Wat weet #politiek nu van (Geestelijke) #Gezondheidszorg!? #PGBalarm #GGz #Zorg #Schippers

Update vrijdag 17 april 2015 – Zorgdebat in de Tweede Kamer, iedereen valt over elkaar heen, een meerderheid voor de Zorgwet van mevrouw Schippers lijkt verder weg dan ook! Logisch, als u onderstaand blog leest, ze hebben er namelijk geen verstand van en we moeten er wel mee leven. Vandaag ook het verwachte ‘Jeugdzorg’ alarm en staatssecretaris zegt dat hij het gaat regelen. Net zoals het PGBalarm? Teken liever de petitie! De Gezondheidszorg staat onder water, alleen de politiek weet het nog niet ….

Het-Roer-Moet-OM-Time-To-Change-NL-overstroming-bankje + logo
Klik op de afbeelding en ga naar de website http://www.hetroermoetomin.nl en teken!

Afgelopen maandag (2e Paasdag) schreef ik een blog over Eén piloot met psychische klachten, … vervolgens afgelopen vrijdag één over ‘een verwarde man  .. of vrouw?’. Best de moeite waard om te lezen als u het al nog niet hebt gedaan. (Klik op de linkjes of onderstaande afbeeldingen en u gaat naar die blogs.)

Ik heb er dus maar een drieluik van gemaakt. Ik maak mij namelijk zorgen. Al een hele tijd overigens. Zorgen waar ik samen met 16 zelfstandige professionals hard aan werk om die op te lossen. Zorgen die in de toekomst weggaan zodra mensen beseffen waar ze over praten en daar ook naar acteren. Geen blabla, maar gewoon doen. Zo moeilijk is het tenslotte niet, of wel?

Vector illustration of a man lock up in prison Blog Verwarde man met zak over zijn hoofd stigma
               Deel 1 drieluik- Piloot                                    Deel 2 drieluik – Verwarde man

De beide blogs gaan over mensen met psychische klachten die dingen doen die onze maatschappij of niet kan verteren (de piloot) of waar we ons voor schamen (de verwarde man). In beide gevallen aan de ene kant begrijpelijk, maar ook weer te zot voor woorden.

En de politiek? Politici weten echt niet waar ze over praten. Mensen zeggen wel eens: “dat moet je niet zeggen. Je kan hen nog nodig hebben!” Dat geldt ook voor de zorgverzekeraars. Ik blijf echter mijn mening ventileren en ondertussen werken wij met OMC Vitaliteit Centra aan een brede steun voor de holistisch aanpak van klachten binnen de (Geestelijke) Gezondheidszorg, onder mensen die WEL openstaan voor verandering.

blog drieluik-ggz-al-je-doet-wat-je-altijd-gedaan-hebt-orange-monday

Wat moet er gebeuren?
Wat  minder bezig zijn met de politiek en de zorgverzekeraars is een goed begin. We moeten nu eenmaal met hen leven (op dit moment) en spartelen heeft niet zo veel zin. De politiek doet wat zij wil zonder naar de burger te luisteren. Ze kan dingen in de toekomst veranderen, maar NU even niet!  Neem het PGBalarm. De beslissing van de transitie is (onder protest) genomen in 2014, de gemeenten en het SVB hadden voorbereid kunnen zijn. Dit is dus niet het geval. Drama voor de bijna 200.000 PGB-houders. Op dit moment nog steeds 100 klachten per dag!! Het antwoord van Van Rijn: “We zijn er mee bezig, in mei praten wij weer”, alsof het ‘m niet interesseert dat tienduizenden hun rekeningen niet kunnen betalen. Vandaag (zondag) al weer dag 74 van het #PGBalarm … tragisch! Wat dan wel?

