Tijdlijn Twitter loopt vol met … #PGBalarm! Wat is er aan de hand? En in 2016 dan?

Update 3 januari 2016 – Maandag schreef ik mijn ‘jaarblog’ waar minister Schippers zegevierde als nummer één best gelezen blog (Staat Minister Schippers ook in 2016 op één).  Op nummer 2 stond onderstaand blog over het ontstaan van het #PGBalarm op zaterdag 30 januari 2015. DE schande van 2015! Laten wij waken, zowel politici als elke Nederlander, dat dit in de doofpot verdwijnt! Er MOET een oplossing komen in 2016. Teken voor de zekerheid onze Petitie “Het Roer Moet Om In de Gezondheidszorg” via www.hetroermoetomin.nl Denk Anders! Het Roer Moet OM!

Campagne Denk Anders - HET ROER MOET OM IN DE GEZONDHEIDSZORGUpdate 27 augustus 2015: Deze week het vernietigend rapport van de ombudsman (lees het artikel in de Volkskrant via onze site) en de mijlpaal van 10.000 handtekeningen voor de Petitie “Het Roer Moet OM‘. Niet toevallig, de overheid faalt aan alle kanten binnen de Gezondheidszorg, in dit geval met de PGB.

A Site Het Roer Moet OM - Volkskrant - Overheid faalt aan alle kanten bij PGB met rand

Bijna 6 maanden geleden ging het PGBalarm af in Nederland (zien onderstaand blog). Staatssecretaris Martin van Rijn moest zich ondertussen 7 !! keer verantwoorden in de Tweede Kamer en hij komt er nog steeds mee weg. 

Naar alle mensen van het PGBalarm. Ik ben teleurgesteld in Van Rijn, maar ook in Mona Keijzer die ik in mijn blog noem en alle anderen die 6 maanden geleden er als eersten bij waren en nu niet meer in beeld zijn. We praten niet over geld, maar over mensen. Het PGB in goede banen leiden is prioriteit nummer één. Mijn steun hebben de mensen van het PGBalarm. Laat weer (collectief) van je horen EN teken de petitie. Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg, ook of juist voor PGB!

Positieve groet, Martin

Lees ook blog 2 “PGB-alarm – In wat voor land leven wij …

Blog 31 januari 2015 – Vanmorgen plaatste ik een onschuldige Tweet:

“Goedemorgen #NL het is een mooie dag en .. nog steeds #sneeuw in Nederland en het is #weekend! lekker uitgeslapen 🙂 Fijne dag!”

het antwoord dat ik kreeg was:

@martinjmelinga Goedemorgen! Sneeuw… maar ook #pgbalarm en meeste pgb-ers slapen al lang niet meer lekker. RT svp”

Ik deed dat braaf en er volgde een kettingreactie van retweets (RT). Toch eens gezocht op de hashtag #pgbalarm. Blijkt dat het gisteren (in Nederland) al een trending topic was op Twitter. Ik was gisteren voor Orange Monday Centers op pad en in bespreking en dan mis ik soms wel eens iets op de sociale media. Als er OOK op zaterdag over getweet wordt, dan is het ECHT belangrijk! Reden genoeg om dit blog te schrijven.

Blog PGB alarm - PGBalarm Trending Topic 3 - Orange MondayKlik op de afbeelding! Thanks 🙂

PGB Alarm – wat is er aan de hand?
Ons kabinet (en de 1e en 2e Kamer) vonden het nodig om een aantal wetten vlak voor het einde van het jaar er door heen ‘te jassen’ zonder na te denken wat de eventuele gevolgen zouden zijn. Ik waarschuwde daar al in augustus voor (opstart #petitie ‘Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg’) en ben dat blijven doen. Nu sta ik niet met mijn blogs op opinie-sites zoals NRC, De Volkskrant of andere media. Mijn blogs worden soms niet altijd gelezen door de mensen voor wie ze zijn bedoeld.

Het gaat in dit blog om twee zaken. De overdracht van de uitvoering van de wet Wmo (Wet Maatschappelijke ondersteuning) naar de gemeente en de nieuwe Jeugdwet die van kracht is sinds 1 januari 2015, waarvoor de verantwoordelijkheid voor de uitvoer ook bij de lokale gemeenten ligt. Binnen de nieuwe Jeugdwet wordt de vrijwillige Jeugdhulp (ook JeugdGGz) neergelegd bij de gemeenten en blijft de Jeugdzorg bij de provincies, de oude Jeugdzorg (wat nu Jeugdbeschermers heet). Verwarring alom, waar moet je nu terecht voor wat?

Blog PGB alarm - SVB - Orange Monday

Wmo – betaling via PGB
De Wmo wordt (en werd) door de SVB (Sociale Verzekeringsbank) uitbetaald. Wat is er nu aan de hand? Door de (snelle) overschakeling naar de gemeente worden hardwerkende mensen nu NIET betaald door de SVB, omdat die het administratief niet op orde heeft. Logisch, SVB krijgt honderdduizenden klanten er bij, doet dat voor het eerst en als dat niet goed geregeld is dan komen er knelpunten. Op 21 januari 2015 blijkt dat zo’n 250.000 hulpverleners (nog) niet betaald kunnen worden. Lees hiervoor ook dit artikel van Mona Keijzer.

