#Vitaliteit … iedereen heeft het nodig, maar hoe meten wij het? Introductie Vitaliteitfactor©

Update 14 mei 2015: Vandaag mochten wij de 14 partner begroeten van onze franchise formule OMC Vitaliteit Centra. Paul Ploum, logopedisch coach uit Utrecht, gaat zijn bijdrage leveren aan de Vitaliteit van veel mensen. Wil jij ook partner worden? Lees onderstaand blog en kom naar één van de presentaties van Orange Monday.

Blog 3 mei 2015: Wat is vitaliteit? Laten we daar eens mee beginnen, tenslotte dragen de nieuwe centra van stichting Orange Monday straks de naam OMC Vitaliteit Centra.  Vitaliteit is een mooi woord voor ‘levenskracht’ en komt uit het Latijn. Bij vitaliteit gaat het vooral om geestelijke EN lichamelijke gesteldheid, wat overigens voor iedereen weer anders is.

Van alle tijden
Vitaliteit is van alle tijden. U kunt zich voorstellen dat in de tijden dat wij nog afhankelijk waren van de jacht, de meest vitale jager de meeste prooi buit maakte en kon ontsnappen aan de wilde dieren. Sinds onze jaartelling, eigenlijk tot en met de Tweede Wereldoorlog,  was vitaliteit ook gericht op ‘overleven’. De gemiddelde levensverwachting van mensen in de 19e eeuw was nog maar net 50 jaar. Ook in die tijd was het dus belangrijk om vitaal te zijn, alleen toen was het nog volledig gericht op de lichamelijke gezondheid.

Blog Vitaliteit OMC Levensverwachting Vitaliteitfactor

De 21ste eeuw en vitaliteit
Sinds WOII was in eerste instantie in Nederland de lichamelijke gezondheidszorg nog steeds belangrijk. In de jaren 40 – 70 van de 20ste eeuw werd Nederland weer opgebouwd en werd de basis gelegd voor wat het nu is. De gemiddelde levensverwachting ligt ondertussen boven de 80 jaar en is in ruim 100 jaar verdubbeld. De verwachting is dat onze kinderen zelfs ouder dan 100 gaan worden. Maar hoe? Dat is de vraag. Want sinds de jaren 80 van de 20ste eeuw werd, langzaam, de aandacht verlegd naar geestelijke gezondheid en vooral ook spiritualiteit en zingeving. De kerken liepen (en lopen) leeg en mensen gingen zich steeds meer richten op ‘hogere’ doelen.

Ook het bewustzijn is ondertussen zo dat veel mensen meer in het ‘nu’ leven. Wat maak ik van mijn leven en hoe kan ik de tijd die mij gegeven is op een zo leuk en nuttig mogelijk manier doorbrengen. Vanaf de jaren 70 in de 20ste eeuw speelde geld en status daarin de grootste rol. In de 21ste eeuw zie je dat mensen steeds meer gaan voor niet-materiële  zaken. Zingeving, het zoeken naar de zin of het doel van het leven lijkt hierbij wederom belangrijk te worden, alleen nu vaak los van religie. Een bucketlist (wensenlijst) hoort tegenwoordig bij veel mensen al bij de invulling van het leven.

Blog Vitaliteit - Bucketlist schoolbord

Wat heeft dit allemaal te maken met de Vitaliteitfactor©?
Alles! Mijn visie is dat een groot deel van de ‘problemen’ bij individuele mensen zijn op te lossen door het toepassen van de universele OMC Vitaliteitfactor©. Wij doen  dat in ieder geval bij OMC Vitaliteit Centra. Zoals u wellicht weet, ligt de basis van OMC Vitaliteit Centra bij stichting Orange Monday.

Deze stichting is ontstaan door mijn eigen persoonlijke situatie in de periode 2009-2012. Een periode waarin mijn psychische klachten (bipolaire stoornis) mijn leven beheersten. Ook voor mij was de OMC Vitaliteitfactor© handig geweest, maar dat is verleden tijd. Het gaat nu om de toekomst van mensen MET psychische klachten of mensen die denken dat zij het wellicht hebben of die ze willen voorkomen (preventie). Wat is de OMC Vitaliteitfactor©?

Iedere Nederlander kan zijn of haar OMC Vitaliteitfactor© zelf bepalen of meten, zoals u wilt. De 3 belangrijkste bestanddelen zijn:

  1. Lichamelijke gezondheid
  2. Psychische gezondheid
  3. Mensen en omgeving

Blog Vitaliteit - Rode tulp - OMC Vitaliteitfactor - Iedereen is uniek

De eerste 2 bestanddelen zijn redelijk eenvoudig te meten met moderne apparatuur of een lijst van vragen. Voor iedereen is de ervaring van een goede “gezondheid” anders en er zal dan ook voor iedereen een ander cijfer uitkomen. Tenslotte is elk mens uniek en ervaart zijn of haar leven op zijn/haar manier.

