Deel 2 – Drieluik #Werkstress “Voorkomen is beter dan genezen” #Checkjevitaliteit

Lees ook deel I – Drieluik Werkstress – ‘Van Werkstress naar Werkplezier”.

Vorig jaar op 3 november 2014 was ik op het Congres “Check je werkstress” in Amsterdam. Goed verzorgd, een goede plenaire presentatie en prima workshops. OMC Vitaliteit Centra was met drie mensen ruim vertegenwoordigd en wij hebben daardoor een goed beeld kunnen krijgen van de dag, maar ook de staat van kennis van en ervaring met het omgaan met werkstress. Er viel nog veel te leren in Nederland wat betreft de aanpak van werkstress en haar gevolgen. Deze week in De Week van de Werkstress, start de campagne “Check Je Vitaliteit“, voor mensen met werk of op zoek naar werk. Heeft u de test al gedaan? Klik op onderstaande afbeelding en DOE DE TEST:

Q werkstress zonder witvlak 500p

Bovenstaande test is voor IEDERE Nederlander. Grote vraag blijft: Hoe gaat ‘het’ HR Management van de Nederlandse (grote) ondernemingen om met de eisen gesteld door het ministerie van Sociale Zaken, wat betreft deze campagne. Hoe gaan ze de  ‘angst’ van de medewerker wegnemen? Hoe gaan ze dit ‘verkopen’ aan hun medewerkers? Ogenschijnlijk lijkt er namelijk alleen maar voordeel voor de werkgever. Op dit moment weten de directieleden en de HRM-afdelingen van Nederlandse bedrijven nog niet zo goed wat ze moeten doen. Eerst de cijfers ….

Werkstress en Ziekteverzuim: de cijfers
Ziekteverzuim: Het gemiddelde ziekteverzuim ligt rond de 4%  in Nederland (verschilt per bedrijfstak), bij een totale beroepsbevolking van ongeveer 7,2 miljoen mensen, zijn dat dus zo’n 288.000 mensen (die het hele jaar ziek zijn).

De belangrijkste oorzaken: 35% spier- en gewrichtsklachten en 35% psychosociale klachten (waaronder burn-out en werkstressklachten). De lengte van het ziekteverzuim ligt bij ongeveer 93% tussen de 1 en 7 dagen. Dus 7% van de 288.000 mensen (ruim 20.000) werknemers zijn langer ziek (waaronder door werkstress).

Deze cijfers lijken mee te vallen. Maar als je weet dat de ‘oude’ WAO en de ‘nieuwe’ WIA in 2011 per saldo 539.000 mensen betrof en dit cijfer eind 2013 nog 500.000 was, dan is er nog veel ‘werk aan de winkel’ bij het ministerie van Sociale Zaken. De directe kosten van de Ziektewet worden geschat op 10 miljard per jaar. Nergens staan de feitelijke cijfers, maar inclusief WAO en WIA lopen deze kosten op naar zo’n 50 miljard. Tel daar de kosten van re-integratie bij op, dan weten wij dat het goed is dat hier eindelijk aandacht aan wordt besteed.

OMC Reintegratie - Brug bouwen

Een brug slaan tussen werkgever en werknemer
In deze tijd, waar het woord ‘boventallig’ in veel van gesprekken tussen mensen voorkomt, waar mensen die NIET boventallig zijn hoge druk op hun functioneren ervaren, waar contracten 3x verlengd worden en daarna niet meer … de campagne “Check je werkstress” zou niet op een slechter moment kunnen komen. Het aantal mensen in de WW stijgt nog steeds. Hoe ontstaat er dan een win-winsituatie tussen werkgever en werknemer? Wij hebben de oplossing.

Vitaliteitscan-voorpagina (1)

De OMC Vitaliteitscan©
Orange Monday Academy, de nieuwste franchiseformule van de OMC Franchise Groep (w.o. OMC Vitaliteit Centra), ontwikkelde de OMC Vitaliteitscan©. Wat doet de OMC Vitaliteitscan© voor organisaties? Ervaren consultants, coaches en trainers gaan aan de slag met de gehele organisatie. Van de directie tot op de werkvloer. OMC Vitaliteit Centra zien organisaties (bedrijven, ondernemingen en overheid) als een levende organisatie die valt of staat bij de vitaliteit van de organisatie en die van hun medewerkers. Elke medewerker heeft zijn eigen Vitaliteitfactor© en heeft invloed op de Vitaliteitfactor© van collega’s , maar ook op die van de directie. De som van alle factoren bij elkaar opgeteld, vormt de Vitaliteitfactor© van de organisatie. Er kan dan onderstaand plaatje ontstaan:

omc-vitaliteitscan-tabel-n100-omcenters-grafiek-1a

Deze afbeelding is een overzicht van N=100. (Een organisatie met 100 medewerkers.) Uitgaand van dit beeld heeft een gemiddelde organisatie in Nederland een gemiddelde Vitaliteitfactor© (tussen de 5,5 en 7,5 ). Zo’n twee derde zit in de vitale middengroep. Extra aandacht verdienen sowieso de ‘laag min’- en ‘hoog plus’-groepen. De medewerkers uit de ‘laag-min’ zijn een risicogroep, omdat daar wel eens het licht op rood kan staan wat betreft de vitaliteit. De collega’s uit de ‘hoog-plus’-groep lijken ogenschijnlijk een hoge vitaliteit te hebben, maar lopen wellicht op hun tenen of hebben de eigen lat heel hoog liggen.

Een grafiek zoals bovenstaand komt uit de OMC Vitaliteitscan©, een soort van nulmeting. Voor elke onderneming is het, om tot een maximale vitaliteit te komen, het beste om deze scan om de 3-4 maanden uit te voeren over een langere periode (minimaal één jaar).

Vitaliteitfactor©
De Vitaliteitfactor©, deze week met het persbericht “Ziekteverzuim door werkstress niet meer nodig”, is de basis van de Vitaliteitscan©. Iedere Nederlander kan nu kennismaken met deze unieke tool om met “Voorkomen is beter dan genezen” daadwerkelijk aan de slag te gaan. Als werkende, als werkzoekende, voor iedereen die actief bezig wil zijn met zijn gezondheid. Wij hebben de Vitaliteitfactor© verdeeld in onderstaande 11 deelgebieden:

20151101 Schema Vitaliteitfactor© Campagne 1-3

Orange Monday heeft niet stil gezeten
Orange Monday speelt met de Orange Monday Academy in op het feit dat steeds meer mensen bezig zijn om vitaal te worden en te blijven, en dan niet alleen met sporten of betere voeding. Met bovenstaande gebieden heeft iedereen regelmatig te maken. Wat is er mooier dan een goede Vitaliteit te hebben en minder vaak te verzuimen van je werk? Hier is de win-win situatie waar wij het over hebben. Interessant voor u en voor uw werkgever.

Orange Monday werkt aan een landelijk netwerk van Vitaliteit Experts. Deze Vitaliteit Experts zijn allen zelfstandige professionals die werken in de particuliere markt (OMC Vitaliteit Centra) of in de zakelijke markt (Orange Monday Academy).

Bent u ZZP’er en wilt u werken aan “Voorkomen is beter dan genezen”, klik dan op onderstaande afbeelding. Check de vacatures en ons Visie- en Beleidsplan.

Blog ZOMER - Ondernemingsplan OMc VITALITEIT CENTRA- Omdat het nodig is ...

Wilt u net als wij zo snel mogelijk aan de slag als Vitaliteit Expert? Kom dan naar één van de informatiebijeenkomsten van de OMC Franchise Groep op dinsdag 24 november en dinsdag 1, 8, 15 en 22 december 2015. Met een versnelde procedure kunt u dan in januari 2016 al aan de slag. Net als Coach Peter Pakvis, hij gaat vanaf vandaag aan de slag als Vitaliteit Expert in Den Haag. U hoort meer over hem deze week 🙂

Vitale groet, Martin

Dit was deel 2 van het drieluik over de Campagne “Check Je Werkstress”, lees ook:

Lees ook deel 1 – Drieluik Werkstress – ‘Van Werkstress naar Werkplezier” en

Deel III – Drieluik – Werkstress – “Van Gevolgbestrijding naar Preventie”

 

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #HetRoerMoetOM, #NLKantelt, #OM Denken, #Werkstress, Check Je Vitaliteit, Orange Monday, Orange Monday Academy, Vitaliteitfactor©, Voorkom werkstress, Week van de Werkstress, Zelfstandige zorgprofessional, ZZP en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Deel 2 – Drieluik #Werkstress “Voorkomen is beter dan genezen” #Checkjevitaliteit

  1. Pingback: Deel 3 – Drieluik #Werkstress – “Van gevolgbestrijding naar preventie” #Checkjevitaliteit | Martin Jan Melinga

  2. Pingback: Deel 1: Drieluik #Werkstress; ‘Van Werkstress naar #Werkplezier – #CheckJeVitaliteit | Martin Jan Melinga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.