Mona Keizer had het ook al gezien in 2014. Maar de Tweede Kamer geeft niet thuis. SVB moet duizenden mensen inzetten om de administratie op orde te krijgen en om zo spoedig mogelijk de betaling te realiseren. Het laatste bericht van 26 januari 2015 vertelt ons dat de 1e betalingen deze week zijn uitgevoerd. Respect voor Mona, ze zet zich persoonlijk in met “Meld het Mona”, een speciale site waar iedereen aan haar vragen kan stellen omtrent PGB. Respect!

Blog PGB alarm - Mona Keijzer - Orange MondayMantelzorg verlenen is een zware taak en mag wat mij betreft geen onmogelijke last worden. U moet het kunnen volhouden. Om onze mantelzorgers een helpende hand te bieden, heb ik dit meldpunt in het leven geroepen.”, aldus Mona Keizer op haar site.

Een verkiezingsstunt? NEE! Realiteit, helaas.

Mantelzorgers onder druk
Naast professionele zorgverleners, komen ook de mantelzorgers onder druk. Je wordt mantelzorg uit passie en roeping (of pure noodzaak), volgens mij, maar is een zware taak. Een taak die TE veel mensen NIET willen doen. Als dan de betaling van de bescheiden vergoeding uitblijft, komt een en ander wel heel erg in de knel. Mantelzorgers in de knel kan en mag niet de bedoeling zijn. Het woordje “waardering” komt hier dan om de hoek. Hoe kan onze regering (EN de 1e en 2e Kamer) dit toestaan?

En wat dacht u van al die mensen die zorg nodig hebben via PGB. Of het nu professionele zorgverleners of mantelzorgers … die mensen zijn ECHT de dupe. Het gaat niet alleen om geld, maar om mensen (werk).

Jeugdwet – eigen bijdrage
Hetzelfde geldt voor de Jeugdwet. Dr. Robert Vermeieren was recent op tv om zijn betoog over de eigen bijdrage binnen de Jeugdwet te geven. Staatssecretaris Martin van Rijn geeft ondanks het betoog niet thuis. De Eerste en Tweede kamer hebben beslist. Bizar! Zelfs een motie van het PvdA Congres wordt aan de kant gegooid. Het regeerakkoord is heilig. Mevrouw Schippers dramt samen met haar staatssecretaris wetten door de Kamers die onverantwoord zijn.

Willekeurige bezuinigingen, op … mensen! Dat is de issue. Afgelopen maand heb ik al zoveel berichten gezien op Twitter en Facebook over gezinnen die in de problemen komen door de bezuinigingen. Iedereen moet toch ondertussen weten dat de hele decentralisatie één grote bezuinigingsactie is. Over de tenenkrommende campagne  “Nederland Verandert |  De Zorg verandert mee” zijn al veel klachten ingediend, maar niet gehonoreerd. Het is een postbus 51-voorlichting en dus geen reclame.

U heeft een kans!
U heeft een kans om mee te doen aan verandering. Om mee te werken aan een betere en betaalbare Gezondheidszorg voor iedereen. Of het nu gaat om Wmo, Jeugdwet of Ouderenzorg. Alles valt onder het kopje “Gezondheidszorg”. Willen wij in 2020 of in 2040 nog een goede gezondheidzorg hebben, dan moet er nu actie ondernomen worden. Klagen heeft geen zin meer, we moeten DOEN!

A Het ROER moet OM Orange Monday - Zorg en Welzijn Week
Klik op het logo EN teken! Thanks 🙂

Teken daarom vandaag nog de petitie “Het Roer OM in de Gezondheidszorg”, als u het nog niet gedaan heeft. Deel dit blog of de link van de petitiesite met iedereen die u kent. Op 18 maart 2015 komt de 1e afrekening van dit kabinet. Geef ons de gelegenheid om voor of na de verkiezingen voor de Provinciale Staten met de Tweede Kamer in gesprek te gaan. Om te vertellen hoe het gaat in Nederland en hoe we het moeten veranderen. Het kan anders …

Positieve groet, Martin

PS: Orange Monday Centers ondersteunt de petitie omdat OMC staat voor holistische Gezondheidszorg en dit met haar visie in de praktijk brengt. Zorg dicht bij de Nederlander! Meer weten? Lees het ondernemingsplan. Bent U ZZP’er? Reageer dan op één van de vacatures zoals maatschappelijk medewerker of (budget) coach. Klik op onderstaande afbeelding.

zen buddhism meditation garden

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Politiek en beleid, Zelfstandige zorgprofessional, ZZP en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

14 reacties op Tijdlijn Twitter loopt vol met … #PGBalarm! Wat is er aan de hand? En in 2016 dan?

