Schippers maakt gebaar naar huisartsen! Wordt #hetroermoetom over stag gaan?

De huisartsen, initiatiefnemers van het manifest “Het Roer Moet OM” met 7.800 huisartsen die getekend hebben, hebben gisteravond gesproken met minister Schippers, een aantal Kamerleden (oppositie), zorgverzekeraars en andere belanghebbenden binnen de Gezondheidszorg. Locatie ‘De Rode Hoed” in Amsterdam waar een Nationaal Debat werd gehouden. Op zich een knappe prestatie dat er zoveel mensen aanwezig waren, terwijl pas 5 weken geleden bekend was dat het debat zou komen.

Bijeenkomst Het Roer Moet OM Schippers

Lees het verslag van de bijeenkomst via de NOS

Grote afwezigen waren wat mij betreft de cliëntenorganisaties en uiteraard de petitiehouder “Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg” (Orange Monday Foundation) met inmiddels bijna 9.000 handtekeningen. Blijft een gemis binnen ons huidige systeem dat de ‘eigen regie’ van patiënten en cliënten nog ver weg is. Ondanks veel aandacht in (sociale) media voor de wantoestanden, zoals de affaire #PGBalarm, maar ook de Jeugd Hulp en Jeugd GGz, langdurige zorg, de zorgpremie et cetera.

Regeldruk is te hoog
Laten we het allereerst eens zijn met het betoog dat de regeldruk in Nederland en specifiek in de Gezondheidszorg veel te groot is. In sommige delen van de Gezondheidszorg wordt 20% of meer van de tijd besteed aan administratie, vooral naar de Zorgverzekeraar. Dat moet en kan lager.

Als we kijken naar het inkoopbeleid, dan is de ‘eis’ van de huisartsen dat zij ook samen met collega’s contractonderhandelingen aan moeten kunnen gaan met Zorgverzekeraars, een ‘hot’ issue. Dat willen veel behandelaars in de Gezondheidszorg, en terecht. Waarom grote instellingen WEL gezamenlijk onderhandelen, terwijl huisartsen (vrijgevestigd) in één gemeente of provincie dat NIET mogen. Hier ligt ook een mooie taak voor de beroepsorganisaties van ALLE behandelaars binnen de Zorg.

Een nieuwe koers in Gezondheidszorg - Orange Monday - Het Roer Moet OM

Wil Schippers wel een nieuwe koers?
Zoals woordvoerder, huisarts Peter Groof, aangeeft bij de NOS “hij is blij met de handreiking, maar er is niets concreets bereikt” (lees het volledige artikel). Wat had hij dan verwacht? Een handreiking blijft het ook. Het Roer Moet OM dreigt bij de huisartsen ‘aan de wind’  te worden om het maar in zeiltermen te houden. Waarom? Als de huisartsen hun zin krijgen en met meer praktijken tegelijkertijd mogen onderhandelen met de Zorgverzekeraars dan KAN en MAG Schippers alle andere vrijgevestigde behandelaars in praktijken of instellingen binnen de Gezondheidszorg NIET weigeren ook samen de onderhandeling in te gaan.

Schippers wil het Roer (nog) niet om. Er zijn voor haar te veel belangen om het systeem in stand te houden. Uiteindelijk zal zij (maar vooral de Zorgverzekeraar) kunnen zwichten voor de druk, maar dan is samenwerking wel noodzakelijk. Zoals ik al eerder heb gezegd, al de splintergroepen die zich melden bij Schippers krijgen, net als de huisartsen waarschijnlijk,  nul op het request en Schippers houdt haar eigen koers aan.

Wat moet er dan gebeuren?
Zoals in augustus 2014 genoemd in onze petitieomschrijving (die nog steeds actueel is) in de gehele Gezondheidszorg MOET het Roer OM, om resultaat voor de toekomst te realiseren voor elke cliënt of patiënt, want daar gaat het uiteindelijk allemaal om. In onze Gezondheidszorg werken 1,5 miljoen mensen op allerlei posities en de 11.500 huisartsen spelen daar uiteraard een belangrijke rol in. Zij zijn de zogenaamde ‘poort’ naar de rest van de Gezondheidszorg.

