Deel 1: Drieluik #Werkstress; ‘Van Werkstress naar #Werkplezier – #CheckJeVitaliteit

De eerste stap is vorig jaar gezet en wel door minister Lodewijk Ascher (ministerie van Sociale Zaken), komende week is het de 2e “Check je Werkstress week”, de start van een 4-jarige campagne. Aangezien ik dit een heel belangrijk onderwerp vind, schrijf ik in deze actieweek van maandag 16 t/m vrijdag 20 november een drieluik over “Werkstress of Vitaliteit”. Vandaag deel I.

Check je werkstress OMC Vitaliteit CentraHet duidelijke beeldmerk van de campagne; klik op het logo voor meer informatie!

Ik vind het beeldmerk van de campagne top en de eerste actiesite www.checkjewerkstress.nl is online met onderstaand bericht als hoofdtekst:

Werkstress: 1 op de 3 werknemers in Nederland heeft er last van. Bijna 1 miljoen mensen lopen jaarlijks het risico op burn-out en andere werkgerelateerde psychische ziekten. Daarom staat de week van 16 t/m 20 november 2015 weer in het teken van het aanpakken van werkstress en het vergroten van werkplezier. Werkgevers en werknemers in Nederland doen mee met verschillende activiteiten.

Schokkende cijfers voor de lezer die normaal niets met ziekteverzuim te maken heeft. Op LinkedIn stond een onderzoekje aangaande werkstress en mensen gaven (na het onderzoek) aan dat zij nooit gedacht hadden dat dit zo’n grote rol speelt op hun werk.

Check je Werkstress Week
Op de bovengenoemde website (Facebook) van ‘Check je Werkstress’ wordt het hele jaar en deze week in het bijzonder aandacht besteed aan hoe je met werkstress moet of kan omgaan. Wij, OMC Vitaliteit Centra, hebben zo onze eigen gedachten hierover.

Werkstress of vitaliteit
De vraag is namelijk of we moeten praten over ‘werkstress’ of liever over ‘vitaliteit’.  Hoewel ik ondertussen via mijn blogs weet dat ‘negatief’ beter verkoopt dan ‘positief’, ga ik toch liever voor vitaliteit (Vitaliteitscan©) van organisaties en haar medewerkers.

Uiteraard is het belangrijk om te weten of er werkstress is binnen een onderneming. Wat veel beter is voor de directie, HRM-afdeling en alle medewerkers is “Hoe vitaal is de onderneming waar je werkt?”. Weten hoe het is met je collega’s bijvoorbeeld. Als jouw collega uitvalt door ziekte, dan betekent dat jij (meestal) harder moet werken. Dat is prima voor één week, maar als dat structureel wordt, dan heeft dat ook gevolgen voor jouw vitaliteit.

Het aanpakken van werkstress binnen de organisatie is uiteindelijk gevolgbestrijding. En iedereen weet dat een gevolg bestrijden voor de korte termijn een oplossing is, maar geen structurele oplossing voor de medewerkers en de organisatie. Gevolg bestrijden is (dagelijks) één of meer Finimal innemen tegen de hoofdpijn, terwijl je weet dat je levensstijl wel anders kan.

A Definitie Vitaliteit - OMC Vitaliteit Centra

Werkstress of een combinatie?
Een minpunt van de campagne is dat het alleen gaat over werkstress. Bij OMC Vitaliteit Centra zien wij het anders. Privé en werk is één! Je kan en mag dat niet los van elkaar zien. Als er stress thuis is,  kan het betekenen dat er ook stress ontstaat op het werk (echtscheiding bijvoorbeeld), maar als er stress is op het werk (ontslag) dan kan dit weer privé gevolgen hebben. Logisch toch?

