massaal de kerk de rug hebben toegekeerd) nog steeds invloed. Nederlanders hebben de neiging zaken zwarter te zien dan deze zijn. Dat heeft ook met het ‘maaiveld’ te maken, dat is te laag in Nederland en als iemand er boven uitsteekt dan kan zo maar je kop er af gehakt worden.

Het is natuurlijk niet alleen taalkundig ‘half leeg’. Het gaat om het gevoel dat mensen hebben als ze dat zeggen. Positief denken is een kunst. Als je nooit geleerd is om positief te denken dan is het een hele omslag als (bijvoorbeeld door een relatie) een positief iemand in je leven komt. Positief wordt dan snel als ‘niet realistisch’ of ‘niet voor mij bestemd’ benoemd. En dat is jammer!

Blog Glas half vol - zonnebloemenveld - Vitaliteit1

Positief denken en doen
Positief zijn heeft niets met ‘niet realistisch’ te maken. Door het zelfbeeld van mensen ontstaat negatief of positief denken, of neutraal natuurlijk. Er zijn wat mij betreft altijd 3 opties. “Vandaag maak ik er een mooie dag van”. Dit is positief denken. Uiteraard kan die dag minder goed verlopen, je bent dan wel met een goed gevoel begonnen. En vaak komt het negatieve uit de omgeving. Je niet laten beïnvloeden door die omgeving is dan de kunst. Als de zin was “Vandaag zie ik wel wat er gebeurt” dan zitten we in de neutrale positie, kan geen kwaad maar stimuleert niet.

“Vandaag gaat het niet lukken” is de ‘half leeg’-versie. Je spreekt dan feitelijk uit dat het allemaal niet gaat lukken … Dan moet je ook NIET gek opkijken als het ook ECHT niet gaat lukken. Het voordeel van negatief denken is dat je (meestal) niet teleurgesteld zal worden. De doemdenkers zeggen dan ook vaak tegen de positivo’s “als het maar goed gaat”. Uiteraard is dat het ‘risico’ van positief denken, dat je TE positief gaat denken. Dit kan natuurlijk verkeerd aflopen, maar het kan ook zo maar gebeuren dat je een Gouden Medaille haalt, kampioen wordt of afstudeert aan de opleiding die je al heel lang wilde halen.

GOUD Michel Mulder - Nederlands Podium - Orange Monday

Positief denken en Vitaliteit
De Vitaliteit van ons mensen heeft mede te maken met dat glas water. Hoe vol of hoe leeg is het glas in jouw leven. De dingen die je elke dag doet, of wilt gaan doen, worden beïnvloed door hoe jij denkt. De omgeving is daarbij van grote invloed en daarom (juist bij psychische klachten) binnen de Vitaliteitfactor©, naast fysiek en mentaal deze omgeving van groot belang.

Tenzij iemand op een bijna onbewoond eiland woont (Robinson Crusoë), heeft iedereen dagelijks te maken met zijn of haar omgeving.  Dagelijks worden wij positief en negatief door onze omgeving beïnvloed. De kunst is, hoe ga je daar mee om? Trek je het je aan als mensen je onderuit halen of juist TE vaak complimenten geven. En hoe ga je er dan mee om? Daarom ook onze betekenis van Vitaliteit:

Veerkracht, weerbaarheid en maximalisatie van de (jouw) kwaliteit van het leven. Weerbaarheid voor wat er gebeurt in het leven. Veerkracht wanneer je dat nodig hebt als er dingen mis gaan in het leven en groeien naar het leven zoals jij dat graag leeft (kwaliteit van leven).

Vitaliteitbalk met oranje rand 2 - Check Je Vitaliteit

Waarom de Vitaliteitfactor© berekenen?
Zie het als een momentopname van hoe je nu in het leven staat. De uitslag van de Vitaliteitfactor© wordt in eerste instantie in 3 kleuren weergeven:

Groen – staat voor groei, duurzaamheid, doorrijden (verkeerslicht) en GOED!

Oranje – staat voor twijfel, zowel in het leven als het verkeerslicht. En bij twijfel …

ROOD – staat voor STOP. In dit geval, neem direct contact op met de Vitaliteit Expert.

De Vitaliteitfactor© geeft aan waar je staat in het leven. Of je op de goede weg bent, of je wellicht je koers wilt wijzigen of dat je zegt: “Het is nu klaar, ik ga mijn leven omgooien”.

Vandaag de 3e Quiz – Ben JIJ een Egel of een Panda. Deze quiz sluit mooi aan op het ‘glas met water’ en positief of negatief denken en wat je er mee doet elke dag. Ik hoor graag wat U bent. Vandaar onderstaande afbeelding bovenaan het blog 🙂

benjijegelofpanda met lijntje

Tenslotte
Aan het begin van het blog schreef ik dat de trainer het glas gewoon vulde. Dat is de metafoor voor dat je zelf kan bepalen of je het glas half vol of half leeg vindt. De meest simpele methode is naar de kraan lopen en het glas te vullen. Ik noem dat ‘veranderen’. Veranderen kan iedereen, het is alleen wat meer werk dan alleen de kraan laten lopen. Succes!

Zelf Vitaliteit Expert worden bij franchiseformule OMC Vitaliteit Centra? Bent u coach, trainer, psycholoog of een andere zelfstandige professional in de Gezondheidszorg? Kom dinsdag 1, 8, 15 of 22 december naar één van de informatiebijeenkomsten. Check  http://www.omcenters.nl/omc-vacatures voor de VACATURES!

Met vitale en positieve groet, Martin Jan Melinga

Time To Change NL Voorpagina

PS: OMC Vitaliteit Centra steunt de petitie “Het Roer OM in de Gezondheidszorg” u ook? TEKEN vandaag of steun ons OOK via onze Twitter en Facebook accounts – klik op de onderstaande logo’s en ga naar de sociale media van “Het ROER gaat OM in de Gezondheidszorg”

Social Media MJM - Facebook Icon Pagina Het ROER OM!   Social Media MJM - Twitter Icon  Het ROER OM!   Social Media MJM - Facebook Icon GROEP – Het ROER OM!

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #HetRoerMoetOM, #NLKantelt, Check Je Vitaliteit, Orange Monday Academy, Vitaliteitfactor©, Voorkom werkstress, Zelfstandige zorgprofessional, ZZP en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s