Vitaliteit & Holistische Gezondheidszorg toekomstvisie? Wij zijn al begonnen … besparing in plaats van bezuiniging!

Precies om 18.38 uur op 21 juni 2015, ging dit blog online. De 1e dag van de zomer in Nederland, maar u weet, één zwaluw brengt nog geen zomer, of toch?

Afgelopen jaar kwam de ene naar de andere negatieve berichtgeving over de Gezondheidszorg in het nieuws, ik kon het vaak niet eens meer bijhouden met mijn blogs. Het begon al met de Kerstcrisis (afserveren van de Zorgwet, waar we niets meer over hebben gehoord), het PGB-alarm, de huisartsen met Het Roer Moet OM manifest en de wachtlijsten in de Jeugd Psychiatrie en alles wat er tussen zit. Schippers, Van Rijn en de zorgverzekeraars als hoofdrolspelers in het theater van de Gezondheidszorg.

1twee3 Advies Crisis Management

Bezuinigen zou besparen moeten worden
De huisartsen geven het eigenlijk ook al aan: verlaag de regeldruk binnen de Gezondheidszorg, dan komt er meer tijd voor de patiënt. Besparen in plaats van bezuinigen dus. De regeldruk is dan maar één van de facetten binnen de (Geestelijke) Gezondheidszorg die anders kunnen, er zijn nog veel meer maatregelen die flinke besparingen opleveren. Overbodige managementlagen binnen instellingen en ziekenhuizen afbouwen richting een zelfsturende organisatie bijvoorbeeld. Maar ook op het gebied van gebouwenbeheer kan de Gezondheidszorg een flinke besparingsslag maken. Veel gebouwen in de Gezondheidszorg staan half leeg en kunnen efficiënt op een andere manier ingericht worden, waardoor de kosten beter verdeeld worden. Besparen is wat mij betreft het toverwoord.

Blog Verkeerde diagnose - doneer banner geld - Steun Orange Monday

Holistische Gezondheidszorg
Hoe maak je die slag? Van de scheiding van lichamelijke en geestelijke gezondheidszorg naar Holistische Gezondheidszorg. In het nieuwe Visie- en Beleidsplan van OMC Vitaliteit Centra (dat u via dit blog kunt downloaden) staat een holistische aanpak centraal. Met als doel een betere en betaalbare Gezondheidszorg voor iedereen. Dat de aanpak besparingen gaat opleveren moge duidelijk zijn.

Wanneer fysieke en mentale gezondheidszorg samen gaan werken in collegiale behandelteams dan zal de cliënt een betere en snellere behandeling (begeleiding) krijgen dan nu  het geval is. Dat betekent dat de cliënt sneller weer aan het werk kan of weer kan gaan solliciteren. Dat betekent dat hij minder lang een uitkering nodig heeft en minder lang sociaal geïsoleerd is. Besparing in geld en in tijd, niet alleen in de Gezondheidszorg, maar ook in het sociale domein (uitkeringen). Wij noemen het ook wel innovatieve mentale gezondheidszorg.

Beeldvorming Samenwerking OMC Vitaliteit Centra met logo EN TEKST

Wachtlijsten binnen de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) oplossen
Voor de handliggend zijn de wachtlijsten. Een doorn in het oog van veel mensen en ook van OMC Vitaliteit Centra. Als op dit moment mensen op de wachtlijst staan, betekent dit dat er geen sprake is van behandeling, mensen worden vaak met medicatie gestabiliseerd. Op dit moment zijn wachtlijsten vaak tussen de 6-16 weken lang. Eén jaar wachten op specifieke behandelingen komt voor en betekent dat de cliënt stil staat, sterker nog, hij gaat vaak nog verder achteruit. Voor de cliënt een verlies van tijd, voor het sociale domein en uitkering (geld dus).

OMC Vitaliteit Centra schrijft in haar Visie- en Beleidsplan dat het anders kan en moet. Niet alleen om bezuinigingen te voorkomen, maar te zorgen voor een zo voorspoedig mogelijk herstel van de cliënt. OMC introduceert hiervoor de OMC Vitaliteitfactor©. In de ogen van OMC zijn de Fysieke en Mentale Gezondheid onlosmakelijk met elkaar verbonden, net als de Mens en Omgeving. Op dit moment wordt 50% van het ziekteverzuim veroorzaakt door mentale klachten, en het percentage blijft stijgen de komende decennia. De oorzaak ligt vaak juist in Mens en Omgeving, zaken van buitenaf waar wij beter mee om zouden kunnen gaan. Tijd om daar vanaf nu verandering in aan te brengen.

wachtlijsten_nummertje_trekken_425

Geen wachtlijsten? Check de site van OMC Vitaliteit Centra en download het Visie en Beleidsplan!