OMC Vitaliteitfactor©
OMC Vitaliteit Centra hebben dan ook de Vitaliteitfactor© ontwikkeld. Deze wordt bij de behandeling van mensen met psychische klachten ingezet via de 123-methode©, maar is ook een mooi instrument om te meten of medewerkers van een organisatie ‘fit genoeg zijn’ om hun werk te doen. De Vitaliteitfactor© is gebaseerd op de volgende 3 zaken:

  1. Fysieke Gezondheid (vitaliteit)
  2. Mentale Gezondheid (vitaliteit)
  3. Mens & Omgeving (vitaliteit)

In deel II van dit drieluik ga ik verder in op de inhoud van deze Vitaliteitfactor© en de Vitaliteitscan©. Maar u kunt zich voorstellen dat als u zich zelf voor deze 3 kernwaarden een cijfers van 1-10 zou geven en deze 3 cijfers optelt, er een gemiddelde uitkomt. Ligt dat rond 7 of hoger, dan heeft u een prima vitaliteit. Ligt deze onder de 7, dan kunt u zich bedenken hoe dat komt en wat u er aan kunt doen om het gemiddelde cijfer te verhogen.

20151101 Schema Vitaliteitfactor© Campagne 1-3

Vitaliteit bepaalt flexibiliteit
De Vitaliteit van een organisatie is gebaseerd op flexibiliteit. Hoe kunnen de achterblijvende collega’s, de collega’s die om wat voor reden uitvallen, opvangen qua werkzaamheden? Hoe houdt een organisatie die flexibiliteit zo veel mogelijk in tact. Daarvoor heeft OMC Vitaliteit Centra de OMC Vitaliteitscan© ontwikkeld in combinatie met de individuele Vitaliteitfactor©.

Wil jij als coach of trainer een bijdrage leveren aan een beter werkklimaat in Nederland? Ga jij bij organisaties aan de slag om het ziekteverzuim te verlagen en het werkplezier te verhogen? Check dan de vacatures op de website van OMC Vitaliteit Centra: www.omcenters.nl of klik op onderstaande afbeelding

Blog ZOMER - Ondernemingsplan OMc VITALITEIT CENTRA- Omdat het nodig is ...
Klik op bovenstaande afdeling voorde Vacatures bij OMC Vitaliteit Centra

OMC Franchise Groep is een organisatie van uitsluitend zelfstandige professionals (ZZP), die eind 2015 een landelijk dekking met 12 ondersteunende vestigingen beoogt. Een goede vitaliteit is van het grootste belang om goed te kunnen functioneren binnen de huidige maatschappij. Vandaar dit drieluik, met op dinsdag het vervolg op dit blog. Dank voor het lezen! Lees ook als u tijd heeft:

Deel II – Drieluik – Werkstress – “Voorkomen is beter dan genezen” en

Deel III – Drieluik – Werkstress – “Van Gevolgbestrijding naar Preventie”

Vitale groet,

Martin Jan Melinga

Time To Change NL Voorpagina

PS: OMC Vitaliteit Centra steunt de petitie “Het Roer OM in de Gezondheidszorg” u ook? TEKEN vandaag of steun ons OOK via onze Twitter en Facebook accounts – klik op de onderstaande logo’s en ga naar de sociale media van “Het ROER gaat OM in de Gezondheidszorg”

Social Media MJM - Facebook Icon Pagina Het ROER OM!   Social Media MJM - Twitter Icon  Het ROER OM!   Social Media MJM - Facebook Icon GROEP – Het ROER OM!

 

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Check Je Vitaliteit, Vitaliteitfactor©, Voorkom werkstress, Week van de Werkstress, Zelfstandige zorgprofessional, ZZP en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Deel 1: Drieluik #Werkstress; ‘Van Werkstress naar #Werkplezier – #CheckJeVitaliteit

  1. Pingback: Deel 2 – Drieluik #Werkstress “Voorkomen is beter dan genezen” #Checkjevitaliteit | Martin Jan Melinga

  2. Pingback: Deel 3 – Drieluik #Werkstress – “Van gevolgbestrijding naar preventie” #Checkjevitaliteit | Martin Jan Melinga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s