Mens en omgeving is nog individueler dan bestanddelen 1 en 2. Tenslotte zijn wij geen tulpen. Heeft u wel of geen partner, gezin, familie en/of vrienden. Hoe ziet uw sociale netwerk eruit. Daar hoort ook bij of u wel of geen werk heeft, vrijwilligerswerk doet en hoe u uw vrije tijd besteedt. Hoe gaat u om met emoties en welke waarde kent u ze toe, hoe belangrijk is zingeving of spiritualiteit voor u. U begrijpt, dit bestanddeel is niet 123 in te vullen, maar wel belangrijk voor de balans in uw leven en de voor u bekende ‘zekerheden’.

Belangrijk is dat de OMC Vitaliteitfactor© periodiek wordt getoetst. In onze snelle maatschappij kan één van de bestanddelen zomaar veranderen, veelal door ontwikkelingen/invloeden van buitenaf. Met de Vitaliteitfactor© werkt u naar een maximale balans in uw leven, zowel qua gezondheid (fysiek of mentaal) als u en uw sociaal-maatschappelijke omgeving. Wij werken aan een online omgeving waar u uw persoonlijke Vitaliteit kunt meten.

Holistische Gezondheidszorg OMC Vitaliteit Centra werk en leven

Uw interne vangnet
U kunt de OMC Vitaliteitfactor© zien als een soort van intern vangnet. Ik zal u een rekenvoorbeeld geven. Stel, alle drie de bestanddelen krijgen van u een 7. Door omstandigheden daalt uw psychische gezondheid naar een 5. Op zo’n moment is het dan logisch om hard aan het werk te gaan met deze 5, dat leerden wij al op school tenslotte. Wij zeggen: werk aan de andere zevens. Als die allebei, al is het maar tijdelijk, een puntje omhoog kunnen dan betekent het dat, ondanks de setback in de psyche, dit gecompenseerd wordt door uw lichamelijke conditie en uw omgeving.

Bijkomend voordeel is dat als u weer balans heeft in u Vitaliteitfactor© u dan ‘rustig’ kunt werken aan uw psychische problematiek. Die heeft namelijk vaak een externe oorzaak, bijvoorbeeld scheiding of financiële problemen. In ‘rust’ kunt u beter werken aan uw psychisch herstel. Wat is een vereiste van deze aanpak? Een team van mensen dat samen met de cliënt aan de slag gaat om alle zaken te stabiliseren en/of op te lossen.

A-Banner OMC Franchise Formule Ga jij de uitdaging aan - oranje lijn
Klik op de afbeelding en ga naar de vacatures van OMC Vitaliteit Centra

OMC Vitaliteit Centra
Binnen OMC Vitaliteit Centra is deze kennis aanwezig. Op dit moment bestaat ons team uit 17 professionals. Echter, OMC streeft binnen een jaar een landelijke dekking na, met in elke provincie één vestiging, zodat elke Nederlander, waar hij of zij ook woont, bij ons terecht kan. Groot voordeel van de OMC Vitaliteitfactor© is de snelheid van de behandeling en de snelle terugkeer in de maatschappij.

Wilt u ook meewerken aan deze nieuwe vorm van vitaliteit in Nederland? Ga naar onze website als wij uw interesse gewekt hebben, lees onze visie in ons ondernemingsplan en reageer op één van de vacatures voor zelfstandige professionals (ZZP) om binnen de OMC Franchiseformule aan de slag te gaan als coach, trainer, psycholoog of één van de andere beroepen.

Ondernemingsplan-OMC-Vitaliteit-Centra-pen

Op dinsdag 9 en 23 juni 2015 zijn er weer presentaties over deze unieke franchise formule en bijbehorende Vitaliteitfactor©. U bent van harte welkom op ons hoofdkantoor in Bilthoven!

Deze maand zal ik door middel van een drieluik ingaan op de wederzijdse gevolgen van geestelijke en lichamelijke klachten en uw omgeving die daarin een belangrijke rol speelt, denk aan echtscheiding en financiële problemen bijvoorbeeld!

Positieve groet, Martin Jan Melinga

Vitaliteitscan-voorpagina (1)

PS: Lees ook “Balans tussen werk en privé? Hoe doen we dat?” De introductie van de OMC Vitaliteitscan voor bedrijven met een nieuwe website www.omcvitaliteitscan.nl 

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #HetRoerMoetOM, #NLKantelt, #OM Denken, Orange Monday, Orange Monday Academy, Orange Monday Kids, Zelfstandige zorgprofessional, ZZP en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op #Vitaliteit … iedereen heeft het nodig, maar hoe meten wij het? Introductie Vitaliteitfactor©

  1. Pingback: #Sociaal lijden bij ziekte volledig onderschat in Nederland …. Verandering #Gezondheidszorg noodzaak! | Martin Jan Melinga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s