Diep geraakt door zelfmoord Joost Zwagerman …

Blog 09-09-15 – Ruim een jaar geleden werd ik diep geraakt door de dood van Robin Williams. Een icoon die de dood koos boven het leven! Gisteren kwam er een naam bij op de lange lijst van mensen, die door zelfmoord om het leven zijn gekomen: Joost Zwagerman. Ik hoop dat hij de rust en de stilte, die hij zocht, gevonden heeft, Joost Zwagerman – 1963-2015 RIP

Blog Joost Zwagerman - Orange Monday - Het Roer Moet OM

Foto afkomstig van de website van Joost Zwagerman http://www.joostzwagerman.nl

Veel te jong natuurlijk. Het raakt mij temeer aangezien ik met mijn bipolaire stoornis  ook met  depressies te maken heb gehad ( en nog steeds) en dat ook ik 51 jaar oud ben. Joost Zwagerman was eveneens open over zijn depressies en ik kan mij goed verplaatsen in wat hij gevoeld kan hebben de afgelopen jaren. De gelijkenis met Robin Williams is daar ook. Eenzaamheid, niet begrepen voelen en terugtrekken uit alles wat eigenlijk je leven bepaalt. Bij Robin was dat acteren, bij Joost was dat schrijven en later ook presenteren. Een veelzijdig en creatief mens … juist zij worden vaak getroffen door psychische klachten (depressies of bipolaire stoornis).

Saillant detail bij Joost Zwagerman is dat zijn vader ook poging tot zelfmoord heeft gedaan. Joost heeft mede daarom veel onderzoek gedaan naar het fenomeen zelfmoord. In 2014 pleegde overigens bijna 2.000 mensen zelfmoord, ongeveer 3x zoveel doden als in het verkeer. Uit zijn onderzoeken bleek dat kunstenaars meer ‘kans’ hebben op  het plegen van zelfmoord. Dichters hebben de hoogste ‘kans’,  gemiddeld 35x vaker dan de gemiddelde Nederlander.

Dat er een relatie ligt tussen creativiteit en psychische klachten (waaronder bipolaire stoornis), depressies en zelfmoord is duidelijk. Bekende wereldburgers zijn bijvoorbeeld Robin Williams, Amy Winehouse, Jimi Hendrix en dichter bij huis Vincent van Gogh en Antonie Kamerling (in 2010). Wat de relatie is, weten we nog niet zeker, maar het onderzoek van Joost Zwagerman zal zeker een vervolg krijgen.

The Lau - Robin Williams - Tiem To Change NL

Stichting Orange Monday
Ik ben dan geen bekende Nederlander, maar ik pas wel in de omschrijving hierboven. Depressies brachten mij op het randje van het bestaan. Ik heb, toen ik weer stabiel was precies 3 jaar geleden,  stichting Orange Monday Foundation opgericht. Waarom? Om zoveel mogelijk te voorkomen dat mensen zoals Joost Zwagerman een einde maken aan hun leven … maar ook om te voorkomen dat mensen zich regelmatig ziek moeten melden vanwege psychische klachten.

Onze visie is dat mensen preventief (voor en na de behandeling) begeleidt moeten worden met hun mentale (maar vaak ook fysieke), klachten zodat zij kunnen groeien naar een optimale Vitaliteit, zowel mentaal, fysiek als qua mens en omgeving. Onze definitie:

Vitaliteit is: De fysieke en mentale veerkracht en weerbaarheid om de kwaliteit van leven te optimaliseren, zowel qua werk als privé.

Ik denk dat Joost Zwagerman het prima zou hebben gevonden als ik ‘reclame’ maak voor wat wij doen. Ik had hem liever als Ambassadeur van de Stichting gehad. Iemand die bekend is in Nederland en toch durft te praten over zijn psychische klachten. Preventie en voorlichting, zijn naast behandeling (wij noemen dat liever begeleiding), namelijk noodzaak. Zolang mensen in stilte (naar de buitenwereld) en in chaos (in hun hoofd) moeten leven in Nederland is er nog veel werk aan de winkel.

Blog Hoofd en lichaam - OMC Vitaliteit Factor

OMC Vitaliteit Centra
Degenen die mijn blogs niet voor het eerst lezen, weten wat ik bedoel met OMC Vitaliteit Centra. Centra die straks in heel Nederlander beschikbaar zijn waar elke Nederlander terecht kan voor mentale en fysieke klachten (ze veroorzaken elkaar vaak), maar waar ook gekeken wordt naar wie je bent, wat je doet en wat jouw rol is in de maatschappij, je werk, je sociale leven et cetera. Wij hebben daarvoor de Vitaliteitfactor© ontwikkeld, die dit najaar beschikbaar wordt!

Op de dag dat Joost Zwagerman zelfmoord pleegde, ging in Deventer het 1e OMC Vitaliteit Centrum open. Toen ik thuis kwam uit Deventer en het pushbericht van NU.nl las, kreeg ik toch even koude rillingen over mijn rug. OMC is nodig … broodnodig.

