Dag van de Scheiding … kans op scheiding was nog nooit zo hoog. Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg

Update: Kans op scheiding nog nooit zo hoog geweest. Dit blijkt uit een analyse van het CBS, kijk voor meer info op de site van Nu.nl  http://www.nu.nl/binnenland/2758063/percentage-echtscheidingen-recordhoogte.html en reden te meer om mijn blog verder te lezen …

A - percentage-echtscheidingen-recordhoogte

Gisteren, donderdag 10 september was het Wereld Suïcide Preventie Dag, vandaag Dag van de Scheiding op 9/11, de dag dat het 14 jaar geleden is dat vliegtuigen de Twin Towers van het WTC New York in vlogen. De wereld veranderde van de ene op de andere dag. Wij herdenken vandaag de 2.753 slachtoffers door deze verschrikkelijke terreurdaad.

Blog suicide WTC-9-11

Gisteren was ik ook bezig met de nieuwe websites van OMC Vitaliteit Centra en in het bijzonder de site van OMC Vitaliteit Centrum DEVENTER dat geopend is op dinsdag 8 september, de dag dat Joost Zwagerman zelfmoord pleegde.

De media duikt er op … een bekende Nederlander die zelfmoord pleegt. Voor zover ik weet was Antonie Kamerling op 6 oktober 2010 de laatste BN’er die vrijwillig zelf zijn leven beëindigde. Hij leed aan bipolaire stoornis, naar nu blijkt is dat waarschijnlijk bij Joost Zwagerman het geval.

De media, we kunnen niet MET ze en niet ZONDER
Afgelopen woensdag  keek ik naar  diverse programma’s op TV die inspeelden op de in mijn ogen hype – zelfmoord Joost Zwagerman – ‘zelfs’  belangrijker dan dat Gordon terug in Nederland was. De onzin die verkondigt wordt over iemand die het niet meer kan na vertellen en dus ook niet kan reageren. Hij heeft zeer waarschijnlijk niet alles tot in de puntjes voorbereid. Het kan, maar ik heb mijn twijfels. Als deskundige kan ik u vertellen dat zo’n moment komt op het aller-diepste moment wat een mens kan meemaken en handelen. Geen uitzicht meer op een toekomst.

A Zelfmoord cijfers 2014 CBS2

Hoeveel kan een mens hebben?
Gisteren werden ook de cijfers van zelfdoding over 2014 bekend (zie bovenstaande grafiek) met een aantal van 1.835, voor het eerst in 6 jaar  een lichte daling ten opzichte van 2013 (1.854). Opvallend is wel de stijging bij vrouwen. De vraag blijft, voor Joost, Antonie en de bijna 2.000 mensen per jaar die zelfmoord plegen, hoe heeft het zover kunnen komen. Waarom is er in een vroegtijdig stadium geen (of onvoldoende) begeleiding geweest, waarom werd er (blijkbaar) onvoldoende gepraat over wat de problemen zijn, hoe ze veroorzaakt zijn en hoe je kan leren omgaan met een nieuwe situatie die NIET is wat jij had gedacht voor het leven.

In het geval van Joost waren er meerdere factoren, in ieder geval een (niet goed verwerkte) echtscheiding en depressie (wellicht bipolair / manisch depressief). Voor alle zaken, mits in een vroegtijdig stadium is er begeleiding in Nederland. Zelf heb ik echter ervaren dat die niet makkelijk te vinden is. Niet bij de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ), niet bij de maatschappelijke dienst of andere instellingen. En als het er is dan wordt je van het kastje van de muur gestuurd en MOET je keer op keer opnieuw jouw verhaal vertellen. Op zich al reden om zelfmoord te plegen. Keer op keer wordt het ‘mes’  weer in de nog open wond gestoken.  TIJD voor een andere aanpak!

Blog Mediation Rechtspraak scheiding tekening

Laat echtscheiding geen Vechtscheiding worden!
Vandaag Dag van de Scheiding. Goed dat er aandacht voor komt maar wanneer gaat er nu ECHT iets gebeuren in Nederland. Ondanks goede (veelal particuliere) initiatieven gaat de verandering heel langzaam in Nederland terwijl 1 op 3 drie huwelijken (veelal MET kinderen) in Nederland op de klippen loopt.

Helaas ben ik op dit gebied ook ervaringsdeskundig. Met scheidingen in 1999, 2009 en 2011 schiet ik ruim boven het gemiddelde uit. Mijn 4 kinderen heb ik 4 jaar niet gezien. Gelukkig heb ik met 2 van de 4 sinds dit jaar weer contact en wordt gewerkt aan de omgangsregeling. Een drama voor de vader, maar ook voor de kinderen die er in het begin niet veel van snapten.

