Angst en onmacht houden het systeem in stand, toch? #zorgomdezorg #pgbalarm #handinhand et cetera

NB: Mijn bijdrage aan de actie #ZORGOMDEZORG van 27 mei 2015 (actief sinds 4 augustus 2014 met petitie Het Roer Moet OM!)

Pinkstermaandag (hoeveel weten nog waarom we vrij zijn?) liet ik de afgelopen week bezinken. Een week waarin weer veel is gebeurd, net als de week daarvoor, de maand daarvoor en het jaar daarvoor, toch? Sinds zo’n jaar of 5 zijn de smartphone, Facebook en Twitter algemeen goed geworden. We ‘weten’ alles, we zien en horen alles en we zijn per minuut op de hoogte van de ontwikkelingen in Nederland en de rest van de wereld! We hebben de ‘wereld’in onze hand. Maar ….

Ieder mens is zorgwaardig - Het Roer Moet OM in NL

Angst en onmacht regeren nog steeds. In mijn ogen verandert er niet veel. Zeker niet voor de ‘gemiddelde’ Nederlandse burger (die in mijn ogen niet bestaat, maar dat ter zijde). We gaan stemmen, er komt een nieuw kabinet en dat maakt er weer een zooitje van. Er komen weer verkiezingen en nieuwe partijen aan de macht, en …. Ik kan zo wel doorgaan, want sinds WOII is het Kabinet Rutte nummer 28. Dat betekent om de 2,5 jaar een nieuw kabinet, de houdbaarheid van dit Kabinet is dus ruim voorbij (5 november 2012). En wat doen wij … NIETS!

Wij DOEN niets, maar hebben wel kritiek …
Ik zeg bewust wij, ook ik heb te weinig gedaan om verandering te weeg te brengen in mijn leven en mijn leefomgeving. We hebben allemaal excuses (ik mijn bipolaire stoornis – die ik overigens NIET gebruik) om met ons zelf bezig te zijn. Door de digitale kennis en voorzieningen die wij hebben vertellen wij mooie en niet mooie dingen op Facebook, Twitter, blogs en wat nog meer. Maar wat wordt er bereikt? Was de Tweede Kamer niet bij elkaar gekomen ZONDER het #PGBalarm? Ik denk het wel.

Heeft het zin om op TV te komen en daar te vertellen dat je het NIET eens bent met wat er gebeurt? Tuurlijk, even een mediahype (houdbaarheid van één week) en het leven van de 16.916.726 Nederlanders (check de dagteller) gaat gewoon weer door. Alsof er niet gebeurd is! Een paar honderd mensen in actie helpt geen ene zier dat is wat duidelijk is. Waarom? Omdat HET systeem werkt zoals het werkt. WIJ leren niet van het VERLEDEN. Vallen keer op keer in dezelfde valkuil en zijn dan verbaasd dat het weer gebeurt.

Voorbeelden te over, een paar clichés: man met hartklachten stopt met roken voor de operatie en begint een jaar later weer; een vrouw met een burn-out heeft het een paar later weer (is zelfs een naam voor: ‘draaideurpatiënten’). Als je doet wat je altijd gedaan hebt, dan krijg je ook wat je altijd gekregen hebt. Het veranderen van mensen is lastig (maar te doen), maar dan moet je blijven oefenen. Een zekere vorm van discipline is daar zeker voor nodig. Gelukkig helpt het systeem ‘lichaam’ ons daar wel bij. Het lichaam is nog steeds de beste geneesheer.

Blog Hoofd en lichaam - Adrenaline OMC Vitaliteit Centra

Angst en onmacht houden het systeem in stand
De titel van mijn blog, een kleine toelichting. Het grootste obstakel van veranderen is angst. Wat krijgen wij ervoor terug als wij veranderd zijn? Klinkt raar, maar het is een gegeven. Wij zijn namelijk gewend aan onszelf en dat veranderen is eng. Vanuit angst ontstaat dan onmacht. Wij willen wel, maar …. Het woordje MAAR is in een veranderingsproces de grootste killer. “Ik wil wel veranderen, maar als andere mensen mij dan niet meer aardig vinden?” Herkent u dat? Maar dat is JA zeggen en NEE doen! Onmacht dus. We durven het gewoonweg vaak niet.

