Gaat u zelf uw huisarts betalen!? Nee toch? www.hetroermoetomin.nl Omdat het nodig is! #handinhand

Update 1 juni 2015: Morgen (2 juni) bieden de huisartsen ‘hun’ manifest aan bij minister Schippers en de zorgverzekeraars. Benieuwd wat dit voor vervolg gaat krijgen voor de Nederlandse patienten. Meer zekerheid over uw toekomst? Teken vandaag nog via http://hetroermoetomin.nl/huisartsen omdat HET nodig blijft! Een nieuwe koers in de Gezondheidszorg.

Blog Petitie - Het roer moet om -  Schippers - Orange Monday (1)

Blog 18 april 2015: Afgelopen week was het weer raak in Nederland. Er is geen actualiteitenprogramma of het gaat wel over gezondheidszorg. Ik pak er even twee uit. (U kunt de programma’s bekijken via Uitzending Gemist van Pauw (15/4) en RTL Late Night 16/4) Programma’s met een behoorlijke kijkdichtheid, maar er blijft weinig gebeuren. We laten de politiek en de zorgverzekeraar bepalen hoe uw gezondheidszorg geregeld wordt. Inbreng van cliënt of patiënt? No way, die hebben er al helemaal GEEN verstand van.

Want u bent degene die Zorg nodig heeft. Vroeg of laat. Waarom gaan we dan wel uit ons dak als de leden van de Raad van Bestuur van ABN-AMRO TE veel bonus krijgen in de ogen van ons Nederlanders, terwijl onze overheid de Zorg heeft uitbesteed aan Zorgverzekeraar en Gemeente. Daar zou ik mij meer zorgen over maken. Hun macht en onwetendheid wordt groter en groter.

In navolging van andere beroepsgroepen binnen de Zorg (bijvoorbeeld Jeugd Psychiatrie) zijn nu de huisartsen aan de beurt. Een heus manifest getimmerd aan de deuren van ons parlement. Gericht aan onder andere mevrouw Schippers (zie http://hetroermoetomin.nl/huisartsen), omdat de regelgeving nu echte te ver gaat voor de huisartsen.

Manifest Frontpage Huisartsen
Klik op de afbeelding en ga naar ‘huisartsen’ op www.hetroermoetomin.nl

Nu pas? Ja nu pas, en ze zijn boos als je het programma van Pauw bekijkt, 3 huisartsen noemen voorbeelden van de bureaucratie van zorgverzekeraars. Nu met het risico dat wij zelf onze huisarts moeten gaan betalen, omdat de zorgverzekeraar sancties kan uitvoeren naar rebelerende huisartsen. Het zou uw huisarts maar zijn ….

Toch hebben ze gelijk. Soms moet je als mens als Don Quichotte aan de slag. Of niet? Ik denk van niet! Ik ben al te vaak een Don Quichotte geweest in mijn leven en dat levert meestal windeieren op en zeker geen bonus. De bonus waar iedereen naar op zoek lijkt te zijn, is een betere en een betaalbare Zorg. De kosten van de Gezondheidszorg zijn aardig opgelopen de afgelopen decennia, nu inmiddels zo’n 100 miljard (15% van ons Bruto Nationaal Product = wat wij verdienen als Nederlanders bij elkaar). Maar wat dan wel?

Het-Roer-Moet-OM-Time-To-Change-NL-overstroming-bankje
Klik op de afbeelding en ga naar ‘Gezondheidszorg’ op www.hetroermoetomin.nl

Huisartsen zijn de poortwachter van de Zorg
Waarom steunt stichting Orange Monday de huisarts in haar Don Quichotte actie? Omdat in onze ogen (dus ook van OMC Vitaliteit Centra) de centrale rol moet liggen bij de huisarts. In vaktaal wordt dat ‘de poortwachter’ genoemd (naar woord overigens). Ik zie het meer als de spil waar de gehele Gezondheidszorg om draait (nu nog zou moeten draaien). Die rol van poortwachter is de afgelopen 10 jaar steeds zwaarder geworden met daarnaast nog een pakket regelgeving waar je U tegen zegt!

Huisartsen draaien overuren, kregen minder betaald (vast inkomen) en krijgen steeds meer een bonus als ze patiënten doorverwijzen naar specialisten (1e of 2e lijn zorg). Net alsof daardoor de Gezondheidszorg goedkoper wordt. Eén van de huisartsen noemt ook (terecht) dat Nederland toe is aan een Holistische Gezondheidszorg (ook de filosofie van OMC Vitaliteit Centra overigens). Voor die aanpak heeft de huisarts (of beter: krijgt) geen tijd. In een kort bestek moet de huisarts produktie draaien alsof ze werken aan een lopende band. Hoe meer verwerkte (???) patiënten, hoe beter!

