Hoeveel onnodige doden nog … door of dankzij GGZ en Jeugdzorg? #DeNieuweGGz #kinderen

Afgelopen week werd Nederland weer opgeschrikt door het zoveelste familiedrama MET dodelijke afloop. Afgelopen woensdag 21 oktober 2015 werd er een kind van 4 jaar gevonden. Het vermoeden is dat de vader de dader is. Het gezin was bekend bij Jeugdzorg. De man stond bekend als lieve man en niemand in de buurt kon zich indenken dat de vader het gedaan zou hebben. Zomaar wat zinnetjes uit een persbericht over wat er is gebeurd in Dordrecht. Schrijnend dat het leven van een kind vroegtijdig wordt beëindigd, nog schrijnender dat we eigenlijk verbaasd moeten zijn dat het bij ‘enkele dodelijke slachtoffers’ per jaar blijft.

Blog Jeugdzorg - Kind van 4 jaar - via Telegraaf

Familiedrama’s; moeten we er aan wennen?
In 2013 schreef ik mijn nog steeds actuele blog “Familiedrama’s moeten wij er aan wennen?” en een paar maanden later in 2014 “Familiedrama’s zijn niet te voorkomen!?”. Laat ik voorop stellen dat ik er NIET aan kan wennen. In Nederland werden of worden duizenden kinderen ondergebracht (vaak via OTS) bij Jeugdzorg. De vraag blijft voor mij: “zijn kinderen beter af bij Jeugdzorg?”. Bij alle familiedrama’s van de afgelopen jaren ging het om scheidingen en jeugdzorg.

Nu hebben wij als Orange Monday Foundation ervaring met Jeugdzorg. Kinderen zijn in mijn ogen NIET beter af bij Jeugdzorg, niet bij de huidige Jeugdzorg in ieder geval. De beoogde veranderingen die de Nationale Kinderombudsman heeft voorgesteld, zijn volgens mij niet aangekomen bij Jeugdzorg. Voor mijn gevoel is het eerste belang Jeugdzorg zelf, dan de ouders en als laatste de kinderen. Jeugdzorg is niet ingesteld om met de ouders een goed plan op te stellen voor een ‘betere’ omgang met de kinderen, gezamenlijk ouderschap en welke hoogdravende termen dan ook.

blog Jeugdzorg vader met kids - Orange Monday

De psychische kant van de familiedrama’s wordt nauwelijks belicht bij Jeugdzorg, waardoor duizenden drama’s ontstaan, die ‘slechts’ een paar keer per jaar een dodelijke afloop kennen. Psychologische toetsing van ouders komt nauwelijks voor. De ‘strijd’ tussen ouders wordt niet beslecht door Jeugdzorg en de kinderen blijven ‘het kind van de rekening’, linksom of rechtsom is er nauwelijks één case waar ouders Jeugdzorg juichend verlaten.

En dan Udo D.
In de afgelopen mediaweek, die gedomineerd wordt door intolerantie richting asielzoekers, ook het verhaal van Udo D. Waarom alleen de D.? We gaan hier van OTS (ondertoezichtstelling van de rechtbank) naar de stuk ernstigere TBS (ook wel TBR genoemd: Ter Beschikkingstelling van de Regering). Udo heeft een strafgeschiedenis en heeft naast gevangenisstraf ook TBS gekregen met dwangbehandeling in een kliniek, omdat hij op zijn  voormalige schoonvader was ingereden. Een man met een verleden (klik op de link en lees meer)

Wat is de actualiteit? Eerder dit jaar krijgt Udo wederom TBS door de rechter opgelegd. Ondanks alle alarmbellen binnen de kliniek in Franeker, waar hij onder behandeling was, wordt Udo vrijgelaten. Naar gisteren blijkt, heeft hij niet alleen een vrouw van 68 jaar vermoord en één verwond, maar ook daarvoor, vlak na zijn vrijlating in augustus, nog 2 vrouwen verwond. En waarom was Udo vrijgelaten? Omdat niemand binnen GGZ Friesland de kosten van de Mesdagkliniek (TBS) wilde (of kon) betalen…. Wie gaat dat verklaren aan de slachtoffers?Blog hoeveel onnodig doden in de Gezondheidszorg - Mesdagkliniek TBS Groningen

Schrijnende zaken …
Waarom dit blog? Niet om te wijzen, dat is zinloos. Natuurlijk hebben bij de vele OTS’en en TBS’sen die verkeerd gaan mensen schuld. Natuurlijk schiet de gehele Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) tekort in Nederland. Is dit alleen te wijten aan bezuinigingen in de Gezondheidszorg? Juist voor mij als initiatiefnemer van petitie “Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg” zou dat een makkelijk inkoppertje zijn. En het zal voor een deel ook zo zijn. Maar er is meer. Dat wil ik vandaag met u delen, omdat er niet meer ONNODIGE doden mogen vallen in of door de Gezondheidszorg.

