Balans tussen werk en privé!? Hoe doen we dat? De OMC Vitaliteitscan©

In september 2014 is Orange Monday op het 1e congres “Check je werkstress” geweest, een aanpak geïnitieerd door Minister Asscher (Sociale Zaken) om het ziekteverzuim door werkstress terug te dringen. De kosten door ziekteverzuim worden steeds hoger en het wordt tijd te kijken naar oorzaken, maar vooral naar oplossingen. Ziekteverzuim veroorzaakt door stress is slecht voor de medewerker, de werkgever en de volledige samenleving. Als we dat nu eens zouden kunnen voorkomen?

Banner OMC Vitaliteit Scan - OMC Vitaliteit Centra

Holistische of integrale aanpak
Binnen OMC Vitaliteit Centra, de succesvolle franchiseformule van Orange Monday, wordt gewerkt in de filosofie van de holistische Gezondheidszorg. Deze aanpak houdt in dat we de ‘oorzaak’ van alle (para) medische klachten kunnen kwalificeren door:

  1. Fysieke Gezondheid
  2. Psychische Gezondheid
  3. Mens en Omgeving

Punten 1 en 2 zijn vast duidelijk, Mens en Omgeving vraagt wellicht om een toelichting. Een mens is (bijna) nooit alleen in Nederland. Zijn (lees ook: haar) leven wordt beïnvloed door relaties, werk, woonomgeving, financiële situatie en bijvoorbeeld spiritualiteit. Al deze zaken hebben invloed op het leven van de mens en de balans tussen werk en privé. Wij noemen dat de Vitaliteitfactor©.

Holistische Gezondheidszorg OMC Vitaliteit Centra werk en leven

Omdat ieder mens anders is, kan voor de één het verbreken van een relatie de oplossing zijn voor een depressieve periode, terwijl een ander juist in een depressieve periode terechtkomt. De balans in het leven van de moderne mens in de 21ste eeuw is fragiel (of in ieder geval fragieler dan wij vaak denken). Het lijkt wel alsof we met zijn allen balanceren op de lijn (ver boven de grond) in het circus. Trapezewerkers hebben daar door training hun werk van gemaakt, wij ‘gewone’ mensen leren dat vaak pas door het leven heen en hebben soms coaching/begeleiding nodig. Als je jong bent, neem je vaak meer risico’s dan als je wat ouder bent. Wijsheid komt met de jaren.

Voorbeeld is de skivakantie; iemand van 18 scheurt met zijn snowboard van de zwarte piste zonder te denken aan gevaar of blessures. Iemand van 50 denkt daar vaak nog wel een keer over na, neemt een wat minder steile piste of gaat langlaufen of skiën. Inschatten van risico’s in het leven zijn lastig en vaak overschatten wij onszelf. “Ach, dat lukt mij nog wel, het gaat wel over” of nog beter “Heb ik ergens last van dan?”. En dan … dan gaat het mis, in werk of privé!

Hoe kan je dat voorkomen?

Dat was de vraag uit de eerste alinea. De eerste stap is een positieve levenshouding en een gezonde levensstijl. Mooi omschreven, maar dat lukt vaak niet alleen. Orange Monday heeft het antwoord met de door haar ontwikkelde OMC Vitaliteitscan© en presenteert dit antwoord vandaag, op de 1e dag van de Week van de Psychiatrie, met een eigen website. Omdat het nodig is …

Vitaliteitscan-voorpagina (1)

OMC Vitaliteit Centra heeft in samenwerking met de Orange Monday Academy de OMC Vitaliteitscan© ontwikkeld ter ondersteuning van werknemers en werkgevers. Ervaren trainers en coaches, opgeleid door de Orange Monday Academy, gaan aan de slag met alle medewerkers binnen een organisatie of onderneming, van laag tot hoog, tot en met de directie. Hoe hoger de vitaliteit van een organisatie (de gemene deler van alle werknemers) hoe hoger het werkplezier en het rendement van de organisatie. En, het belangrijkste, het ziekteverzuim daalt!