Universele Vitaliteitfactor©
De Vitaliteitfactor© staat voor de realisatie van een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven op de 3 deelgebieden, Fysieke Gezondheid, Mentale Gezondheid en Mens & Omgeving. De Vitaliteitfactor© is een instrument waardoor u periodiek (of bij life-events) kunt meten of u nog in balans bent. Straks kunt u dat doen via de nieuwe website www.omcvitaliteitcentra.nl die in augustus 2015 online gaat, waardoor de Vitaliteitfactor© bereikbaar is voor iedereen. Uiteraard kunt u bij een disbalans direct contact opnemen met onze OMC Vitaliteit Experts.

U leest het goed, direct! OMC Vitaliteit Centra werken vraag gestuurd en kennen geen wachtlijsten (maximaal 1-2 weken).  Wanneer een cliënt begeleiding nodig heeft, dient hij dat ook te krijgen. Net zoals je met een gebroken been gelijk terecht kunt in het ziekenhuis en je ook geen 6 weken hoeft te wachten voordat je er gips omheen krijgt.

Blog Hoofd en lichaam - OMC Vitaliteit Factor

Meer weten over de OMC Vitaliteitfactor©, klik op de afbeelding en lees het nieuwe Visie en Beleidsplan

Lichamelijke en geestelijke Gezondheid één.
In de afgelopen jaren dat wij onderzoek hebben gedaan voor OMC Vitaliteit Centra is steeds meer gebleken dat het één heel vaak met het ander te maken heeft. Neem nek- en rugklachten. Hebben ze een fysieke of een mentale oorzaak. Maar ook bijvoorbeeld kanker, met de juist begeleiding van deze patiënten door OMC Vitaliteit Experts wordt de kwaliteit van leven verhoogd.

Dat is ook een reden dat ondertussen 14 zelfstandige professionals zich hebben aangesloten als OMC Franchisepartner. Deze zomer worden de eerste locaties geopend in Deventer en Den Haag e.o. OMC Vitaliteit Centra gaan zichtbaar worden voor de cliënt. Vanaf augustus 2015 kunt u zich aanmelden via www.omcvitaliteitcentra.nl

Kaart OMC Vitaliteit Centra 2e helft 2015

Aanmelding kandidaat OMC Franchisepartners
Naast bovengenoemde locaties, gaan OMC ook Praktijken openen in Alkmaar, Zwolle en Breda/Tilburg. De 1e volledige (pilot) vestiging van OMC Vitaliteit Centra (inclusief Orange Monday Academy en Instituut) komt zeer waarschijnlijk in Bilthoven. OMC Vitaliteit Centra heeft als doel dit jaar af te sluiten met minimaal 50 OMC Franchisepartners en streeft naar vestigingen in elke provincie binnen één jaar.

Blog ZOMER - Ondernemingsplan OMc VITALITEIT CENTRA- Omdat het nodig is ...

Download het visie- en beleidsplan 2015-2018 als u enthousiast bent geworden en kom op dinsdag 7 of 21 juli 2015 naar één van de bijeenkomsten. Wilt u nu al reageren, stuur dan een mail naar Hester Morsdorf (hester.morsdorf@omcenters.nl) en u krijgt per mail de persoonlijke uitnodiging. Vergeet u niet u CV mee te sturen?

Eén zwaluw brengt geen zomer zeggen ze, maar iemand moet de eerste zwaluw zijn, toch?

Positieve groet, Martin Jan Melinga

Time To Change NL Voorpagina

PS: OMC Vitaliteit Centra steunt de petitie “Het Roer OM in de Gezondheidszorg” u ook? Teken vandaag of steun ons OOK via onze Twitter en Facebook accounts – klik op de onderstaande logo’s en ga naar de sociale media van “Het ROER gaat OM in de Gezondheidszorg”

Social Media MJM - Facebook Icon Pagina Het ROER OM!   Social Media MJM - Twitter Icon  Het ROER OM!   Social Media MJM - Facebook Icon GROEP – Het ROER OM!

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #HetRoerMoetOM, #NLKantelt, #Werkstress, e-Health, Fysiek en mentaal, Geestelijke Gezondheid, Gezond werk zonder stress, Gezondheidszorg, Het roer gaat OM!, Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg, huisartsen, Landelijk Platform Gezondheidszorg, Orange Monday, Orange Monday Academy, Orange Monday Kids, Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Politiek en beleid, Vitaliteitfactor©, Voorkom werkstress, Zelfstandige zorgprofessional, Zorgverzekeraars, ZZP en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Vitaliteit & Holistische Gezondheidszorg toekomstvisie? Wij zijn al begonnen … besparing in plaats van bezuiniging!

  1. Pingback: Bijna #vakantie in Nederland … tijd om de accu op te laden? #Vitaliteitfactor #Vacatures #Deventer | Martin Jan Melinga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s