‘De Verwarde Man (of Vrouw)’ Wie is dat en hoe gaan wij er mee om! Op 21 mei debat in de Kamer …

De verwarde man is al een paar keer trending topic geweest op Twitter, vult regelmatig de landelijke media en is onderwerp van gesprek bij veel organisaties in Nederland. Aan de keukentafel, in de kantine, in werkgroepen …. Wie is de verwarde man?

Blog Verwarde man met zak over zijn hoofd stigma info Orange Monday

In mijn ogen is de verwarde man (of vrouw natuurlijk – in dit artikel hou ik het op man) iemand waarvan het leven zo van ‘de helling’ is gegaan  dat hij niet meer weet hoe hij dat moet keren. Denk maar aan een reuze glijbaan. Ik heb het ooit gedaan, ik stond bovenaan de glijbaan en dacht: “doe ik het wel of niet”, ondertussen werd de rij achter mij langer en langer. Uiteindelijk heb ik eerst nog een knul van ongeveer 10 jaar oud voor gelaten (als hij het durft …). Hij deed het zonder dralen!

Vervolgens ging ik de glijbaan af van zo’n 100 meter lang. Kort nadat ik in het diepe gleed, had ik zoiets van: “ik moet terug … “, maar er was geen weg terug. Na enkele seconden (die uren duurden) kwam ik uiteindelijk met een harde plons in het water terecht om vervolgens proestend weer boven te komen. Ik keek naar boven en dacht … nooit meer!

blog verwarde man van de glijbaan - Orange Monday

Geen weg terug …
Bovenstaande metafoor brengt ons op “geen weg terug ..”,  het leven is van de rails gegaan en het lijkt of de trein steeds meer schade aanricht. Wat iemand ook doet, er komt geen verbetering. Wilt u een  voorbeeld?

Man is gelukkig getrouwd, woont samen met zijn partner in een doorzonwoning met hun 2 kinderen. Hij heeft een goede baan en zij ook. Op een dag komt de man thuis met het nieuws, geen promotie maar ontslag. De relatie met zijn vrouw was ook niet zo goed als hij dacht. Hard solliciteren, afwijzing na afwijzing en 6 maanden later nog geen nieuwe baan. Wel komt hij thuis en ontdekt dat zijn vrouw EN kinderen zijn vertrokken naar zijn schoonmoeder, die hij toch al niet zo leuk vond. Hij ontdekt al snel dat het huis op beider naam staat maar de hypotheek op ZIJN naam. Die kan hij niet meer betalen.

Elke avond zit hij alleen te eten, zijn kinderen ook al lang niet meer gezien en dat biertje smaakt wel lekker en van 2 per avond worden het er al snel 5 of meer.  Solliciteren heeft ook niet zoveel zin vind hij, hij wordt tenslotte toch niet aangenomen. Zijn best mooie WW wijzigt al snel in de bijstand …. Niet lang daarna krijgt hij een aangetekende brief van de bank. Het huis wordt verkocht met alles wat er in zit. Drie maanden later wordt hij wakker in zijn auto, het enig wat hij nog heeft. Hij start de auto en rijdt naar zijn schoonmoeder ….

Blog verwarde man - Man op kerk

Vult u zelf maar in …
U kunt zich vast voorstellen dat bovenstaand verhaal kan gebeuren anno 2015. U kunt zich ook vast een afloop van het verhaal voorstellen. Vult u het zelf maar in. Wat zou u doen als alles wat u heeft verbrandt, alles wat zeker is in uw leven vervalt? Wat doet u in zo’n situatie? Ik heb een soortgelijk verhaal meegemaakt. Mijn invulling zou zijn: gelukkig had ik nog (weliswaar smal) vangnet. Mijn moeder (toen 80) deed de deur voor mij open. Ik werd opgevangen, maar ook ik had de ‘verwarde man’ kunnen zijn, opgevangen door het Leger des Heils.