Het gehele systeem van (Geestelijke) Gezondheidszorg moet op de schop. Dat betekent ook, naar mijn idee, HELEMAAL. Er werken zo’n 1,5 miljoen mensen in de Gezondheidszorg. Deze branche is voor een groot gedeelte nog steeds gebaseerd op de jaren 60 (ja, de vorige eeuw). Er zijn in die tijd instituten opgezet (of hebben macht gekregen) die nog steeds regeren; politiek, gemeenten, grote instellingen, ziekenhuizen, etcetera. Ze draaien op niveau 20ste eeuw. Dat geldt ook voor de behandelaars in diezelfde Geestelijke Gezondheidszorg (GGz). Ik richt mij nu even op de GGz, omdat OMC Vitaliteit Centra voortkomt uit de GGz.

1. Het-Roer-Moet-OM-Time-To-Change-NL-verouderde-GGz
Klik op de afbeelding en gaan naar de site www.hetroermoetomin.nl en teken de petitie!

Behandelaars in de GGz
Ik heb respect voor behandelaars in de GGz. Dat heb ik nooit onder stoelen of banken gestoken. Ik denk alleen dat heel veel behandelaars UIT het verouderde SYSTEEM (een oud schip in de metafoor van petitie website www.hetroermoetomin.nl) moeten springen. Er zijn er al veel die dat doen, zij worden (noodgedwongen) zelfstandig professional, maar het mag wat mij betreft nog meer. De huidige GGZ (met hoofdletters) is een oude GGz die niet met zijn tijd is mee gegaan. Ik praat dan over de tientallen grote GGZ-instellingen in Nederland waar elke Nederlander naar verwezen werd.

Alternatieven waren er niet, grote kolossen (1.000 medewerkers of meer) waar de cliënt of patiënt een nummer is. Waar het fenomeen ‘draaideurpatiënten’ vandaan komt en waar al die verwarde mensen in behandeling zijn. Regelgeving zorgt ervoor dat moderne behandelaars die ‘het anders willen doen’ tegengehouden worden door het systeem. Ik zeg: word rebel! Behandel uw cliënt zoals u dat wilt en laat u niet tegenhouden door politiek of zorgverzekeraar, die weten er niets van tenslotte.

blog Drieluik Regie - regisseursstoel - Orange Monday

Cliënten in de GGZ
Voor cliënten geldt hetzelfde als wat ik tegen de behandelaar zeg. Word rebel, kom voor je eigen mogelijkheden en kansen op. Laat je niet tot derderangs burger worden. Bijt van je af! Uit veel onderzoeken blijkt dat e-Health bevorderend is voor het herstel van mensen. Veelal NIET vergoed door de zorgverzekeraar (en daardoor te veel werk voor de behandelaar). Dat snap ik, maar vraag er gewoon om. Zelfs een zorgverzekeraar moet toch gaan inzien dat e-Health handig is?

Als cliënt heb je recht op de beste behandeling en onder jouw regie. De cliënt zou leidend moeten zijn, maar is dat (meestal) nog niet in Nederland. Terwijl de cliënt vaak beter weet wat goed voor hem is dan de behandelaar. Als je zelf als cliënt niet mondig genoeg bent? Roep de hulp in van iemand uit je netwerk, ga niet alleen naar gesprekken. Laat je voorlichten, wees open en zorg dat de behandelaar snapt wat er in je omgaat. Samen met de behandelaar stel je dan jouw behandelplan op. Toekomstmuziek? NEE! OMC Vitaliteit Centra werkt naar zijn eerste vestiging toe en gaat dan om met cliënten zoals hierboven besproken. Omdat het nodig is …

A-Banner OMC Franchise Formule Ga jij de uitdaging aan - oranje lijn

Ben JIJ die behandelaar die vindt dat de Gezondheidszorg anders kan?
Kom dan naar één van de bijeenkomsten van OMC Vitaliteit Centra. Op dinsdag 14 en 28 april 2015 of één van de bijeenkomsten in mei of juni 2015. Ga naar onze vernieuwde website www.omcenters.nl en lees het ondernemingsplan met onze visie op een holistische gezondheidszorg waar cliënten eigen regie hebben.

Blog Apollo - Ondernemingsplan OM Centers - Omdat het nodig is ...

Het ondernemingsplan is te lezen op de pagina waar ook de vele vacatures staan die beschikbaar zijn voor de vestigingen van OMC Vitaliteit Centra, in elke provincie één. Te beginnen met  Overijssel, Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland, Brabant en Gelderland. Graag tot ziens!