Er is namelijk structureel iets mis met hoe wij omgaan met Gezondheidszorg. Zoals ik al 3 jaar benoem: “De Gezondheidszorg is gevolgbestrijdend”. En al helemaal de GGZ, waar ze het dan symptoombestrijding noemen. ‘We’  gaan met klachten naar de GGZ, ‘we genezen’ en vervolgens komen de klachten weer terug, omdat de oorzaak niet wordt aangepakt. En dat is wat wij binnen OMC Vitaliteit Centra juist WEL doen.

Blog hoeveel onnodig doden in de Gezondheidszorg - cartoon uit de brand in de brand - Orange Monday

Vitaliteitfactor©
Psychische (of mentale) klachten zijn een disbalans van een persoon en de enige manier van aanpak is het doorgronden van de oorzaken en dan vervolgens een goed adviesplan opstellen samen met de cliënt om de balans terug te laten keren. Het instrument dat OMC Vitaliteit Centra heeft ontwikkeld en op dit moment lanceert is de Vitaliteitfactor©  – Een tool dat zowel de fysieke als de mentale situatie van mensen belicht alsook hun omgeving. Juist dat laatste is anno de 21ste eeuw van het grootste belang.

Wij dagen alle Jeugdzorgorganisaties en alle GGZ-instellingen uit kennis te maken met dit belangrijke nieuwe instrument. Als we naar een Nieuwe Gezondheidszorg van de 21ste eeuw willen dan betekent dat, dat we als volledige branche moeten ontwikkelen naar een hogere standaard, waarin uiteraard het woord ‘innovatie’ het toverwoord is. De Vitaliteitfactor© is er trouwens zowel voor de cliënten van GGZ en Jeugdzorg, maar ook voor al haar medewerkers.

LOGO-lemniscaat-route

DE NIEUWE GGZ
Juist in deze week van drama bij Jeugdzorg en de GGZ kwam ook het bericht van een nieuwe beweging: DE NIEUWE GGZ. Wij verwelkomen uiteraard deze nieuwe loot aan de innovatieboomstam in de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). Onder aanvoering van Professor Jim van Os (zie mijn blog) en zo’n bijna 100 namen binnen de GGZ  presenteren zij de nieuwe website www.denieuweggz.nl, nu nog alleen met een pamflet.

Uiteraard heb ik al contact gehad met professor Jim van Os en ben net als u benieuwd wat deze nieuwe beweging te weeg gaat brengen. Ik juich het toe en ga er vanuit dat het tot samenwerking komt tussen OMC Vitaliteit Centra en De Nieuwe GGZ, tenslotte doen wij al wat zij willen gaan doen. Lees ons Visie- en Beleidsplan maar! Klik op onderstaande afbeelding en laat ons weten wat u er van vindt. Graag dragen wij met de Vitaliteitfactor© mee aan een echt NIEUWE GGz. Samen gaat het beter tenslotte!

Blog Zorgverzekering - Connecting Puzzlez OMC Vitaliteitcentra

Bent u zelfstandig professional en wilt u ook OMC Vitaliteit Expert worden? Check dan http://www.omcenters.nl/omc-vacatures en kom naar één van de presentaties: dinsdag 27 oktober of dinsdag 10 of 24 november in Bilthoven.

Speciaal voor OMC Deventer is er een bijeenkomst op donderdag 29 oktober in onze locaties aan de Keizerstraat 20 te Deventer. Geïnteresseerd? Stuur een mail naar hester.morsdorf@omcenters.nl

Positieve groet, Martin Jan Melinga

Time To Change NL Voorpagina

PS: OMC Vitaliteit Centra steunt de petitie “Het Roer OM in de Gezondheidszorg” u ook? TEKEN vandaag of steun ons OOK via onze Twitter en Facebook accounts – klik op de onderstaande logo’s en ga naar de sociale media van “Het ROER gaat OM in de Gezondheidszorg”

Social Media MJM - Facebook Icon Pagina Het ROER OM!   Social Media MJM - Twitter Icon  Het ROER OM!   Social Media MJM - Facebook Icon GROEP – Het ROER OM!

