BIZAR: Wachtlijsten voor kinderen jeugdpsychiatrie – Daan en Thijs nog steeds actueel …

Gisteravond werd ik door diverse mensen geattendeerd op het programma Nieuwsuur met als onderwerp wachtlijsten voor jeugdpsychiatrie. Als je actief bent in de Geestelijke Gezondheidszorg weet je dat wachtlijsten aan de orde van de dag zijn voor volwassenen. Volwassenen moeten soms 1 jaar (!!) wachten op een specifieke behandeling. Te bizar voor woorden voor een land als Nederland dat zogenaamd in de top 10 van beste landen van de wereld staat qua Gezondheidszorg. Dat zal zo zijn, maar ook dat zijn waarschijnlijk verouderde cijfers … Hoe ziet het er in Nederland uit over 5 of 10 jaar? Als we met het beleid van Schippers en Van Rijn doorgaan vrees ik met grote vreze.

Vorig jaar was de #petitie TEGEN de transitie van Jeugdhulp, die werd ondersteund met onderstaande advertentie in de landelijke dagbladen. Het heeft toen niet geholpen …

Blog Ik schaam mij dood ... Daan en Thijs

Geen verschil tussen Daan en Thuis – http://www.hetroermoetomin.nl

Ik heb het eerder gezegd: een kind met een gebroken been heeft meer kans tijdig geholpen te worden binnen de Gezondheidszorg dan een kind met een eetstoornis (zoals bleek uit het programma Nieuwsuur) of een andere psychisch gerelateerde klacht. Godgeklaagd, zeg ik dan. Zijn wij dan allemaal gek geworden in Nederland en helemaal op het ministerie van Volksgezondheidszorg? Dit KAN en MAG niet langer. Een toezegging van het ministerie van VWS dat er met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten gepraat gaat worden. Wanneer? En wat denken zij te bereiken?

Bezuinigingen Geestelijke Gezondheidszorg
In 2014 was bij insiders, zoals ik, bekend dat er 20% bezuinigd zou gaan worden door middel van de transitie op de jeugdhulp die vanaf 1 januari 2015 via de gemeenten loopt. In sommige gemeenten is het geld dat zij beschikbaar stellen op jeugdhulp al op. Het rekensommetje is namelijk vaak:  de gemeente krijgt 20% minder van het rijk, de instellingen krijgen 20% minder dan de gemeente krijgt, noem het maar een reservepotje. Ik had zelf verwacht dat ‘HET GELD’ in het 3e/4e kwartaal bij de gemeente op zou zijn, maar blijkbaar is dat in een aantal gemeenten NU al het geval.

Staatssecretaris van Rijn gaf in het kader van de ‘zorgplicht’  toen nog aan dat gemeente aangevuld zouden worden als ze tekort zouden komen. Daar hoor je nu niets meer over. Wel het feit dat wachtlijsten, niet alleen voor volwassenen, langer worden, maar NU ook voor kinderen. Niet omdat mensen niet hard genoeg werken, maar doordat het systeem van de transitie faalt. Terwijl de transitie op zich een prima idee was, zorg dichter bij de Nederlander. Gekoppeld aan de bezuinigingen dreigt ook deze transitie compleet verkeerd te lopen voor … mensen! En dan ‘vergeten’ wij voor het gemak het #PGBalarm wat ook veel kinderen treft!

Banner Petitie Transitie JeugdGGz

Zorg gaat om kinderen (mensen) NIET om geld
Toen ik in 2012 mijn eerste stappen in de Geestelijke Gezondheidszorg zette, dacht ik dat zorg ging om mensen en niet om geld. Naïef misschien, maar waarschijnlijk net zo naïef als zo’n beetje elke Nederlander. We hebben een zorgverzekering, we gaan naar de dokter en we zien de rekening niet eens (die wordt betaald door de zorgverzekeraar).  Zo was het … Nederland wordt sinds 2012 steeds bewuster gemaakt van de kosten van de Gezondheidszorg. Zorgverzekeringen worden uitgekleed (zoals JeugdGGz) en de verantwoordelijkheid komt niet meer bij artsen, maar bij zorgverzekeraars en gemeenten die vaak (nog) onkundig zijn, zeker in een transitiejaar.

Voor instellingen binnen de jeugdpsychiatrie zijn de geldstromen nu dus anders. Instellingen krijgen hun geld via de gemeenten. En ook de instellingen moeten met de budgettering werken. Simpel gezegd, betekent dit dat instellingen tegelijkertijd MINDER kinderen als cliënt aan kunnen nemen. Wat er dan ontstaat zijn wachtlijsten, soms oplopend tot 6 maanden.

