Nederland kantelt … wanneer volgt de Gezondheidszorg!?

Zondag 1 maart 2015 begon de lente. De meteorologische lente dus en dat is wat mij betreft de onofficiële lente, de echte begint op of rond 20 of 21 maart 2015. De zon staat dan boven de evenaar en dit is vanouds DE dag dat het voorjaar en de daaropvolgende zomer begint. In het oude Egypte was dit een bijzondere dag (equinox) en in veel andere culturen ook. Het is de tijd van verandering, van vernieuwing en zeker in Nederland, beter weer dan de 6 maanden ervoor. Ik heb er zin in!

Blog Herfst Ramses II Inside-Abu-SimbelEquinox – Tempel Abu Simbel – Egypte

Ik ben een voorjaarsmens. De natuur begint te leven, de krokussen en sneeuwklokjes geven aan, het is gedaan met die koude tijden. Een waterig zonnetje geeft Nederland een mooier aanzicht dan alle bomen zonder bladeren in de winter. Het gras gaat groeien, de koeien weer naar buiten (als dat nog gebeurt) en de congressen vliegen om je oren. De afgelopen weken zat mijn inbox vol met congressen en bijeenkomsten waar mensen elkaar gaan vertellen dat HET anders wordt. Kantelen is in de mode en krijgt steeds meer aanhangers (meer dan 250.000) zegt Jan Rotmans, initiatiefnemer van Nederland Kantelt, die in dezelfde periode (2012) is gestart als ik met stichting Orange Monday toen ik aangaf dat de Geestelijke Gezondheidszorg moest kantelen.

Wat is kantelen?
Uiteraard even op zoek gegaan naar de bedoelde betekenis van het woord ‘kantelen’. Kantelen wordt gezien als een extreme vorm van veranderen. In principe wordt hier bij uitgegaan van het feit dat het oude (bij kastelen) niet goed was en het nieuw moest worden. Veel revoluties van de afgelopen eeuwen zijn gekenmerkt door kantelen. De laatste grote was de industriële revolutie. Mensen hoefden niet meer met hun handen te werken, omdat machines het werk overnamen. Bekende consumentenproducten zijn de auto, zo’n beetje alle elektrische apparaten (inclusief de iPhone) en veel vrijetijdsproducten die onze vrije tijd (die wij eindelijk kregen) leuker maakten. Wij kregen vrijheid om ons leven, voor het grootste deel, zelf in te delen.

Deze vrijheid heeft ons veel gebracht, veel mensen hebben een 36-urige werk (soms zelfs 32-urig) en verdienden hetzelfde of meer als mijn vader die nog een 48-urige werkweek had. Mooi om soms bij stil te staan. Dat heeft die industriële revolutie maar mooi opgeleverd (in Nederland). Welvaart is prima geregeld in ons kikkerlandje. Maar hoe zit het met welzijn en verdeling van welvaart? En wat is dat nu eigenlijk?

vitaliteit-springende-mensen-oranje-omcvitaliteitscan

Nieuwe vrijheid in Nederland
Volgens Wikipedia is welzijn het volgende: “Onder welzijn wordt een zekere mate van materiële en immateriële tevredenheid begrepen.” Het materiële gedeelte is voor veel mensen wel ingevuld (zeker ten opzichte van 50 -100 jaar geleden). Het gaat nu om de immateriële tevredenheid. Welzijn is het nieuwe kantelen, de nieuwe revolutie. En vooral gelijkheid.

Waarom moet een CEO van een grote onderneming € 10.000.0000,- verdienen en wordt een werknemer met € 40.000,- ‘afgescheept’. Ik heb dat overigens ook nooit begrepen. Dat een CEO de ‘Balkende-norm’ van maximaal € 200.000,- verdient, is vaak niet onredelijk. Maar dan een bonus van € 40.000.0000,-. Dit werkt een revolutie in de hand. Nederland telt daarom ook ondertussen meer dan 800.000 zzp’ers die zeggen: “ik ga het zelf doen, niet meer onder een overbetaalde CEO met een ditto overhead.”

