GGZ: Eerder – Sneller – Beter en … liever GEEN #diagnose dan een foutieve!

“Een foute diagnose is snel mogelijk” is één van de conclusies van het rapport dat recent verscheen van de Werkgroep “Vanuit Autisme bekeken” . Het rapport kunt u downloaden door op onderstaande afbeelding te klikken. In het geval van deze organisatie is de focus gericht op autisme en dit wordt onvoldoende herkent. Dit geldt overigens voor bijna ALLE mentale klachten en psychische diagnoses. We komen steeds meer in de richting van het boek van professor Jim van Os, “De DSM V voorbij”, waar ik vorig jaar ook een blog over schreef. Waarom? Lees verder …

Blog Jim van Os - Omslag De DSM voorbij - Orange Monday

Een foutieve diagnose
Net als alle andere (para) medici geeft nauwelijks iemand toe dat er een foute diagnose is gesteld binnen de Geestelijke Gezondheid. Binnen de lichamelijke gezondheidszorg komt het nu steeds meer voor en zijn er zelfs al rechtszaken MET een veroordeling van een arts.  Het lijkt dat nog VOOR stigma, het toegeven van een fout het grootste taboe is binnen de (para) medische wereld.

Het is mijzelf ook overkomen, lees mijn blog “Een foute diagnose … en de gevolgen” en ook ik heb nooit een excuus gehoord. Net als vele tienduizenden psychische cliënten (en patiënten) is de weg naar het indienen van een klacht te lang, te zwaar en vaak niet op te brengen.

Is de medische wereld foutloos? Nee! Echter, een diagnose en zeker een psychische diagnose is gewoonweg moeilijk te stellen. Als mensen dan ook de mogelijke diagnose niet herkennen en niet gekwalificeerd zijn om een diagnose te stellen, dan kan een traject zoals van Roeland of Monique (zie rapport) heel lang duren en liggen verkeerde diagnoses voor de hand, hoe vervelend dat ook moge zijn. Er is echter een mogelijke oplossing voor veel mensen.

Blog Eerder - sneller - beter sigmund-opvoeden OMC Vitaliteit Centra

Individuele diagnose in (Geestelijke) Gezondheidszorg
Ik noem de oplossing een ‘individuele diagnose’. In de lichamelijke gezondheidszorg zijn ze wat dat betreft veel verder (er wordt ook door zowel overheid als de Bayer’s veel meer in geïnvesteerd, honderden miljarden meer in de het afgelopen 15 jaar). ‘Maatwerk’-medicatie en -behandeling voor bijvoorbeeld kanker zijn logisch en de kosten gigantisch. Misschien terecht, de patiënt gaat misschien dood, maar is het wel correct om iemand met psychische klachten af te schepen met een weinig frequente behandeling en een ‘alles-in-één’ medicijn (zoals Seroquel)?

Ik geloof in de individuele diagnose. Recent sprak ik een man, laten wij hem Karel noemen, hij is 10 jaar geleden behandeld voor depressie en hij had (net als zo’n 300.000 Nederlanders)  nog steeds dezelfde medicatie als in 2007. Geen contact meer met psychiater of psycholoog, geen check. En maar voorschrijven … Hij had ook veel hoofdpijn en kreeg als extraatje ook nog bètablokkers. Vervolgens gaat hij naar een psychiater na al die jaren en die probeert hem in een diagnose te krijgen. Ik coach de man en hij kwam bij mij en zegt “ik wil geen diagnose, ik wil gewoon leven”. Dan moet ik ook even slikken. Juist daarom is door OMC Vitaliteit Centra de Vitaliteitfactor© ontwikkeld.

Blog Hoofd en lichaam - OMC Vitaliteit Factor

Diagnose Karel DE oplossing
Samen met hem (en de psycholoog) werken wij de komende maanden aan de diagnose Karel. Een diagnose die bij Karel past, met de behandeling die bij hem past en de medicatie (indien nog nodig) die bij hem past.

Is dat moeilijk ‘Diagnose Karel’? Nee! Het vereist slecht één ding: samenwerken op het gebied van fysieke en mentale gezondheid en de mens & omgeving. Uiteraard zou één ding TE simpel zijn, het moet wel  voldoen aan enkele voorwaarden:

 1. Eigen regie cliënt en/of patiënt
 2. Samenwerking generalisten (intake) en specialisten (behandeling)
 3. Meer aandacht voor preventie EN voorlichting

Wat overal voor geldt, het EGO van de cliënt is belangrijker dan dat van de behandelaar of begeleider. Als een specialist niet ‘door komt’ bij een cliënt, draagt hij bij OMC Vitaliteit Centra de cliënt automatisch (in overleg met de cliënt) over aan een andere specialist. Jaren voor ‘niets’ behandelen komt bij ons niet voor.

