Het heeft GEEN zin … Vandaag één jaar petitie ‘Het Roer Moet OM’ TEGEN beleid #Schippers ….

Het is vandaag (maandag 3-8) wederom een tropische dag en het lijkt wel of iedereen zo langzamerhand de tropenkolder heeft gekregen. Misschien ik zelf ook wel. Samen met de stichting Orange Monday heb ik precies één jaar geleden de Petitie “Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg” geïnitieerd met als resultaat ruim 9.500 handtekeningen, met zo’n 17 miljoen inwoners een mager resultaat, vindt U ook niet?

Naast ondergetekende weten wij nu ook dat er zo’n 10.000 Don Quichotte’s rondlopen in Nederland. Via dit blog wil ik graag iedereen bedanken voor de steun. Meer dan 50 blogs, waaronder de eerste “De Maat is VOL – Petitie TEGEN het beleid van minister Schippers” en dit afsluitende blog natuurlijk ook.

Banner Petitie - Het ROER moet OM - Orange Monday

Mijn collega, Karen Poot, partner van OMC Vitaliteit Centra (start in de 1e vestiging in Deventer deze zomer), schreef een blog over boosheid ‘50 tinten boos …’ dat bij mij één en ander wakker heeft gemaakt. Het wordt tijd om net als veel andere Nederlanders boos te worden, ‘azijntweets’ te sturen en ‘afzeikberichten’ op Facebook. En ondertussen ….

We zijn zo goed geïnformeerd …
Met alle media die wij anno 2015 ter beschikking hebben, zou je toch denken dat elke Nederlander redelijk goed geïnformeerd zou zijn.  Nou, dat is dus niet het geval! Rampscenario’s  die nu al, maar vooral ook de komende jaren, gaan plaatsvinden te over! Welke? Even in willekeurige volgorde 3 voorbeelden:

 1. PGB – Sinds januari 2015 klinkt het “PGB-alarm op Twitter” lees mijn blog dat door meer dan 2.000 mensen is gelezen, klik op de link! Daarna volgde nog meer blogs.
 1. Jeugd GGz (of Jeugd Hulp) via de gemeente. In 2013 al onderwerp van gesprek, anno 2015 blijkt de transitie een drama. Kamervragen worden binnenkort gesteld, maar een transitie gecombineerd met grote bezuinigingen werkt niet. Duh!
 1. Oplopende kosten; ondanks het feit dat volgens Schippers ‘bespaart’ wordt op kosten, lopen de kosten ver over de 100 miljard (2013) en gaan deze de komende jaren nog stijgen. Blijkbaar ziet Schippers volledig over het hoofd dat ons land sterk is vergrijst en dat ouderen kosten met zich meebrengen. Duh! Ik schat de kosten in 2040 (hoogtepunt vergrijzing) zo tussen de 150 en 200 miljard (als er niets verandert). Bizar!!!

Ter vergelijking, ons Bruto Nationaal Inkomen is (2013) 866 miljard. De kosten van Gezondheidszorg zijn nu ruim 11% en gaan stijgen naar tussen de 15 en 20%. Rucksichloss bezuinigen helpt niet, sterker nog werkt averechts. Preventie en voorlichting zou een oplossing kunnen zijn, maar ….. daar wil onze minister Schippers nog niet echt aan.

Blog Petitie - Het roer moet om - Schippers - Orange Monday (1)

Schippers is verbaasd! U ook? Klik op de afbeelding en TEKEN petitie “Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg! Dank!

Waarom heeft een petitie GEEN zin?
Er zijn natuurlijk heel veel redenen te bedenken waarom de petitie geen zin heeft. Ik noem de populairste van de laatste tijd:

 1. Er komt een schijndebat en mevrouw Schippers en van Rijn komen er meer weg!?
 1. Europa bepaalt toch wat er gebeurd in Nederland, ook wat betreft de zorg!?
 1. Mevrouw Schippers is bezig een nieuwe baan te vinden bij de Zorgverzekeraars en doet dus alles wat nodig is om in een goed blaadje te komen bij de Zorgverzekeraar (Achmea)!?

Drogredenen om NIET te tekenen, maar afgelopen jaar is gebleken dat deze redenen blijkbaar belangrijker zijn dan de redenen om WEL een petitie te starten voor een Betere en Betaalbare Gezondheidszorg in Nederland. Geen slecht idee toch?  Straks is het oktober, gaan de zorgpremie’s waarschijnlijk weer omhoog, worden de pakketten uitgekleed. En wat doen we met zijn allen? We gaan er gewoon weer in mee. Net als benzine overigens, ik kan mij nog herinneren dat de benzine prijs (Super Euro) over de € 2,- ging, iedereen bleef tanken, net als ik. It’s Time To Change!

Blog zorgpremie - geld en zorg - Orange Monday

Schippers gebruikt de zorgpremie om het verschil tussen rijk en arm nog groter te maken. Teken!

Hebben wij het met zijn allen dan te goed?
Wellicht is dat het! Wij hebben, op 6 landen na, het hoogste BNI (Bruto Nationaal Inkomen – bron IMF) per hoofd van de bevolking van de gehele wereld. Het overzicht is in dollars, $ 48.222 (omgerekend ongeveer €  44.000,-) Bijna 98% van de Nederlanders heeft internet (hoogste percentage in de wereld), er rijden zo’n 8.000.000 auto’s in Nederland, dus 1 op 2 Nederlanders heeft er één. Ik kan zo nog wel even doorgaan, maar als u eerlijk bent en u bent recent op vakantie geweest, dan weet u dat Nederland zo slecht nog niet is.

