Het vinden van werk is NIET makkelijk … wel als je goed zoekt! #werkloosheid #UWV

Als je een baan hebt dan is dat mooi. Veel mensen in Nederland hebben behoorlijk veel moeite een baan te vinden of te behouden. Veel mensen hebben te maken met bezuinigingen bij hun werkgever of reorganisaties die hun tol eisen voor een deel van de medewerkers. Maar wie moet er dan weg en wie mag er zijn of haar baan houden?

Blog werk vinden - vacatures - Vitaliteitfactor

Als je dan je baan verliest en in een traject komt via UWV, via een re-integratiebureau of uiteindelijk (vaak) via de Sociale Dienst is het vinden van werk niet makkelijk. Daarnaast heeft het kwijtraken van een baan enorme gevolgen. Voor u persoonlijk, voor uw partner en/of uw gezin. Het verlies van werk heeft altijd financiële consequenties en soms ook juridische. Het heeft gevolgen voor zowel uw mentale (psychische) als fysieke (lichamelijke) gezondheid.

Na een paar maanden werkloos te zijn, komen ook sociale aspecten (bijvoorbeeld het NIET meer hebben van collega’s) en maatschappelijke aspecten (geen vast werkritme, status et cetera) om de hoek kijken. Wanneer u echt langer geen baan hebt, volgt als laatste in deze rij van gevolgen ‘zingeving’. ‘Wat is de zin van het leven nog, ik kom niet meer aan een baan’ (vooral 40-plussers) of erger nog, u weet geen invulling meer te geven aan het leven. Het lijkt een doemscenario, maar maandelijks hebben tienduizenden Nederlanders hier mee te maken.

Hoe voorkom je dat doemscenario?
Iedereen kan dit doemscenario overkomen of op zijn minst voor een groot gedeelte. Stichting Orange Monday heeft 3 jaar onderzoek gedaan en samen met OMC Vitaliteit Centra en de Orange Monday Academy een instrument ontwikkeld waar iedere Nederlander gebruik van kan maken. Maar vooral de tienduizenden bovengenoemde mensen: de Vitaliteitfactor©

Wat houdt de Vitaliteitfactor© in? In een gesprek van ongeveer een uur en het maken van een test (vragenlijst – vanaf november 2015 digitaal) krijgt u van de OMC Vitaliteit Expert advies op maat op alle bovengenoemde gebieden. Met de Vitaliteitfactor© kunt u richting krijgen in uw leven, hoe u welke baan vindt en nog veel meer. Kortom: duidelijkheid!

2015-09-14 Schema Vitaliteitfactor (kleuren - def)

De Vitaliteitfactor© is van toepassing op elke Nederlander, dus ook op mijn leven. Ik leef al ruim een jaar volgens de factor. Ik check deze regelmatig, in ieder geval op de 3 hoofdgebieden: Mentaal – Fysiek en Omgeving. Vooral de laatste is van toepassing op iemand die (mogelijk) zijn baan verliest. Met nadruk op het woord ‘verlies’. Voor de meeste mensen is het verliezen van werk onvrijwillig en is het feitelijk een soort rouwproces, met de gevolgen zoals bovenaan in dit artikel omschreven.

Ik kan hier niet het gehele ‘recept’ van de Vitaliteitfactor© verklappen. Waarom niet? Het is werk voor professionals om deze factor te berekenen, u kunt dit niet zelf. Heeft u de Vitaliteitfactor© eenmaal ingevuld dan kunt u dit samen met de OMC Vitaliteit Expert voor een groot gedeelte wél zelf. Het is tenslotte uw leven en u weet het beste wat er gebeurt. Na het berekenen van de factor kan deze zelfde factor ook binnen een paar weken weer veranderen. Daarom ontwikkelen wij een Orange Monday App waarmee u ZELF alles kunt bijhouden. Praktisch en eenvoudig. 

Het voorbeeld van het verlies van werk ..
Wanneer u uw werk verliest, heeft dat gevolgen in alle deelgebieden (hierboven weer gegeven in een flow-chart). Een korte uitleg. De cirkel bent u, wij noemen dat ‘IK’. Die IK bestaat uit een deel MENTAAL (hersenen inclusief emoties, gevoelens en spirtualiteit) en een deel FYSIEK (lichaam). Door IK kruist de lemniscaat (oneindigheidsteken en onderdeel logo Orange Monday). Deze spreekwoordelijke achtbaan gaat door uw IK (lees: uw leven heen). Gaat het op één van de genoemde gebieden mis (WERK bijvoorbeeld) dan gaat het, net als in een achtbaan, op meer gebieden mis. Volgorde in dit geval: inkomen (soms juridisch), maatschappelijk, welzijn, sociaal en tenslotte zingeving. Het bekende domino-effect.