Positieve groet, Martin Jan Melinga

Time To Change NL Voorpagina

PS: OMC Vitaliteit Centra steunt de petitie “Het Roer OM in de Gezondheidszorg” u ook? Teken vandaag of steun ons OOK via onze Twitter en Facebook accounts – klik op de onderstaande logo’s en ga naar de sociale media van “Het ROER gaat OM in de Gezondheidszorg”

Social Media MJM - Facebook Icon Pagina Het ROER OM!   Social Media MJM - Twitter Icon  Het ROER OM!   Social Media MJM - Facebook Icon GROEP – Het ROER OM!

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #HetRoerMoetOM, #NLKantelt, Orange Monday, Orange Monday Academy, Over Martin Jan Melinga, Zelfstandige zorgprofessional, ZZP en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Wat weet #politiek nu van (Geestelijke) #Gezondheidszorg!? #PGBalarm #GGz #Zorg #Schippers

 1. reinejragolo zegt:

  Het probleem is niet dat de oude GGz niet met z’n tijd is meegegaan.
  GGz is uberhaupt niet het beste antwoord op een goede volksgezondheid.

 2. reinejragolo zegt:

  De volksgezondheid wordt aangetast door een ongecontroleerd consumptiestreven. Er is te weinig compassie met de medemens. Financiele instellingen verleiden je tot het aangaan
  van verplichtingen die alleen gerealiseerd kunnen worden met hard werken en niet teveel strop.
  Er worden daarmee onnodig veel mensen naar de GGz gedreven.

 3. g zegt:

  spechtrum vandaag 18 april groot stuk waarneer krijg hij echt hulp???????

 4. g zegt:

  Ze zegt het zonder aarzeling en meerdere keren. Mijn zoon loopt met de dood in zijn schoenen. Haar verdrietige verhaal geeft een bijzondere kijk op de actuele discussie over verwarde mensen en is tegelijk een smeekbede om hulp. Voordat het mis gaat en hij zichzelf of iemand anders iets aan doet.
  [VERSLAGGEVER]door Anne Boer
  anneboer@destentor.nl
  {Tekst}
  Haar 21-jarige zoon is ziek. Hoort stemmen. Doet gekke denken. Zegt gekke dingen. Dat hij dood wil. Dat hij bang is anderen iets aan te doen. Hij heeft hulp nodig. Intensieve hulp. Zegt zijn moeder. Ze wil dat die hulp er komt, desnoods gedwongen. In de hoop dat hij dan veilig is en zij zich niet meer zoveel zorgen hoeft te maken.
  De ‘verwarde mens’ is een nieuwe fenomeen aan het worden. Het lijkt er op dat ze steeds meer problemen veroorzaken. Agenten worden er steeds vaker mee geconfronteerd: ruim 60.000 keer per jaar. Meestal omdat ze overlast veroorzaken of zelfs gewelddadig zijn.
  De eerste maanden van dit jaar haalden veel ernstige incidenten met verwarde mensen het nieuws. In Vlaardingen overleed een vrouw nadat ze zichzelf op straat in brand had gestoken. Een dag eerder was ze gedwongen opgenomen in een GGZ-instelling.
  In Groningen bedreigde een verwarde man (46) omstanders met grote vleesmessen. Hij werd door politieagenten neergeschoten en overleed. Een man met een nepwapen eiste zendtijd in het Achtuurjournaal. Hij werd overmeesterd en aangehouden.
  Een 24-jarige, verwarde man uit Arnhem stak in Amsterdam een 96-jarige vrouw achter een rollator neer. Ze overleed deze week. In Utrecht dreigde een verwarde man zijn flatwoning op te blazen.
  De Tweede Kamer gaat naar aanleiding van dit soort gebeurtenissen op 21 mei in debat met minister Schippers. Vooruitlopend daarop praten Kamerleden komende weken met vertegenwoordigers van onder meer politie, burgemeesters en gemeenten, Nederlandse Spoorwegen, zorgverzekeraars en GGZ Nederland over opvang en begeleiding van verwarde mensen en wat ze in hun dagelijks werk meemaken.
  De moeder van de 21-jarige man waarmee dit verhaal begint – en met haar veel ouders – kan er zeker ook over mee praten. Ze voert een gevecht zonder einde. Haar conclusie is dat de hulp te vrijblijvend is. „Er moet blijkbaar eerst iets vreselijks gebeuren voordat ze echt ingrijpen”, zegt ze somber.
  Ze weet niet meer wat ze moet doen. Soms gaat het even goed. Als haar zoon in de instelling blijft en met medicatie rustig wordt gehouden. Maar dan staat hij opeens weer op de stoep. Want hij kan gaan en staan waar hij wil. Hoeft de hulp ook niet te accepteren.
  „Wij kunnen het niet meer aan. Ons hele gezin raakt ontregeld. Laatst hebben we hem zes dagen in huis gehad. Hij lag vooral op de bank. Hij hoorde stemmen. Geen moment rust in zijn hoofd. Hij wilde dood. Wilde rust. Hij is bang dat hij iets gek gaat doen. Moet het dan echt zover komen voordat hij de hulp krijgt die hij nodig heeft. Dat kan toch niet.”
  Soms belt ze in wanhoop de politie. „Laatst stond hij ook ’s nachts voor de deur. De politie heeft hem meegenomen. Later bleek dat ze hem naar het dichtstbijzijnde station hebben gebracht. Hij heeft daar de hele nacht, tot de eerste trein weer ging, op het perron gezeten. Dat is toch ook niets.” Ze heeft zelfs al eens, tevergeefs, een contact- en straatverbod aangevraagd. „Moet je nagaan hoe ver het kan komen. Een contactverbod voor je eigen zoon.”
  Vorige week moest hij voor de rechtbank verschijnen. Hij had een medewerker van de gemeente Ermelo bedreigd. Dreigde iedereen kapot te schieten. Hij vernielde een reclamebord in het dorp. En een ruit van de instelling Zorg en Ondersteuning waar hij verblijft.
  Hij was overmeesterd door de duisternis. De duivel had hem overgenomen. Hij had er geen controle over, vertelde hij de rechter. De politierechter zat zichtbaar met hem in de maag. Moest hij deze jongen straffen, terwijl hij duidelijk een verwarde indruk maakt en eigenlijk niet weet waarom hij doet wat hij doet. „Ik leg alleen straffen op aan mensen die snappen wat ze hebben gedaan”, zei de rechter.
  De straf bestond uiteindelijk uit een werkstraf van 30 uur, waarvan 15 uur voorwaardelijk, en een schadevergoeding van 115 euro voor de vernielde ruit, conform de eis van het Openbaar Ministerie. „Ik denk dat u min of meer wel snapt dat u niet mag bedreigen en vernielen, maar u bent verminderd toerekeningsvatbaar”, zei de rechter. Er zou extra hulp nodig zijn, maar of die komt betwijfelde ook de rechter. „Want meneer wil ook geen contact met de Reclassering. Moeilijk is dat. Heel verdrietig allemaal.”
