We gaan pas naar een dokter als …. of zelfs helemaal niet! #huisarts #vitaliteit

De komende weken wordt de Vitaliteitfactor© geïntroduceerd in Nederland. Een instrument (of scan) die zegt hoe u er mentaal (psychisch) en fysiek (lichamelijk) voor staat. Een preventief instrument, net als bijvoorbeeld de weegschaal. Met elk blog gebruik ik de Vitaliteitfactor© als insteek om u te vertellen waar OMC Vitaliteit Centra mee bezig zijn en waar u uw voordeel mee kan doen. Mijn eerste blog ging over WERK, “Het  vinden van een baan is niet makkelijk”, dit blog gaat over ons fysiek, oftewel ons lichaam.

Blog Fysiek - Huisarts neemt tijd

We gaan pas naar een dokter …
Als we een bezoek brengen aan de huisarts gaat dat in het grootste gedeelte van de gevallen om fysieke klachten. Logisch natuurlijk, pijn in de buik, rug, spieren enzovoort. Iedereen heeft ook wel eens klachten die blijvend lijken te zijn. In veel gevallen hebben deze klachten ook daadwerkelijk een lichamelijke (of somatische/fysieke) oorzaak en wordt u doorverwezen naar een specialist.

In veel andere gevallen hebben deze klachten echter een psychische (mentale) oorzaak. Ik kan u er een paar noemen. Rug- en nekklachten hebben in veel gevallen een psychische oorzaak. Stress veroorzaakt, naast psychische klachten, ook lichamelijke klachten. Dat geldt ook voor de houding als u achter de laptop zit of een tablet in uw hand heeft. Ook maagklachten kunnen psychisch gerelateerd zijn. Als u dan weet dat 50% van het ziekteverzuim op het werk een psychische oorzaak heeft dan is het duidelijk dat lichaam en geest samenwerken. De Vitaliteitfactor© biedt uitkomst!

Blog Hoofd en lichaam - DaVinci - OMC Vitaliteit Centra

Lichaam en geest zijn één – Leonardo Da Vinci – Vitaliteitfactor©

We gaan NIET naar de dokter …
Als we financiële problemen hebben, als we eenzaam zijn, als wij in een echtscheiding ‘liggen’, als we sociaal niet geaccepteerd worden en zeker al niet als wij het niet meer zien zitten in het leven. Alles gaat mis en u weet geen oplossing.

Waar ligt het onderscheid tussen fysiek en mentaal. De wisselwerking is een continu proces. Bijvoorbeeld met voeding. Als u verkeerd eet (lange termijn) gaat u dat fysiek, maar ook mentaal merken. Dat geldt ook voor de korte termijn, neem Red Bull. Eén zo’n energiedrank en u kunt fysiek maar ook mentaal weer even verder. U denkt scherper en u voelt zich goed, totdat het drankje is uitgewerkt.

Het ‘onderhouden’ van het lichaam is ook een onderhoud van uw mentale (psychische) kant. Voeding en beweging zijn ook weer goed voor zowel het lichaam als uw psyche. Na een lange wandeling voelt uw lichaam goed, maar bent u waarschijnlijk ook ‘fris’ in het hoofd. Even ‘het hoofd leegmaken’, is een bekende term. Dat heeft vervolgens ook weer invloed op uw lichaam, u kunt er weer tegenaan.

Blog Gezondheidmeter met kleuren - Vitaliteitfactor - OMC Vitaliteit Centra

Lichamelijke klachten, niet altijd wat ze zijn …
Als u zich goed voelt dan voelt u ook (kleine) lichamelijke klachten nauwelijks. Het kan zijn dat u deze negeert, maar meestal voelt u deze gewoon niet, omdat uw hersens zeggen dat het ‘goed’ met u gaat. Komt u in een sombere periode terecht, gaat u denken over het leven en heeft u meer tijd om over dat alles te denken, dan komen ook juist de lichamelijke klachten naar boven. U gaat medicatie innemen voor hoofdpijn, heeft spierpijn et cetera. U gaat ‘slechter’ en minder regelmatig eten en u komt de deur niet meer uit. Het lichaam reageert daar dan direct op. U stuurt met uw hersens uw lichaam aan (en andersom uiteraard).