Als we dan dit projecteren op de Tweede Kamer, de ministers en staatssecretarissen en al hun ambtenaren (ruim 1 miljoen bij Rijk, Provincie en Gemeente) dan begrijpt u dat de slag die ‘wij’ met zijn allen moeten maken groot is. 1 op de 8 werkende Nederlanders is ambtenaar. Er gaat nauwelijks een dag voorbij of u heeft direct of indirect met een ambtenaar te maken. Overigens, niets kwaads over ambtenaren, ze zijn blijkbaar nog steeds nodig (en dalend in aantal). Die ambtenaren zijn mensen zoals u en ik en worden aangestuurd door 20 ministers en staatssecretarissen en 150 Tweede Kamerleden controleren dat werk.

blog orkest - 2e kamer - Orange Monday

Al deze mensen werken volgens een systeem.  Het zijn allemaal radertjes in een groot systeem  dat ‘regeren’ over Nederland inhoudt. In dat systeem weet vaak ook nog eens de linkerhand niet wat de rechterhand doet. Het systeem werkt vaak met verouderde cijfers en is niet slagvaardig. Ik hoorde laatst van een Tweede Kamerlid dat het eerste jaar ‘wennen’ was en dat ze daarna ‘mee ging in het systeem dat politiek heet’. Compromissen zijn daarbij in Nederland met 12 partijen in de Kamer en nauwelijks een meerderheid van VVD en PvdA een noodzaak.

Hoe pakken ‘wij’ het systeem dan aan?
Het ogenschijnlijke bolwerk ‘Den Haag’ lijkt onaantastbaar. Maar ook hier (al of niet door de Social Media) komen de haarscheuren, maar worden het ook echte scheuren. Een groot deel van de lokale partijen in de gemeenten hadden een grote mond (in 2002 – o.a. Fortuyn – Leefbaar) en hebben zich ondertussen ook geconformeerd met reguliere partijen door compromissen. En waarom? Ze wilden OOK graag in het bestuur van de gemeenten als wethouder. Reden (in mijn ogen): eigen belang.

Dat is waar het allemaal om draait in Nederland. Door angst en onmacht is het ergste ontstaan wat wij ons in een samenleving kunnen wensen. Eigenbelang is de tijdbom onder ons systeem. We gaan voor onszelf. Bijdehante Tweet of Facebook berichten, afzeiken, bashen en noem maar op. Ik walg er van …. Ik heb er eerder een blog over geschreven, toevallig deed ze NU mee met het songfestival Trijntje Oosterhuis. Schoppen heeft geen zin, bouwen en samenwerken wel!

Blog Angst en Onmacht - Trijntje blote jurk - Het Roer Moet OMKlik op de afbeelding en lees het blog over Trijntje uit 2013 “Bashen is populair”

Dankbaar om 8. 735 steunbetuigingen ….
Afgelopen bijna 10 maanden heb ik wel eens het gevoel gehad op een eiland te staan. Die 8.735 handtekeningen voor de #petitie doet goed en ik ben er dankbaar voor dat er in ieder geval nog zoveel mensen zijn die denken dat verandering mogelijk is. Het is hard werken … maar uiteindelijk zal de Gezondheidszorg veranderen. Met minder macht voor de zorgverzekeraar en onze ministers en meer macht voor de cliënt en patiënt. Ook of juist voor onze kinderen.

Een nieuwe koers in Gezondheidszorg - Orange Monday - Het Roer Moet OM

Doe het voor hen! Geen angst en onmacht meer, maar DOEN. Verandering begint bij het anders doen. Dat is onze petitie ook; niet TEGEN, maar VOOR een betere en betaalbare Gezondheidszorg. Doet u mee? Deel de berichten zoveel u kunt!

Positieve groet, Martin Jan Melinga

Time To Change NL Voorpagina

PS: OMC Vitaliteit Centra steunt de petitie “Het Roer OM in de Gezondheidszorg” u ook? Teken vandaag of steun ons OOK via onze Twitter en Facebook accounts – klik op de onderstaande logo’s en ga naar de sociale media van “Het ROER gaat OM in de Gezondheidszorg”

Social Media MJM - Facebook Icon Pagina Het ROER OM!   Social Media MJM - Twitter Icon  Het ROER OM!   Social Media MJM - Facebook Icon GROEP – Het ROER OM!

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #HetRoerMoetOM, #NLKantelt, #OM Denken, #zorgomdezorg en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s