Een tipje van de sluier
Hoe doet de OMC Vitaliteitscan© dat dan? Ondanks dat de naam wellicht anders doet vermoeden, wordt de scan uitgevoerd door mensen. Trainers en coaches die door contact met alle medewerkers,  na het beantwoorden van essentiële vragen, een volledig beeld krijgen van de organisatie. Zowel collectief als per individuele medewerker. Elke medewerker doet mee met de training, elke medewerker krijgt minimaal één coachgesprek. In sommige gevallen wordt dit uitgebreid naar meerdere gesprekken.

Het team van OMC ziet ook al snel hoe het staat met de Vitaliteitfactor© van alle medewerkers samen en ook weer individueel. En waar de overeenkomsten liggen, maar vooral ook de verschillen. Zijn het vooral fysieke of juist psychische klachten? Worden klachten veroorzaakt door werk of door privé of, wat ook veel voorkomt, werk EN privé?

Holistische Gezondheidszorg OMC Vitaliteit Centra stenen en water

Waarom zoveel aandacht?
Stress op het werk komt TE vaak voor. Vaak met grote gevolgen voor zowel medewerker als werkgever. Voor de werknemer: ziekte, uitkering en mogelijk ontslag (omdat de ziekteperiode te lang duurt bijvoorbeeld) en voor de werkgever: ontwrichting organisatie, tijdelijke vervanging van medewerkers en hoge kosten (uitkering, verzekering, derving van omzet). Maar ook de samenleving ziet gevolgen: uitbetalen uitkeringen Ziektewet en WIA, meer werkzoekenden, maatschappelijke problemen, omdat mensen te lang thuis zijn of helemaal niet meer kunnen werken.

OMC Vitaliteit Centra is ontstaan uit de Geestelijke Gezondheidszorg en ziet juist nu hoe belangrijk een holistische aanpak is, ook binnen bedrijven. Voorkomen is beter dan genezen en de OMC Vitaliteitscan© geeft door deze aanpak een gegarandeerd resultaat, voor werknemers EN werkgevers. Oftewel: een win-winsituatie. Check daarom de nieuwe site www.omcvitaliteitscan.nl en neem contact met ons op voor meer informatie.

Vitaliteit Workout vrouwen OMC Vitaliteitscan

Orange Monday Academy
De OM Academy is net als OMC Vitaliteit Centra onderdeel van de franchiseorganisatie OMC Franchise Groep. Juist voor bovengenoemde OMC Vitaliteitscan© zijn door heel Nederland ervaren trainers en coaches nodig. Affiniteit met een holistische of integrale aanpak is een pre. De OMC Vitaliteitscan© is de ruggengraat van de Orange Monday Academy. Naast de scan worden diverse opleidingen, cursussen en workshops ontwikkeld, die aanvullend zijn op de activiteiten van OMC Vitaliteit Centra. Preventie en voorlichting zullen hier de hoogste prioriteit krijgen. In een maatschappij die snel ontwikkelt, is goede en betrouwbare informatie belangrijk en wij bieden dat.

Ondernemingsplan-OMC-Vitaliteit-Centra-pen

Geïnteresseerd? Klik dan op bovenstaande afbeelding en lees het ondernemingsplan. Reageer op één van de vacatures en kom op dinsdag 14 of 28 april 2015 naar één van de voorlichtingsbijeenkomsten van de OMC Franchise Groep. Graag tot ziens!

Positieve groet, Martin

PS: Naast een eigen website van de OMC Vitaliteitscan© heeft Orange Monday ook eigen pagina’s aangemaakt op Facebook en Twitter! Like of volg de OMC Vitaliteitscan© of volg onze LinkedIn pagina van OMC Vitaliteit Centra en de Orange Monday Academy en blijf op de hoogte!

Social Media MJM - Twitter Icon + Social Media MJM - Facebook Icon    OMC Vitaliteitscan©    Social Media MJM - LinkedIn Icon  OMC Vitaliteit Centra

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #Werkstress, Congres - Check je werkstress, Geestelijke Gezondheid, Orange Monday, Orange Monday Academy, Uncategorized, Voorkom werkstress en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Balans tussen werk en privé!? Hoe doen we dat? De OMC Vitaliteitscan©

  1. Pingback: #Vitaliteit … iedereen heeft het nodig, maar hoe meten wij het? Introductie Vitaliteitfactor© | Martin Jan Melinga

  2. Pingback: Gezond werk voorkomt stress en psychische klachten, toch? OMC Vitaliteit scan weet raad … | Martin Jan Melinga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s