Wachtlijsten in de (Geestelijke) Gezondheidszorg onacceptabel
Het systeem Gezondheidszorg is verouderd en niet van de 21ste eeuw. Hoe kan je een kind laten wachten op een behandeling? Dat er wachttijden ontstaan bij heel specialistische behandelingen kan ik mij nog voorstellen, maar niet bij een eetstoornis of een andere psychische klacht die veel voorkomt.

Hoe kan je een kind, dat er vaak al maanden over gedaan heeft om het aan papa of mama te vertellen, uitleggen dat zijn/haar behandeling pas 3-6 maanden later kan beginnen? Ik ben vader van 4 kinderen en ik zou niet weten hoe dat moet. De kans dat een kind (na 6 maanden) ook nog daadwerkelijk behandeld wil worden, is ook aanwezig als het kind, door de wachtlijst, toch van gedachten veranderd. Het is onmenselijk en onverantwoord.

Het  systeem Gezondheidszorg moet een andere koers gaan varen. Niet laveren tussen alle ellende door, zoals Van Rijn en Schippers al 3 jaar doen. Nee, toegeven dat je fout zit. Dat er verkeerde beslissingen genomen zijn en dat het hele systeem op de schop moet.  Binnen het onderwijs gebeurt het regelmatig, de Gezondheidszorg is nu aan de beurt. Lees  daarom de petitie “Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg” en teken vandaag nog. Waarom?

Banner OMC Body & Mind

Holistische Gezondheidszorg
Eén van de veranderingen zou moeten zijn: Holistische Gezondheidszorg. Geen scheiding tussen fysieke en mentale gezondheid, maar een integrale aanpak is nodig. OMC Vitaliteit Centra is daar al mee begonnen en bouwt een landelijke holistische gezondheidszorgorganisatie op, waarbij samenwerking met psychiaters en psychologenpraktijken, huisartsen en diverse gezondheidszorgorganisaties  hoog in het vaandel staat. Geen wachtlijsten;  de behandeling start bij de doorverwijzing van de huisarts. Verschillen tussen de bovengenoemde Daan en Thijs zijn er dan ook niet meer en terecht!

OMC Vitaliteit Centra steunt dan ook de petitie “Het Roer Moet OM”. Gaan voor een betere (lees ook:  snellere) en betaalbare Gezondheidszorg voor kinderen EN volwassenen. “Omdat het nodig is” is de slogan van stichting Orange Monday, de slogan van OMC Vitaliteit Centra is “Omdat het KAN”. Een kwestie van met elkaar werken aan een nieuwe toekomst? Idealistisch? NEE, OMC Vitaliteit Centra heeft ondertussen een team van bijna 20 zelfstandige professionals en is één van de snelst groeiende organisaties in de (Geestelijke) Gezondheidszorg, tegen de stroom in!

Blog Omdat het nodig is ... holitsiche gezondheidszorg Orange Monday logo

Sluit JIJ je ook aan als partner bij OMC Vitaliteit Centra? Klik dan op bovenstaande afbeelding en lees ons visie- en beleidsplan en reageer op één van de vacatures! Op dinsdag 23 juni 2015 is de volgende informatiebijeenkomst in Bilthoven over deze nieuwe franchiseformule in de Gezondheidszorg.

Positieve groet, Martin Jan Melinga

Time To Change NL Voorpagina

PS: OMC Vitaliteit Centra steunt de petitie “Het Roer OM in de Gezondheidszorg” u ook? Teken vandaag of steun ons OOK via onze Twitter en Facebook accounts – klik op de onderstaande logo’s en ga naar de sociale media van “Het ROER gaat OM in de Gezondheidszorg”

Social Media MJM - Facebook Icon Pagina Het ROER OM!   Social Media MJM - Twitter Icon  Het ROER OM!   Social Media MJM - Facebook Icon GROEP – Het ROER OM!

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #HetRoerMoetOM, #NLKantelt, #zorgomdezorg, Daan en Thijs, Orange Monday, Orange Monday Academy, Zelfstandige zorgprofessional, ZZP en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op BIZAR: Wachtlijsten voor kinderen jeugdpsychiatrie – Daan en Thijs nog steeds actueel …

  1. shivatje zegt:

    Waar steun en hulp moet aan gegeven worden of aandachr aan gespendeerd moet worden, die staan op wachtlijsten. Erg gewoon

    Aum Shanthi

  2. Pingback: Ik schaam mij dood … U ook? Het is nog niet gelukt! @RobertVermeiren @Oosterhoff2 | Martin Jan Melinga

  3. Pingback: #Vaderdag, iets bijzonders? Voor mij dit jaar zeker wel ….. #omgangsregeling #kinderen #scheiding | Martin Jan Melinga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s