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in DE NIEUWE GGZ, Integrale Gezondheidszorg, Minister Schippers, Psychiater Jim van Os, Zelfstandige zorgprofessional, Zorgverzekeraars, ZZP en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Hoeveel onnodige doden nog … door of dankzij GGZ en Jeugdzorg? #DeNieuweGGz #kinderen

 1. Marianne zegt:

  Erg triest dat kinderen de dood moeten bekopen bij (v)echtscheidingen omdat de nodige instanties falen met de zorg die bij deze zaken juist zo belangrijk is. Dit drama is gebeurd op nog geen 10 minuten van mijn woonhuis, in onze stad zijn we nog steeds geschokt door het hele gebeuren. Vader mocht dan aardig overkomen naar de buitenwereld toe, toch is het geen onbekende bij instanties en politie. Wat wel een geluk bij dit drama was? dat zijn zusje niet thuis was op het moment van de daad, anders waren er zeker 2 slachtoffertjes gevallen.

  • Bedankt Marianne voor je reactie en je toevoeging. Uiteraard ben ik het met je eens …Het wordt tijd dat er een andere aanpak komt. Enkele ‘slachtoffers’ per jaar door / of door het nalaten van Jeugdzorg zijn topje van de ijsberg. Het verhaal van het meisje wist ik niet ….

   • Marianne zegt:

    Graag gedaan Martin. Het is niet alleen de Jeugdzorg die zich terug trekt of fouten maakt. Het aantal ”slachtoffertjes” bij (v)echtscheidingen moet niet alleen naar beneden of helemaal niet en dat kan alleen door psychische zorg te verlenen bij deze scheidingen. Mijn zoon heeft ook slechte ervaringen gehad met Jeugdzorg, kinderpsychologie en meerdere instanties. Er moet extra (na)zorg komen voor deze mensen zodat alles beter mag verlopen in deze moeilijke situaties. Het zusje van 6 heeft meer geluk gehad dan haar broertje, ze is nu bij haar moeder die toch aan de nodige bel heeft getrokken en weinig gehoor gehad. Waar betalen we zoveel Zorgtoeslag voor? Het is fijn dat er mensen zoals jij wel het nodige willen doen. Hopelijk wordt je eens beloond voor je goede daden..

 2. herman vogel zegt:

  …het ‘roer’ kan alleen om, als het er is….

 3. mevy zegt:

  Dit verhaal is mijn verhaal, alleen mijn kinderen leven nog. En dat ‘nog’ hangt voor mijn gevoel aan een zijden draadje, hun vader heeft net bij de voogd m.i. een niet te missen alarm laten afgaan, maar of ze het snapt is mijn grote twijfel. Op haar vraag ‘wat heb je er voor over om de strijd te doen stoppen’ was zijn antwoord: ‘als de strijd niet stopt wil ik geen vader meer zijn’. Zij vond dit een antwoord op haar vraag, ik natuurlijk niet, wetende dat hij steeds rechtszaken aanspant, proces verbaal en beschikkingen niet nakomt en structureel/pathologisch over mij liegt. Voor mij neemt hij nu stap 9 in de escalatieladder van Glassl, die de Kinderombudsman in zijn stukken gebruikt, maar die natuurlijk totaal onbekend is bij BJZ. Ook werd er in datzelfde gesrek nog even gezegd door de voogd ‘ik doe niet aan waarheidsvinding’, dus alle ingredienten voor een nieuw familiedrama waar jeugdzorg bij betrokken is zijn alweer aanwezig….

 4. Hennie Dijkstra zegt:

  Zijn er niet veel teveel mensen verantwoordelijk voor bijv. de zorg v. een en hetzelfde gezin ?/
  Men ” zal ’t doorgeven ” wordt zo vaak gezegd .. hoe vaak wordt daarmee gewacht //
  Of werd ’t …….vergeten ??

  • Mevy zegt:

   Er zijn teveel mensen bij betrokken omdat er telkens niet wordt doorgepakt Hennie! Ze zien dingen gebeuren maar doen niet aan hoor en wederhoor, niet aan controleren van de dingen die gezegd worden. De volgende partij mag het afmaken, maar ze kijken niet naar het gedrag van ouders, ook niet als de ene ouder hun erop wijst dat de ander bij de vorige instantie hele andere dingen beweerde en deed. Er is geen overleg tussen de Raad, een Juzt, een GGZ of Veiligthuis. Er worden geen vraagtekens gezet bij gedrag: als jij je ex zo zwart maakt dat het lijkt alsof ze in een psychiatrische inrichting thuishoort, waarom is dan je eis co-ouderschap? Waarom laat je de kinderen wel een week bij die gestoorde moeder, dat is dan toch schadelijk voor de ontwikkeling?
   Er wordt niet verder nagedacht dan de eigen voordeur en er is absoluut geen kennis van psychische stoornissen bij volwassenen. En ik kan toch echt wel stellen dat als je je eigen kinderen vermoord je psychisch aardig gestoord bent of niet soms?!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s