Bijkomend probleem is dat als je een ‘normale Nederlander’ bent, dat het soms heel lastig kan zijn om hulp te krijgen. Wij mensen spreken de taal van GGZ-hulpverleners, ambtenaren of andere hulpverleners niet. Als we al goed kunnen of willen communiceren. De schaamte is namelijk groot. Van een goede baan naar de bijstand als 45-jarige is triest en lastig op de arbeidsmarkt. Als je zoals in het voorbeeld een goede en leuke baan hebt, wil je niet graag in een magazijn werken.

Blog verwarde man - Werken in een magazijn - Orange Monday

Begeleiding en voorlichting
Dit zijn wat mij betreft de 2 toverwoorden.  Verwarde mensen hebben goede begeleiding nodig, niet alleen qua (geestelijke) gezondheid maar JUIST sociaal-maatschappelijk, financieel en juridisch. JUIST deze mensen uit het voorbeeld hebben oplossingen voor de problemen nodig en toekomstperspectief om weer deel te nemen aan de maatschappij.

1 op de 4 Nederlanders OMC GGz BLOG PILOOT

Soms tijdelijk, soms langer of soms een leven lang. Elkaar als ‘anders’ beoordelen, heeft niet zo veel zin, vertraagt herstel en bemoeilijkt de communicatie.

Integrale aanpak gezondheidszorg PLUS
Wij hebben niet de wijsheid in pacht. Wel een oplossing. Logisch nadenken is bij verwarde mensen (die op dat moment niet logisch nadenken) de beste oplossing. Bij voorkeur voordat de persoon ‘verward’ wordt. Veelal zijn verwarde mensen al in behandeling (bijvoorbeeld bij GGz). Naast deze behandeling dient ook hun omgeving goed onder de loep genomen te worden. Heeft hij werk, een relatie, schulden et cetera. Maar ook zijn fysieke gezondheid. Hierdoor ontstaat een compleet plaatje.

De persoon verdient het voorkomen van een ‘verwarde status’. Hij dient dan ook begeleiding en behandeling in het kader van Integrale Gezondheidszorg Plus te krijgen.

Bent u zorgverlener? Check dan de website www.vitaliteitgroep.nl voor meer informatie over deze nieuwe norm voor de Gezondheidszorg. Uiteraard kunt u ook mij persoonlijke benaderen.

Positieve groet,

Martin Jan Melinga
Gezondheidsfilosoof

M: 06 – 42 93 13 46
E: martinjan.melinga@vitaliteitgroep.nl

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #HetRoerMoetOM, #NLKantelt en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op ‘De Verwarde Man (of Vrouw)’ Wie is dat en hoe gaan wij er mee om! Op 21 mei debat in de Kamer …

 1. herman vogel zegt:

  De Verwarde Mens.
  Het toegenomen aantal psychische verwarde mensen, ligt volgens Edith Schippers niet aan haar bezuinigingen. Maar zou door de aandacht van de media komen…. Inmiddels laat het dagelijks nieuwes ons zien dat de doelgroep die buiten elk ‘loket’ dreigt te vallen, steeds vaker op straat als ‘De Verwarde Mens’ word aangezien….. Wacht maar tot het beleid van Jetta Klijnsma ‘vorm’ krijgt en de ‘Verwarde Mens’ eigenlijk een verstandelijk beperkte medemens blijkt te zijn die geen plek meer heeft in de Sociale Werkplaats……
  http://hermanvogel.nl/edith-schippers-4/

 2. Kennelijk gaat de Kamer 21 mei over het eigen gedrag debatteren. Zelf reflectie kan nooit kwaad!

 3. Pingback: Kwetsbare mensen … heeft u er last van? Iedereen is gelijk in het anders zijn! #wijstaanop #handinhand | Martin Jan Melinga

 4. Pingback: Wat het daglicht niet kan verdragen …  #ontslag staatssecretaris #VanRijn logisch! #debat #PGBalarm | Martin Jan Melinga

 5. Pingback: De weg kwijt …? HET komt altijd anders dan wij willen, toch? Mijn 250ste …. #bipolair #vitaliteit #jubileum | Martin Jan Melinga

 6. Pingback: Schokkend: #dood verwarde man onnodig; #Politie en #GGZ falen weer. #Gezondheidszorg #IGZplus | Martin Jan Melinga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.