  Hulp is precies wat zijn moeder zo graag wil. Liever vandaag dan morgen. Maar het lukt haar niet. En de politierechter ook niet. „Iedereen verdient geld aan hem, maar er verandert niets. Hij gaat van instelling naar instelling. In mijn ogen krijgt hij niet de hulp die hij nodig heeft. En als het misgaat, kunnen wij weer opdraven, maar we kunnen zelf bij niemand terecht.”
  Vorig jaar zomer kreeg ze ineens rare telefoontjes. Ze snapte er niets van. Bleek het uiteindelijk een Franse dokter te zijn. Haar zoon was met de trein zonder geld op pad gegaan en in Zuid-Frankrijk in verwarde toestand van straat geplukt en in een psychiatrisch ziekenhuis opgenomen. „We hebben hem opgehaald.”
  Bij de geboorte was het volgens zijn moeder al duidelijk: haar zoon is anders. Nadat zijn oma overleed, werd het onhoudbaar. „Hij hoorde stemmen in zijn hoofd en brak soms de hele kamer af.” Sinds zijn zevende woont hij niet meer thuis. „Het ging niet meer.” Hij heeft in allerlei tehuizen en instellingen gezeten. Kreeg diverse diagnoses: pdd nos, adhd, autistische stoornissen en verstandelijke beperking. Hij is verslavingsgevoelig. Kampte een tijd met een serieuze gokverslaving. Dat gaat goed, zolang hij maar geen geld heeft.
  „Maar of hij nu beter is geworden van al die instellingen en hulp. Ik vrees eerder slechter”, zegt zijn moeder. Zijn beperkingen breken hem steeds weer op. Hij heeft baantjes gehad. Was vakkenvuller bij diverse supermarkten. Werkte bij McDonalds. Maar het eindigde steeds in ontslag. „Mensen zijn soms bang voor hem. Hij heeft blijkbaar een bepaalde blik in zijn ogen. Een kwade uitstraling. Ik ben niet bang voor hem maar wel bang dat het een keer mis gaat. Wat komt er dan van hem terecht.”
  Ze spreekt de vreselijke woorden uit. „Hij vertelt soms dat hij zichzelf iets wil aandoen maar ook dat hij andere mensen iets gaat aandoen. Ik weet niet hoe serieus dat is. Maar dat wil je als moeder echt niet horen. Niemand weet wat ze ermee aan moeten, maar dit kan toch ook niet.”
  Laatst lukte het haar toch haar zoon te laten opnemen. „Op 31 maart werd hij met mogelijk een psychose geplaatst bij Dimence in Deventer. Een dag later lieten ze hem weer gaan. Toen hij hoorde dat het vrijwillig was, ging hij weg. De politierechter moest eens weten hoe ziek hij is. Hier helpt geen werkstraf aan.”
  Wat dan wel? Voor de moeder is het wel duidelijk na de jaren van ellende. „Hij moet gesloten worden begeleid en behandeld. Intensief. Ik wil niet langer toekijken hoe hij naar de afgrond gaat. Elke keer als de telefoon gaat, ben ik bang. Dat het een slecht bericht is. Het is toch schandalig dat ze wachten tot hij een strafbaar feit pleegt. Dan kan het blijkbaar wel. Dan heet het tbs, maar is het kwaad al geschied.”
  Volgens het indicatiebesluit heeft haar zoon tot tenminste oktober 2017 recht op zware, intensieve zorg. Hij is sinds februari 2013 ingedeeld in de categorie VG07: (besloten) wonen met zeer intensieve begeleiding, verzorging en gedragsregulering. Dit pakket is bestemd voor jongeren met een verstandelijke beperking, sterke gedragsstoornissen en probleemgedrag. Alleen is het geen gedwongen zorg. Hij mag weigeren. Pas als een deskundige zou bepalen dat hij een gevaar is voor zichzelf of de samenleving kan hij gedwongen worden.
  De zoon staat onder curatele. Zijn bewindvoerder is Rogier van Lindenberg, maatschappelijk werker bij Zes op Maat in Zutphen. Inhoudelijk wil hij niet reageren op vragen. „Vanwege de privacy van mijn cliënt mag en wil ik dat niet.” In het algemeen wil hij wel iets kwijt. „Als professional zie ik ook dat het systeem nog steeds zo bureaucratisch is dat het soms te lang duurt voordat iemand echt geholpen wordt.” In andere woorden: het systeem is zo dat er pas wordt ingegrepen als een deskundige het nodig vindt of de cliënt de fout in gaat.
  Dat de politie de handen vol heeft aan mensen die verward zijn, snapt de moeder wel op basis van haar eigen ervaringen. „Zoals het nu gaat, is het dweilen met de kraan open.”

  [INFO_VERWIJS]Deze krant heeft – in hun belang – besloten de namen van moeder en zoon weg te laten. Dit verhaal is tot stand gekomen na gesprekken met diverse betrokkenen en lezing van stukken uit dossiers over de persoon in kwestie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.