OMC Vitaliteit Praktijk Deventer eind augustus 2015 open
Inmiddels hebben 14 OMC Franchisepartners getekend en gaan we onze eerste vestiging openen. Naast de 5-7 mensen die OMC Deventer gaan opstarten, gaan we deze zomer door met het vinden van OMC Franchisepartners. Niet alleen voor Deventer, maar ook voor de nog op te starten vestigingen van Alkmaar (planning september), Zwolle (planning oktober), Breda/Tilburg e.o. (planning oktober), Den Haag e.o. (planning oktober) en Bilhoven/Zeist (planning november). Klik op onderstaande afbeelding om uw mogelijkheden te bekijken.

Kaart OMC Vitaliteit Centra 2e helft 2015

Naast de samenwerking met OMC Franchisepartners gaan we die samenwerking ook graag aan met praktijken, organisaties, instellingen of gezondheidscentra binnen de geestelijke en somatische gezondheidszorg, die ook willen gaan voor een holistische aanpak van de Gezondheidszorg. Voorbeelden zijn psychiatrie, fysiotherapie, huisartsen (o.a. ondersteuning POH-GGz) …. maar ook ziekenhuizen en verpleegtehuizen et cetera.

Ook deze zomer gaan we door!!
Sinds kort heeft OMC Vitaliteit Centra in combinatie met Orange Monday Academy een Visie- en Beleidsplan geschreven voor de komende 3 jaar (2015-2018). Er staan ons nog veel meer veranderingen (lees bezuinigingen)  in de Gezondheidszorg te wachten. Goed om ook als zelfstandig professional je te oriënteren op de toekomst en je aan te sluiten bij de OMC Franchise Groep.

Blog ZOMER - Ondernemingsplan OMc VITALITEIT CENTRA- Omdat het nodig is ...

Ik nodig u graag uit voor een uitgebreide presentatie van de franchiseformule die Holistische- (of Integrale) Gezondheidszorg hoog in het vaandel heeft staan. Vanaf dinsdag 4 augustus 2015 is er elke twee weken een presentatie, dus ook op dinsdag 18 augustus 2015 en dinsdag 1 en 15 en 29 september. Bent u NIET op vakantie en wilt u meer van ons weten, wees welkom. Aanmelden kan per mail: hester.morsdorf@omcenters.nl. Bellen kan ook, mijn nummer: 06 – 42 93 13 46.

Ik wens u een fijne zomer en hoop u te begroeten in Bilhoven.

Positieve groet, Martin Jan Melinga

Time To Change NL Voorpagina

PS: OMC Vitaliteit Centra steunt de petitie “Het Roer OM in de Gezondheidszorg” u ook? Teken vandaag of steun ons OOK via onze Twitter en Facebook accounts – klik op de onderstaande logo’s en ga naar de sociale media van “Het ROER gaat OM in de Gezondheidszorg”

Social Media MJM - Facebook Icon Pagina Het ROER OM!   Social Media MJM - Twitter Icon  Het ROER OM!   Social Media MJM - Facebook Icon GROEP – Het ROER OM!

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #NLKantelt, #OM Denken, #zorgomdezorg, Daan en Thijs, Fysiek en mentaal, Geestelijke Gezondheid, Het roer gaat OM!, Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg, huisartsen, Opvoeding, Orange Monday, Orange Monday Kids, Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Psychische diagnose, Zelfstandige zorgprofessional, ZZP en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op GGZ: Eerder – Sneller – Beter en … liever GEEN #diagnose dan een foutieve!

 1. Vincent Rogiest zegt:

  De zorg in Eindhoven,…

  Valse diagnoses, valsheid in geschriften = oplichting en fraude.

  Ik wilde vragen of dit normal is ? De zorg die ik echt nodig heb krijg ik niet en de zorg die ik niet nodig heb proberen ze mij op een valse manier op te dringen !

 2. Ellen zegt:

  Door de autisme hype heb ik ten onrechte de diagnose autisme spectrumstoornis gekregen, terwijl ze mijn depressie over het hoofd hadden gezien. Hierdoor ben ik mijn werk kwijtgeraakt en heb ik geen toekomst perspectief meer. Veroorzaakt door de klinische blinde vlek van de ggz. Ik lijd hier erg onder. Zie het niet meer zitten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s