Van MOETEN naar MOEITELOOS denken en doen! Dat geldt OOK voor Minister #Schippers cs.

Afgelopen dinsdag 4 augustus 2015 was het precies één jaar geleden dat petitie ‘Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg’ is gestart.  In mijn vorige blog “Het heeft geen zin … Eén jaar petitie …” vraag ik mij openlijk af of het echt wel zin heeft. Sinds dat blog hebben er weer bijna 200 mensen getekend en gaan we toch stiekem naar de belangrijke 10.000 grens! Zin of geen zin, het is een vraag die wij waarschijnlijk onszelf allemaal wel eens afvragen. Termen als ‘Ik kan dat niet”, “dat verander je nooit” of ‘het systeem is niet eerlijk” of, nog erger “ik zie het niet meer zitten” zijn zinnetjes die in Nederland aan de orde van de dag zijn.

En dan … vrijdag  7 augustus 2015
Als ik ergens nooit over heb getwijfeld, is dat het oprichten van stichting Orange Monday. Die beslissing heeft mij nu al zoveel gebracht dat ik er jaren op zou kunnen teren. Ooit begonnen in de commercie en na 25 jaar ‘zag ik het licht’. Het kan en moet anders! Waarom? Dan komen wij bij het nieuws van vandaag: “Jannet Reinds, Effortless Coach uit Driebergen tekent als 15e partner voor de Franchiseformule OMC Vitaliteit Centra.  Op dinsdag 18 augustus en dinsdag 1, 15 en 29 september 2015 zijn er weer bijeenkomsten voor potentiële partners! Klik op de foto of deze link voor meer info!

Blog Moeten Moeiteloos Jannet Reinds Partner OMC Vitaliteit Centra met logo

Effortless, een Engels woord waar je je tong over kan breken, maar wel een mooi woord! In het Nederlands is de vrije vertaling ‘moeiteloos’ (ook wel makkelijk of vlot). Het woord moeiteloos vind ik zelf zo mooi, omdat het 5 jaar geleden bij mijn ‘ommekeer’ ook een rol speelde. Mijn leven was toen vooral ‘moeten’ en dat is in tegenstelling tot ‘moeiteloos’ een woord waar een negatieve lading in zit, denk maar voor je zelf na, als JIJ iets moet, doe je het dan met plezier? 99 van de 100 mensen geven waarschijnlijk het antwoord: NEE!

Van Moeten naar Moeiteloos
In 2012 heb ik de stichting Orange Monday opgericht. In de afgelopen 3 jaar heeft dat veel gebracht, waaronder de nieuwe OMC Vitaliteit Centra, waarvan de 1e vestiging in Deventer eind augustus 2015 open gaat. Een mijlpaal voor de (Geestelijke) Gezondheidszorg? Waarom? Ik ben ervaringsdeskundige met de GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg) en als er één branche is waar het woord MOETEN met hoofdletters wordt geschreven, dan is het binnen de GGZ zelf. Alle grote GGZ-instellingen schrijven GGZ met hoofdletters, terwijl het ggz zou moeten zijn of op zijn minst GGz, Gezondheidszorg is tenslotte één woord!

MOETEN is in de GGZ een must. Je moet meer dan dat je mag. Protocollen, DBC’s (betaalsysteem declaraties), DSM en wat nog meer. Zit je eenmaal in het systeem bij een behandelaar dan kom je er niet makkelijk meer weg. Als je een behandelaar hebt waar je niet mee over weg kan dan is een andere behandelaar een lange weg of onmogelijk. Het woord ‘moeten’ zit in het systeem Gezondheidszorg, van minister Schippers tot de directie van GGZ- en Zorginstellingen, tot de vele honderdduizenden werknemers. En een revolutie? Daar kunnen wij lang op wachten. Je kan het werknemers ook niet kwalijk nemen, ik heb alleen maar goede ervaringen met GGz-medewerkers (gelukkig), maar het kan wel degelijk anders. Waarom kan iets niet anders dan? HET systeem!

Blog Moeten staatspsychiatrie Jim van Os DSM-V OMC Vitaliteit Centra

Break the system ….
Er is een club met deze naam die met actievoeren en demonstraties hun gelijk wil halen. Ik geloof daar niet echt in. Ik geloof dat je HET systeem alleen maar kan breken door anders te doen en anders te denken. HET systeem is niet door iemand bedacht maar OOK ontstaan door te doen en vooral te blijven doen. Dat het systeem van DBC – Diagnose Behandel Combinatie – in de lichamelijk Gezondheidszorg (deels) werkt, betekent niet dat je dat door kan kopiëren naar de Geestelijke Gezondheidszorg. Vanaf 1 januari 2008 werkt de GGz met DBC’s en vanaf het begin was er tegenstand. Zoals het vroeger ging was goed.

