Een verwarde man … of vrouw!? Word lid van de voetbalclub … #Bezuinigingen #GGZ!

Afgelopen week schreef ik een artikel over “Eén piloot met psychische klachten en de wereld staat op zijn kop!”. Ik heb daar veel reacties op  gekregen en het blog vraagt door de actualiteit om een vervolg. Overigens was één van de reacties: “Mensen met psychische klachten zijn derderangs burgers”. Dit werd toegelicht door het feit dat deze ‘mensen’ hun opleidingen niet afmaken, gaten hebben in hun CV en niet te vertrouwen zijn,  omdat herhaling mogelijk is.

Ik zeg: “De Orange Monday Foundation heeft nog veel te doen als dit soort dingen verkondigd worden, onzin van de bovenste plank  wat deze ‘mensen’ zeggen!

Maar eerste de actualiteit, wat mij betreft #bizar
Half Nederland viel over het artikel van Annemarie Jorritsma over ‘verwarde mensen’ en de bezuinigingen. Het artikel vertelt  dat JUIST de 300 miljoen bezuinigingen op de Geestelijke Gezondheidszorg naar gemeenten DE oorzaak is dat er MEER verwarde mensen op straat lopen.

Blog Verwarde man Jorritsma bezuinigen GGZ

Een verwarde vrouw?

Mijn eerste reactie was verbazing: “Is dit DE Annemarie Jorritsma?” Gelijk kwam bij mij de herinnering van vorig jaar op, mevrouw Jorritsma gaf toen aan dat kinderen met psychische klachten maar beter naar de voetbalclub konden gaan. “De voetbalclub kan het werk van Jeugd GGz doen!” Voor wie het niet meer weet, check onderstaand het artikel. Kamervragen waren het gevolg ….. Maar goed, iedereen maakt zijn (of haar) fouten, toch

Blog Verwarde Man Voetbalclub Jeugd GGZ

Mijn tweede reactie was: knap van Annemarie dat ze na nog geen drie maanden in het nieuwe jaar 2015, HET jaar van de transities, al weet dat HET daar aan ligt. Dit is natuurlijk nonsens, ZIJ kan dat onmogelijk al weten. Bovendien weet zij (als afscheidnemend) burgemeester van Almere, en dus tot juni 2015 voorzitter van de VNG,  al jaren dat deze betuigingen eraan zouden komen. Zou dit een open sollicitatie zijn naar een functie bij ….?

Verwarde man … of vrouw?
Eerst voor de duidelijkheid: het is mij opgevallen dat in het nieuws vaak wordt gesproken van de ‘verwarde man’, maar ik weet dat er ook verwarde vrouwen zijn. Wellicht komt het vaker voor bij mannen of uiten zij zich anders, maar we spreken vaak over de verwarde man.

Verwarde mensen komen soms in het nieuws, maar meestal juist niet. Ik kan daar over mee praten, in 2011 was ik ook een ‘verwarde man’ (in de zwartste periode van mijn bipolaire stoornis), maar ook ik ben niet in het nieuws gekomen. Naast ondergetekende zijn er duizenden mensen, die op een bepaald moment verward en of ontheemd zijn. Soms dakloos, soms zonder werk, soms … omdat ze dat zelf willen!? Goed dat het Leger des Heils er ook is!

Blog verwarde man soepbus leger des heilsKlik op de afbeelding en ga naar de site van Het Leger des Heils

Het feit dat er nu gesproken wordt over bezuinigingen die DE oorzaak zouden zijn voor verwarde mensen, moet ik iedereen teleurstellen. Verwarde mensen worden meestal behandeld door de Gespecialiseerde GGZ en juist die tak van de GGz heeft het minst te lijden van de grote bezuinigingsgolf. Verwarde mensen hebben niet perse intramurale zorg nodig (opname bij de GGZ, waar de meeste bezuinigingen zijn),  maar kunnen prima ambulant behandeld worden. Wat is wel het probleem?

Psychische klachten zijn ENG!
In mijn visie is het woord ‘ENG’ voor mensen met psychische klachten het woord dat telt. WIJ gaan liever om met gezonde mensen, dat is makkelijker. WIJ kunnen daar beter mee omgaan, omdat gezonde mensen ‘voorspelbaar’ en hetzelfde zijn als jij! Maar de vraag blijft: “Is dat zo!?”.

Blog Verwarde man met zak over zijn hoofd stigma

De meeste ziektes zijn namelijk NIET zichtbaar. Dat geldt overigens ook voor veel andere ziekten, zoals hartklachten, nierziekten, kanker en andere fysieke ziekten. Het was deze week Pasen en ik moest denken aan de genezing door Jezus van een melaatse vrouw. DAT was nog eens zichtbaar, net zoals (soms) het meer eigentijdse Aids. Echter, de meeste dus NIET! Mijn vader had de diagnose hartfalen en dat was uiteindelijk ook fysiek zichtbaar, maar lange tijd kon hij een normaal leven leiden met zijn ziekte. Sterker nog, zijn gras werd gemaaid en iedereen stond voor hem klaar.