A BNP per hoofd van de bevolking Top 10 #petitie Het Roer Moet OM

Maar ook in Nederland kunnen wij ons een extreme stijging in de Gezondheidszorg niet veroorloven. Niet qua geld, maar vooral niet voor mensen die Zorg nodig hebben in Nederland. De kwetsbaren in onze maatschappij zoals ouderen, gehandicapten, mensen met chronische ziekten, et cetera.

Orange Monday en OMC Vitaliteit Centra
De petitie is vrijwilligerswerk voor mij. Waarom? Omdat wij de volgende zaken belangrijk vinden en wij met zowel Orange Monday als OMC Vitaliteit Centra hiervoor gaan:

 1. Geen bezuinigingen – maar besparingen! Door andere methodes, maar ook door een andere instelling. Niet blijven behandelen als het niet meer werkt bijvoorbeeld. De Gezondheidszorg kan zo miljarden besparen door anders om te gaan met de behandeling van de cliënt of patiënt in GGz en Zorg, de vele doorverwijzingen en vooral DE administratie van dat alles!
 1. Nederland is klaar voor Integrale (holistische) Gezondheidszorg, lichaam, geest en omgeving horen bij elkaar (al sinds de oudheid) en dienen ook zo behandeld te worden. ‘Dubbele’ behandelingen in Zorg EN GGZ zijn niet meer van deze tijd. Structurele veranderingen zijn noodzakelijk in Gezondheidszorg, zowel qua behandeling als qua opleidingen voor behandelaars. Voorkomen ‘oogklep’-diagnoses.
 1. Een ander verzekeringssysteem waardoor ook behandelaars die nu NIET in de Zorgverzekering vallen (zoals bijvoorbeeld coaches) opgenomen worden. Preventie en voorlichting dienen ook vergoed te worden.

Blog ZOMER - Ondernemingsplan OMc VITALITEIT CENTRA- Omdat het nodig is ...

En dit zijn maar drie van de speerpunten van de Visie van OMC Vitaliteit Centra en stichting Orange Monday, die de petitie heeft geïnitieerd. Wilt u meer lezen over onze visie? Download dan ons visie- en beleidsplan via bovenstaande afbeelding.

Tekenen van de petitie?
Als u bovenstaande net zo belangrijk vindt als ik, dan heeft u vast al getekend.  Ik ben trots dat die ruim 9.500 mensen WEL al getekend hebben. Twijfel in mijn hoofd, heeft het zin om door te gaan met de petitie?  Steun van grote partijen, zoals de huisartsen, hebben wij NIET gekregen. Vak- en beroepsorganisaties laten het ook afweten, net als cliënten en patiëntenorganisaties. En de pers ….??

Wat zou het mooi zijn als wij als ‘gewone’ Nederlanders, toch die 40.000 handtekeningen kunnen realiseren. De 10.000 komt in zicht! En ik … ik heb geduld en vertrouwen dat 40.000 handtekeningen gaat lukken. Een onafhankelijk onderzoek in 2016 of 2017 is ook goed. Maar, ik blijf gaan voor DIT jaar! Voor de verkiezingen in 2016 (want het kabinet valt toch niet want iedereen mag toch blijven zitten.)

Positieve groet, Martin Jan Melinga

Ondernemingsplan-OMC-Vitaliteit-Centra-pen
PS: Wilt u een bijdrage leveren aan een nieuwe Gezondheidszorg? Lees het Visie- en Beleidsplan 2015-2020 en check de vacatures. Kom dinsdag 18 augustus of dinsdag 1, 15 of 29 september 2015 naar Bilthoven voor een kennismakingsbijeenkomst met OMC Vitaliteit Centra! U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar hester.morsdorf@omcenters.nl. Graag tot ziens!

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #HetRoerMoetOM, #NLKantelt, #OM Denken, #vrijeartsenkeuze, #Werkstress, #zorgomdezorg, Het roer gaat OM!, Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg, Minister Schippers, Orange Monday, Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Politiek en beleid, Vitaliteitfactor©, Zelfstandige zorgprofessional, Zorgverzekeraars, Zorgverzekering 2018, ZZP en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Het heeft GEEN zin … Vandaag één jaar petitie ‘Het Roer Moet OM’ TEGEN beleid #Schippers ….

 1. Boke zegt:

  Dag meneer Melinga,
  Ik ben bang dat het eerst vele male erger moet worden voordat men werkelijk waar boos gaat worden en men moet weer gaan geloven in het feit dat vechten voor iets ook inderdaad zin heeft. Ook moet men weer gaan inzien dat een overheid de maatschappij vertegenwoordigt en dat de overheid niet de baas is. Pas als al dit soort dingen weer gevoeld gaan worden en er weer in geloofd wordt pas dan zal er iets kunnen en gaan veranderen.

  • Beste Boke, helaas ben ik het grotendeels met je eens! Laat mij echter een Don Quichotte zijn voor de Gezondheidszorg! Ik heb geduld en blijf doorgaan, ook na de 1e verjaardag van de petitie. Ik geloof dat mensen wel tot inzicht komen, is het niet dit jaar dan wel in 2016! Go for it!! Groet, Martin

 2. Pingback: Het heeft GEEN zin ... Vandaag éé...

 3. Pingback: Van MOETEN naar MOEITELOOS denken en doen! Dat geldt OOK voor Minister #Schippers cs. | Martin Jan Melinga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s