3. Het-Roer-Moet-OM-Time-To-Change-NL-change
Klik op de afbeelding en ga naar ‘Time To Change’ op www.hetroermoetomin.nl

Het gaat echter NIET om het aantal verwerkte patiënten, het gaat erom goed te luisteren naar een klant van de Gezondheidszorg. Ik pleit voor klanten. Want zo is het toch? Het systeem klopt niet. Vrijheid voor een klant om zijn (huis)arts te vinden is er niet. Eens bij een huisarts, dan blijven wij daar vaak zo lang als wij in die betreffende wijk wonen. Voordeel is natuurlijk dat de huisarts je kent, maar als hij dan geen tijd voor je heeft dan kan er zomaar een onvolledige of foute diagnose ontstaan. Niet perse met ernstige gevolgen, maar wel zodanig dat een klant naar een verkeerde specialist, ziekenhuis of andere behandelaar wordt gestuurd. Die hebben ook te weinig tijd en zo ontstaat een carrousel waar niemand op wacht. Zeker de huisarts niet, want als er sprake is van een verkeerde diagnose MOET de klant weer terug naar de huisarts. U begrijpt ondertussen wel wat ik bedoel (hoop ik) en dat huisartsen terecht aan de alarmbel trekken.

Holistische Gezondheidszorg OMC Vitaliteit Centra
OMC Vitaliteit Centra is een initiatief van stichting Orange Monday. Ondertussen een snel groeiende organisatie van bijna 20 zelfstandige professionals, die functioneren in de 1e en 2e lijnshulp binnen de  Holistische Gezondheidszorg. Binnen 3 jaar is er een uitgebreid netwerk van zo’n 500 professionals,  die graag samenwerken met de huisarts om samen een holistische aanpak van de zorg te realiseren. Ook OMC gaat zorgverzekeraars overtuigen dat deze aanpak noodzakelijk is om te BESPAREN op de Gezondheidszorgkosten. Luisteren naar de klant is nummer één als de leverancier commerciële consumptiegoederen aanbiedt, behalve in de Gezondheidszorg.

1. Het-Roer-Moet-OM-Time-To-Change-NL-Lente-in-Gezondheidszorg
Klik op de afbeelding en ga naar ‘Over Ons’ op www.hetroermoetomin.nl

Gezondheidszorg nieuwe stijl is een gezondheidszorg waar de klant (cliënt/patiënt) zich welkom voelt, open kan praten over zijn klachten (en de oorzaken) zonder haast en doelgericht. Niemand vindt het leuk om (geestelijk of lichamelijk) ziek te zijn en ‘hangen’ in ziekenhuizen of instellingen vanwege de wachttijden draagt niet bij aan herstel en is een veelgehoorde klacht. Net als NIET gehoord worden door de behandelaar (vaak door de bezuinigingen), waardoor verkeerde diagnoses ontstaan (wie er ook schuldig is). De klant wordt steeds mondiger en moet dat ook kunnen uiten. NIET in een 8 minutenconsult, waar verstrekkende gevolgen uit kunnen ontstaan.

Orange Monday staat voor een BETERE en BETAALBARE Gezondheidszorg. Afbreken, uithuilen en opnieuw beginnen, maar wel zo snel mogelijk. De realisatie van een Landelijk Platform Gezondheidszorg, omdat het IEDEREEN aangaat, draagt hier in positieve zin aan bij. ‘Van de wieg tot het graf’ geeft in één zin weer wat goede Zorg inhoudt en die wij nodig hebben.

BLOG Huisartsen TTC - Landelijk Platform Gezondheidszorg - Het Roer Moet OM
Klik op de afbeelding en ga naar ‘Landelijk Platform’ op www.hetroermoetomin.nl

Bij deze roep ik dan ook ALLE cliënten- en patiëntenorganisaties, maar ook de belangenorganisaties voor artsen en/of behandelaars op zich aan te sluiten bij dit Landelijk Platform Gezondheidszorg. Samen kunnen wij bouwen aan een nieuwe Gezondheidszorg, toch?

Als bovenstaand blog voor u geen reden is om onze petitie te tekenen, dan hoor ik het graag. Als mede-initiatiefnemer heb ik als eerste getekend. Ik deed dat op 4 augustus 2014 en hoop de 40.000 handtekening nog dit jaar te halen. Mijn persoonlijke oproep aan iedereen: deel dit blog en vooral de website www.hetroermoetomin.nl Omdat het nodig is!

Positieve groet, Martin Jan Melinga

Time To Change NL Voorpagina

PS: OMC Vitaliteit Centra steunt de petitie “Het Roer OM in de Gezondheidszorg” u ook? Teken vandaag of steun ons OOK via onze Twitter en Facebook accounts – klik op de onderstaande logo’s en ga naar de sociale media van “Het ROER gaat OM in de Gezondheidszorg”

Social Media MJM - Facebook Icon Pagina Het ROER OM!   Social Media MJM - Twitter Icon  Het ROER OM!   Social Media MJM - Facebook Icon GROEP – Het ROER OM!

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #HetRoerMoetOM, #NLKantelt, Gezondheidszorg, Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg, huisartsen, Landelijk Platform Gezondheidszorg, Lichamelijke Gezondheidszorg, Minister Schippers, Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Politiek en beleid, Zelfstandige zorgprofessional, Zorgverzekeraars, ZZP en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Gaat u zelf uw huisarts betalen!? Nee toch? www.hetroermoetomin.nl Omdat het nodig is! #handinhand

  1. Pingback: #MANIFEST VAN EEN BEZORGDE BURGER … OOK VOOR DE #HUISARTSEN! #Gezondheidszorg #HetRoerMoetOm | Martin Jan Melinga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s