Dag van de Scheiding 2015, zou wat mij betreft het signaal naar de buitenwereld moeten zijn dat wij nu ECHT wat gaan veranderen. NIET verzorgende ouders (meestal vaders) trekken in een echtscheiding aan het kortste eind. Financieel is het vaak niet goed geregeld (ook door de crisis). En binnen de ongeveer 1.800 mensen die zelfmoord plegen zitten veel mensen die een onverwerkte scheiding hebben, zie ook Joost Zwagerman.  TIJD voor een andere aanpak dus!

Blog Rechtspraak echtscheiding gebroken hart roze

TIJD voor een andere aanpak (Geestelijke) Gezondheidszorg!
Vandaag en gisteren dus aandacht voor de manier waarop wij met scheidingen omgaan en preventie  ter voorkoming van zelfdoding wat door de dood van Joost Zwagerman en de nieuwe cijfers van het CBS gisteren wel heel actueel is. Hoe zien wij die aanpak voor ogen? Integrale (of holistische) Gezondheidszorg is volgens ons en vele anderen DE oplossing. Een integrale aanpak in een zo vroeg mogelijk stadium.  Hieronder ga ik in op de actualiteit

Echtscheiding
Echtscheiding wordt door nagenoeg iedereen die er bij betrokken is onderschat. Zeker als er kinderen zijn. Verschillen in de wijze van opvoeding worden tijdens het huwelijk of de relatie door de ‘mantel der liefde’ gedekt. Na de scheiding komen de verschillen in opvoeding, maar ook de verschillen tussen de ex-partners meer naar voren en worden vaak met een vergrootglas groter gemaakt dan ze meestal zijn.

Ik pleit dan ook, als ervaringsdeskundige, voor een, in een vroegtijdig en liefst door de zorgverzekeraar vergoede, begeleiding te geven aan ouders met kinderen. Iedereen moet wennen aan de nieuwe situatie, de loyaliteit van kinderen naar ouders is groot en het wederzijds begrip tussen de ex-partners  moet gecreëerd worden zodat langlopende rechtszaken of zelfs een Vechtscheiding wordt voorkomen. Ook hier biedt de OMC Vitaliteitfactor© uitkomst. De berekening is van toepassing op ouders en op kinderen, zo ontstaat een gezinsfactor die een leidraad is voor de begeleiding maar ook voor de ouders en kinderen zelf. Periodiek kan deze opnieuw worden berekend.

Blog ZOMER - Ondernemingsplan OMc VITALITEIT CENTRA- Omdat het nodig is ...

HET ROER MOET OM
De petitie met deze naam loopt sinds augustus 2014. Vanaf 8 september 2015 gaat het roer daadwerkelijk om in Deventer en later dit jaar in onder andere Zeist, Zwolle, Tilburg, Den Haag e.o. en Alkmaar. Over één jaar is er in elke provincie een OMC Vitaliteit Centrum. Waarom? Omdat het nodig is … Integrale Gezondheidszorg voorkomt, is preventief gericht en pakt alle deelgebieden van het bestaan aan, verdeeld in Mentaal, Fysiek en Mens en Omgeving. Meer weten? Download ons Visie- en Beleidsplan via bovenstaande afbeelding.

Laten wij samen de wereld veranderen … op een goede manier: Het Roer Moet OM! Teken de #Petitie via de link.

Positieve groet, Martin Jan Melinga

Time To Change NL Voorpagina

PS: OMC Vitaliteit Centra steunt de petitie “Het Roer OM in de Gezondheidszorg” u ook? TEKEN vandaag of steun ons OOK via onze Twitter en Facebook accounts – klik op de onderstaande logo’s en ga naar de sociale media van “Het ROER gaat OM in de Gezondheidszorg”

Social Media MJM - Facebook Icon Pagina Het ROER OM!   Social Media MJM - Twitter Icon  Het ROER OM!   Social Media MJM - Facebook Icon GROEP – Het ROER OM!

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #HetRoerMoetOM, #NLKantelt, Echtscheiding, Fysiek en mentaal, Geestelijke Gezondheid, Landelijk Platform Gezondheidszorg, Nederland Kantelt, Omgangsregeling, Omgangsregeling kinderen, Orange Monday, Orange Monday Academy, Orange Monday Ambassadeur, Orange Monday Kids, Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Vitaliteitfactor©, Zelfstandige zorgprofessional, Zorgverzekeraars, Zorgverzekering 2018, ZZP en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Dag van de Scheiding … kans op scheiding was nog nooit zo hoog. Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg

  1. herman vogel zegt:

    Maar inmiddels is er wel een ‘Plakdeur’…
    http://hermanvogel.nl/plakdeur/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s