Weekend overdenking:  Of je nu door de KAT of de HOND gebeten wordt ….

Woensdag 18 maart 2015, verkiezingen voor de Provinciale Staten (+ Eerste kamer) en de Waterschappen. Weer een verkiezing en vooral één waarvan veel mensen zich afvragen wat voor nut deze heeft (er zijn er zelfs 2, 1 x in de 4 jaar hoor je wat van de Waterschappen, nuttige organisaties, maar er voor stemmen?) Maar goed, om gelijk maar met de titel van mijn blog te beginnen, dat is een quote van mijn grootvader (die in de 19e eeuw geboren is) en ik maar kort heb gekend. Maar zijn uitspraak gaat van generatie tot generatie. Wat weer laat zien dat er eigenlijk ondanks alle ontwikkelingen in onze maatschappij NIETS veranderd is in 100 jaar.

Blog PS2015 politiek en gezondheid Loesje

Na de WOII (1945) zijn 28 kabinetten (gemiddeld 2,5 jaar aan de macht) aangetreden in Nederland. Veelal verschillend van samenstelling, waarbij we kunnen stellen dat de (oorspronkelijk) grote drie PvdA, CDA en VVD meestal wel in één van de kabinetten vertegenwoordigd is geweest. Dat bedoelde opa dus met de hond of de kat. Het maakt niet uit wie er in de regering zit, gebeten worden wij toch. Hij had gelijk en heeft nog steeds gelijk, helaas ….. het politieke klimaat verandert, maar feitelijk verandert er niets!

Gaat dit een politiek blog worden?
NEE! Bovenstaand stukje is duidelijk, 70 jaar politiek heeft ons kiezer nauwelijks iets gebracht. De veelal gebruikte term ‘de politiek staat te ver van de maatschappij’ is, denk ik, nog steeds van kracht. Den Haag bepaalt en belooft en wij geloven het allemaal. De laatste ECHT grote demonstraties zijn van de vorige eeuw. Het lijkt of WIJ het allemaal wel goed vinden. Van stijgende benzineprijzen (of prijzen in het algemeen), de invoering van de EURO en actueel, een negatieve spaarrente. Het is slikken of ….

Nu ga ik het vandaag niet hebben over de algemene politiek, maar over mijn ‘vakgebied’ Gezondheid met een hoofdletter G. De totale Gezondheidszorg is heel breed en loopt van Universitaire Ziekenhuizen tot de Thuiszorg en … de Geestelijke Gezondheidszorg afgekort met GGz. Bijna elke Nederlander krijgt er mee te maken (van geboorte tot overlijden) en er wordt in Nederland ongeveer € 100 miljard aan uitgegeven, een kleine € 6.000 per persoon, per jaar dus.

Figuur 4 ING-Bank Zorguitgaven groeien absoluut en relatief sterk - OM Centers

Regelgeving verveelvoudigd de laatste 70 jaar
Wat is er mis in de Gezondheidszorg? Lees mijn recente blog “Wie – Wat – Hoe en Wanneer” en u weet meer. Psychiater Menno Oosterhoff geeft aan dat hij nauwelijks nog zijn werk kan doen. Waardoor? Regelgeving, administratie, rapportages (ROM), vergaderingen, overleg, ….

Teveel om op te noemen en de patiënt of cliënt? Die heeft het nakijken. Behandelingen die in 3-6 maanden afgerond zouden kunnen worden (in het belang van cliënt en patiënt) duren nu inclusief wachttijden zo 12-36 maanden. De gemiddelde behandeltijd in de GGz was in 2012 ongeveer 18 maanden. Als een behandelaar in plaats van 10% ongeveer 70-80% van zijn tijd kan besteden aan de behandeling zijn (lange) wachtlijsten verleden tijd.

wachtlijsten_nummertje_trekken_425Hogere kosten en langere wachttijden? Het kan en moet anders!