De DBC heeft in combinatie met het misbruiken van de DSM – Het Handboek voor de Psychiatrie- (als afrekenmiddel) veel verkeerde en/of onterechte diagnoses opgeleverd, te lange behandelingen en stigma voor het leven. Zorgverzekeraars misbruiken ook de DBC om hun machtspositie binnen de Gezondheidszorg te versterken. Een ongezonde situatie! Schippers vindt het echter allemaal best en geeft de zorgverzekeraars keer op keer de middelen om het net nog strakker aan te trekken. Een onwerkbare situatie dreigt in de komende jaren!

Blog Rene Gude - Break-Free - Orange Monday

Break The System – Teken de petitie – Klik hier!

Anders denken en doen …
Anders denken en anders doen is het motto waardoor zaken kunnen gaan veranderen. Grote bewegingen als  “OM-Denken” en “NL-Kantelt” zijn daar een voorbeeld van. Het kan anders en het moet anders in deze veranderende tijden. De afkorting van Orange Monday is niet toevallig OM. OM-Denken is de manier om zaken op een andere wijze te bekijken en aan te pakken.

Terug naar van ‘Moeten’ naar’ Moeiteloos’. OMC Vitaliteit Centra is voor mij en de partners nooit een ‘moeten’ geweest, wel een noodzaak. TE veel mensen gebruiken te pas en te onpas het woordje ‘moeten’ in hun zinnen. ‘Wat je zegt ben jezelf’ is een wijze les van een oude coach die ik heb gehad. ‘Moeten’ hoort te worden vervangen door ‘MOGEN’. Je mag naar een feestje, je mag werken, je mag gelukkig zijn. Dit is wat mij betreft het voorportaal naar moeiteloos denken en doen.

Denk aan de rivier, de rivier gaat zijn weg, soms wel duizenden kilometer en vindt zijn weg tussen rotsen, beddingen, bomen en wat al niet meer zij. De rivier gaat NIET door de rots, maar er omheen. Makkelijk? Wij zeggen moeiteloos, zeker onder begeleiding van een goede (Effortless) coach!

Blog Moeten Metafoor Rivier Moeiteloos OMC Vitaliteit Centra met logo

Tenslotte
Mijn advies aan minister Schippers, staatssecretaris Van Rijn, Gemeenten en alle GGZ instellingen: ga moeiteloos denken en doen. Geen MOETEN meer, geen protocollen waardoor de mens verstrikt raakt in zijn behandeling. Gaan voor een positief doel. En de DBC en de DSM dan? Gebruiken wanneer nodig en NIET gebruiken omdat het MOET! Burgerlijke ongehoorzaamheid? Ja! Daarom steunt ook OMC Vitaliteit Centra de petitie Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg.

We MOETEN 🙂 dan wel de 40.000 handtekeningen halen, tekenen dus! Klik op het logo.

AVA Twitter of Facebook Petitie Het ROER moet OM Orange Monday -200p

NB: Als Effortless Coach denkt en doet Jannet Reinds, nieuwste partner van OMC Vitaliteit Centra, moeiteloos. Ook zij heeft ‘moeten’ vaarwel gezegd en ‘mag’ vooral.

Positieve groet, Martin Jan Melinga

Ondernemingsplan-OMC-Vitaliteit-Centra-pen
PS: Wilt u een bijdrage leveren aan een nieuwe Gezondheidszorg? Lees het Visie- en Beleidsplan 2015-2020 en check de vacatures. Kom dinsdag 18 augustus of dinsdag 1, 15 of 29 september 2015 naar Bilthoven voor een kennismakingsbijeenkomst met OMC Vitaliteit Centra! U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar hester.morsdorf@omcenters.nl. Graag tot ziens!

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #OM Denken, #vrijeartsenkeuze, #zorgomdezorg, Het roer gaat OM!, Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg, Landelijk Platform Gezondheidszorg, Orange Monday Kids, Psychiater Jim van Os, Uncategorized, Vitaliteitfactor©, Zelfstandige zorgprofessional, Zorgverzekeraars, Zorgverzekering 2018, ZZP en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Van MOETEN naar MOEITELOOS denken en doen! Dat geldt OOK voor Minister #Schippers cs.

  1. Pingback: Niet praten, maar doen!  Dachten ze er in Den Haag (#Gezondheidszorg) ook maar zo over … #Schippers cs | Martin Jan Melinga

  2. Boke zegt:

    Van moeten naar mogen, van mogen naar vrijheid, van vrijheid naar blijheid, van blijheid minder agressie, meer sociaal en hulpvaardigheid, van sociaal en hulpvaardigheid naar tevredenheid, rust en stilte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.