OMC Vitaliteit Centrum Deventer Aangezicht NIEUW GEOPEND

Lees meer over OMC DEVENTER en de Vitaliteit Xperts

Ik zie veel reclame voorbijkomen over ernstige, vooral fysieke ziektes zoals de Hartstichting op dit moment, afgelopen week de zwemwedstrijd in Amsterdam voor ALS, ga maar door. Wat wij vinden is dat dit oké is natuurlijk, maar laten wij de mentale kant van de mens niet vergeten. Juist bij ernstige fysieke ziektes is een goede mentale begeleiding noodzaak. Voor nu laat ik het hierbij, met het openen van onze 1e OMC vestiging in Deventer (en te openen vestigingen in Zeist, Alkmaar, Den Haag e.o., Tilburg e.o. en Zwolle) gaat u veel horen over OMC Vitaliteit Centra.  Omdat het nodig is!

Visie- en Beleidsplan OMC en Orange Monday
Afgelopen zomer is het meest recente Visie- en Beleidsplan gelanceerd via onze site. Ondertussen honderden reacties van mensen die het gelezen hebben en de visie begrijpen EN een samenwerking aan willen gaan. Zowel vanuit de geestelijke gezondheidszorg als de lichamelijke. Scheiding van deze twee is de grootste fout op het gebied van gezondheidszorg uit de geschiedenis. Ik vraag u, neem de tijd om op onderstaande afbeelding te klikken en onze visie te downloaden. Of u nu cliënt, behandelaar, begeleider of ambtenaar bij de gemeente bent.

Blog Zorgverzekering - Connecting Puzzlez OMC Vitaliteitcentra

Download ons Visie- en Beleidsplan! Klik hier ….

Het is tijd voor verandering in de gezondheidszorg, en wat mij betreft is 8 september een bijzondere datum. DE dag dat de verandering begon, bij ons met OMC Vitaliteit Centrum Deventer en de maatschappij met de dood van Joost Zwagerman. Laat dat laatste niet voor niets zijn geweest! Op naar een integrale Gezondheidszorg …

Woont u in de regio Deventer, neem een kijkje op de Keizerstraat 20 en maak kennis met de OMC Vitaliteit Xperts. Wilt u op welke manier samenwerken met Orange Monday of OMC Vitaliteit Centra? Laat het ons weten. Op dinsdag 15 en 29 september 2015 zijn de volgende presentaties van onze formule in Bilthoven. Wilt u er bij zijn? Stuur een mail naar Hester Morsdorf (directie OMC) via hester.morsdorf@omcenters.nl

Met respect voor de keuze van Joost Zwagerman sluit ik af.

Positieve groet, Martin Jan Melinga

Time To Change NL Voorpagina

PS: OMC Vitaliteit Centra steunt de petitie “Het Roer OM in de Gezondheidszorg” u ook? TEKEN vandaag of steun ons OOK via onze Twitter en Facebook accounts – klik op de onderstaande logo’s en ga naar de sociale media van “Het ROER gaat OM in de Gezondheidszorg”

Social Media MJM - Facebook Icon Pagina Het ROER OM!   Social Media MJM - Twitter Icon  Het ROER OM!   Social Media MJM - Facebook Icon GROEP – Het ROER OM!

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Depressie, Diagnose, Het roer gaat OM!, Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg, Integrale Gezondheidszorg, Lichamelijke Gezondheidszorg, Orange Monday, Orange Monday Academy, Psychische klachten, Zelfstandige zorgprofessional, ZZP en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Diep geraakt door zelfmoord Joost Zwagerman …

 1. Hans Warmenhoven zegt:

  Zinvol eerbetoon aan Joost. Helaas zal hij niet de laatste zijn. In zijn geval history repeats it self.
  Wat kunnen we ervan leren? Als er net zoveel € geïnvesteerd wordt als in het terugdringen van verkeersdoden zijn we een stuk verder op de goede weg.
  Suc6 MJ. nog meer OM doet goed!

  • Goedemorgen Hans, bedankt voor je reactie en het hart onder de Orange Monday riem. Meer investeren in preventie EN voorlichting is waar wij voor staan. Het bedrag wat in verkeersveiligheid gestoken wordt (600 doden) staat in geen enkele verhouding tot wat er in de preventie van zelfmoord gestoken worden. We zouden met meer geld voor preventie weer een goede stap in de goede richting maken. We gaan door en de 1e vestiging is open. Op naar de 2e, 3e ….

 2. minous66 zegt:

  ik kan het me helemaal voorstellen. Ben er ook zo klaar mee!!!!

 3. reinejragolo zegt:

  Er is toch een vereniging voor Bipolairen (Vereniging voor Manisch Depressieven en Betrokkenen) waar veel aandacht wordt besteedt aan stabiel blijven en niet wegzakken en ten gronde gaan door een depressie. Vaak blijkt het slikken van Lithium voldoende om niet in een diepe depressie te vallen.

 4. Pingback: Stond U wel eens op HET punt ….? | Martin Jan Melinga

 5. Pingback: Maak JIJ je nog druk over de #Zorg? #Demonstratie @FNV #RedDeZorg en #Petitie hebben geen zin … | Martin Jan Melinga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s