Waarom zijn psychische klachten dan ENG?
Omdat mensen niet te vertrouwen zijn, niet betrouwbaar zijn, onvoorspelbaar zijn, …. Vult u zelf maar aan. Ik ben erg benieuwd, want naar mijn mening is dat NIET zo! Let wel, als 1 op de 4 mensen in Nederland psychische klachten krijgen, is dus 25% van Nederland onbetrouwbaar!? NEE, zeg ik dan, 75% is onbetrouwbaar e.d., omdat ze NOG niet weten psychische klachten te (kunnen) hebben.

De 25% is niet zo verdeeld over de samenleving als wij denken. Door één moment kan het leven van een mens onstabiel worden, er kan dan sprake zijn van (latente) psychische klachten. Sommige mensen in Nederland hebben GEEN diagnose, maar zijn wel een tijdbom. Wie zegt mij dat 25% nauwkeurig is? Het kan wel 30% zijn of meer. IEDEREEN maakt dus kans op de status van ‘verwarde man of vrouw’. Laten wij daar een maatschappelijk issue van maken.

Het gaat niet (altijd) om de bezuinigingen. Als mensen met psychische klachten geaccepteerd worden door hun omgeving dan is de kans op herstel veel groter, maken WIJ minder kosten en lopen er minder verwarde mensen op straat. Dan kunnen zij gewoon lid worden van de voetbalclub, omdat zij dat ZELF willen en niet omdat Annemarie Jorritsma dat zegt 🙂

A-Banner OMC Vitaliteit Centra Bouwen Toekomst - oranje lijn

OMC Vitaliteit Centra … Holistische Gezondheidszorg
Stichting Orange Monday heeft de daad bij het woord gevoegd en zet een nieuwe organisatie op van zelfstandige professionals, die middels een holistische aanpak gaat voorkomen dat er verwarde mensen op straat lopen. OMC kijk naar alle klachten (ook fysiek, maatschappelijk, juridisch en financieel) en vindt oplossingen voor haar cliënten. Dat is waar het  om draait: acceptatie en oplossingsgericht werken.

En weet dan, als u weet wat u heeft, u er ook naar kunt leven. Ik ben een gewaarschuwd man en ik leef daarna. Ik ken mijn lichaam en mijn geest als geen ander, trap op de rem waar nodig en geef gas waar nodig. In mijn tempo en omdat ik weet dat het goed is hoe ik leef. En … ik gebruik mijn noodzakelijk medicatie en hou contact met mijn behandelaar.

Blog Apollo - Ondernemingsplan OM Centers - Omdat het nodig is ...

Als we dat met alle 17 miljoen mensen doen, lopen er straks geen verwarde mensen op straat, met of zonder bezuinigingen.  Bent u behandelaar? Bent u ZZP’er? Kom dan bij ons team. We openen dit jaar vestigingen in de provincies Utrecht, Overijssel, Noord- en Zuid Holland, Brabant en Gelderland. U bent van harte welkom op dinsdag 14 en 28 april 2015 in Bilthoven. Lees het ondernemingsplan en stuur uw cv naar hester.morsdorf@omcenters.nl.

Positieve groet, Martin Jan Melinga

Time To Change NL Voorpagina

PS: OMC Vitaliteit Centra steunt de petitie “Het Roer OM in de Gezondheidszorg” u ook? Teken vandaag of steun ons OOK via onze Twitter en Facebook accounts – klik op de onderstaande logo’s en ga naar de sociale media van “Het ROER gaat OM in de Gezondheidszorg”

Social Media MJM - Facebook Icon Pagina Het ROER OM!   Social Media MJM - Twitter Icon  Het ROER OM!   Social Media MJM - Facebook Icon GROEP – Het ROER OM!

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #HetRoerMoetOM, #NLKantelt, #OM Denken, Acceptatie psychische klachten, Bipolaire Stoornis, Het roer gaat OM!, Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg, Orange Monday, Orange Monday Academy, Over Martin Jan Melinga, Politiek en beleid, Psychische klachten, Zelfstandige zorgprofessional, ZZP en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Een verwarde man … of vrouw!? Word lid van de voetbalclub … #Bezuinigingen #GGZ!

 1. herman vogel zegt:

  Het toegenomen aantal psychische verwarde mensen, ligt volgens Edith Schippers niet aan haar bezuinigingen. Maar zou door de aandacht van de media komen…..
  http://hermanvogel.nl/edith-schippers-4/

 2. reinejragolo zegt:

  Een vaak gehoorde klacht van een spychisch gekwetste mens is dat hij/ze buitengesloten wordt.
  Zal een teamsport als voetbal helpen?

 3. Pingback: Wat weet #politiek nu van (Geestelijke) #Gezondheidszorg!? #PGBalarm #GGz #Zorg #Schippers | Martin Jan Melinga

 4. joop zegt:

  tja mensen met psygische klachten zijn ziek en hebben hulp nodig , als ze geen hulp krijgen ,worden ze nog zieker en kost het meer geld ,en vereenzamen ze .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s