JUIST dus de huisartsen zouden, bijvoorbeeld samen met onze petitie, een leidende rol moeten hebben in het realiseren van een nieuwe Gezondheidszorg in Nederland. De huisartsen hebben door middel van machtige lobbyorganisaties (zoals VvAA, VHG, VPHuisartsen, KNMG en LHV), die samen meer dan 200.000 behandelaars in de zorg vertegenwoordigen, daar de mogelijkheid toe en toegang tot politiek en Zorgverzekeraars.  Anders kan je ook niet binnen 5 weken zoveel belangrijke mensen die te maken hebben met de Gezondheidszorg bij elkaar krijgen.

Holistische Gezondheidszorg de Toekomst
In mijn ogen is holistisch denken binnen de Gezondheidszorg noodzaak. Stichting Orange Monday (behartiging belangen mensen met psychische klachten) geeft het voorbeeld door een nieuwe organisatie van zelfstandige professionals en vrijgevestigde behandelaars op te zetten met inmiddels een team van ruim 15 mensen.

Holistisch de Gezondheidszorg bekijken is nieuw in Nederland, maar wel noodzakelijk om uiteindelijk alle neuzen de juiste richting op te krijgen. Openheid, transparantie en vertrouwen is dan wel nodig. De scheiding tussen lichamelijke en geestelijke Gezondheidszorg is niet meer van deze tijd. Omgevingsfactoren spelen een steeds grotere rol bij fysieke en mentale klachten. Het Roer OM in de Gezondheidszorg is dus geen overbodige luxe.

Het Roer Moet OM - Onverwachte steun huisartsen - Time To Change NL

Handreiking Orange Monday Foundation
Wij reiken de hand, namens alle mensen (bijna 9.000) die de petitie “Het Roer Moet OM” hebben getekend, namens cliënten, patiënten, behandelaars en  andere belanghebbenden , naar iedereen die wil samenwerken in de Gezondheidszorg, om te beginnen de huisartsen. Bovenstaande organisaties krijgen van de stichting volgende week een bericht met een uitnodiging om met elkaar in gesprek te gaan.

Na te denken over een Landelijk Platform Gezondheidszorg. Het gaat om veel geld, veel mensen zijn betrokken (patiënten en behandelaars). Laten wij het nu samen goed doen. Samen kunnen wij bereiken dat Schippers (of haar opvolger) overstag gaan en kiezen voor een moderne Gezondheidszorg met zo min mogelijk regelgeving en zo veel mogelijk regie voor de cliënt en patiënt. Gaan voor collectief belang zonder te veel te denken aan eigen belang. Een betere en betaalbare Gezondheidszorg is voor iedereen beter, toch? Ik ga er voor … Tekent u ook?

Logo Petitie Het Roer Moet OM 1

En dat de huisartsen ‘onze’ slogan hebben gebruikt vonden wij niet leuk, maar geeft wel aan dat Het Roer echt OM moet in de Gezondheidszorg. Wij gaan graag samen met de huisartsen en andere belanghebbenden aan de slag om OOK daadwerkelijk over stag te gaan en een nieuwe Gezondheidszorg te realiseren.

Positieve groet, Martin Jan Melinga

Time To Change NL Voorpagina

PS: OMC Vitaliteit Centra steunt de petitie “Het Roer OM in de Gezondheidszorg” u ook? Teken vandaag of steun ons OOK via onze Twitter en Facebook accounts – klik op de onderstaande logo’s en ga naar de sociale media van “Het ROER gaat OM in de Gezondheidszorg”

Social Media MJM - Facebook Icon Pagina Het ROER OM!   Social Media MJM - Twitter Icon  Het ROER OM!   Social Media MJM - Facebook Icon GROEP – Het ROER OM!

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #HetRoerMoetOM, #NLKantelt, #OM Denken, #zorgomdezorg, Het roer gaat OM!, Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg, huisartsen, Uncategorized, Zelfstandige zorgprofessional, Zorgverzekeraars, ZZP en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s