 1. herman vogel zegt:

  Al het geroeptoeter wat nu uit Den Haag komt is louter campagne retoriek. Of het nu het CDA is dat zich plots zorgen gaat maken over de mantelzorger of de PvdA die de gaswinning in Groningen wil reduceren. http://hermanvogel.nl/centrum-veilig-wonen/ http://hermanvogel.nl/edith-schippers-3/

 2. annetxxxxx zegt:

  Niet alleen de Mantelzorgers komen in de knel!!!! Ook de mensen met een handicap en/of chronische ziekte voelen dit. De huishoudelijke hulp wordt nu geschaard onder de algemene regels en wordt daarom niet meer vergoed. Heb je geen mantelzorgers en wel huishoudelijke hulp nodig dan kun je het krijgen voor een duurder tarief via de zorginstanties.
  Men vroeg aan mij wat er zou gebeuren wanneer ik geen huishoudelijke hulp meer kreeg. Mijn antwoord was dat er dan een behoorlijke vervuiling gaat ontstaan die dan weer opgelost moet worden met andere middelen. Hoezo; dweilen met de kraan open…………..?!
  De WMO is van Wet Maatschappelijke Ondersteuning verworden tot Wet Maatschappelijke Ondergang.
  Ook voor de gezondheidszorg kun je stellen dat het armoe is. De mensen met een laag inkomen worden WEER gepakt. Ik heb de petitie allang getekend; wanneer komt de rest van Nederland?

  groet
  Annet

 3. Marcel van den Berg zegt:

  Wanneer gaat Nederland nu eens inzien dat het hier een rariteitenkabinet betreft met enorme ego’s die ten koste van alles en iedereen hun politiek willen doordrukken, noodzakelijk of niet. Het gaat niet meer om de noodzaak van de veranderingen, maar dat de veranderingen doorgevoerd worden, ongeacht de consequentie. Daarom is het van immens belang dat hier een streep onder wordt gezet. Het over de schutting gooien van de zorg naar de gemeenten is een goed voorbeeld van veranderingen die doorgedrukt worden ondanks het feit dat de hele operatie niet goed is ingeleid, er te weinig tijd is vrijgemaakt om de reorganisatie uit te voeren en de vraag is waarom het zo noodzakelijk te maken. Mijns inziens is het alleen maar gedaan om de bezuinigingen op de betreffende zorg door te zetten, niet vanwege kwaliteit, anders was er meer tijd voor uitgetrokken.
  Dit rariteitenkabinet loopt zich constant op de borst te kloppen over alle veranderingen, maar houden zich doof en blind voor alle negatieve aspecten van alles wat ze in hun veranderzucht hebben teweeggebracht.

 4. uutoosten zegt:

  Het alarm dat afgaat, gaat niet alleen voor de WMO, WLZ (is niet alleen ouderenzorg, maar ook gehandicaptenzorg van het zwaardere soort) en IKZ worden ook via de SVB uitbetaald en daar gaat het veelal om veel horgere bedragen. U kunt zich voorstellen dat ook zij zich grote zorgen maken over het betalen van de ingehuurde zorg!

 5. uutoosten zegt:

  excuses voor de schrijffouten die zie ik nu pas

 6. Irma Koopman zegt:

  Jammer zoveel Mona van’t CDA.
  Vergeet niet dat het CDA akkoord is gegaan met vrijwel alle zorgveranderingen en zelfs heeft aangeboden de omstreden zorgwet toch door de Eerste Kamer te helpen.
  Nee als we verandering willen zullen we Griekenland en Spanje achterna moeten…….en dan liefst gelijk, via stembus, zonder gewelddadige demonstraties.

 7. Pingback: In wat voor land leven wij …. #PGBalarm #Jeugdwet #ZorgAlarm | Martin Jan Melinga

 8. Pingback: Tegen de stroom in …. is het niet linksom dan rechtsom! Dag 11 #PGBalarm | Martin Jan Melinga

 9. Pingback: Staatssecretaris Martin van Rijn is de weg kwijt … #PGBalarm #ZorgAlarm #Schippers @mjrijn @SVB_pgb | Martin Jan Melinga

 10. Pingback: Media weten niet waar ze over praten … maar wij wel! #PGBalarm en meer! | Martin Jan Melinga

 11. Voor mij mag het terug naar het aude cisteem gewoon weer pgb hier komen een hoop zieken mensen die een eigenzorg weer mee inkopen en hun vertrouwd e zorgverlener een hoop zijn in de probleemen gekomen door de verandering van de wet

 12. Pingback: #100dagenPGBalarm … en daar blijft het helaas niet bij …. #HetRoerMoetOM #handinhand | Martin Jan Melinga

 13. Pingback: Minister #Schippers gebruikt nieuwe #zorgverzekering om verschil tussen arm en rijk groter te maken! #VrijeArtsenkeuze | Martin Jan Melinga

 14. Pingback: #PGBalarm … een schreeuw om een hulp! Waarom wordt er niet geluisterd?? #VanRijn | Martin Jan Melinga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s