Wat kan de politiek dan doen?
De politiek kan niet zo veel. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wordt geregeerd door zorgverzekeraars, (hoofd) ambtenaren op het ministerie, directies van gezondheidszorginstellingen, bestuurders van belangenorganisaties en …. Helemaal aan het eind van dit rijtje even niets en dan pas de patiënt of cliënt. De politiek is hierin machteloos en heeft een te grote tijdspanne nodig.

Neem het voorbeeld van marktwerking. Eind jaren 90 in gang gezet, uiteindelijk geïmplementeerd in 2006/2007 en 7 jaar later (eigenlijk al eerder) in 2014 blijkt dat de marktwerking niet werkt. De vraag ontstaat: “hoe nu anders?”. Vanuit diverse geledingen in de samenleving komt iets nieuws: terugkeer van een Ziekenfonds. Ik kan u nu vertellen, alle inspanningen ten spijt, als wij moeten wachten op de politiek, mogen wij blij zijn als er in 2020 zo’n Ziekenfonds is. Een brede zorgverzekering voor iedereen geregeld en geïncasseerd door overheid en aanvullende verzekeringen door particuliere initiatieven en dat kunnen ook regionale coöperaties zijn.

A-Banner OMC Vitaliteit Centra Time To Change NL

Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg
U heeft het al begrepen. Via de politiek gaat het TE lang duren. We hebben NU een ander systeem nodig, zowel binnen de zorgverzekering als de behandeling. Er staat een (Berlijnse Muur) tussen somatische zorg (ziekenhuizen), andere vormen van zorg (thuiszorg) en de Geestelijke Gezondheidszorg. Duizenden Nederlanders weten ondertussen dat die muren er zijn en dat die zo snel mogelijk afgebroken moeten worden. Besparing: 10-20 miljard (dit is een schatting).

Daarnaast in RAS tempo de regelgeving vereenvoudigen. De Gezondheidszorg heeft regelgeving nodig, maar nu lijkt het soms dat van elke actie een verslag moet worden gemaakt. De DBC (Diagnose Behandel Combinatie) is ook een drama en vraagt om lange behandelingen of fraude. De toekomst is een rechtstreekse afrekening tussen patiënt en behandelaar over zo min mogelijk schijven. Geen vastgestelde behandeling voor een ‘gemiddelde’ patiënt. Tenslotte is elke cliënt of patiënt anders.

A Het ROER moet OM Orange Monday - Zorg en Welzijn Week
Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg, klik op de afbeelding en teken de petitie!

Ons systeem is STERK verouderd. Een oud schip dat geen herstel of aanpassingen meer nodig heeft, maar uithuilen en opnieuw beginnen. Een nieuw schip, toegerust op de 21ste eeuw waarin alle moderne snufjes, zoals e-Health, in zijn verwerkt. Het bouwen van het schip kost tijd, maar dan heb je ook wat. Dan is ook de gezondheidszorg van onze kinderen veilig gesteld.

Laten we nu actie ondernemen om te voorkomen dat het schip zinkt. Laten wij samen, cliënten en patiënten in samenwerking met de andere partijen in de bedrijfskolom ‘Gezondheidszorg’ de tekeningen maken voor een nieuwe Gezondheidszorg waar de eigen verantwoordelijkheid van cliënt of patiënt een grote rol speelt. Uiteindelijk zijn wij voor een groot deel ZELF verantwoordelijk voor onze Gezondheid. Op naar een mooie toekomst in de Gezondheidszorg. Teken de petitie!

Positieve groet, Martin

Blog BlueMonday No Way - Orange Monday - hashtag

OMC Vitaliteit Centra steunt de petitie “Het Roer OM in de Gezondheidszorg” u ook? Teken vandaag of steun ons OOK via onze Twitter en Facebook accounts – klik op de onderstaande logo’s en ga naar de sociale media van “Het ROER gaat OM in de Gezondheidszorg”

Social Media MJM - Facebook Icon Pagina Het ROER OM!   Social Media MJM - Twitter Icon  Het ROER OM!   Social Media MJM - Facebook Icon GROEP – Het ROER OM!

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #HetRoerMoetOM, #NLKantelt, #OM Denken, Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Politiek en beleid, Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s