Het gaat nog steeds over geld …
Waar ik moeite mee heb bij deze nieuwe ‘revolutie’ is dat het toch elke keer weer lijkt om geld gaat en niet om mensen. Immaterieel is hoe je je als mens voelt in de samenleving, op je werk en natuurlijk thuis in het gezin en de bijbehorende familie. Voelen. Voor veel mensen een woord waarvan ze weten hoe ze het moeten schrijven, maar het niet kunnen beleven. En DAT is waar het kantelen over zou moeten gaan. Veranderen in beleven, voelen en inleven in de situatie van de ander EN die van jezelf. Gaan voor op tijd toegeven aan psychische klachten, zodat deze ook sneller behandeld kunnen worden. Weten dat je er niet op afgerekend wordt! Utopia? NEE! Deze lente opent de 1e vestiging van OMC Vitaliteit Centra.

A-website Pijl en Oog Homepage OMC

Geestelijke Gezondheidszorg draait om geld
Op 5 september 2012 zei stichting Orange Monday: “het moet anders, het kan anders”. Onze slogan is dan logisch: “Omdat het nodig is …”. Daarom ook OMC Vitaliteit Centra. Na bijna 3 jaar onderzoek in alle geledingen van de (geestelijke) gezondheidszorg is één ding duidelijk: alles draait om geld. Er wordt ruim 6 miljard (in mijn ogen verkeerd) uitgegeven in de GGz, aangestuurd door DBC’s en ‘zware directies en overhead’, protocollen en uitpuilende wachtlijsten. Ik zeg een onmenselijke zorg!

OMC Vitaliteit Centra staat voor gezondheidszorg waar de mens centraal staat. Waar gekeken wordt naar klachten en oplossingen en snelheid. Mensen die klachten hebben verdienen een zo snel mogelijke oplossing voor hun klachten. Als dat niet gebeurt, worden stigma’s (als die er zijn) groter, langer werkverzuim en vooral langer ‘buiten’ de maatschappij, hoe lelijk dat ook klinkt. Feit blijft, zeker met psychische klachten, dat mensen je niet begrijpen en niet kunnen voelen of inleven wat jij meemaakt. Dat is wat moet kantelen en GAAT kantelen. OMC opent in de provincie Utrecht dit voorjaar de 1e vestiging. Kantel jij mee?

A-website Bouwen toekomst OMC

Op dinsdag 3, 17 en 31 maart 2015 zijn er juist in deze lentemaand, 3 presentaties van de, ondertussen succesvolle, franchiseformule OMC Vitaliteit Centra. Vrijheid voor behandelaars als zelfstandige professionals en vrijheid voor cliënten om op tijd aan de bel te trekken en dan ook op tijd behandeld te worden. Ben jij erbij?

Ondernemingsplan-OMC-Vitaliteit-Centra-pen

Klik op bovenstaande en lees het nieuwste Ondernemingsplan van OMC Vitaliteit Centra. Inmiddels is het team gegroeid naar 15 professionals, waarvan 11 partners van de franchiseformule. Wij praten niet over kantelen, we doen het! Doe jij mee? De lente in de Gezondheidszorg is begonnen 🙂

Positieve groet, Martin

Blog BlueMonday No Way - Orange Monday - hashtag

OMC Vitaliteit Centra steunt de petitie “Het Roer OM in de Gezondheidszorg” u ook? Teken vandaag of steun ons OOK via onze Twitter en Facebook accounts – klik op de onderstaande logo’s en ga naar de sociale media van “Het ROER gaat OM in de Gezondheidszorg”

Social Media MJM - Facebook Icon Pagina Het ROER OM!   Social Media MJM - Twitter Icon  Het ROER OM!   Social Media MJM - Facebook Icon GROEP – Het ROER OM!

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Het roer gaat OM!, Nederland Kantelt, Time To Change NL en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s