A - LOGO-lemniscaat-route - WERK

Een toelichting op de hoofdgebieden:

Mentaal (Psychisch – Welzijn – Zingeving)
Het verlies van een baan is, zoals gezegd, een rouwproces. Daar dienen mensen rekening mee te houden en tijd voor te nemen. Direct een nieuwe baan is voor de meeste mensen niet weggelegd. Het omgaan met ‘afwijzingen’ is voor de meeste mensen lastig. Dit alles resulteert in gevolgen voor uw psychische gezondheid. Hier aan verbonden is Welzijn. Door het verlies van uw baan voelt u zich een stuk minder dan MET baan. Het gevolg, (onnodig) verlies van zelfvertrouwen, onrust, stress en zelfs soms relationele gevolgen. Zingeving is hierboven al omschreven, werkloos kan ook doelloos worden. De zin van het leven verbleekt.

Fysiek (Lichamelijk)
Als u bovengenoemde Mentale klachten herkent, weet u ook dat u ‘niet zo lekker in uw vel zit’. Pijntjes die u normaal niet voelt, voelt u nu wel. Stress zorgt voor hoofdpijn, nekklachten, rugklachten. U gaat anders eten (u dagelijkse ritme ontbreekt), zowel qua tijdstip als qua wat u eet. U valt af of komt juist aan. Allemaal lichamelijke gevolgen als gevolg van baanverlies.

Omgeving (Werk – Inkomen – Maatschappelijk – Sociaal – Juridisch)
Deze Omgevingsfactoren zijn eigenlijk het meest logisch, maar worden binnen de Gezondheidszorg buiten spel gezet. Er wordt stomweg NIET naar gekeken, terwijl JUIST deze factoren van enorme invloed zijn op lichamelijk en geestelijk welzijn. Geen werk = (als je geluk hebt) uitkering! Een uitkering is ALTIJD minder dan wat u daarvoor verdiende. Dat betekent dat uw huishoudportemonnee anders verdeeld moet worden. Geen werk = verlies van maatschappelijke status. Of u er om geeft of niet, ik ken mensen die dagelijks om 8 uur de deur uit gingen en om 17 uur weer thuis kwamen. Niet naar hun werk, maar zeker NIET laten zien dat je werkloos bent. De sociale gevolgen van geen werk zijn misschien nog wel het grootst. Geen collega’s, geen werkritme, de hele dag bezig zijn met DIE nieuwe baan.Blog werk - EI van Columbus - Vitaliteitfactor - Omdat het nodig is

Vitaliteitfactor© EI van Columbus?
Natuurlijk is er op dit gebied geen EI van Colombus. Maar we komen heel dichtbij. Kennismaken met de Vitaliteitfactor©? Woont u in de buurt van Deventer? Daar staan 4 OMC Vitaliteit Experts voor u klaar om aan de slag te gaan met de berekening van de Vitaliteitfactor©. Ga naar de website http://www.omcvitaliteitcentra.nl/deventer en meld u aan bij één van onze partners. Speciale introductieprijs is € 99,- voor de TEST + een adviesgesprek van 50 minuten! In Deventer bent u tot 1 december 2015 extra voordelig uit met een prijs van € 75,- inclusief BTW.

Voor rest van Nederland? Stuur mij een mail en ik breng u in contact met de OMC Vitaliteit Expert in uw regio. U kunt ook zelf al kijken via http://www.omcvitaliteitcentra.nl/vc/partners

Positieve groet, Martin Jan Melinga

Time To Change NL Voorpagina

PS: OMC Vitaliteit Centra steunt de petitie “Het Roer OM in de Gezondheidszorg” u ook? TEKEN vandaag of steun ons OOK via onze Twitter en Facebook accounts – klik op de onderstaande logo’s en ga naar de sociale media van “Het ROER gaat OM in de Gezondheidszorg”

Social Media MJM - Facebook Icon Pagina Het ROER OM!   Social Media MJM - Twitter Icon  Het ROER OM!   Social Media MJM - Facebook Icon GROEP – Het ROER OM!

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Orange Monday, Orange Monday Academy, Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Uncategorized, Vitaliteitfactor©, Zelfstandige zorgprofessional, Zorgverzekering 2018, ZZP en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Het vinden van werk is NIET makkelijk … wel als je goed zoekt! #werkloosheid #UWV

  1. Pingback: We gaan pas naar een dokter als …. of zelfs helemaal niet! #huisarts #vitaliteit | Martin Jan Melinga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s