Wachten op andere beleid Schippers? Zinloos! Niet praten, maar doen :-)

Ik word soms heel moe. Kunt u zich dat voorstellen? Als u mijn blogs de afgelopen 2 jaar hebt gevolgd en/of gelezen vast wel. Meer en meer kom ik er (tot mijn schrik) achter dat blogs van 2014 en soms zelfs van 2013 nog steeds actueel zijn en waarom? Ik heb geleerd geen ‘waarom’-vragen te stellen, omdat er meestal toch geen direct antwoord op te geven is. In dit geval is dat anders. De waaromvraag is prima te beantwoorden: “Niet praten maar doen!”.

Blog niet praten maar doen - A wise man - OMC Vitaliteit Centra met logo

Nederland is de afgelopen 50 jaar een ‘praat’-land geworden. Werkelijk ALLES moet besproken worden. Het aantal teamgesprekken dat in Nederland plaatsvindt, is ongekend. Praten, praten, praten. Ik zat even te googlen, ik denk dat het begonnen is met het beroemde ‘poldermodel’, bedacht in 1982, premier Lubbers was toen minister-president. Toen werd er ook wat afgepraat en het is nog steeds niet opgehouden. In de politiek, op het werk, zelfs in veel gezinnen wordt er eindeloos gepraat. Nu zei mijn grootvader (geboren in de 19e eeuw) al “praatjes vullen geen gaatjes” en in Rotterdam zeggen ze vaak “niet lullen, maar poetsen”.

Niet praten, maar doen!
Het woordje NIET stuit mij hier tegen de borst. Als NLP’er is dat voor mij een woord dat anders omschreven dient te worden: “Val NIET van de trap” zeggen tegen een kind, het resultaat zal vaak zijn dat het kind WEL van de trap valt. Beter is dan: “Doe voorzichtig op de trap” Het woordje NIET wordt vaak niet door mensen gehoord. Vraag mij niet waarom, maar het is zo, probeer het maar!

NIET is één van die woorden (net als MOETEN, zie mijn blog) die je dus beter niet kan gebruiken. Het heeft een negatieve invloed op ons leven en dat is jammer. Dat is ook het probleem met praten. Praten heeft uiteraard zijn nut, maar als het de communicatie of het proces verlamd, dan is praten NIET meer het instrument. Denk aan zwemmen. Je kan uren met een kind praten over zwemmen, er schijnt zelfs een schriftelijke cursus zwemmen te zijn, maar als het puntje bij het paaltje komt, is de enige manier om zwemmen te leren in het water te springen en te DOEN!

Blog Niet praten maar doen - Zwemmen - OMC Vitaliteit Centra

Concept OMC Vitaliteit Centra
Dat zelfde geldt voor ons concept OMC. In 2013 ontstonden de ideeën. In 2014 hebben wij de ideeën (ook na veel praten/gesprekken in de markt) concreet gemaakt. In augustus 2014 begon de wervingscampagne voor franchisenemers. In oktober 2014 tekende de 1e partner en afgelopen vrijdag de 15e partner (Jannet Reinds – zie blog). Vanaf januari 2015 zijn wij de voorbereidingen begonnen met het team van partners en in augustus 2015 gaat in de mooie stad Deventer de 1e vestiging open. Komend najaar volgen Zeist e.o. (Utrecht), Alkmaar (Noord-Holland), Den Haag (Zuid-Holland), Breda/Tilburg e.o. (Brabant) en het kantoor voor Noord-Nederland in Zwolle.

Natuurlijk wordt er bij ons gepraat, ook wij doen dat. Maar wel met een doel, een visie en beleid dat (democratisch) daaruit voorvloeit. Bouwen aan een concrete structuur waardoor de organisatie de komende jaren kan groeien naar een landelijke dekking met in elke provincie een vestiging. Bereikbaarheid staat voorop, zowel qua locatie als de inzet van e-Health. Praten is goed, maar het moet wel nut hebben. Onderling bij behandelaars (teamoverleg), maar juist ook in het contact met cliënten. Bereikbaarheid op de locatie, maar ook via mobiele telefoon of internet. Praten heeft zeker zin, in combinatie met effectiviteit. Het belang van de cliënt staat voorop en hij bepaalt (in eigen regie) hoe hij behandeld wordt en door wie.

Kaart OMC Vitaliteit Centra 2e helft 2015

Klik op de afbeelding en check het Team van Deventer!

Wachten op nieuwe beleid in de gezondheidszorg
Wachten is soms nuttig, meestal niet. Op dit moment zijn er machten in Nederland actief die de gezondheidszorg versjteren. Die gaan voor geld en niet voor het belang van de cliënt of patiënt. Mevrouw Schippers (en vazal Van Rijn) bepalen met de zorgverzekeraars en de machtige grote GGZ- en Zorginstellingen (ziekenhuizen) wat er gebeurt in Nederland.

Individuele behandelaars (huisartsen, psychiaters, psychologen, fysiotherapeuten et cetera) hebben veelal het nakijken. Door het gepraat in Den Haag wordt hen het werk moeilijk gemaakt. De regelgeving in de gezondheidszorg staat op een hoogtepunt. Behandelaars besteden vaak meer tijd aan de administratie van de cliënt dan aan de cliënt zelf. Praten komt daarbij in het gedrang, omdat de behandelaar nauwelijks tijd heeft. De gemiddelde psychiater (bij een GGZ-instelling) heeft maximaal 10 minuten voor zijn cliënt omdat hij zich aan de DBC moet houden. Overleg OVER cliënten neemt meer tijd in beslag dan de tijd voor de cliënt. En nieuw beleid uit Den Haag, eerder MEER regelgeving dan ruimte voor de cliënt. En dan nog afvragen waarom de zorg zo DUUR is!

Connecting Puzzle Orange Monday Centers

Klik op de afbeelding en download het Visie- en Beleidsplan

Het kan anders: samenwerking in Gezondheidszorg
Het doel van OMC Vitaliteit Centra is om de samenwerking met alle onafhankelijke praktijken binnen de gezondheidszorg aan te gaan. Wij starten daarmee in Deventer e.o.  en Zeist e.o. waar de 1e vestigingen open gaan. Als eerste OMC Vitaliteit Centrum Deventer! Het wordt tijd voor een frisse wind in de gezondheidszorg. Het wordt tijd voor DOEN in plaats van alleen maar (zinloos) praten.

Op dit moment is OMC al in gesprek met 5-10 organisaties in Nederland die dat ook vinden. Clubs van behandelaars/coaches (van 10-30 mensen) die ook willen dóen. Die aandacht willen voor de cliënt in plaats van voor de zorgverzekeraar of gemeente. U als cliënt verdient dat. Niet alleen van ons als initiatiefnemers, maar straks binnen de gehele gezondheidszorg.

AVA Twitter of Facebook Petitie Het ROER moet OM Orange Monday

Ook daarom steunt OMC Vitaliteit Centra de petitie “Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg”, omdat het anders kan en moet. NIET praten maar doen! Heeft u al getekend?

Positieve groet, Martin Jan Melinga

Time To Change NL Voorpagina

PS: OMC Vitaliteit Centra steunt de petitie “Het Roer OM in de Gezondheidszorg” u ook? Teken vandaag of steun ons OOK via onze Twitter en Facebook accounts – klik op de onderstaande logo’s en ga naar de sociale media van “Het ROER gaat OM in de Gezondheidszorg”

Social Media MJM - Facebook Icon Pagina Het ROER OM!   Social Media MJM - Twitter Icon  Het ROER OM!   Social Media MJM - Facebook Icon GROEP – Het ROER OM!

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s