2015-09-14 Schema Vitaliteitfactor (kleuren - def)

Meer weten? Klik op de afbeelding en ga naar de website!

Laatst sprak ik een fysiotherapeut. We spraken over de OMC Vitaliteit Centra en hij gaf aan dat er een noodzaak is om een brug te slaan tussen aan de ene kant de lichamelijke (fysieke) en aan de andere kant de geestelijke (psychische) Gezondheidszorg. Die is er namelijk nog niet en OMC Vitaliteit Centra slaat de brug tussen deze twee. Als voorbeeld:

Nek- en rugklachten. Veel Nederlanders hebben deze klachten. De eerste stap is om naar de huisarts te gaan, we weten niet wat de oorzaak is. De huisarts verwijst vervolgens door naar de fysiotherapeut. Na een paar sessies is de pijn voorbij, maar de fysiotherapeut had al het gevoel dat het ‘niet goed’ zit bij deze cliënt. Een paar maanden later zit hij weer bij de huisarts. Er is meer aan de hand, waaronder stress door een dreigend ontslag (bijvoorbeeld). Fysiotherapie is dan water naar de zee dragen als de oorzaak niet wordt gevonden en aangepakt.

Lichaam is een graadmeter …
U lichaam is de beste graadmeter die u heeft. Een behandelaar kan alleen zien hoe u zich voelt en wat voor klachten u heeft. Hij kan niet in ‘uw hoofd kijken’. Belangrijk voor iedereen is dus zijn lichaam te kennen, te weten hoe het reageert en weten wat de oorzaak van klachten is of kan zijn.

Uw lichaamshouding, uw gewicht, wat u eet en hoe vaak u beweegt (voor iedereen verschillend) bepaalt hoe u  zich zowel lichamelijk als geestelijk voelt. Daarom dus ook de Vitaliteitfactor© die wij hebben weer gegeven in onderstaande grafiek. Uw fysieke en mentale zijn, zijn onderling met elkaar verbonden in uw IK (met alle emoties, gevoelens e.d.). De Lemniscaat (achtbaan) gaat door uw leven en heeft als omgevingsfactor continu positieve en negatieve invloed op uw IK.

A LOGO-lemniscaat-route FYSIEK OMC Vitaliteit Centra

Meer weten? Klik op de afbeelding en ga naar onze site!

Uw lichaam en uw mentale gesteldheid leren kennen werkt door periodiek de Vitaliteitfactor© te berekenen en wijzigingen in uw omstandigheden door te geven aan uw Vitaliteit Expert. Hij of zij gaat dan met u aan de slag om uzelf nog beter te leren kennen en uw IK een maximale weerbaarheid en flexibiliteit te geven om met alle omstandigheden zo goed mogelijk om te gaan.

Waar vind ik de Vitaliteitfactor©?
Die vind u via de website www.omcvitaliteitcentra.nl. Check de pagina ‘Partners’ voor een Vitaliteit Expert in uw regio. U kunt ook binnenlopen bij ons 1e OMC Vitaliteit Centrum in Deventer. De OMC Vitaliteit Experts zitten daar dagelijks voor u klaar. De prijs? Slechts € 99,- voor de TEST + een adviesgesprek van 50 minuten. Een investering voor de toekomst voor uzelf en wellicht een besparing op het eigen risico van uw Zorgverzekering!

Wilt u ook OMC Vitaliteit Expert worden? Reageer dan op één van de landelijk vacatures via de website van de OMC Franchise Groep: http://www.omcenters.nl/omc-vacatures

Positieve groet, Martin Jan Melinga

Time To Change NL Voorpagina

PS: OMC Vitaliteit Centra steunt de petitie “Het Roer OM in de Gezondheidszorg” u ook? TEKEN vandaag of steun ons OOK via onze Twitter en Facebook accounts – klik op de onderstaande logo’s en ga naar de sociale media van “Het ROER gaat OM in de Gezondheidszorg”

Social Media MJM - Facebook Icon Pagina Het ROER OM!   Social Media MJM - Twitter Icon  Het ROER OM!   Social Media MJM - Facebook Icon GROEP – Het ROER OM!

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Orange Monday, Orange Monday Academy, Vitaliteitfactor©, Zelfstandige zorgprofessional, Zorgverzekeraars, ZZP en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s